ЯК ВЕСЕЛО ВІДСВЯТКУВАТИ ХЕЛЛОУЇН

Хеллоуїн - одне з найдавніших свят у світі. У ньому переплелися кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим.

Історія свята Хеллоуїн нараховує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони і християнського Дня всіх святих.



НАРОДЖЕННЯ СВЯТА

 

Сторіччя тому землі сучасної Великобританії і північної Франції населяли кельтські племена. Вони були язичниками і як верховного бога почитали бога Сонця. Кельти ділили рік на дві частини - зимову і літню. Протягом усієї зими бог Сонця знаходився в полоні у Самхейна, володаря мертвих і князя пітьми.

Фестиваль Самхейна, який святкувався 1 листопада, - це час, коли починалася зима. В цей час літо змінялося зимою, день - ныччю, життя - смертю, і всі бар'єри між матеріальним і надприродним світами усувалися, ворота між ними відкривалися на одну ніч. У цей час всі нереалізовані надії і плани померлих знову поверталися на землю, а їх душі спускалися до рідних вогнищ. Душі померлих могли приймати різні обличчя, злі вселялися у тварин, а найнебезпечніші - в котів. У цей день вся нечиста сила спускається на землю. Якщо вам дуже хочеться побачити відьму, можу порекомендувати один вірний засіб - опівночі вийдіть на вулицю, одягнувшись шкереберть, і пройдіть задом наперед. Приємної зустрічі!

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди - духи живої природи - збиралися в дубових гаях на вершинах пагорбів (кельти вважали дуби священними деревами), запалювали багаття і приносили злим духам жертви, щоб умилостивити їх. А вранці друїди дарували людям вугілля від своїх багать, щоб ті розпалювали вогнища своїх будинків. Вогонь друїдів зігрівав будинки протягом довгої зими і охороняв будинок від нечистої сили.

Вночі дівчата ворожили. Можна кинути два каштани в багаття друїдів. Якщо плоди будуть згоряти поруч, то дівчина буде жити в дружбі і згоді з милим, якщо розкотяться в різні боки - розійдуться їхні шляхи в різні боки. Побачити свого майбутнього чоловіка дівчина могла, сівши перед дзеркалом опівночі з яблуком у руці. Найгіршою ознакою вважався впавший підсвічник. «Злі духи хочуть погасити вогонь в будинку», - вірили кельти.

На початку нашої ери римляни завоювали кельтську територію, принісши з собою свої традиції і свята. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада вони святкували День Помони - богині рослин.

У IX столітті, коли християнство поширилося на території Великобританії, ці стародавні традиції змішалися з ще одним святом - католицьким Днем усіх святих - All Hallows Even, або All Hallows Eve. Пізніше його стали називати Hallowe`en, і врешті-решт - Halloween.

Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір кумедних захоплюючих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. По-моєму, не можна упускати рідкісний шанс відчути себе відьмою або демоном. Невід'ємний символ Хеллоуіна - гарбузова голова. З гарбуза віддаляється внутрішність, вирізується особа і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злобного духа і вогонь, що відлякує його. Так дивно концентруються древні повір'я в одному предметі. У цю ніч діти стукають у будинки з криками: «Treat or trick!» - «Пригощай або пошкодуєш!» Якщо ви не принесете жертву, ці маленькі злі демони можуть жорстоко пожартувати над вами, наприклад, вимазати сажею ручки дверей.

Шкода, що за цими розвагами забувається древній сенс Хелловіна. Хеллоуїн інтригує загадковістю, своєї міфічної значимістю. Це свято - спроба зрозуміти зв'язок між нашим і потойбічним світами. Хеллоуїн - це перехід, ворота з одного світу в інший. Ці ворота, як і будь-які інші, парадоксальні. Знаходячись між двома світами, вони належать в один і той же час їм обом - і жодному з них.

Самхейн - ворота в зиму. Ми до цих пір схильні сприймати зиму з неприязню і відразою. Здається, що все живе вмирає. Однак прихід смерті за визначенням є прихід життя. Біла пустеля, де живе Самхейн, надзвичайно красива. Вона звільнена від всього зайвого, наносного. Його час - це час скинути тягар турбот і суєт, що накопичилися за літо і втратили своє значення, наслідуючи приклад дерев, які звільняються від листя, які віджили свій термін. Адже якщо дерева не скинуть їх, мертве листя не дадуть їм можливість ожити знову навесні.

Легенда свідчить, що в цю ніч Самхейн відкриває ворота в минуле і майбутнє. Дві стихії стають доступні в сьогоденні. Це час, коли людина не обмежена кліткою свого часу і може усвідомити своє місце в павутині вічності.

Проте перехід в інший простір або час звичайно буває болючим. Ворота добре охороняються. Відьми та демони - герої Хеллоуїна - це тіні сторожів порогів. З нашої сторони буття вони здаються страхітливими втіленнями зла. Але якщо ворота пройдені, кого побачимо ми, озирнувшись? Я думаю про це, дивлячись на людей у масках під час свята Хеллоуїн.



ЯК святкувати Хеллоувін

 

Якщо Ви хочете відсвяткувати прийдешню Ніч всіх святих, Вам не обов'язково ставати «святим», скоріше навпаки, збирайте все, що у Вас є демонічного і вирушайте на пошуки гарбуза, тому що головним атрибутом Хеллоуїна є гарбузовий світильник.

Для приготування оного Вам знадобиться великогабаритна гарбуз, добута наступними способами:

1. Чесно куплена на ринку
2. Слізно випрохана у бабусі під слушним приводом приготування дієтичної кашки
3. Самостійно вирощена на своїх 6-ти сотках (що вже само по собі подвиг)

Хрусткому від раннього морозцю овочу слід зрізати верхівку (свого роду трепанація черепа, якщо Ви медик, або зняття скальпа, якщо індіанець). Вміст гарбуза (жовта, в'язка маса) витягується усіма підручними засобами, будь то ложкою, ножем або просто руками. Вискоблювання і видовбування гарбуза продовжується до тих пір, поки внутрішні стінки гарбуза не стануть ідеально чистими.

Тепер від ремісництва можна перейти до творчості - до вирізання очей, носа і зубастою посмішки. Чим зловісне вийде фізіономія Вашого світильника, тим більше злих духів Ви зможете відлякати від себе в цю страшну-страшнющими у ніч Хеллоуїна. Нарешті Ви ставите палаючу свічку всередину гарбуза і повертаєте зрізаний «скальп» на колишнє місце. Світильник готовий.

Переходимо до наступного етапу приготування до святкування Хеллоуїна. Погляньте на себе в дзеркало. Як би критично Ви не ставилися до власної зовнішності, без гриму Вам все ж таки не обійтися.

Якщо Ви не вчитеся в цирковому училищі, і у Вас немає під рукою професійного гриму, доведеться Вам вдатися до послуг декоративної косметики і навіть гуаші (раз на рік можна пожертвувати найдорожчим і ризикнути покритися алергічним висипом). Включайте свою фантазію! Вибирайте образ, який вам до душі: Відьма, Дракула, Повсталий мрець, Перевертень, Приведення, Ворон, Мумія, Чорнокнижник і просто тінь батька Гамлета - головне не бути самим собою.

Якщо Ви не мають наміру вибиратися з дому, та збираєте друзів у себе (ідеальним місцем для проведення Хеллоуїна є студентський гуртожиток), то спробуйте себе в body art.

За допомогою звичайної гуаші на тілі людському можна запам'ятати все:

- Кажана, шаруділи перетинчастими крилами в чорному небі,
- Шкуру тигра (вбитого Вами на полюванні), що спочивають на Вашому плечі,
- Сліди гниття і розкладання, якщо Ви вибрали для себе роль якого-небудь неспокійного мерця,
- Павутину, з безліччю волохатих павуків, що чекають свою здобич, і т.д. і т.п.

Але пам'ятай, Попелюшка! Через 3-4 години гуаш почне підсихати, тріскатися й обсипатися, а на ранок при спробі змити з себе вчорашній грим тобі доведеться грунтовно потрудитися, щоб не піти на роботу або навчання з фізіономією ще страшнішою, ніж напередодні. Але це проза завтрашнього ранку, а зараз знову поезія страшного-страшнющими ого вечора.

Якщо Ви все ж надумали вибратися з друзями на вулицю у всьому тому, що Ви на себе наділи і намазали, не забувайте, що Хеллоуїн все ж свято кельтський, а корінних кельтів у нас раз, два і нема, тому публіка Вашу галасливу компанію буде дійсно приймати за нечисту силу і обходити стороною. Правоохоронці теж не зачеплять, особливо якщо серед Вас знайдеться хоча б один тверезий парламентер, який зможе доступно пояснити, в чому суть справи (Хеллоуїн - це такий язичницьке свято, яке ...). Звичайно, за умови, що Ви не будете грати у святу інквізицію або підпалювати церкви між справою.

Тепер, після того як Ви наспівалися пісень та досхочу полякали перехожих, саме час всієї Вашою компанією податися в якийсь нічний клуб, куди Вас за давно вже заведеної традиції пропустять без квитка (за наявності костюма і гриму) і там до самого світанку веселитися в суспільстві таких же стережуть всю ніч вовкулаків.

На ранок, якщо у Вас в квартирі пахне перепаленою воском і ладаном, а бабуся на кухні варить ту саму дієтичну кашку з Вашого трофея, значить, ніч Хеллоуїна пройшла спокійно і нечиста сила Вас обійшла стороною до наступного року.

ТРАДИЦІЇ Хеллоуїн

Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір кумедних захоплюючих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. Погодьтеся, не часто у вас є шанс відчути себе відьмою або демоном. Невід'ємний символ Хеллоуіна - гарбузова голова. З гарбуза віддаляється внутрішність, вирізується особа і всередину вставляється свічка.

Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злобного духу і вогонь, що відлякує його. Так дивно концентруються древні повір'я в одному предметі. Неодмінний атрибут Хелловіна - обряд «Trik or trak» («капості або подарунок»). У цю ніч діти стукають у будинки з криками: «Treat or trick!» - «Пригощай або пошкодуєш!». Якщо ви не принесете жертву, ці маленькі злі демони можуть жорстоко пожартувати над вами, наприклад, вимазати сажею ручки дверей.

Дотримуючись кельтським легендам, в ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди - духи живої природи - збиралися в дубових гаях на вершинах пагорбів (кельти вважали дуби священними деревами), запалювали багаття і приносили злим духам жертви, щоб умилостивити їх. А вранці друїди дарували людям вугілля від своїх багать, щоб ті розпалювали вогнища своїх будинків. Вогонь друїдів зігрівав будинки протягом довгої зими і охороняв будинок від нечистої сили.

Вночі дівчата ворожили. Можна кинути два каштани в багаття друїдів. Якщо плоди будуть згоряти поруч, то дівчина буде жити в дружбі і згоді з милим, якщо розкотяться в різні боки - розійдуться їхні шляхи в різні боки. Побачити свого майбутнього чоловіка дівчина могла, сівши перед дзеркалом опівночі з яблуком у руці. Найгіршою ознакою вважався впав підсвічник. «Злі духи хочуть погасити вогонь в будинку», - вірили кельти.

Кельти вірили, що в ніч на Новий рік відкривається межа між світами мертвих і живих, і тіні померлих у минулому році відвідують землю.

Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в будинках і вбиралися якомога страшніше - в звірині шкури і голови, сподіваючись розполохати привидів, що переповзли відкриту межу. Духам виставляли пригощання на вулицю, щоб вони задовольнилися цим і не ломилися в будинок. У цю ніч робилися передбачення, приносилися в жертву тварини, а потім кожний брав в свій дім язичок священного полум'я, щоб запалити зимовий вогнище.

Якщо дуже хочеться побачити відьму, є один вірний засіб - опівночі вийдіть на вулицю, одягнувшись шкереберть, і пройдіть задом наперед. Приємної зустрічі!

Хеллоуін в ОФІСІ

Найвеселіше в цьому святі - це маскарад. Якщо ви влаштовуєте корпоративне свято, то обов'язковою умовою вашого корпоративу повинен стати маскарад. Якщо серед співробітників - тільки дівчата (і таке буває), то всі вони тоді зможуть вбратися в костюми відьом. Ви можете вибрати найчарівнішу відьму.

Невелика передісторія спочатку свята може також перетворитися на конкурс. Для цього вам потрібно всього лише прочитати її на самому початку вголос всім присутнім, а потім ставити запитання, наприклад:

Які племена стали родоначальниками свята Хеллоуїн?
У переддень якого свята кельтів межа між світами живих і мертвих зникала?
З якої причини люди вбиралися у страшні костюми?
Що робили кельти на це свято?
Як перекладається назва цього свята?
Ви можете організовувати самі різні конкурси та розваги.

 

 

По-перше, влаштуйте даний ворожіння. Для нього підійдуть будь-які способи: на картах, на воді, на кавовій гущі. Ми пропонуємо вам варіант-жереб. Для нього вам знадобиться така кількість повітряних куль, скільки гостей ви запросили. Кулі бажано повинні бути синього, чорного або синього кольору. Ви пишете на листочках передбачення, потім засовує ці передбачення в кулі. Співробітникам потрібно вибрати по кулі і, лопнув його, прочитати пророцтво.

Наприклад:

Ти, відьма, - не промах,
І всі це знають,
Взимку тебе весілля твоя очікує.

Якщо ти відьмою сьогодні одягнена,
Тоді твоє щастя знайде тебе влітку.

Ти - найрозумніша відьма з усіх,
Але все ж чогось не знаєш,
Адже це ворожіння створила людина,
Навіщо ж тоді ти гадаєш?

Той, хто вибрав цю записку, повинен знати і запам'ятати одне. Ніколи більше не вір ворожінням.

Гаданья - це суцільна брехня.
А долю твою - відразу видно й відразу прочитаю:
Хай сніг розтане, розтане лід,
І відразу щастя тебе знайде.

Замруж очі, загадай бажання,
І рівно через дванадцять днів
Жди дзвінка і отримаєш знамення,
Про те, як завгодно долі твоїй.

Можна влаштувати кілька конкурсів.

Для першого використовуйте різні прислів'я про нечисту силу.

Для цього конкурсу підійдуть такі прислів'я та приказки:

Злий з лукавим водилися, та обидва в яму звалилися;
На всяк час не вбережешся;
Страх гірше смерті;
Лякай того, хто не розуміє нічого;
Страх сил забирає;
У страху очі великі;
Не такий страшний чорт, як його малюють;
Страху в очі дивися, не смігні, а смігнешь - пропадеш;
Страх - перший помічник ворогові;
У чорта на пасочки;
Як у чорта за пазухою;
Продати душу дияволу;
У нього вселився рис.

Ці прислів'я і приказки можуть стати в нагоді для різних ігор. Ви можете розділити кожну на частини для того, щоб розподілити гостей на групи, або можна також влаштувати театральний конкурс. Кожен учасник тягне листок паперу, на звороті якого написана та чи інша приказка. Потім гравці повинні зобразити її, а іншим ну жно вгадати і назвати вголос це прислів'я або приказку.

Потім можна також розповісти про гарбузі, про те, як вона з'явилася в історію цього свята.

Одна ірландська легенда розповідає про одну людину, який був великим шахраєм і п'яницею. Одного разу, в Хеллоуїн цей чоловік, а звали його Джек, запросив до себе диявола, для того, щоб разом з ним випити. Трохи пізніше диявол і Джек посперечалися, що диявол не зможе залізти в дерево. Диявол без праці зробив це, а Джек відразу накреслив на дереві хрест, для того щоб диявол не зміг вилізти з цього дерева.

Джек запропонував дияволу таку угоду: «Я зніму хрест, а ти ніколи не будеш більше спокушати мене».

Після смерті Джек не зміг потрапити в рай, тому що багато за життя грішив, але і в пекло диявол не пустив його. Диявол лише дав йому розпечене вугілля, який Джек поклав в цибулину. У переддень Дня всіх святих, згідно з легендою, Джек бродить по світу зі святяться цибулиною в руках. Але пізніше в Америці замість цибулини для зручності стали використовувати гарбузи.

Таким чином, світиться гарбуз є невід'ємним елементом цього свята. Тому обов'язково організовуйте ігри, пов'язані з нею.

Ми пропонуємо вам запастися кількома гарбузами й організувати конкурс на найкрасивішу гарбуз. Для цього забезпечите кожного учасника гарбузом, маркерами і ножем. В якості додаткового варіанту дайте завдання учасникам зробити її світиться. Для цього дайте їм великий ніж, щоб учасники могли позбутися її «нутрощів», а потім потрібно вирізати очі гарбуза, а усередину поставити свічку або покласти ліхтарик, таким чином, очі гарбуза будуть горіти наче вогонь.

Також під час цього свята можна будувати конкурс на найкращий танець з мітлою.

Для цього на імпровізовану сцену треба викликати по одній учасниці в порядку черги і включити якусь рухливу музику. Переможниця вибирається за допомогою голосування.

З цією ж мітлою можна влаштувати іншу гру.

Всі учасники стають в коло по парам. У центр кола постає одна людина, але замість партнера він обіймає мітлу (можна замінити її шваброю). Потім включається музика, і всі учасники починають танцювати. Раптом музика різко вимикається і всі пари повинні швидко помінятися партнерами. У цей момент учасник, що танцює з мітлою, повинен швиденько встати до кого-небудь в пару, а той, хто залишається зовсім без пари, тепер сам встає в середину і танцює з мітлою.

Ця гра, в принципі, нескінченна. У неї зазвичай грають до того моменту, поки вона не набридне.

Пограйте в забавну жартівливу гру «Повір у духу».

Для неї вам потрібно вибрати одного у приватника, який вірить в духів і в спіритизм. Потім ведучий і цей учасник сідають за стіл. У кімнаті вимикається світло, а на столі між ними запалюється всього одна свічка. На столі ставляться дві тарілки. Одна - навпаки учасника, інша - навпаки ведучого.

Ведучий говорить, що якщо гравець буде сильно зосереджений і буде повністю копіювати всі дії ведучого, тоді йому (тобто самому учаснику) вдасться силою духу перемістити монетку, яка знаходиться в тарілці у ведучого, в свою тарілку.

Отже, ведучий починає махати руками, робити всякі хвилеподібні рухи. Це відбувається протягом 2-3 хв. Потім ведучий говорить, що в учасника не вийшло, тому що він не був достатньо зосереджений.

Насправді ж сенс цієї гри полягає в тому, що під час всіляких жестів провідний раз у раз проводив рукою по тарілці, а потім по своєму обличчю. Відповідно учасник повторював. Але тарілка гравця була заздалегідь закопчені, тому він сам, не помічаючи, все сильніше і сильніше ізмазивал своє обличчя. У цій грі важливо, щоб всі інші, тобто спостерігають, своїм сміхом не видала жарти.

Якщо ваш офіс досить просторий, то можна організувати конкурс «Знайди кістки».

Для нього вам будуть потрібні вирізані з картону кістки, розвішані на стінах по всьому офісу. Завдання гравців - знайти якомога більше таких кісток.

Ну а тепер поговоримо про головне реквізиті цього свята - про костюмах. Для того щоб ви перетворилися на справжню погань, вам буде потрібно багато білої фарби, білих тіней або гриму того ж кольору. Можна також додати блакитного, для того щоб ваші очі виглядали якомога страшніше. Що стосується зачіски, то кращим варіантом, що підходить практично для всіх костюмів, стане звичайний начісування.

Якщо ви не уявляєте, як зробити самі костюм, то ми можемо запропонувати кілька варіантів.

1. Костюм привиди
Робити дуже легко. Для нього вам знадобиться шматок простирадла або ціла простирадло, краще за все та, яку ви не будете більше використовувати за прямим призначенням. Її ви можете повісити на голову, вирізу в очі. Можна намотати її на плечі так, щоб вона закривала все тіло, але голова залишиться зовні і тому вам буде потрібно сильно прикрасити обличчя і зробити відповідну зачіску. Можна під простирадлом заховати невеликий ліхтарик і включати його в певні моменти. Це буде виглядати так, немов ви світитеся в темряві.

2. Костюм відьми
Надіньте будь-яку спідницю чорного кольору, бажано довгу. Якщо вона не прикриває ніг, надягніть чорні капронові колготки, заздалегідь ретельно продірявлені, а в деяких місцях неакуратно зашиті кольоровими нитками. На спідницю нашейте багато латочок. Якщо ви впевнені, що спідниці чорного кольору у вашому гардеробі немає, тоді використовуйте кольорову спідницю, надівши її шкереберть.

Кофта може бути будь-якого фасону, відмінно підійде чорна кофта з капюшоном, на якій зображена павутина. Напевно у кого-то из ваших друзів така знайдеться, так як такі кофти були у свій час в моді.

На голові чудово виглядатиме чорна хустка або капелюх з великими полями і гострим кінцем. Зробіть парик з стрічки від старих непотрібних відеокасет. Можете прикріпити такий перуку до капелюха або до хустки.

3. Костюм мерця
Для нього вам буде потрібно, як і для костюма привиди, білий шматок матерії. На обличчі намалюйте декілька кривавих ран. Якщо ви - повішений, то не забудьте про мотузку, яка повинні висіти на вашій шиї. Якщо ж ви - потопельник, тоді почепити на себе зелень на кшталт водоростей.

Що стосується меню, так воно практично відсутня на цьому святі. Але так як російська душа, незважаючи на іноземне походження цього свята, все одно норовить пригостити Всю запрошену нечисть, тому ми пропонуємо вам подати наступні страви.

По-перше, ви можетеугостіть присутніх вином, або газованою водою червоного квіти, попередньо попередивши всіх, що вони будуть насолоджуватися кров'ю першої жертви. Потім, можна запропонувати гостям солодкий рулет чи інше ласощі схожої форми.

Рулет буде виконувати функцію «нутрощів» тієї самої першої жертви. Відповідно до цієї схеми ви можете пригощати своїх гостей всім, чим тільки побажаєте, але з однією умовою: у страви повинна бути «страшна легенда».

Тепер можна поговорити про прикрасу офісу.

Ця частина підготовки до Хеллоуїну теж не така проста, її потрібно добре обміркувати. Для оформлення офісу потрібно використовувати всі способи його «залякування». Для початку продумайте освітлення офісу. Воно повинно бути досить приглушеним. Якщо ваші світильники не дозволяють цього зробити, тоді для освітлення використовуйте виключно свічки.

Вікна найкраще завісити темними шматками тканини. На диванах і кріслах - темні пледи. На забудьте про гарбузі. Краще, якщо вона буде світитися.

Досить оригінально виглядає саморобна павутина, розвішена по кутах вашого офісу.

За матеріалами Оlivie

Оглядач 


29.10.2010 12721 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1891
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1827
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1824
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5375 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2121 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1484

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

695

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

748

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1726
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3644
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10217
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10144 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7683
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

868
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1246
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048