Білий дім заборонить отримання "зелених карт"

Адміністрація Трампа поширює заборону на отримання візи для неімігрантів.


В понеділок Адміністрація Трампа продовжила заборону на отримання "зелених карток", випущених за межами США до кінця року, і заморозила тимчасові робочі візи, включаючи ті, які часто використовуються технологічними компаніями та транснаціональними корпораціями.

Адміністрація докладає такі зусилля як спосіб звільнити робочі місця в економіці, котра потерпає від коронавірусу. Вищий чиновник, який розмовляв з журналістами за умови анонімності, передбачив, що це відкриє для американців 525 000 робочих місць, що негайно оскаржили критики.

Заборона, хоча і є тимчасовою, означає скорочення легальної імміграції в масштабі, який ухилявся від адміністрації до пандемії. Також шукаються довгострокові зміни, які заважали б багатьом шукачам притулку отримати дозвіл на роботу і по-різному розподілятимуть високотехнологічні робочі візи.

Бізнес-групи наполегливо наполягали на обмеженні змін, але отримали мало того, що хотіли, відзначивши перемогу для імміграційних хардлайнерів, оскільки Трамп прагне ще більше зміцнити свою підтримку до виборів у листопаді.

Заборона на отримання нових віз, яка набирає чинності в середу, поширюється на візи H-1B, які широко використовуються великими американськими та індійськими технологічними компаніями, візи H-2B для сезонних працівників, окрім сільськогосподарських, візи J-1 для культурних обмінів та L-1 візи для керівників та інших ключових працівників багатонаціональних корпорацій.

Буде передбачено звільнення працівників харчової промисловості, які становлять близько 15% віз Н-2В, заявив чиновник. Медичні працівники, які надають допомогу в боротьбі з коронавірусом, і надалі будуть вільно отримувати "зелені картки", їх звільнення буде незначним.

"В управлінні системою імміграції нашої країни ми повинні пам’ятати про вплив іноземних робітників на ринок праці в США, особливо в умовах надзвичайного середовища високого внутрішнього безробіття та депресивного попиту на робочу силу", - написав Трамп у своєму президентському зверненні.

Трамп наклав 60-денну заборону на "зелені картки", видані за кордоном у квітні, термін дії яких закінчився в понеділок. Це оголошення, яке в основному було націлене на членів сім'ї, викликало напрочуд холодний прийом від імміграційних хардлайнерів, які сказали, що президент не пішов досить далеко.

Нові кроки щодо віз для неімігрантів зайняли багато часу стосовно розробки привабливості жорстких ліній.

"Це сміливий крок Адміністрації Трампа щодо захисту американських робочих місць", - сказав Марк Крикоріан, виконавчий директор Центру імміграційних досліджень, який виступає за обмеження. "Не всі пункти в нашому контрольному списку необхідних дій містяться в сьогоднішньому оголошенні, але корпоративні лобісти, які відчайдушно боролися за винятки, щоб захистити доступ своїх клієнтів до дешевої іноземної робочої сили, значною мірою зазнали відсіку".

Томас Дж. Доноуе, генеральний директор Торгово-промислової палати США, заявив, що заходи нанесуть шкоду американській економіці, а не допоможуть.

"Заяви, що "ми не раді інженерам, керівникам, ІТ-експертам, лікарям, медсестрам та іншим працівникам не допоможуть нашій країні, це стримує нас", - сказав він. "Обмежувальні зміни в системі імміграції нашої країни відштовхнуть інвестиції та економічну активність за кордон, це сповільнить зростання та зменшить створення нових робочих місць".

BSA, група, яка представляє великі компанії з розробки програмного забезпечення, закликала адміністрацію переглянути, зокрема зміни щодо програми H-1B, заявивши, що вони будуть перешкоджати економічному одужанню, ускладнюючи зайняття критичних позицій.

"Потреба у цих кадрах більша, ніж кількість працівників США, кваліфікованих для їх заповнення, це означає, що ці робочі місця можна зберегти в США", - сказала група. - Це дозволяє компаніям, що базуються в США, залишатися конкурентоздатними, що, своєю чергою, підвищує економіку США, створюючи робочі місця для мільйонів американців ".

Замороження віз, виданих за кордоном, має вступити в дію негайно. Інші зміни, включаючи обмеження дозволу на роботу для осіб, які шукають притулку, відбуватимуться через формальний процес прийняття норм, який займає місяці.

За словами адміністрації, пропонується новий спосіб видачі віз H-1B, присуджуючи їх за найвищою зарплатою замість лотереї.

Візи H-1B обмежуються 85 000 на рік для людей з "вузькоспеціалізованими знаннями" та мінімальним ступенем бакалавра, зазвичай в галузі науки, техніки, викладання та бухгалтерського обліку. Критики кажуть, що високотехнологічні компанії використовували візи, як інструмент для передачі робочих місць іноземцям, замінюючи американців.

Компанія Cognizant Technology Solutions Corp. була найбільшим роботодавцем H-1B у 2018 фінансовому році, за нею йдуть Tata Consultancy Services Ltd., Infosys Ltd., Deloitte Consulting LLP та Microsoft Corp. До інших основних роботодавців належать Amazon.com Inc., Apple Inc., Google та Facebook Inc.

Правило щодо осіб, які шукають притулку, яке набуде чинності з 25 серпня, значно ускладнить отримання дозволів на роботу, серед іншого, подовження терміну очікування на 150 днів збільшать до року та заборона заявникам, які перетинають кордон незаконно.

Положення на 328 сторінках, підписане Чадом Мізелле, чинним генеральним радником Департаменту внутрішньої безпеки, який вважається союзником радника Білого дому Стівена Міллера, говорить, що обмеження дозволів на роботу усуне головний стимул для приїзду до США для отримання притулку.

Це останній пункт у ряді довгих заходів, що ускладнюють отримання притулку — майже недосяжного тепер, на думку деяких пропагандистських груп.

"Це правило буде перешкоджати багатьом біженцям годувати, утримувати себе та сім'ї, — сказала Елеонора Асер, старший директор з захисту прав біженців. "Це правило зробить неможливим виживання для багатьох".

Мабуть, єдиною розрадою для бізнесу та академічних установ є збереження, принаймні поки що, програми факультативного практичного навчання, яка дозволяє випускникам коледжу перебувати в США до трьох років після закінчення навчання.

 За матеріалами The New York Times


23.06.2020 12253
Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

780
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11311 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1947
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1838
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2833
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4718

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

476

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1127

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1642

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1393
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1782
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1599
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8844
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

686
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

760
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1950
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

920
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

432
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

310 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

772 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

810