Більше добра: у Коломиї щосуботи роздають гарячі обіди для бідних

Біля коломийського катедрального собору Преображення Господнього УГКЦ щосуботи роздають гарячі обіди для бідних.

Ті, хто не може купити собі найнеобхідніше, можуть прийти під церкву і не лише поїсти, а взяти обід із собою. Аби наступного дня не ходити голодним, пише журанліст газета “Експрес” Сабіна Ружицька.

…Полудень. На коломийській ратуші мелодійно дзвонить годинник. Під собором кілька весільних кортежів, за кілька метрів — туристи з Києва і Дніпра, роздивляються та фотографують величну церкву. Бідних та вбого одягнених людей чи безпритульних взагалі не бачу. Заходжу в собор, звертаюся до священника, знайомлюся. Зі мною розмовляє отець Сергій Треф’як. Запитую, де тут…можна пообідати, ще й додаю, що “голодна і хочу поїсти”. Очікую, що зараз служитель церкви мене культурно випровадить з собору. Та панотець просить пройти у парафіяльний будинок, що за 3 метри від собору, і кілька раз перепитує, чи я справді голодна. Не хочу обманювати та кажу, що їжу я маю за що купити, але хочу дізнатися, кого і як у церкві годують.

“Ось ці люди, дивіться, спілкуйтеся, лише старайтеся прямо не запитувати, чому вони тут, їм болить те, що вони бідні, — застерігає священник. — Будь ласка, он ці люди, яким ми обіди роздаємо…”

Біля сходів парафіяльного будинку стоять скромно, акуратно і чисто одягнені сім старших жінок та троє чоловіків років 50-75. У руках сумки, із пластмасовим посудом та невеличкі папірчики. Підходжу до першої в черзі пані. Це 59-річна Галина Ковалів, жінка каже, що їй дуже сутужно, живе самотою, пенсії ще немає, а на роботу вже не беруть. Коли дізналася, що біля собору будуть їжу роздавати, прийшла. Запитую, чому вона залишилася без грошей. Мовчить. Витирає сльози, просить не ятрити душу.

“А я скажу, чому сюди приходжу, — мовить 80-річна Ярослава Решітка. —Я інвалід другої групи, зосталася без рідних, пенсія в мене мінімальна, хоча 41 рік пропрацювала майстринею в ЖЕО. Треба комунальні послуги оплатити ліки купити і грошей на їжу майже не залишається. Про те, що біля собору будуть гарячі обіди роздавати дізналася від знайомої. Хоча вагалася, але прийшла, зустрілася зі священником, розповіла про свої біди, він мені одразу спеціальні талони на обіди дав (жінка показує невеличкі папірці, де написано її прізвище, ім’я, дата та кількість обідів—2). Один я сьогодні з’їм, а другий—завтра”.

Із жінками, які опинилися у важких життєвих ситуаціях, заходжу в парафіяльний будинок. Усміхнена пані у фартушку і рукавичках (бачу, що про чистоту та санітарний стан тут дбають—авт.) виносить обіди: борщ на копчених ребрах, вінігрет та гречка з підливою із сосисок, 6-7 великих шматків хліба та 3-4 яблука. Порції на вигляд 300-400 грам. Їжу роздає 34-річна Лілія Ястремська, спорстменка, педагогиня-організаторка, парафіянка храму Преображення. Прошу її дати скуштувати обіду для бідних. М-м-м-м, ситно та смачно. Таке і я щодня готую для рідних.

“Чимало людей, які обідають в суботу біля храму, щодня приходять харчуватися в благодійну їдальню християнського фонду,—пояснює отець Сергій Триф’як.—У вихідні їдальня не працює, але люди їсти хочуть. Тому ми вирішили готувати їм їжу у кухні парафіяльного будинку, що біля собору. Кухня—велика, 70 квадратних метрів, тут є професійне обладнання, ідеальна чистота, всі продукти—помарковані та свіжі”.

До речі, пообідати у суботу приходять й люди, які не харчуються у благодійній їдальні. Більшість жінки віком 50-80 років. Аби отримати їжу, ці люди можуть звернутися до священників собору та надати документи про складний соціальний стан. Це можуть бути довідки із соцслужб, пенсійного фонду, медичні виписки. Можна запросити служителів церкви чи працівників благодійного фонду додому, аби вони пересвідчилися, що тій чи іншій людині потрібні обіди. Якщо людина безпритульна, то в благодійному фонді можуть допомогти відновити документи і знайти роботу та й нагодують без проблем.

“Не годуємо лише тих, хто хоче взяти їжу “на закуску”,—додає отець Сергій. “Хто готує для нужденних та де берете продукти?”,—запитую служителя. “Готують 20 парафіянок,—каже отець Сергій.—Вони розділилися на групи і щосуботи на кухні 3-4 години безкоштовно працюють 4 осіб. Продукти купляють за гроші зібрані в церкві. Попередньо ми оголосили, що будемо годувати бідних, і просимо пожертвувати хто скільки може. Зібрали кілька сотень гривень. Усі надходження та видатки ретельно розписали. А ще ініціативні парафіянки склали список наших підприємців та звернулися за допомогою. Ніхто не відмовив. І коли жінки-помічниці бачать, які продукти є, з того і готують”.


16.11.2019 934
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1922
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1838
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1838
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5413 43
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

990
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1745
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10229
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26111
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10161 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

129
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

231
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1258
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

857