Як живе найкраща гірськолижниця України

 

 

Косівчани Богдана Мацьоцька та її батько й тренер Олег Мацьоцький вже побували на зимовій Олімпіаді-2010, єдині представляли нашу державу на гірськолижному чемпіонаті світу-2011. На Батьківщині їм уже кілька років немає рівних. Ми розпитали Богдану, як це – бути найкращою гірськолижницею України.

На початку наступного року в Сочі (Росія) відбудеться зимова Олімпіада, тож спортсмени готуються вже зараз. У той час, як інші українці влітку ніжилися на сонечку десь на морі, Мацьоцькі шукали сніг. Знайшли аж у Південній Америці. На початку вересня вони повернулися додому з чилійських гір. Під час цієї короткої перерви «Репортер» й «зловив» гірськолижницю.

Швидкість під час гірськолижних спусків доходить до 100 км/год

«На лижах я з шести років, – розповідає Богдана Мацьоцька. – Звісно, маленькою бувало, що хотіла покинути це заняття. Кому з дітей сподобається витрачати свій вільний час не на ляльки чи конструктори, а на якісь там лижі? Тим паче, що в дитинстві від них було мало позитиву. Сварили не лише за те, що розбила улюблену мамину вазу, а ще й за те, що не виходило правильно повертати на лижах».

Гірськолижні курорти в Україні розвинені дуже слабо. Крім «Буковелю», тренуватися практично ніде, а серйозних змагань узагалі немає. Тож більшу частину сезону Мацьоцькі проводять за кордоном. Графік дуже щільний, часом аж занадто. Так, на початку січня цього року, коли в Україні були в розпалі різдвяні свята, і люди мали чимало вихідних, Богдана за 10 днів стартувала 10 разів!

«Дійсно, дуже часто трапляються змагання – кожного дня в іншому місті, а то й іншій країні, – каже Богдана Мацьоцька. – Найважче – це переїзди. Складно буває й зі сном. Підйом може бути о восьмій, а може й о четвертій ранку. Все залежить від багатьох чинників: програми змагань, нашого місця проживання (відстань від нього до схилу), умов проживання (чи треба самим готувати, чи готель зі сніданком). А деколи взагалі не встигаємо переїхати з місця на місце, тож доводиться ночувати в машині».

«Коли знаю, що попереду напружений період, то намагаюся заздалегідь налаштовуватися на нього, – продовжує спортсменка. – Тоді все переноситься легше. Взагалі хороший спортсмен за будь-яких обставин повинен уміти налаштуватися на бойовий лад. На самих змаганнях мені допомагає музика та передстартова розминка. Відновлююся по-різному – акробатика або просто душ і сон. Часом, аби відпочити, сплю навіть вдень».

Богдана та Олег Мацьоцькі на Олімпіаді в Ванкувері. 2010 рік

Як каже Олег Мацьоцький, гірсь­колижник, який хоче добитися пристойних результатів, мусить проводити на снігу дві третини року, а то й більше. На змаганнях і в пошуках того снігу косівчани вже побували на чотирьох континентах – крім Австралії й Антарктиди.

«Була в багатьох країнах Європи, в Канаді, Чилі, Китаї, – говорить Богдана Мацьоцька. – У Канаді було холодно та якось порожньо, в Китаї – теж холодно, але людно, в Чилі – дуже цікаво. Та найбільше мене приваблює Австрія – своїми красотами та привітними людьми».

Може здатися, що між змаганнями й тренуваннями Мацьоцькі оглядають закордонні цікавинки та пам’ятки, та це не так. Усе обмежується краєвидами з вікна автомобіля. Решта часу – змагання й тренування. Часом усе відбувається дуже монотонно. «Згори вниз – знизу вверх», – описує тренування спортсменка. На початку сезону вона з батьком працює над «академією» їзди, виправляє помилки, а ближче до змагань починається їзда на максимумі можливостей.

Якщо бути постійно на снігу, значить бути постійно на холоді. І Богдана Мацьоцька не приховує, що не в захваті від цього. «Найбільше у своєму спорті не люблю холод, – зізнається спортсменка. – Може, через це так люблю брати участь в італійських стартах. Там тепліше, і сонечко пригріває, одразу хороший настрій, а це плюс до хорошого результату. А після холоду я швидко зігріваюся просто в теплій ванні або душі».

Цього року пошуки снігу влітку «занесли» косівчан на льодовик у Чилі

 

Вдома Богдана Мацьоцька буває доволі рідко. Переважно – влітку, або ж під час короткої перерви між стартами. «Коли «дориваюся» додому, то тато ловить мене по Косову, запихає в багажник і вивозить на чергові збори, – жартує вона. – Вдома час летить так швидко, а на змаганнях тягнеться повільно. Знаєте, якби не тато, то не було б і тих усіх досягнень».

А що в особистому житті? Наразі найкраща гірськолижниця України – без пари. Як каже Богдана, важко знайти близьку духом людину, якщо на одному місці не сидиться більше, ніж місяць.

Уже днями Мацьоцькі виїжд­жають на чергові тренування до Австрії. Перша зупинка – гірський Хінтертукс, один із центрів європейських гірських лиж. Це містечко – як друга домівка, бо на цих засніжених схилах вони щороку бувають по кілька разів.

«Намічається важкий сезон, – каже Богдана Мацьоцька. – Ліцензія на Олімпіаду є, але не все так просто. Готуватимемося максимально».


29.09.2013 1199 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

636
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1850 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1116 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

540
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6891 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11361 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

320

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1054

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1099

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1095
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

264
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1067
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

834
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

728
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2933
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4423
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18426
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

295
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

340
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

650
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

755