Як же мінялося поняття про жіночу красу різними історичними епохами?

 

/data/blog/59286/6f11566073574fd6342ef59daef81d02.jpg

 

Варто було тільки людині стати homo sapiens, як вона почала здійснювати зі своєю зовнішністю різні маніпуляції, не всі з яких можна назвати розумними.

До нашої ери

Чи чули ви коли-небудь про Венеру Віллендорфську? Це одна з перших статуеток жінки, створена приблизно на двадцять століть раніше своєї Мілоської родички. За сучасними мірками, панянка родом з палеоліту страждає явним ожирінням - у неї величезний живіт, широкі стегна і великі обвислі груди. Особи, що характерно, у статуетки немає зовсім. Судячи з усього, в ті часи в жінках цінувалася плодючість, а не вдалий макіяж.

Про красу як про слідство роботи над собою першими заговорили древні греки.

Незважаючи на те, що спортивні підтягнуті фігури в Елладі цінувалися на вагу золота, мислителі тих часів воліли красу пов'язувати з розумом, а не з кубиками на пресі. До речі, у Венери Мілоської вони є, але в перерахунку на людський зріст 164 см (оригінальна статуя висотою майже під два метри) її параметри обчислюються як 86х69х93.

Загалом, в подіумні моделі богиню краси не взяли б, зате вона повністю відповідала стандартам, виведеним древнім скульптором Поликлетом. Скульптор підрахував, що у "ідеальної" ​​людини голова становить 1/7 всього зросту, ступня - 1/6, а пупок повинен ділити тіло рівно навпіл. Оскільки змінити місце розташування останнього ніякими процедурами не можна, грекам залишалося займатися легкою атлетикою, розвивати науки і приводити душу в гармонію з тілом, у чому вони значно досягли успіху.

Про те, що джентльмени віддають перевагу блондинкам, першими здогадалися древні римлянки. Помітивши, як місцеві чоловіки поглядають на полонених рабинь з Галлії (територія сучасної Франції, Бельгії і Швейцарії), знатні дами кинулись підставляти волосся палючому сонцю, щоб ті скоріше вигоріли. Шкіру при цьому старанно вибілювали, часто за допомогою отруйних свинцевих білил.

Дружина імператора Нерона з цією ж метою щодня купалася в молоці п'ятисот ослиць, а на обличчя накладала маску з гною вола та соняшникової олії. А ви ще думали, що органічна косметика якось дивно пахне?

Середні віки

Злочинна краса - це про Середньовіччя: тут за видатну зовнішність цілком можна було потрапити на вогнище. Навіть звичка приймати ванну вважалася підозрілою, а освітлення волосся і зовсім прирівнювалося до нечестивого заняттю накшталт чаклунства. Всі ці обмеження не заважали жінкам тих часів приводити себе у відповідність до ідеалу - блідому, кволому і виснаженому створінню з випираючим животом і дуже високим чолом.

Для досягнення такого ефекту дами мало їли (що, враховуючи загальний стан справ, не становило великої праці), носили сукні з завищеною талією, туго бинтували груди, вискубували вії, виголювали брови і епілювали область над чолом. А для того, щоб волосся там росло повільніше, регулярно втирали в шкіру кров кажанів. Напевно, перспектива стати прекрасною дамою якогось благородного лицаря здорово мотивувала цих жінок.

Епоха Відродження

З Відродженням у мистецтві античних цінностей в моду увійшли моделі plus-size. На полотнах Да Вінчі, Мікеланджело і Рафаеля (не плутати з черепашками ніндзя) - виключно пишні жінки з широкими плечима, широкими стегнами, великими животами та іншими видатними округлостями. Целюліт? Ні, не чули дівчата Ренесансу про таку проблему.

І навіть навпаки, намагалися надати своїй фігурі відсутньої пишності за допомогою об'ємного одягу з оксамиту. До речі, своїх розкішних жінок Рубенс малював з молодої дружини, якій було всього 16 років. Набрати такі жіночні форми в такому юному віці - ще постаратися потрібно. Якщо гарненько придивитися до Мони Лізи, можна звернути увагу, що у неї відсутні брови - це тренд з минулої епохи. А ось волосся дами Відродження, на відміну від середньовічних, почали розпускати і фарбувати в рудий колір.

Галантне століття

Кажуть, що король-сонце Людовик XIV мився всього два рази в житті. Багато підданих брали приклад зі свого монарха, і не в силу природної ліні (тим більше що зайнятися при дворі все одно було нічим), а тому, що носили на головах неймовірні конструкції, спорудження яких вимагало великих грошових вкладень.

Розплутувати зачіску з усіма обручами, стрічками, пір'ям, рослинами і навіть фрегатами заради того, щоб помити голову, було неймовірним марнотратством. Крім величезних напудрених перук, чоловіки і жінки XVIII століття носили корсети, вибілювали обличчя і заклеювали різні недосконалості шкіри (яких, враховуючи епідемію віспи і способи догляду за собою, було достатньо) спеціальними "мушками" - шматочками чорного оксамиту у вигляді родимок. Словом, за природною красою в галантну епоху ніхто не гнався: будуть білила - будуть і шанувальники, головне, на парфуми не поскупитися.

Вікторіанська епоха

За часів правління британської королеви Вікторії всі красиві та й просто пристойні жінки повинні були володіти осиковою талією. Must have епохи - корсет став причиною не однієї непритомності і, кажуть, навіть декількох смертей: внутрішні органи і ребра в ньому здавлювалися так, що дівчата не могли не те щоб присісти хоча б на краєчок стільця, але і нормально дихати. При цьому майбутні мами носили корсети аж до п'ятого місяця вагітності, а студенткам інститутів благородних дівиць дозволялося знімати їх тільки раз в тиждень для прийняття ванни.

Крім цього "невеликого" ​​винятку, в моду повернулася природність.

Користуватися макіяжем могли тільки актриси чи дівчата легкої поведінки, а пристойні дами лише злегка припудрювали обличчя і прикривалися парасольками від сонця, а іноді навіть спеціально недосипали, щоб підкреслити свою аристократичну блідість.

Двадцяте століття

Кажуть, багато чоловіків незадоволені надлишком фемінізму в сучасному суспільстві. Взагалі-то, це вони самі винні: затіяли Першу світову війну, пішли на фронт, а жінок відправили на заводи. Як наслідок, повертатися через верстати на кухню "слабка" стать вже не захотіла. Французький модельєр Поль Пуаре запропонував дівчатам носити сукні без корсетів, американська танцівниця Ірен Касл ввела моду на стрижку боб, а Коко Шанель подарувала світові жіночі брюки.

З цього моменту рахунок б'юті-трендів ведеться вже не історичними епохами, а десятиліттями і іменами: Марлен Дітріх, Вероніка Лейк, Мерилін Монро, Одрі Хепберн, Твіггі, Бріджит Бордо, Голді Хоун, Мадонна ... Кумири останніх ста років для нас прості і зрозумілі і пояснень не вимагають.

А фотографії Грейс Келлі викликають питань куди менше, ніж, скажімо, зображення Клеопатри, які збереглися  (яку за сучасними мірками назвати красунею дуже складно). Може статися й таке, що років через двісті наші нащадки будуть із здивуванням розглядати фото Анжеліни Джолі або жахатися того, що дівчата XXI століття користувалися кремом з парабенами. Ну і будь ласка, нам би тільки корабель на голові не носити.

Жертви моди

✤ До середини минулого століття в Китаї існував звичай щільно бинтувати дівчаткам ноги, щоб ступні залишалися маленькими і вигиналися у формі дуги.

✤ В африканському племені мангбету прийнято стягувати голови новонароджених мотузками, щоб з віком голова виходила трохи витягнутою, як у єгипетських фараонів.

✤ У деяких народів, що живуть у М'янмі і Таїланді, дівчаткам надягають на шию мідні кільця, аби вона була довшою.

 

pinu.com.ua


17.09.2014 1085 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2019
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1882
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1881
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5589 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2175 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1534

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

774

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

845

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1050

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1024
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1797
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3703
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10294
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26184
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10215 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7742
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

922
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

268
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

292
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

407
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1307
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

909