Будівельна афера в Івано-Франківську: поки суд розглядає позови, дольовиків продовжують ошукувати

У Франківську люди намагаються завадити повторному продажу своїх недобудованих квартир та сподіваються на закон.

До редакції Фіртки звернулись пайовики будівництва житлового будинку на Софрона Мудрого, 14, що в Івано-Франківську. Люди стверджують, що вже понад 14 років не можуть отримати оплачені ними квартири у будинку, який збудований в районі Княгинин, поруч з Харчосмаковою фабрикою.


Витоки цієї ситуації знаходяться ще у 2004 році. 22 вересня рішенням №365 виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради надано дозвіл ВАТ "Прикарпатагробуд" на будівництво 27-квартирного житлового будинку на орендованій земельній ділянці на вул. Гарбарській, 14.

21 березня 2005 року ВАТ "Прикарпатагробуд" укладає договір на участь у частковому будівництві з ПП «Коврижних». Відповідно до цього договору ВАТ "Прикарпатагробуд" приймає ПП «Коврижних» у часткове будівництво 27 квартирного житлового будинку на орендованій земельній ділянці на вул. Гарбарській, 14.

Відповідно розпочався і продаж квартир на правах дольової участі. У 2010 році Олега Коврижних, засновника ПП «Коврижних», визнали винним в рамках іншого кримінального провадження.

Зникли й  кошти, які дольовики вкладали в будівництво. У 2018 році Олег Коврижних заперечував, що привласнив гроші пайовиків.

«Кошти у будівництво не вкладалися, вони вкладалися у викуп прав. Я разом з іншими вкладниками теж віддав свої кошти. Після того сталася інфляція і будова зупинилася», – пояснював Коврижних.

Дольовики залишились сам на сам з незавершеною будівлею на стадії 5 поверху з 9-ти. У березні та в серпні 2014 року дольовики своїми силами добудували будинок до 9-го поверху без влаштування даху.

Так виглядав будинок у 2018 році

Водночас міська рада попереднього скликання своїм рішенням передала земельну ділянку під будинком новоствореному Обслуговуючому Кооперативу «ЖБК Добра Справа».

Це призвело до колізії, оскільки  передали земельну ділянку під законно збудованим об’єктом організації, якій цей об’єкт не належав. Кооператив, який отримав у власність земельну ділянку, створили з меншої частини дольовиків.  Більшості пайовиків  відмовили у вступі в кооператив.

Менша частина дольовиків, яка створила кооператив, вирішила добудувати будинок коштом того, що «викине» з будівництва більшість людей, які вкладали гроші, а квартири тих, кого «викинули» планували вдруге продати.

У березні 2017 року «ЖБК Добра Справа» укладає договір з підрядною організацією ТОВ «Захід-Спец-Буд». Зміст цього договору полягав в тому, що підрядна організація добудовує останній поверх, накриває будинок та передає 11 квартир членам кооперативу, а решта квартир стають її доходом.

Одразу після підписання договору ТОВ «Захід-Спец-Буд» починає повторний продаж квартир, які були продані ще у 2006 р. попереднім забудовником і кошти з яких були проінвестовані в будівництво.

Місце розташування будинку

У 2018 році після численних звернень громадян міська архітектурно-будівельна інспекція скасовує  декларацію на початок будівельних робіт, яка видана ОК «ЖБК Добра Справа».

Разом з тим за фактом Головним Управлінням Національної Поліції в Івано-Франківську розпочинається розслідування кримінальної справи. У 2019 році, у рамках кримінального провадження,  накладається арешт на об’єкт незавершеного будівництва та земельну  ділянку під ним.

Проте, продаж квартир не припиняється.

14 грудня 2018 року депутати міської ради перейменували вулицю Гарбарську на вулицю Софрона Мудрого. Оскільки вся дозвільна документація на об’єкт будівництва була скасована, то здати будинок в експлуатацію і зареєструвати право власності на квартири законним чином стало неможливо.

"Тому ОК «ЖБК Добра Справа» звертається до реєстратора, який в період з вересня по грудень 2019 року реєструє 38 квартир, 10 нежитлових приміщень та 12 комор у будинку, який не зданий в експлуатацію. Ба більше, цей будинок визнано речовим доказом та арештовано у рамках кримінального провадження із забороною продажу, добудови та реєстраційних дій, — розповідає один із ошуканих інвесторів. — Для того, щоб удати непричетність новостворених квартир до арештованого об’єкту, реєстратор додає літеру А до номера будинку та отримує 62 об'єкти нерухомості за вигаданою адресою - вул. імені Владики Софрона Мудрого, 14 А".

Івано-Франківська міська рада дольовикам надала офіційну відповідь про те, що будинок за вищезгаданою адресою в експлуатацію не здавався та адреса йому не присвоювалась.

В решті решт виникає абсурдна ситуація, коли реєстратор незаконно перереєстровує 9-ти поверховий будинок, який арештований в рамках кримінального провадження, на вигадану адресу.

Ошуканим людям, які так і не отримали омріяне житло, залишається лишень сподіватися на краще і продовжувати «оббивати» пороги поліції, прокуратури та міської ради….

Зауважимо, що загалом дольовики оплатили 1842 м2, з них члени кооперативу - 638 м2, а інші дольовики, права яких не визнаються, оплатили 1204 м2, тобто 2/3 від усієї площі.


Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення неправомірних дій членами ОК «ЖБК Добра Справа», які на підставі підроблених документів одержали право власності на земельну ділянку в Івано-Франківську, по вул. Гарбарській, 14 та на об`єкт незавершеного будівництва (багатоквартирний будинок), розміщений на земельній ділянці, що перебуває у власності ПП «Коврижних», внаслідок чого завдали майнової шкоди пайовикам вищевказаного підприємства.

Зважаючи на всі обставини, ймовірно, придбання квартир за вищевказаною адресою може призвести до втрати коштів та безкінечних судових процесів.

Ростислав Ковтун


09.02.2020 Ростислав Ковтун 23363 6
Коментарі (6)

Андрій 2020.02.10, 10:34

Шановні автори поважного Медіа!

Перед тим як публікувати статтю, радимо Вам, хоч би в загальному порядку або суто з репутаційних мотивів, передивлятися рішення тих самих судів НА ЯКІ ВИ ПОСИЛАЄТЕСЬ у статті, а не публікували НЕПЕРЕВІРЕНУ ІНФОРМАЦІЮ, тим самим вводячи в оману громадян міста і ставлячи під удар репутацію вашого медіа.

Так ось, цитую вашу статтю - "Станом на сьогодні в Івано-Франківському міському суді відкрито 9-ть проваджень за позовами до ОК«ЖБК «Добра справа» (кінець цитати) - це АБСОЛЮТНО НЕ ВІДПОВІДАЄ дійсності! 

По перше, 7 з 8 справ ВЖЕ РОЗГЛЯНУТО міським судом і тим самим судом у 7 з 8- ми ПОЗОВІВ - БУЛО ВІДМОВЛЕНО! 

 

Більше того, 7 з 8 СПРАВ РОЗГЛЯНУТО ЛЬВІВСЬКИМ АПЕЛЯЦІЙНИМ СУДОМ, і також позивачам було відмовлено у їх позивних вимогах. ВСІ РІШЕННЯ НАБРАЛИ ЗАКОННОЇ СИЛИ.

Одна справа і справді до цього часу нерозглянута судом через перенавантаженість суду.

Надіюсь на професіоналізм редакції вашого видання і на дотримання норм журналістської етики, ТОМУ БАЖАНО ЗРОБИТИ УТОЧНЕННЯ В ТЕКСТІ, але це на ваш розсуд, як показує практика сучасних Українських медіа, - оплачені статті не редагуються.) надіємось на виняток.

Тепер по суті справи, був такий забудовник ПП Коврижних, і дійсно він понабирав коштів у людей і пообіцяв їм збудувати будинок (початок історії у 2006р.), і не зробив цього. Люди, які постраждали від його дій об'єдналися у ЖБК "Добра Справа" і влада пішла їм назустріч і виділила земельну ділянку, яка доречі НІКОЛИ НЕ НАЛЕЖАЛА сумнозвісному забудовнику Коврижному, а ні на правах оренди, а ні на праві власності. Аж коли ті самі ошукані у БУДІВЕЛЬНІЙ АФЕРІ Коврижного люди, почали робити спроби рухати справу з мертвої точки, і власними силами - ВІДНОВИЛИ БУДОВУ (у 2017р.), тоді на ГОРИЗОНТІ З'ЯВИЛИСЯ "ПОСТРАЖДАЛІ", ЯКИХ НАЧЕБ ТО "НЕ ВЗЯЛИ" ДО КООПЕРАТИВУ.

Причому, слід зауважити наступне: "Нові постраждалі" почали масово писати заяви про вступ до КООП , - ВЖЕ ПІСЛЯ !!! ВІДНОВЛЕННЯ БУДІВНИЦТВА У 2017 РОЦІ, а не під час створення кооперативу у 2012 році !!!! Важливо замітити, що "нові постраждалі" у своїх показах правоохоронним органам та у судах, самі зазначали ТОЙ ФАКТ, ЩО РАНІШЕ ВОНИ З ВЛАСНОЇ ВОЛІ ВІДМОВИЛИСЬ ВСТУПАТИ В КООП "ДОБРА СПРАВА"!!

А ХТО Ж "НОВІ ПОСТРАЖДАЛІ"?

Як виявилось згодом, ЧАСТИНА З НИХ це - колишні ПАРТНЕРИ ПО БІЗНЕСУ ТОГО САМОГО ЗАБУДОВНИКА КОВРИЖНОГО, і увага, саме цікаве, квитанції про сплату коштів в них НЕМА, а ЧАСТИНА з квитанцій які є, були підписані КОВРИЖНИМ - ВЖЕ - Увага!!! - ПІСЛЯ ТОГО ЯК БУДОВА ЗУПИНИЛАСЬ І ПАНА КОВРИЖНОГО ПОСАДИЛИ !!!! .. інакше кажучи "хотіли встигнути урвати, хто що вспіє". Так і вийшло.

МОТИВИ.

На разі, як відомо група осіб які називають себе "ПОСТРАЖДАЛІ", після того як ЇМ БУЛО ВІДМОВЛЕНО У ПОЗОВАХ В СУДІ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ , А ЗГОДОМ І В АПЕЛЯЦІЇ, всіма способами, в тому числі вводячи в оману засоби ЗМІ, органи місцевої влади, Мера міста та правоохоронців , НАМАГАЮТЬСЯ ЗАШКОДИТИ ЗДАЧІ БУДИНКУ. При цьому, шантажуючи, вимагають від ЖБК "Добра справа" , передати їм ВЖЕ НЕ квадратні метри, і навіть не квартири , а просто - 250 тис.$ в обмін на "послаблення тиску" з їхнього боку. 

Робіть висновки з фактів Шановні! Ось номери судових справ для підтвердження вищевказаного:

№344/12729/17

№344/9967/17

№344/9968/17

344/13538/17

№344/10878/17

№344/9796/17

№344/10483/17

Rulya 2020.02.10, 10:48

Був одним з участників цих подій, додам лише те , що разом з Коврижником цей будинок будував такий собі пан Іван Українець його жінка нотаріус у Франківську, разом вони і покидали людей на гроші.

Oleh 2020.02.10, 14:46

Відділом Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області відкрито кримінальне провадження № 42018091010000002 за фактом вчинення неправомірних дій членами ОК «ЖБК «Добра Справа», які на підставі підроблених документів оформили право власності на земельну ділянку за адресою : м. Івано-Франківськ, вул.. Гарбарська, 14 та на об’єкт незавершеного будівництва (багатоквартирний будинок), розміщений на земельній ділянці, що перебував у власності ПП «Коврижних».  На данний час результутом  слідчих дій є більше 7-томів кримінальної  справи (що включають протоколи допитів, експертизи тощо) де чітко видно як посадові особи ОК «ЖБК «Добра Справа» разом з фірмою одноденкою «Захід-Спец-Буд»  яка ніколи навіть не мала будівельної ліцензії  і ніколи не мала відношення до будівництва незаконно вели продаж кварти по вул.. Гарбарській 14 ( нова назва Софрона Мудрого 14) чим ще більше  погіршила і так доведену до абсурду ситуацію з цим довгобудом і збільшила кількість ошуканих осіб.

Також за фактом 62 епізодів незаконних реєстраційних дій вчинених реєстратором який працював у злочинній змові з керівництвом ОК «ЖБК Добра Справа» та ТОВ «Захід-Спец-Буд» щодо цього будинку  відкрите кримінальне провадження №12019090010004186.

Декларація на початок будівельних робіт незавершеного будівництвом будинку за адресою  м. Івано-Франківськ, вул.. Гарбарська, 14 була скасована  наказом  управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 04.05.2018 року за №90.

Восьмий апеляційний суд у м. Львові на який ви посилаєтесь якраз відмовив   ОК «ЖБК «Добра Справа» у позивних вимогах та залишив в силі наказ про відміну декларації

Постанова від 22.05.2019р. № 857/2641/19. – прошу ознайомитись з даною ухвалою і не писати дурниці в коментарях.

Стосовно цивільних судів у м. Івано-Франківську судами першої та апеляційної інстанції, на нашу думку,   допущені порушення  норм процесуального права так як розглянуто спір у відсутності підприємства ТОВ «ЗАХІД-СПЕЦ-БУД», яке реально веде будівництво будинку та розпоряджається квартирами не маючи на це жодних законних підстав .  Представники ТОВ «Захід-Спец-Буд» умисно не з’являлися  у судові засідання оскільки не могли б пояснити законність набуття права власності ні на земельну ділянку, ні на дев’яти поверховий будинок який вони захопили .

Сидір 2020.02.10, 18:10

ха-ха-ха це повна сра... Потім будуть ходити до Марцінківа та дайте нам адресу, та проведіть воду ... Марципан ви, що хочте, щоб мене посадили, та пішли ви на ... Оце лохи попали, гарно погодують суддів, аферистів і юристів.

P 2020.02.18, 09:47

Автор публікації подає чітке посилання на Ухвалу (чого бракує в палкий _змістовних_ коментарях). Та піднята проблема - більш, ніж серйозна. Адже про будівництво без дозволів у місті - чомусь постійні скандали. Взяти хоча б цей:

http://firtka.if.ua/blog/view/mertso-miuller-dva-vidra-prikarpatskii-maizhe-triller 

Тож замість образ автору - може варто пошукати ПРІЗВИЩА й ПОСАДИ тих, котрі оформляють такі документи / "не помічають" будівництва. Не зайвим було б поцікавитись причетністю до "явища" - міського голови (який періодично заявляє про незаконність будов... а потім - забуває... чомусь... Він - наче мав би бути в курсі.

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6416 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10876 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12143 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5793
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3720
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2952

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

474

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

750

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

740

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1048
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

357
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

449
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

533
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4076
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11606
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6639
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1141
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18034
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

396
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

681
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

803
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

754