Богдан ЛОГВИНЕНКО: «Наші поїздки – це не "тури-путівки", це справжні мандри й пригоди»

 

Журналіст, промоутер і арт-менеджер Богдан Логвиненко побував у 36 країнах світу. Це не були подорожі за принципом «all inclusive». Де автостопом, де пішки, нічліг, де випаде, – так Богдан пройшов всю Україну, автостопом подорожував Росією, Францією, Грузією, Албанією, Малайзією – список довгий.

Півроку тому Богдан попрощався з польським Познанем, де прожив кілька років, працюючи в галузі арт-менеджменту, і вирушив у Малайзію, де живе дотепер, займаючись екстремальним, а не «матрацним» туризмом.

Ми подумали собі: а чому б і не поїхати до Малайзії, і поговорили з Богданом на цю тему й про подорожі взагалі.

 

 

– Що тебе тягне в різні кутки планети? Ти залежний від адреналіну, це пошуки себе і свого місця в світі, чи, може, в тебе в роду цигани були?

Та це ж цікаво – сів і поїхав кудись. Є в цьому якийсь глибокий екзистенційний сенс. Навіть коли їси шашлик із крокодила, в цьому ж теж є якийсь сенс. Отак якось з'їси крокодила, собаку чи восьминога на базарі, а тоді думаєш собі: то було моє, отже, я себе знайшов. Не шукав, але знайшов. Насправді, в усіх куточках світу я постійно зустрічаю не циганів. Зі Східної Європи це здебільшого поляки і чехи, і практично ніколи не зустрічаю росіян чи українців. Це я натякнув на свої корені в ЄС, може, єврокомісари прочитають цю розмову і дадуть мені якийсь добрий паспорт (сміється).

 

– І як смакує шашлик із крокодила?

Як великі крокодилячі сльози Едуарда Успенського, батька крокодила Гени: гострий, як лезо, і прісний, як виноград. В мене взагалі не дуже зі смаком, насправді.

 

– Тобто така річ, як екзотична їжа національних кухонь, тобі чужа? Що ж тебе приваблює в подорожах найбільше?

Найбільше мене цікавлять люди. Вони скрізь різні. Я кайфував від людей, їздячи спершу всією Україною. Я не дуже люблю говорити, можу час від часу щось написати, але найбільша приємність для мене – слухати.

Історії українців переважно про те, хто кого і як надурив, кинув, зрадив, образив. Єдина різниця в тому, що на Заході це більш оптимістичні розповіді, а на Сході і Півдні це передсуїцидальні зізнання. В Росії, наприклад, незалежно від того, який регіон - Башкортостан, Пермський край чи Підмосков'я, це будуть міжнародні дипломатичні роздуми на тему імперіалізму, а в Європі вже не все так однозначно. У кожній країні і в регіонах - свої історії, інші люди, безліч зацікавлень, розмови про спільну музику і кіно, літературу і філософію - це я знову натякаю на свою причетність до Великої європейської унії. В Грузії - розмови про історію і кухню. В Туреччині спершу ми обмінюємось контактами у Фейсбуці, а потім знайомимось. В Індонезії все взагалі дуже непередбачувано: в одному регіоні шахтарі мають по 3-4 тисячі доларів зарплати, а за 10 кілометрів племена з луками, стрілами і каменями закидають офіс національного парку - з такими вже важче спілкуватись.

 

– Де найбільш небезпечно?

На півдні Франції і в деяких регіонах Росії. Довбані расистські кримінальні країни. В Дагестані. Там закон кинджала. Племена в Індонезії більш цивілізовані. Вони бідніші, виглядають страшніше і їдять сире м'ясо, але в них більш людяні відносини. Ще дуже непевно в Красному Лучі і Антрациті. Згадую всі ці місця з великою надією більше там не опинитися. Хоча на південь Франції я потрапив у дуже неспокійний час, але, судячи з новин, там і далі не все окей. З людьми порозумітися там було найважче. Всі бояться, араби злі і агресивні. Найбезпечніші місця, в яких я був, - це Грузія, велика частина Польщі, Албанія, Білорусь, більша частина Індонезії, Малайзія. Але тут все дуже двозначно. Я впевнений, що якщо їхати у дорогі готелі Франції і Росії, орендувати авто чи приватний літак, з вами нічого не трапиться, майже скрізь буде безпечно. І навпаки - в бідних країнах, на кшталт тої ж Грузії чи Албанії, вже буде не так безпечно "при баблі". Але якщо ви спускаєтесь до низів, які є, насправді, обличчям нації, відображенням звичаєвих традицій, мовних особливостей і простих історій життя, - впевнений, що наш досвід збігатиметься.

 

– Що таке проект «I Love Asia»? Розкажи детальніше – так, аби вже завтра з Франківська до вас почали звертатись з бажанням співпрацювати.

Я насправді зараз відкриваю свою тему – це об'єднання більше, ніж «I Love Asia», і ми скоро вже її презентуємо. Воно називається "Служба пригод" – і це об'єднання експертів з всього світу. Ми починаємо з Європи, Азії і Америки, але вже дуже скоро з'явиться Африка. "Служба пригод" (prygody.com.ua) – це об'єднання експертів-мандрівників. Насправді, це спільнота друзів, дуже різних, але надзвичайно цікавих і харизматичних особистостей, які знаються на певних цікавих регіонах світу.

Мій регіон – Південно-Східна Азія і Східна Європа, але я планую розширити власну географію, як тільки ті комісари мене нарешті почують і будь-який, ну хоча б дипломатичний, паспорт видадуть. Наші поїздки – це не "тури-путівки", це справжні мандри й пригоди, кожен у них отримує свій персональний досвід. Ми збираємо групи мандрівників на певні маршрути або розробляємо індивідуальний маршрут. У наших поїздках люди живуть на деревах у Лаосі, тиждень перебувають на острові з джунглями і скелями без будь-якого зв'язку, електрики і інших благ цивілізації. Ми не тримаємо офісу і не маємо витрат на рекламу. Ми взагалі не живемо в Україні, це дорого! Наше об'єднання - це як лоу-кост авіалінії. Всі роблять замовлення через кнопку на сайті. Люди до нас приходять з Фейсбуку, сарафанного радіо, і це набирає обертів без будь-якого промо. Тому зі мною їздять індонезійці Індонезією, з гідом Катею у Шрі-Ланку їздять індуси і непальці. Для них це дешево, це дешевше, ніж їхні місцеві туристичні агенції.

 

– Якщо я завтра захочу поїхати в ту ж Малайзію, що я повинен зробити? Що гарантуєте ви, про що я сам повинен подбати, на яку суму розраховувати і яку подорож ти мені запропонуєш?

Завтра не вийде, на цей рік у нас вже немає місць. Є групи з чітко прописаним маршрутом. Ціни – це теж іноді конструктор: є дешеві перельоти – в Індію і Шрі Ланку за 500-600 доларів в обидва боки, в Малайзію – 700-900, але якщо летіти лише з одною пересадкою, то сам переліт може вже бути 1300. Подорож на три тижні в Індонезію із щоденними переїздами, відвідинами храмів, вулканів, островів, чотирма внутрішніми перельотами, десятком переплавів на великих і маленьких човнах, частковою їжею і повністю забезпеченим проживанням - це приблизно 1300 доларів. Але я насправді нічого не продаю і навіть рідко рекламую свої групи, на них і так немає місць.

 

– Насамкінець, ти якось говорив про концепцію зайвих речей. В чому суть?

Кілька років тому я переглянув популярну тоді в «LJ» передачу про львівських рагулів, і от там була одна фраза, з якої я дуже довго сміявся. Ця фраза просто не давала мені спокою –"лишні речі зайві". Вона настільки неперевершена, ця фраза, що я довго не міг викинути її з голови, і хоч, напевно, так жодного разу її не озвучив, але, тим не менше, вона залишилась десь глибоко в мені сидіти.

Пам'ятаю, десь тоді я переїжджав з одної київської квартири на іншу і збирав речі – виявилось, що треба замовляти велику "газель", для того щоб ці всі речі перевезти. Я, звичайно, їх всі перевіз, але потім більшість із них просто викинув, а що пошкодував – завіз до мами і запхнув у свою стару шафу. Потім знову переїзд – і вже довелося брати невелику машину, а тоді ще один – того разу вже з країни в країну, з України в Польщу, тоді я просто спакував два рюкзаки на 70 і 30 літрів і переїхав автостопом.

Тепер у мене немає майже нічого, ніяких речей, ніякої прив'язаності, жодних сувенірів, жодних баночок і пасочок, статуеток і грамот, я роздав більшу частину своїх книжок і зараз, купуючи книгу і прочитуючи її, просто віддаю її комусь читати далі. Мені достатньо одного рюкзака, недавно я купив другий, аби не ходити з великим по місту, все, що в мене залишилося, - це звичайні речі: засоби зв'язку, гігієни, обігріву, медичні засоби, і більше нічого немає. Я інколи заходжу в супермаркет, і мене просто вражає, скільки там усього, скільки непотрібних речей, які треба проходити, аби дістатися до їжі. В мене весь цей непотріб не викликає жодних емоцій, я не зупиняюсь, аби роздивитися його, мене нічого не зацікавлює - я купую тільки їжу і книжки, інколи одяг, якщо старий псується. Буває я кілька днів поспіль сплю на відкритому повітрі і кожні кілька днів переїжджаю з місця на місце. Люди, з якими я спілкуюсь, не вимагають жодної прив'язаності – від найвіддаленіших до найближчих стосунків, навіть ті, хто може про мене сказати: «Та я знаю його, як ніхто інший!». Це просто спалахи відвертості, любові, ніжності, але з усіма я залишаюсь завжди на відстані. Ми не зідзвонюємося щодня і навіть щотижня, не переписуємося, тільки коли в мене з'являється час, я пишу, читаю, телефоную, відправляю листівки. Це дуже серйозна зміна сприйняття світу, це стан, в якому можеш сконцентруватися на чомусь або на комусь, не думаючи ні про що, не думаючи про жодні обставини і речі, які нас стримують, про людей, які безпідставно вимагають нашої уваги. Це відчуття, що ти можеш відірватися від землі у стрибку, маючи за плечима усі необхідні для життя речі. В Джакарті мене дуже приємний чоловік запросив на виставку картин і почав мене переконувати їх придбати. «Але я не можу їх купити, - сказав я йому, - вони дуже гарні, правда, але в мене немає дому». «В тебе немає дому? З тобою все нормально? Але ж ти подорожуєш?» - здивувався він. «Так, я подорожую, постійно переїжджаю з місця на місце і мені просто не потрібен дім, розумієш?» - «Не розумію», - сказав він, і я продовжив розглядати картини в тиші. І от я нещодавно подумав: а все-таки дуже хороша ця фраза, яка колись в'їлась мені у мозок, – «Лишні речі зайві». Одна фраза – як весь цей текст. У тексті так багато літер, а там три слова, і все зрозуміло.

Розмовляв Влад ТРЕБУНЯ,

Галицький кореспондент


02.11.2013 1322 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1057
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2442
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2068
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2108
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6409 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2404 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

271

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1091

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1131

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1336
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

214
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

549
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2008
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26451
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

510
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10413 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7951
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

494
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

354
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

508
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

581
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1526