«АртПоле 2011» – звуки і дії в просторі

На Прикарпаття повертається найбільший український фестиваль етно-музики й ленд-арту.

 

Фестиваль «АртПоле» - це поле для народження і втілення творчих ідей, які з часом захоплюють сцени та галереї в різних містах і країнах. Завдяки спільній енергії «АртПоле» - це більше, ніж подія. Тут поєднуються не лише музика, ленд-арт, перформанс, але й різні стилі та жанри цих складових, різні культурні традиції, і кожен з учасників знаходить актуальну форму сказати про вічне. Це явище створюють люди, які відчувають один одного і світ навколо. Без перебільшення - кожен з тих, хто приїжджає сюди, готовий до експерименту. Протягом року ми активно спостерігаємо за новими роботами, спілкуємося, впливаємо на думку один одного. І раз на рік у нас є чудова нагода зустрітися й оцінити разом створений твір.

 

Цього року «АртПоле» проходитиме в Дністровському каньйоні, що вражає своєю величчю і мальовничістю. На фестивалі творитимуть «Besh'o'droM» (Угорщина), «Village Kollektiv» (Польща), «Wild Marmalade» (Австралія), «Port Mone» (Бєларусь), «Feloche» (Франція), «Trio VD» (Великобританія), «Dva» (Чехія), надзвичайно сильна українська складова: «ДахаБраха», «Гайдамаки», «Перкалаба», «Пропала Грамота» і ще багато чудових музикантів, зокрема тих, які представляють автентичну сцену: капела «Бай» (Карпати), «Джазаїр» (Крим), «Перемітка» (Покуття). Як завжди, насичена програма майстерень: фото, vj, витинанка, гончарство, ковальство, співи, танці та інші фізичні вправи, а також кінопокази, дитячий майданчик, чайні церемонії, традиційні коктейлі та знайомство з кухнею різних народів.

 

Ленд-арт-програму цього року «АртПоле» проводить спільно з найдавнішим українським ленд-арт-симпозіумом «Простір Покордоння», а упорядкуванням території опікується Кузня Уніж - дружня агенція «Наш формат». Таке поєднання зусиль  та енергій зробить програму ще цікавішою, умови - комфортнішими, а нові твори - досконалішими.

 

Фестиваль «АртПоле» вперше отримав меценатську підтримку від Фонду Петра Порошенка, який активно сприяє розвитку сучасного українського мистецтва та його популяризації у світі. Проект традиційно підтримують Польський інститут і Французький культурний центр, а також Французький інститут, Британська Рада, проект USAID: Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність. Крім того, партнерами фестивалю є мистецька агенція «Наш Формат» і група компаній «Хмелева».

 

 

А тепер детальніше про основну частину програми «АртПоля» - музичну. Цього року музична програма буде надзвичайно насиченою і цікавою.

 

 

«Wild Marmalade»

 

Наденергійне поєднання діджеріду та барабанів. Музиканти використовують лише природні джерела музики, корінні ритми з усього світу, які надихають їх створювати  радісну та потужну  танцювальну музику, видаючи повністю живу органічну танцювальну площину. Вони грають наживо, без електроніки, будь-яких ефектів, наслідування та зразків, орієнтуючись лише на енергію аудиторії.

 

 

«Besh'o'droM»

 

«Besh'o'droM» перекладається як «осідлай коня», в переносному сенсі - «йди своєю дорогою». Цей циганський ансамбль, що з'явився в Будапешті 1999 року, вільно комбінує найрізноманітніші інструменти, створюючи унікальний, лише їм притаманний стиль. Їхні концерти мало схожі на академічні, тут більше етнічного міксу: «Besh'o'droM» синтезує пісні румунських циган і болгарські наспіви, мадярські та македонські танці, афганські, ліванські, грецькі і єврейські мелодії. Яскраво й винахідливо, з колосальним темпераментом крізь фольклорну архаїку вони пропускають і струм більш високої напруги - вільну джазову імпровізацію.

 

 

«ДахаБраха»

 

Створена в 2004 р. у Київському центрі сучасного мистецтва «ДАХ» театральним режисером Владиславом Троїцьким, що значно вплинуло на манеру виконання музикантів - без сценічних ефектів їхні виступи не відбуваються ніколи. Їх звучання поєднує в собі східноєвропейську чуттєвість та мелодійність з азійськими та африканськими ритмами. «ДахаБраха» грає українську народну музику з сучасним драйвом. Експериментуючи з українським фольклором, вони принесли в народну музику ритми індустріального світу, створивши свій яскравий і неповторний образ. Унікальність колективу і в його універсальності - вони можуть грати як у невеликих клубах і камерних театрах, так і перед стотисячною аудиторією.

 

 

«DVA»

 

Цей електронно-акустичний проект складається лише з двох учасників - Яна Кратохвіла та Бари Кратохвілової, про що промовисто свідчить назва. За власним визначенням, грають фолк неіснуючих націй. Вони співають своєю вигаданою мовою, з інструментів використовуючи гітару, кларнет та бітбокс. Кожен виступ «DVA» - це вистава, оригінальні фолково-джазові візії, вибух емоцій, драйву і несподіваних музичних рішень.

 

 

«Feloche»

 

Гурт шукає - і знаходить - натхнення у музиці жителів Аккадії, французької колонії в Північній Америці. З часом аккадійці асимілювалися серед креольського населення Луїзіани, утворивши, таким чином, новий субетнос - кадьєн (сadienne). Музика кадьен - суміш музичних жанрів цих культур, де основні інструменти - скрипка й акордеон, до яких пізніше в цій музиці з'являються губна гармошка, гітара і пральна дошка.

 

 

«Гайдамаки»

 

Заснований на початку 90-х у Києві, гурт спершу мав назву «Актус». Після появи в групі вокаліста Олександра Ярмоли музиканти переходять з блюз-рокових експериментів до альтернативи з помітним впливом українського мелосу. У результаті пошуків і трансформацій «Гайдамаки» створили свій особливий стиль - karpaten ska, поєднавши українську автентику та різноманітні roots, від ямайського ска до циганських мелодій. Цього разу «Гайдамаки» гратимуть програму з пісень, які вони не виконували вже багато років - зокрема, «Чоловікові 30 літ» вони востаннє грали на «Шешорах» ще в Карпатах - щоб зробити атмосферу більш теплою і щирою.

 

 

Капела «Бай»

 

В гуцульському діалекті «бай» - це мова, замовляння, забава. Капела «Бай» - це музична формація, основним об'єктом дослідження і творчим джерелом якої є музична традиція Гуцульщини. Досліджуючи гуцульське дійство, музику та ритуал, відшукуючи і демонструючи архаїчні пласти, проявлення первісного характеру музики, капела дає можливість втілити глибинне світовідчуття, приховане в народному мистецтві - в зустрічі з живою містерією гір.

 

 

«Перкалаба»

 

Адепти гуцульської етно-ска-музики, музичні анархісти, які не визнають політичних копирсань, шоу-бізнесових миготінь та інших забруднювачів повітря. Щирі й невимушені діти гір, сонця і вітру. «Перкалаба» - це химерні тексти, від яких зриває дах. Драйв і позитивна енергетика, що накочує величезними хвилями в зал зі сцени. Їх фірмовий - легкий, (само)іронічний і безтурботний стиль gutzul roots не залишає байдужою аудиторію в Києві, Варшаві, Берліні, Цюріху, Інсбруку чи Москві. «Перкалаба» є постійним хедлайнером «АртПоля», кожного разу готуючи до цього виступу щось нове й неповторне. Цього разу на розігріві «Перкалаби» виступить варшавський «Paprikalaba Vegitable Orchestra», унікальний колектив, який виконує пісні «Перкалаби» на інструментах з овочів.

 

 

«Пропала Грамота»

 

Гурт з Кам'янця-Подільського, концептуальна лірика якого базується на творчості Гоголя, Сковороди, козацьких думах... Поєднує елементи фольку, фанку, року, афробіту та інших течій, називаючи авторську обробку цієї суміші подільським фундаменталом. Гідний склад інструментів: гітари, бас, губна гармошка, барабани, жодних діджеїв, клавішних та драм-машин. Виступ «Пропалої Грамоти» традиційно супроводжується танцями і феєричним шоу.

 

 

«Village Kollektiv»

 

Першим у Польщі поєднав у своїй музиці електронні звуки з живим звучанням традиційних інструментів - колісної ліри, фідля, цимбалів і народним співом. Музиканти створили цілком новий звуковий простір, в якому експресія народних пісень отримала нове звучання. Вони використовують як оригінальні народні мелодії, так і власні композиції, на які їх надихає традиційна музика. На концертах «Village Kollektiv» брейкбіт, електро, даб, драм'н'бас органічно сплітаються з польськими і болгарськими піснями чи з горловим співом з Сибіру.

 

Це тільки невелика частина чотириденної програми фестивалю. Так що пора планувати відпустку.

 

Підготовив Влад ТРЕБУНЯ

ГК


24.06.2011 2844 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1185
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2511
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2107
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2160
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6530 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2448 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

331

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1143

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1276

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1394
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

271
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

581
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2057
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26506
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

549
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10456 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8006
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

530
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

398
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

541
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

619
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1578