Яким повинен бути сніданок школяра?

 

Яким повинен бути сніданок школяра?, сніданок, школярі, здорове харчування

 

Для того щоб малюк максимально комфортно почував себе в школі, потрібно подбати не тільки про наявність всіх необхідних атрибутів, про правильний його психологічний настрій, про інтелектуальний розвиток, а й про те, щоб збільшені навантаження не підірвали здоров‘я малюка.

Основою основ здоров’я малюка є правильне харчування, без якого йому складно буде витримувати шкільні навантаження, а недотримання режиму загрожує виникненням захворювань ШКТ.

Дієтологи звертають увагу батьків на важливість такої складової правильного харчування як сніданок. На жаль, велика кількість дорослих спромагаються допускати помилки у власному сніданку, пропускають його або задовольняються ранковою кавою. Обумовлені вони найчастіше не тільки високою зайнятістю, а й несформованою звичкою їсти вранці. Ті ж, кого батьки зі шкільних років навчили це робити, а в підлітковому віці пояснили значення цієї дії, знаходять вранці 15 хвилин на правильний сніданок.

Правило № 1. Зацікавити.

Першокласнику не має сенсу розповідати, навіщо його організму потрібна «ранкова підзарядка», марно розтлумачувати який продукт чим насичує організм. Організуйте сніданок малюка так, щоб йому було смачно і цікаво це їсти. Якщо ваша дитина відмовляється їсти сніданок, справа не у відсутності звички або нездатності організму приймати з ранку їжу. Здорова дитина обов‘язково поснідає, якщо батьки покажуть їй позитивний приклад і якщо запропонують цікаву подачу смачної страви.

Перетворіть сніданок у добру традицію, коли родина збирається за спільним столом і нехай у легкій метушні, але проводить час разом, ділиться планами на прийдешній день. За таких обставин школяр неодмінно складе вам компанію.

Правило № 2. Наситити.

Сніданок обов’язково повинен бути ситним (до 25 % добової норми калорій) смачним і різноманітним. Основою дитячого сніданку повинні бути вуглеводи (крупи, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб, злакові хлібці, мед), які роблять можливим розумове навантаження. Зростаючому організму необхідні кальцій (молочні продукти) і білки (яйця, сир, відварна на пару риба). Білки прискорюють розумові процеси і надають збудливої дію на мозок. Щоб у малюка була гарна пам‘ять, необхідно подбати про надходження в організм вітамінів групи В (волоські горіхи, морква), а дефіцит заліза може відбитися у швидкій стомлюваності, щоб уникнути чого включайте в сніданок яблука та сухофрукти.

Сніданок повинен бути цікаво обіграний. Вранці може не знайтися часу на химерне викладання салату, але нехай сніданок поєднує в собі кілька текстур і кольорів. Балуйте смак малюка, намагайтеся протягом одного тижня не повторювати ранковий набір продуктів.

Правило № 3. Психологічний маневр — нагадати про дім.

Дуже правильно включати в режим дитячого харчування так званий ланч. Це легкий перекус, найчастіше на нього і розрахована довга перерва після другого (в деяких школах після третього) уроку. Це повинен бути «сухий пайок», найкраще приготований маминими руками. Психологи стверджують, що в цьому перекусі закладено не тільки джерело сил і енергії, але і якась психологічна підоснова. Приготований мамою бутерброд нагадає малюкові про дім, подумки зігріє.

Домашній бутерброд неодмінно повинен включати в себе булочку з маслом і скибочкою відвареного або запеченого м’яса (уникайте заводських ковбас і копчених баликів). Доповніть бутерброд скибочками овочів або листом зеленого салату, неодмінно супроводьте «сухий пайок» упаковкою соку або пляшкою мінеральної води без газу. Альтернативою бутерброду можуть стати сезонні фрукти, вафлі, зефір, невелика порція чорного шоколаду і т.д.

 

vkurse.ua


02.09.2013 1557 1
Коментарі (1)

ОК 2013.09.11, 04:33
Ланч - це ОБІД!!!! Снек - легенька перекуска...Перш ніж закидати англомовними понтами, подивіться у словник...А кразе - використовуйте УКРАЇНСЬКІ терміни...
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2000
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1877
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1876
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5565 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2168 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1528

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

768

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

832

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1037

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1019
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1791
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3698
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10284
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26168
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10206 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7734
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

916
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

248
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

277
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

401
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1300
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

901