БІБЛІЙНИЙ САД БУДЕ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Вчора, 21 березня 2011 року, в Прикарпатському Національному Університеті відбулася презентація проекту створення Біблійного Саду.

 

Біблійний Сад буде створено на базі університетського Ботанічного Саду. Все цієї весни почнуться роботи по закладенню Біблійного Саду.

 

Професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнологій ПНУ ім. В. Стефаника Володимир Лущак, як автор та ініціатор проекту власне і представив проект на розсуд присутніх гостей, журналістів, учнів івано-франківських шкіл, студентів та викладачів університету. 

 

«В Святому письмі згадуються більше ста рослин, з яких більше половини може рости в наших умовах на відкритому грунті, - розповідає В. Лущак, - тому ми плануємо в співпраці з ботанічними садами України та закордонними ботанічними садами зібрати колекцію рослин Святого Письма».

 

Директор Ботанічного саду ПНУ Тетяна Козак розповіла власне про стан та перспективи розвитку Ботанічного саду. Цікаво,що в Західній Україні університетський Сад чи не найбільший. За словами Т. Козак, Ботанічний сад Чернівецького університету має всього 3 гектари53 чоловіки персоналу), Львіський 16 гектарів (120 працівників), в той час Ботанічний Сад Прикарпатського Унівеситету має аж 127 гектарів і при цьому всього 28 працівників.

 

Володимир Лущак повідомив, що однією з цілей проекту є і розвиток волонтерства серед студентів та молоді, які будуть працювати над закладенням та розвитком Біблійного саду: «Діти, працюючи в Саду, будуть вчитися жити як в гармонії з природою, з зовнішнім світом, з іншими людьми, так і в гармонії з собою». Також В. Лущак повідомив, що Сад буде пристосований і для людей з особливими потребами, деякі тексти будуть зроблені шрифтом Брайля, а доріжки будуть пристосовані для пересування на інвалідних колясках.

 

Під час презентації виступили також завідувач кафедри релігієзнавства та теології Святослав Кияк та отець Борис Гобир. Отець Борис висловився в підтримку проекту: «Безперечно це потрібний проект. Головною метою людини в земному житті – є пізнати Бога, і завдяки цьому Спастися. Пасічнянська громада прийме участь в реалізації цього проекту. Ідея реалізації Біблійного Саду – це ідея реалізації Божого Царства на Землі».

 

На презентації проекту одразу ж знайшлися і партнери. Професор Івано-Франківського Медуніверситету В. Боцюрко повідомив, що він також займається створенням Біблійного саду в Маріямпільському Містечку Пречистої Діви Марії та висловив впевненість в майбутній співпраці з Біблійним Садом ПНУ.

 

Завідувач кафедри біології Василь Парпан висловив побажання, щоб і кафедра біології також прийняла участь в закладенні Біблійного Саду. Також В. Парпан відмітив: «В свій час «вирвати» 127 гектарів землі в безпосередній близькості від Івано-Франківська – це був справжній подвиг тих людей, які це зробили, але яких я називати сьогодні не буду…» А ми назвемо – це колишній ректор  ПНУ Віталій Кононенко та декан факультету В. Сельський. Але, очевидно, Василь Парпан вирішив, що називати прізвище колишнього ректора Віталія Кононенка в присутності «живого» діючого ректора Богдана Остафійчука є не зовсім «політкоректним»…

 

 

Під час презентації проекту Біблійного Саду

 

Ініціатор ідеї Біблійного Саду завідуючий кафедрою біохімії та біотехнологій

професор Володимир Лущак презентує проект

 

Отець Борис Гобир вітає прект та обіцяє підтримку мешканців иікрорайону Пасічна

 

В. Лущак та директор Ботанічного Саду ПНУ Тетяна Козак

 

Завідуючий кафедрою біології професор Василь Парпан

 

Між виступами під час презентації група бандуристів сім'ї професора ПНУ В. Вівчаренка

виконувала бібілійні та патріотичні пісні

 

 Один із Біблійних садів Шотландії

 

Довідка. 

Кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського Національного Університету ім. В. Стефаника створена на природничому факультеті (нині Інститут природничих наук) в жовтні 2002 року. У 2010 році вона трансформована. На сьогодні вона є однією з найперспективніших кафедр університету. На ній працюють 3 доктори наук і 7 кандидатів наук.

 

На даний час проводиться підготовка бакалаврів, спеціалістів і магістрів біохімії. Функціонує аспірантура з трьох спеціальностей: "біохімія", "біотехнологія" та "імунологія". За час існування кафедри захищені одна докторська та сім кандидатських дисертацій. 

 

Наукові роботи викладачів кафедри добре відомі у світі, оскільки в друці результатів наукових досліджень перевага віддається міжнародним виданням з високим науковим рейтингом.

 

Співробітники кафедри тісно співпрацюють з науковцями Канади, США, Великобританії, Фінляндії,  Швеції, Польщі, Німеччини та Бразилії.

 

На даний момент співробітники, аспіранти та студенти кафедри працюють у лабораторіях США, Канади, Фінляндії, Швеції, Швейцарії та Великобританії.

 

На кафедрі читали лекції два лауреати Нобелівської премії (Німеччина), академіки та професори з України (Києва, Львова), Польщі, США, Швеції, Угорщини, Чехії і Великобританії.

 

На кафедрі проводиться науковий семінар, у якому беруть участь викладачі і студенти. Доповіді робляться українською та англійською мовами. Взагалі оволодінню англійською мовою приділяється особлива увага, оскільки вона на даний час є основною мовою наукового спілкування.  Фахової англійської мови студентів навчають викладачі кафедри, які тривалий час працювали у закордонних лабораторіях.  

 

Фундаментальні наукові дослідження, які проводять ся на кафедрі полягають у вивченні впливу факторів зовнішнього середовища на організми бактерій, грибів, рослин і тварин. Особлива увага приділяється роботам з впливу іонів важких металів та пестицидів.  Блок біомедичних досліджень пов'язаний з вивченням на модельних організмах проблем старіння та ожиріння,  а також пристосування до стресу, пошукові речовин, які покращують стан здоров'я.  

 

Прикладні дослідження пов’язані з оптимізацією умов вирощування лікарських та їстівних грибів, отримання симбіотичних азотфіксуючих бактерій, отриманням продуцентів термостабільної та алкалостабільної амілази, вирощування безвірусної картоплі.

 

На даний момент реалізуються два білатеральні проекти між кафедрою біохімії та біотехнології ПНУ та: 

1. Інститутом морських та полярних досліджень імені Альфреда Вегенера.

2. Університетом м. Лунд (Швеція).

 

Кафедра біохімії проводить досліди з безвірусною картоплею, яка дає вдвічі вищі врожаї від звичайної

 

Дріжджі та гриби глива - також об'єкт достіджень біохіміків

 

Об'єкти досліджень кафедри біохімії

 

Колектив кафедри біохімії та біотехнологій

 

 

11


22.03.2011 2502 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

676
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

555
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

72
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

354
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666