Apple TV - ваше власне ТБ

 

Власників макбуків, «айпадів» і айфонів багато. При цьому мало у кого з них є Apple TV - тому що він ніби то їм не потрібен. Але порівняно недавно Apple TV в нас нарешті став осмисленим і з'явився офіційно. У цьому матеріалі ми розглянемо, що це за штука така, навіщо вона потрібна і як нею користуватися.

У минулому році відбулася епохальна для всіх шанувальників продукції Apple, подія - відкриття магазину Itunes, що дозволяє купувати або брати напрокат фільми і музику.

З’явився і цікавий апарат з лінійки продукції Apple. Йдеться про модель Apple TV - медіаплеєр, про існування якого багато власників пристроїв з характерною емблемою у вигляді надкушеного яблука, можливо, навіть і не чули.

Назва пристрою необізнаного користувача може ввести в оману. Ні, нічого спільного з ТВ-тюнером цей апарат не має, хоча телепередачі або фільми демонструвати може. Причому «ефір» ви можете будувати за своїм бажанням. Хочете - дивіться фільми і слухайте музику з власних колекцій, а хочете - вибирайте платний контент з ITunes Store. Це пристрій являє собою медіаплеєр, який, з одного боку, може стати центром домашніх розваг, а з іншого - упорядкувати вашу медіатеку, включаючи фільми, музику і фотографії, де б вони не знаходилися. Не важливо, це MacBook, iPhone або взагалі ПК. Аби носій мав вихід в мережу і встановлену програму Itunes.

 

 

 



 
 
Комплект поставки Apple TV

 

 



 
Буде непогано, якщо відразу докупити до медіаплеєра HDMI-кабель і картку поповнення рахунку в Itunes

Комплектація у Apple TV така ж спартанська, як і у інших пристроїв цього виробника. У кубічній картонній коробці, крім паперів, лежить лише сам плеєр з кабелем живлення і пульт дистанційного керування. Блок живлення у пристрої вбудований, так що черговим адаптером ваші розетки в будинку захаращені не будуть. Кабелів для підключення разом з Apple TV у комплекті немає. Так що краще відразу купити ще і HDMI-кабель.

Офіційні продажі пристрою у нас починаються відразу з моделі третього покоління, яка істотно зменшилася в розмірах і масі в порівнянні з першою версією. Неважко здогадатися, що причиною зовнішніх метаморфоз з'явилися зміни внутрішні, що стосуються апаратної платформи. Третє покоління Apple TV - це вдалий тандем з центрального одноядерного процесора Apple A5 від Samsung з тактовою частотою 800 МГц і двоядерного графічного контролера PowerVR SGX543MP2. Укупі з модулем оперативної пам'яті об'ємом 512 Мбайт ці складові відіграють ключову роль у тому, якими можливостями може порадувати свого користувача новинка. Йдеться насамперед про програвання відеофайлів з роздільною здатністю 1080p. У моделі Apple TV другого покоління така можливість була відсутня. Приставка має два мережевих інтерфейси: гігабітний дротової і бездротовий Wi-Fi 802.11b/g/n, пропускної здатності якого цілком достатньо для роботи з фільмами Full HD. Ну а для підключення зовнішніх пристроїв у Apple TV є ще й Bluetooth-інтерфейс.

 


 
Зовнішній вигляд медіаплеєра Apple TV



Але повернімося до зовнішнього вигляду. Незважаючи на те, що перед нами не IРad і не iPod, родовід медіаплеєра вгадати зовсім нескладно. Хтось, можливо, назве його ідеальним з точки зору ергономіки пристроєм, ми ж обмежимося скромною згадкою про компактність і можливості розмістити новинку в будь-якому куточку кімнати. Навряд чи така компактна коробочка чомусь буде вам заважати. Ну а те, що всі інтерфейси у Apple TV розташовані на одному торці, дозволить не плутатися в проводах.

 



 
Інтерфейсна панель



До відеопанелі Apple TV підключається за допомогою HDMI-кабелю, по якому передбачається передавати і звук. Крім того, для передачі звуку передбачений ще і оптичний інтерфейс, а от аналогових виходів у нього, на жаль, немає, так що підключити, скажімо, навушники безпосередньо до пристрою не вийде. Можуть виникнути питання і при підключенні Apple TV до проектора. Якщо відеосигнал буде передаватися по HDMI-інтерфейсу, то для передачі звуку потрібно буде шукати аудіоапаратуру з оптичним входом.

 



   
Пульт ДК (дистанційного керування): витонченість в мінімалізмі



Управляти пристроєм можна тільки з пульта ДК, який виконаний у фірмовому стилі і за рахунок легко пізнаваних органів управління більше нагадує плеєр. У той час як розробники більшості інших медіаплеєрів «змагаються» в тому, хто зробить більш функціональний пульт ДК, дизайнери з компанії Apple пройшли повз них своїм шляхом. Кнопок на пульті мінімум, але надто переживати з цього приводу не варто, адже навіть найзапекліші противники Apple, вкрай рідко бувають незадоволені ергономічністю цих пристроїв.

Якщо до принципів управління питань не виникає, то до концепції робочого процесу з медіаплеєром - цілком можуть бути. Тому перед покупкою краще чітко собі уявляти, що ви хочете отримати від Apple TV. Його можливості не безмежні. Головним обмеженням у роботі потрібно вважати відсутність можливості читання файлів з тих мережевих носіїв, на яких не включений або взагалі не може бути запущений клієнт Itunes.

Все-таки це Apple-пристрій і, як будь-яка інша «яблучна» продукція, він вимагає для свого функціонування фірмових робочих додатків. Користуєтеся ви ПК під управлінням Microsoft Windows а чи віддаєте перевагу MacBook - не важливо. Важливо те, щоб програма ITunes на носії мультимедійних даних була включена. У підсумку виходить цікава історія. Формально для роботи з Apple TV вам не потрібно бути власником інших пристроїв цього виробника, але на ділі користуватися цим медіаплеєром може лише той, хто цінує і поважає «яблучну» продукцію і, як наслідок, є володарем iPhone, MacBook або чогось ще. Нічого не поробиш - така політика цієї компанії.

 



   
Головне меню Apple TV



Але незважаючи ні на що, працювати з Apple TV приємно. Оформлення багатомовного меню просто бездоганне. Щоб зрозуміти, як налаштовувати медіаплеєр і керувати ним, не доведеться читати довгі інструкції, а потім ще й стрибати з усім відомим ударним інструментом навколо пристрою, що ніяк не підключається до домашньої бездротової мережі. Для роботи з Wi-Fi вам лише потрібно вибрати зі списку автоматично знайдених мереж свою і ввести пароль. За бажання так само швидко можна підключитися і до провідної мережі, параметри якої можна ввести на одній з численних сторінок з налаштуваннями. Останніх дійсно дуже багато, що навіть злегка несподівано для продукції Apple.

 



   
Налаштування



Вивчати новинки магазину Itunes, перемотувати треки, що програються і здійснювати налаштування можна не тільки за допомогою пульта ДК з комплекту поставки, а й за допомогою вашого iPhone, IPad або IPod (природно, за наявності такого). Для підключення апарату потрібно зайти на сторінку налаштувань. Зате функціональність такого «пульта» буде вища, ніж у штатного. Крім того, остання на момент написання цього матеріалу версія прошивки Apple TV з індексом 5.2 дозволяє користувачеві цього пристрою підключити до медіаплеєра ще й бездротову клавіатуру з Bluetooth-інтерфейсом, що дає можливість швидкого набору слів при пошуку фільму або музичної композиції.

 



   
Робота з домашньою медіатекою



Взагалі, робота з мультимедійними даними - за задумом творців Apple TV - повинна здійснюватися кількома шляхами. По-перше, ви можете, не сплачуючи ні гривні, зайти в свою бібліотеку мультимедійних файлів, які зберігаються на одному з ваших пристроїв Apple, комп'ютерів або розташовуються в «хмарі» Icloud. І в тому і в іншому випадку потрібно спочатку зареєструвати свій персональний ідентифікатор Apple ID і пов'язати з ним медіаплеєр. Якщо у вас є загальне сховище даних (наприклад, NAS), на якому немає клієнта Itunes, то прочитати з нього дані медіаплеєр не зможе. Доведеться копіювати файли на будь-який комп'ютер з цим додатком. Підключити до Apple TV зовнішній носій з даними безпосередньо теж не можна. У пристрою просто немає відповідного для цих цілей інтерфейсу.

  

 
 
 
Робота з магазином Itunes магазин



Якщо ваша власна медіатека вас не влаштовує, то потрібно переходити до другого сценарію роботи з Apple TV - до покупки фільмів через магазин ITunes Store. Саме фільмів, тому що музику, програми або підкасти медіаплеєр придбати не дозволяє. При необхідності це доведеться робити з інших пристроїв Apple. З них же потрібно буде і поповнити свій рахунок, так як окремої функції для цього у плеєра не передбачено.

 



 
Пошук файлів



Пару слів варто сказати про пошук файлів. Звичайно, пошук фільмів або музики в Apple TV передбачений по всіх мислимих категоріях - жанру, артистові, альбому і цілому списку інших. Але звичайний пошук за назвою утруднений тим, що віртуальна клавіатура плеєра не має кирилиці. Пошук доступний тільки з використанням латинських символів. Власне, незважаючи на локалізацію та офіційні поставки Itunes і кирилиця як і раніше залишаються речами не надто сумісними.

Ще один сценарій роботи з пристроєм полягає у використанні функції Airplay, яка доступна для власників інших пристроїв від Apple. Це можливість бездротової трансляції на екрані телевізора всього того, що виводиться на дисплей, наприклад, IРad. При цьому абсолютно не важливо, чи граєте ви в даний момент, дивитеся фільм чи розбираєтеся з офісними документами. Працює функція практично без пригальмовувань, але в даному випадку плавність програвання HD-відео залежить не стільки від медіаплеєра, стільки від того пристрою, з яким підтримується бездротовий зв'язок. Цю особливість медіаплеєра можна використовувати не тільки для розваг, але і для роботи. Наприклад, таким чином можна максимально швидко організувати презентацію.

 



 
Перегляд фільмів



Сам процес перегляду фільмів організований, з одного боку, дуже просто, а з іншого - відрізняється тим, що не змушує користувача замислюватися про те, на що йому потрібно натискати в даний момент часу або в який пункт меню заходити. Тут все зроблено з розрахунком на те, щоб ви, прийшовши втомленим з роботи, сіли на улюблений диван і, не втрачаючи ані секунди, відразу приступили до пасивної релаксації і охолодження мізків, що киплять після важкого дня. Зайшли в магазин, взяли в прокат або купили фільм, натиснули на [Play] і вже через секунду почали дивитися. Без затримок і зайвого нервування. Поки є гроші на рахунку. Ну а якщо гроші закінчилися, то можна подивитися що-небудь з вже завантаженого або наявного у власній музичній бібліотеці. Ніяких проблем з передачею даних нами відзначено не було. Приставка відмінно справлялася з Full HD як при провідному підключенні, так і при перегляді через Wi-Fi.

 



   
Додаткові можливості Apple TV



На закінчення відзначимо, що переглядом фільмів і прослуховуванням музики можливості Apple TV не обмежуються. Як і майже будь-який інший сучасний медіаплеєр, цей малюк працює з декількома популярними інтернет-сервісами, такими як YouTube, Vimeo, Flickr та інші. Працює він і з таким популярним серед користувачів продукції Apple, сервісом, як «Фотопоток». Ну а якщо ви занудьгували від сучасної кіноіндустрії, то можна і радіо послухати. Інтернет-радіо, природньо.


Медіаплеєр Apple TV - це, абсолютно однозначно, медіаплеєр для «яблучників». І хоча він працює не тільки з комп'ютерами під управлінням Mac OS або гаджетами на IOS, повністю всі його можливості ви зможете розкрити тільки в тому випадку, якщо у вас в будинку вже завелися пристрої того ж виробника. Ну а якщо вся ваша сім'я - палкі шанувальники продукції компанії Apple, то Apple TV стане прекрасною сполучною ланкою для фільмів або музики, яку ви любите. Вартість пристрою становить близько 1300 гривень - забагато, особливо на тлі інших медіаплеєрів без вбудованого носія. Але «звичайні» медіаплеєри НЕ заточені для роботи з пристроями під керуванням IOS, так що ціна в даному випадку повністю виправдана унікальністю пристрою.

 

mediasat


08.07.2013 1931 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1286
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2587
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2143
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2208
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6629 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2487 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

378

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1190

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1319

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1449
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

314
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

186
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

612
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

92
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26551
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

577
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10493 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

93
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

120
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

434
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

578
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

651