Благовіщення Пресвятої Богородиці

 

 

 

Богородице Діво радуйся! Благодатна Маріє, Господь з Тобою.
Благословенна Ти між жінками, і благословенний Плід лона Твого.
Бо Ти породила Христа Спаса, ізбавителя душам нашим!
Бесіда святителя Прокла, Патріарха Константинопольського

 

Сьогоднішнє зібрання наше на честь Пресвятої Діви закликає мене, браття, промовити Їй слово похвали, корисне й для тих, які прийшли на це церковне торжество. Воно становить похвалу жон, славу їхньої статі, яку (славу) надає їй Та, Котра водночас є і Матір, і Діва. Довгоочікуване і дивовижне зібрання! Тріумфуй, природа, бо віддається честь Жоні; радій, рід людський, бо прославляється Діва. "А коли помножився гріх, стало благодаті у надміру" (Рим. 5, 20). Нас зібрала тут Свята Богородиця й Діва Марія, чистий скарб дівоцтва, омріяний рай Другого Адама, - місце, де відбулося з'єднання природ, де здійснилася Рада про рятівне примирення.

Хто бачив, хто чув, щоб жив у лоні Безмежний Бог, Якого не вміщають Небеса, Якого не обмежує лоно Діви!?

Народжений від жони не є тільки Бог і не є тільки Людина: цей Народжений сотворив жону, прадавні двері гріха, дверима спасіння; де змій розлив свою отруту, знайшовши непослух, там Слово збудувало Собі одухотворений храм, увійшовши туди послухом; де виник перший грішник Каїн, там народився безсіменно Іскупитель людського роду Христос. Чоловіколюбець не погордував народитися від жінки, адже це діло Його дарувало життя. Він не піддався нечистоті, вселившися в утробу, яку Він Сам улаштував далекою від всякого ушкодження. Якби ця Матір не лишалася Дівою, то народжений Нею був би просто чоловік, і народження не було б дивовижне; а позаяк Вона й після народження перебувала Дівою, то Хто ж - Народжений, як не Бог? Неосяжне таїнство, бо народився неосяжним чином Він, безперешкодно пройшовши дверима, коли вони були зачинені. Сповідаючи в Ньому з'єднання двох природ, Фома проголосив: "Господь мій, і Бог мій!" (Ів. 20, 28).

Апостол Павло каже, що Христос "для Юдеїв спокуса, а для Елінів божевілля" (1 Кор. 1, 23): вони не пізнали сили таїнства, бо його не збагнути розумові: "бо якби пізнали, не розіп'яли би Господа слави" (1 Кор. 2, 8). Якби Слово не вселялося в лоно, то плоть не возсіла би з Ним на Божественному Престолі; якби для Бога було образою ввійти в утробу, яку Він створив, то й Ангели гребували би служінням людині.

Той, Хто за Своїм єством не підлягає стражданням, із милосердя до нас піддав Себе багатьом стражданням. Ми віруємо, що Христос не через поступове сходження до Божественного єства зробився Богом, але, будучи Богом, за Своїм милосердям зробився Людиною. Ми не говоримо: "людина зробилася Богом"; але сповідуємо, що Бог втілився й став чоловіком. Рабу Свою обрав для Себе в Матір Той, Хто за природою Своєю не має матері, і Хто, будучи за Божественною волею на землі в образі людини, не має тут отця. Як один і той самий є і без батька, і без матері, за словом Апостола (Євр. 7,3)? Якщо Він - лише людина, то Він не міг бути без матері: і справді, у Нього є Мати. Якщо Він - тільки Бог, то Він не без Батька: справді, у Нього є Батько. Він не має матері як Творець Бог, не має батька як Людина.

Переконайся в цьому самим ім'ям Архангела, який благовістив Марії: йому ім'я - Гавриїл. Що означає це ім'я? - воно означає: "Бог і людина". Адже Той, про Кого він благовістив, є Бог і Людина, ім'я його передрікало це диво, аби вірою прийнята була справа Божественного домобудівництва.

Врятувати людей неможливо було простій людині, тому що будь-яка людина сама потребувала Рятівника: "всі бо згрішили, й позбавлені слави Божої" (Рим. 3, 23). Позаяк гріх піддав грішника влади диявола, а диявол піддав його смерті, то стан наш зробився украй тяжким: не було жодного способу врятуватися від смерті. Присилалися лікарі, себто пророки, але вони могли тільки ясніше вказати на немочі. Що вони робили? Коли бачили, що хвороба перевершує мистецтво людське, вони з Небес призивали Лікаря; один говорив: "Господи! Прихили небеса Твої та зійди" (Пс. 143, 5); інший благав: "Зціли мене, Господи, і зцілений буду" (Ієр. 17, 14); "Здійми силу Твою, і прийди врятувати нас" (Пс. 79, 3). Інший: "Воістину, чи Богові жити на землі? Небо й небо небес не вміщають Тебе, тим менше цей храм, що я збудував [імені Твоєму]" (3 Цар. 8, 27). "невдовзі хай прийдуть до нас щедроти Твої, ми бо вельми виснажені" (Пс. 78, 8). Інші говорили: "Не стало милосердих на землі, немає правдивих між людьми" (Міх. 7, 2). "Поспіши, Боже, врятувати мене, поспіши, Господи, на допомогу мені" (Пс. 69, 2). "і нехай би і забарилося, чекай на нього, бо неодмінно здійсниться, не скасується" (Авв. 2, 3). "Я заблукав, як вівця загублена: віднайди раба Твого, бо я заповідей Твоїх не забув" (Пс. 118, 176). "іде Бог наш, і не в безмовності" (Пс. 49, 3). Тому Той, Хто за природою є Цар, не знехтував єства людською, поневоленого лютою владою диявола, благосердий Бог не попустив бути йому завжди під владою диявола, Вічносутній прийшов і дав на сплату Свою Кров; для спокути роду людського від смерті віддав Своє Тіло, яке прийняв від Діви, звільнив світ від клятви закону, знищивши смерть Своею смертю. "Христос викупив нас від клятви закону", - вигукує святий Павло (Гал. 3, 13).

То знай, що Іскупитель наш не є проста людина, тому що весь рід людський поневолений гріхом, але Він також і не Бог лише, непричетний єства людського. Він мав тіло, бо якби Він не зодягнувся в мене, то й не врятував би мене. Але, оселившись у лоні Діви, Він одягнувся в мене засудженого, і в ньому - у тому лоні зробив дивовижну зміну: дав Духа й прийняв тіло, Той самий (перебуваючи) з Дівою і (народжуючись) від Діви. Тож, Хто Він, що з'явився нам? Пророк Давид указує тобі в цих словах: "Благословен, Хто йде в Ім'я Господнє" (Пс. 117, 26). Але ясніше скажи нам, пророк, Хто Він? Господь, Бог воїнств, говорить пророк: "Бог Господь, і з'явився нам" (Пс. 117, 27). "Слово стало плоттю" (Ів. 1, 14): поєдналися два єства, і поєднання перебувало незлитим.

Він прийшов рятувати, але мав був і прийняти страждання. Як могло бути і те, й інше разом? Проста людина не могла врятувати; а Бог в одному тільки Своєму єстві не міг страждати. Яким же чином відбулося і те, й інше? Те, що Він, Еммануїл, перебуваючи Богом, став і Людиною; і те, чим Він був, урятувало, - а те, чим Він став, страждало. Тому, коли Церква побачила, що іудейське сонмище увінчало Його терням, оплакуючи буйство сонмища, - говорила: "Підіть й подивіться, дочки Сіонські, на царя Соломона у вінці, яким увінчала його мати його" (Пісн. 3, 11). Він носив терновий вінець, і зруйнував осуд на страждання від терня. Він Той самий був і в лоні Отця і в череві Діви; Той самий — на руках Матері й на крилах вітрів (Пс. 103, 3); Він, Якому вклонялися Янголи, водночас лежав за столом із митарями. На Нього Серафими не сміли дивитися, і водночас Пілат влаштовував допит Йому. Він — Той самий, Якого бив раб і перед Яким тріпотіла всяка твар. Він розпинався на Хресті й сидів на Престолі Слави, - покладався в труну й простирав небо немов намет (Пс. 103, 2), - прилічений був до мертвих і скасував пекло; тут, на землі, обмовляли Його, як неправдомовця, - там, на Небесах, відплачували Йому славу, як Всесвятому.

Яке незбагненне таїнство! Бачу дива, і сповідую, що Він — Бог; бачу страждання, і не можу заперечувати, що Він - Людина. Еммануїл відкрив двері природи, як людина, і зберіг неушкодженими ключі дівоцтва, як Бог: вийшов з утроби так само, як увійшов через слух; однаково і народився, і зачався: безпристрасно ввійшов, без зотління вийшов, як про це свідчить пророк Ієзекіїль: "І привів він мене назад до зовнішніх воріт святилища, звернених обличчям на схід, і вони були зачинені. І сказав мені Господь: ворота ці будуть зачинені, не відчиняться, і ніяка людина не ввійде ними, бо Господь, Бог Ізраїлів, увійшов ними, і вони будуть зачинені" (Ієз. 44, 1-2). Ось - ясна вказівка на Святу Діву й Богородицю Марію. То най припиниться всяке протиріччя, і нехай Святе Писання освітить наше розуміння, аби одержати нам й Царство Небесне на віки вічні.

 

***

 

Митрополит Антоній Сурозький:

Благовіщення - день благої звістки про те, що знайшлася у всьому світі людському Діва, яка так вірить Богові, так глибоко здатна до послуху і довіри, що від Неї може народитися Син Божий. Втілення Сина Божого, з одного боку, справа Божої любови - хресної, доброї, такої, що рятує - і Божої сили; але разом із тим втілення Сина Божого є справа людської свободи. Святитель Григорій Палама говорить, що Втілення було б так само неможливе без вільної людської згоди Божої Матері, як воно було б неможливе без творчої волі Божої. І цього дня Благовіщення ми в Божій Матері споглядаємо Діву, Яка всім серцем, всім розумом, всією душею, всією Своєю силою зуміла довіритися Богові до кінця.


Ось благовістя, яке ми зараз чуємо в Євангелії: рід людський народив, приніс Богу в дар Діву, Яка була здатна в Своїй царственій людській свободі стати Матір'ю Сина Божого, який вільно віддав Себе в ім'я спасіння світу.


Амінь.

 

Братство

Фото: http://ua.for-ua.com/ukraine/2012/04/07/101857.html


07.04.2012 1762 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2030
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1887
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1884
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5607 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2179 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1537

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

783

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

850

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1064

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1027
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1800
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3707
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10303
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26196
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10219 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7747
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

925
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

276
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

310
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

410
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1310
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

915