Як провести ідеальні вихідні у Високих Татрах

 

Гайд про те, як без підготовки піднятися до одного з найкрасивіших льодовикових озер світу у найвищій частині Карпат за одні вихідні.

Як щодо того, аби наступні вихідні провести в одному з найгарніших місць у світі? Щиро кажучи, міста настільки обплели нас своїми бетонними путами, що така ідея може здатися навіть трохи божевільною. Із тягарем буденної нудьги й у задусі міської тисняви важко й уявити собі, що десь між найвищими горами Татр біля найбільшого карпатського озера хтось зачудовано розглядає форель у синій воді, дихає на повні груди й не вірить своїм очам.

Ще важче припустити, що тією людиною цілком можеш бути ти!

Магнетичне око під гірськими вершинами

Морське Око - фото 188362
Морське Око / Владислава Польчин

Позаяк наша планета – без перебільшення надзвичайна, і ця мальовнича краса часто не така недосяжна, якою може здаватися на перший погляд. Воно може бути на відстані якихось півтисячі кілометрів від тебе – місце, де високо у Татрах над найкрасивішим озером Карпат на кілометр вверх підіймаються гори. Місце, заховане між гострими вершинами, змальоване в колоритних легендах й густо населене хвоєю та евкаліптом.

Це озеро Морське Око, визнане журналістами The Wall Street Journal одним із п'яти найкрасивіших у світі. Розташоване у польських Татрах у долині Риб’ячого Потоку (на висоті 1395 м) – на фотографіях воно виглядає доволі неприступним. І це невелика історія про те, як дістатись до нього (й вище за нього), якщо у вас немає досвіду гірських походів й абсолютно ніякого спорядження, але є зручне взуття і велике бажання. Такий собі міні-путівник з кількома невеликими, але значущими таємницями для того, аби ви побачили там значно більше, аніж інші туристи.

Планувати – означає заощаджувати

Морське Око - фото 188363
Морське Око / Владислава Польчин

Подорож у гори починається не на вокзалі. Точкою відправлення, мабуть, є той момент у часопросторі, коли ви відчуваєте себе достатньо натхненними для того, аби трансформувати свої поліформні ідеї у конкретний план. Найперше, що треба зробити перед поїздкою – усвідомити, що похід у гори (яким би він не був) – фізично – це не відпочинок. Однак ментально – завжди катарсис і завжди народження заново. Друге, про що варто потурбуватися, це зручне взуття і наплічник. Звичайно, краще, але не обов’язково купувати туристичний рюкзак; головне – комфорт.

Щільно спланована подорож займе дві-три ночі і обійдеться приблизно у 2 тисячі гривень на особу без харчування. Один із варіантів маршруту: Львів – Перемишль – Краків – Закопане (ночівля) – Морське Око – Закопане – Краків (ночівля) – Перемишль – Львів.

Можна підшукати собі помешкання у Закопаному і Кракові завчасно на популярному сайті booking.com, а можна піти іншим шляхом. Закопане – доволі розвинене туристичне гірськолижне містечко, тож, окреме помешкання (приблизно за 65 злотих з людини) вам запропонують, щойно ви вийдете з автобусу. Ліжко у багатомісній кімнаті у хостелі обійдеться у 40 злотих. Двомісний номер у готелі – від 100 злотих з людини.

Щодо Кракова, то є цікавий спосіб для тих, хто не боїться ризикувати. Часто на тому ж сайті booking.com можна знайти хороший номер у готелі у той же день зі знижкою у 40-70% (нам вдалося винайняти номер у готелі на двох, що коштував 260 злотих усього за 90). Люди часто скасовують бронювання, вже оплативши аванс, а готелі, своєю чергою, терміново здають його зі суттєвою знижкою для того, аби він не пустував. Ліжко у багатомісному номері у хостелі можна знайти за 30 злотих.

Залізниця, вокзали і трохи неочевидних порад

Морське Око - фото 188364
Морське Око / Владислава Польчин

Найзручніше рушати зі Львова до Перемишля потягом "Інтерсіті+". Квиток можна придбати тут (у пошуку місця призначення потрібно вводити "Пшемисль") або у залізничних касах. Вартість квитка у другому класі зі Львова – 186,75 грн. У першому – 257,45 грн. Зі Львова потяг вирушає об 11:17, а до Перемишля прибуває о 13:27 за місцевим польським часом.

Відтак, одразу після прибуття у Перемишль потрібно змінити налаштування часу, аби не плутатися і не губитися у розкладі руху.

Вагони "Інтерсіті+" дуже комфортні, особливо порівняно зі звичними потягами української залізниці: зручне розташування м’яких крісел, автоматизований вхід, смачне меню для тих, хто не встиг поснідати, і навіть розетки, якщо пощастить. Однак обіцяний швидкісний Wi-Fi – швидше легенда, ніж реальність. Перевірка документів, а, відтак, і митний контроль починається одразу, коли потяг від'їжджає від Львова.

Якщо ви мандруєте із біометричним паспортам, то достатньо вказати ціль поїздки – туризм, і, для перестрахування, маршрут чи бронювання житла (необов'язково). Також можуть запитати про достатню кількість грошей для вашого перебування в Польщі (300 злотих на людину за умови перебування до 3 днів). Однак, відверто кажучи, про такі нюанси запитують нечасто.

Трохи раніше йшлося про те, що подорож у гори починається не на вокзалі. Але коли опиняєшся на необароковому вокзалі у Перемишлі, то думаєш, що десь має починатися подорож, яка веде саме сюди. Його недарма вважають найкрасивішим у всій Польщі – бо нагадує він, радше, вишукану картинну галерею. Розглядаючи розписи на стінах, головне не прогавити свою чергу до каси – беремо квиток до Кракова. Потяг відправляється о 14:41, квиток для другого класу коштує 45 злотих. Через 3,5 години (о 18:05) він прибуває до Кракова.

Неймовірна краса - фото 188366
Неймовірна краса / Владислава Польчин

Якщо раніше ви не їздили європейськими потягами, тоді польська залізниця – друга річ, яка вас здивує після перемишльського вокзалу. "Електричка" другого класу, яка повезе вас до Кракова, буде схожою на осучаснений варіант "Гогвортс-Експерсу": 6-містне купе з широкими м’якими кріслами, великі підголівники, розмежування між пасажирами, індивідуальна 230-W розетка для кожного, смітничок, дзеркало, чистота і тиша, а також екран з інформацією про час, місце перебування і швидкість поїзду та температуру повітря надворі.

За таких умов подорож не виснажує навіть у літню спеку, тож, цей "дорожній" день не принесе занадто багато дискомфорту. Навіть враховуючи те, що після прибуття до Кракова знову доведеться брати квиток. Тепер уже – наавтобус до Закопаного.

Ще одна приємність у тому, що автобусний вокзал є частиною залізничного, тож, далеко добиратися й поспішати немає потреби. Утім, не радимо купувати квиток одразу на 18:15 (через 10 хв після прибуття потяга), тому що приміщення вокзалу доволі велике і розташування платформ на автобусній станції не дуже "очевидне". Аби не запізнитися на автобус, візьміть квиток на будь-який наступний рейс, наприклад, на 18:35. Тоді у Закопане ви прибудете о 20:45. До речі, не варто турбуватися про відсутність квитків, адже після вашого прибуття до Кракова до Закопаного курсуватиме ще близько 12-ти автобусів, останній – о 22:25.

Квиток до Закопаного обійдеться у 19 злотих, якщо перевізник – "MaxBus" або "Szwagropol", чи у 25 злотих, якщо перевізник "Souter Holdings Poland". Каси розташовані у різних частинах вокзалу, і біля кожної такої частини – камери та екран, що показує завантаженість інших. Тож, надто довго стояти у черзі не доведеться.

Дорога в гори

Гори у Польщі - фото 188367
Гори у Польщі / Владислава Польчин

Після прибуття до Закопаного і поселення на ніч, потрібно запланувати ранній підйом. Адже для того, аби якомога більше побачити у горах, потрібно виїхати приблизно о 7 ранку. Не всі магазини працюють так рано, тому варто пошукати кілька цілодобових ще ввечері, аби купити їжу і воду.

Цю пораду не варто ігнорувати, адже достатньо просто порівняти ціни: півторалітрова пляшка мінеральної води у Закопаному коштує приблизно 3 злотих, а півлітрова біля Морського Ока – цілих 5. Автобуси їздять дуже часто, коштують – 10 злотих з людини.

Власне й Закопане – гарне й затишне містечко біля підніжжя Татр. З горою Губалувкою, малиновим пивом, сувенірним ярмарком і оригінальними магазинами, воно однозначно вартує того, щоб приділити йому хоча б один день. Але це уже зовсім інша туристична історія.

Наша ж петляє комфортним автобусом високою дорогою і, минувши останнє гірське містечко, пірнає у соснові ліси, що густою ковдрою накривають підніжжя гір. Автобус залишає біля входу до національного парку. У касі потрібно заплатити за вхідний квиток – 5 злотих з людини.

Дорога до Морського Ока - фото 188370
Дорога до Морського Ока / Владислава Польчин

Далі перед нами відкривається довга й рівненька асфальтована дорога до озера. Іти до Морського Ока доведеться немало – близько 12-ти кілометрів від місця зупинки автобуса. Є, звичайно, простіший шлях, але навряд чи кращий – заплатити 50 злотих і їхати на кінному возі іще з десятком людей. Однак пройти цей шлях між горами самотужки – не таке вже й складне завдання, тим паче, там усе облаштовано для зручності туристів.

Приблизно через кожні півгодини дороги – безкоштовні доглянуті біотуалети, лавочки для перепочинку, таблички з інформацією про те, скільки залишилося пройти і коли наступні туалети та своєрідні "чекпоінти".

Дорога до Морського Ока - фото 188368
Дорога до Морського Ока / Владислава Польчин

Заради цієї дороги уже варто було подолати стільки кілометрів. Ліси з височезними соснами, найчистіше повітря і справді неперевершені краєвиди. Настільки неперевершені, що зупиняєшся фотографувати засніжені вершини, щойно вони з’являються далеко на горизонті. І лише наприкінці шляху розумієш, що саме туди – до найвищих гір – петляє ця дивовижна доріжка. Загалом пішки доведеться йти близько 3 годин.

Своїми очима на Око Морське

Місце, де забуваєш про всі турботи - фото 188372
Місце, де забуваєш про всі турботи / Владислава Польчин

Краєвид на озеро, який побачите вкінці дороги, не тільки перехоплює подих, а й відкриває друге дихання, бо втому наче знімає рукою. Біля озера є заклад харчування, де можна трохи перепочити. Але, правду кажучи, від цих гірських вершин, що ховають між собою смарагдово-блакитне озеро, неможливо відвести погляду.

Морське Оро розташоване на висоті 1395 м над рівнем моря, при тому сусідні гори вищі від нього на кілометр. Глибина озера – більше 50 м, а площа плеса – 34,5 га.

Масштабність краєвиду гіпнотизує, й здається, що саме тут і зараз ти навчився бачити. Що раніше така краса просто не могла відобразитися у нашому завжди обмеженому якимись рамками сприйнятті. Враження, ніби й не ти прийшов сюди помовчати, а навпаки – увесь Всесвіт прийшов сьогодні сюди, щоб поговорити з тобою. Й у ньому все, що існує, звернене до тебе, усі твої відповіді на поверхні цієї ясно-блакитної води, а всі твої турботи (та що там? турботи цілого світу!) назавжди непорушно впали на глибоке дно.

Ці відчуття настільки яскраві, що більшості туристів їх цілком вистачає, бо ж 85% людей доходять тільки до Морського Ока. Але, піднявшись вище і побачивши більше, ви погодитеся із тим, що повертатися назад, щойно побачивши Морське Око – це злочин проти самого себе.

Нарешті Морське Око! - фото 188371
Нарешті Морське Око! / Владислава Польчин

Що ж, найкомфортніша дорога закінчилась. Тепер потрібно обійти Морське Око з лівого боку кам’яною стежкою, що то підіймається трохи вище над берегом, то опускається прямо до блакитної води. До речі, вона надзвичайно чиста і слугує домом для величеньких рибин форелі (до 1 м). Раніше його називали Білим і Рибальським Ставом.

У лісах біля озера водяться ведмеді, бабаки, гірські козли, козулі і сарна, тож з туристичного маршруту сходити не варто. ­Між іншим, серед рослин, які ростуть у національному парку, 102 види охороняються, а 28 занесено у Червону книгу. Тож, ані ставити намети, ані купатися у водоймах, ані зривати рослини на території парку не можна.

Середземноморський секрет, водоспади і озера сліз

Від цього пейзажу перехоплює дух! - фото 188376
Від цього пейзажу перехоплює дух! / Владислава Польчин

Назва "Морське око" придумана німцями, бо зверху озеро нібито нагадує величезне око. Про це місце складено багато вражаючих легенд, й справді, дивлячись на цю красу власними очима, хочеться вірити у її божественне походження.

Одна з повістей навіть пов'язана з легендою про створення світу. Начебто створюючи наш світ, Бог залишив цю місцину для Себе як рай на землі. Інша легенда розповідає про польського шляхтича Морські, його чарівну дружину і п'ятеро доньок. Бідолашний чоловік пішов на полювання і не повернувся, а віддана дружина вирушила на його пошуки. Серед високих гір вона так плакала за своїм коханим, що виплакала ціле озеро, повне кришталевої води, чистої, як її кохання. А зі сліз п'яти дочок утворились п’ять маленьких озерець неподалік.

Однак є ще фантастичніші вірування, пов’язані з Морським Оком. Місцеві жителі розповідають, що насправді водойма з'єднана зі Середземним морем довгим підземним протоком! Мовляв, колись до берегів озера прибивало частини величезних кораблів зі скарбами. Ось так завжди – чим неймовірніше місце, тим дивовижніші історії люди розповідають про нього.

Милуватися красою Морського Ока - фото 188378
Милуватися красою Морського Ока / Владислава Польчин

Обійшовши озеро, дістаємося до місця, де Морське Око з’єднується з іншою водоймою – щоправда, не із Середземним морем, а водоспадом, що витікає з Чорного Ставу.

Чорний Став – озеро, розташоване 1 583 м над рівнем моря, під самими Рисами – найвищою горою Польщі. Аби піднятися до нього, треба пройти близько 200 метрів фактично вертикально, бо кам'янистий підйом доволі крутий і непростий.

Цей туристичний маршрут – середньої важкості, однак пройти його без спорядження – хоч виснажливо, але цілком можливо. Винагорода значно цінніша за усі докладені зусилля – сам вигляд на Морське Око з витоку водоспаду й висоти пташиного польоту перехоплює подих.

Вершини у 2,5 кілометри над синявою Чорного Ставу

Гори над Чорним Ставом - фото 188380
Гори над Чорним Ставом / Владислава Польчин

Про озеро Чорний Став значно менше інформації, аніж про туристичну мекку – Морське Око. Можливо, це пов'язано із тим, що там значно менший потік туристів: мало хто з тих, хто добирається до Морського Ока, знає про Чорний Став, а доходять сюди лише 15% людей. Це льодовикове озеро надзвичайної краси. Прозорість води сягає 16-17 м, а глибина – цілих 76. Масштабність гір, що височіють навколо водойми, вражає навіть досвідчених туристів, адже нечасто побачиш вершини, що здіймаються над синьою водою на півтора кілометри.

У серпні-вересні озеро уже починає замерзати, а відлига наступає протягом травня-липня. Біля берега спокійно плавають качки, а неподалік на підніжжі Рисів між брилами каміння, зсунутого лавинами, прудко стрибає гірський козел. До речі, через рови й канави, прорізані частими лавинами і зсувами, гора отримала свою назву (від "риски").

Гора Риси (2503 м), що є найвищою в Польщі, має три вершини – дві на території Словаччини, і одна – на території Польщі. Оскільки вона розташована на межі двох держав, вона є природним кордоном між ними.

Підйом зі словацької сторони, до речі, набагато простіший і пологіший, тоді як польська частина маршруту доволі складна і без досвіду та спорядження важкодоступна. Однак в межах нашого туристичного експерименту можна піднятися хоча б на метрів 200-300 вгору до найближчого льодовика, щоб побачити Чорний Став згори. Для цього потрібно обійти озеро лівим берегом і обережно підійматися кам’янистим серпантином. Час від часу до вершини підлітає гелікоптер – прикордонники та рятівники.

Качкам подобається ;) - фото 188396
Качкам подобається ;) / Владислава Польчин

Дуже високо піднятися не вийде через брак часу (хоча цілком можливо, якщо залишатися на ніч у притулку біля Морського Ока і вранці вирушати на Риси), треба уважно розрахувати дорогу назад. Близько 2,5 год потрібно для спуску до Морського Ока (цього разу, спустившись до нього, можна обійти його іншим берегом і трохи відпочити під невеличким водоспадом). Ще 2,5 год для спуску до автобусної зупинки, близько 1 год – на дорогу до Закопаного і ще близько 2,5 год – щоб взяти квиток і добратися до Кракова. Там треба поселитися на ніч, а потяг до Львова відправляється о 14:24.

Звичайно, такий варіант подорожі дійсно дуже щільний, насправді туди можна додати відпочинок у Закопаному, екскурсії Краковом і, власне кажучи, сам підйом на Риси. Однак, якщо у вас є одні лиш вихідні, ентузіазм і бажання побачити неймовірну красу, то цей варіант – більше, ніж потрібно.

Вирушайте в мандри - фото 188397
Вирушайте в мандри / Владислава Польчин

Щоб розширити свої горизонти, відчути свою рівновагу і знайти собі комфорт, хоч інколи варто відважно покидати зону комфорту зовнішнього – і знайти щось набагато вагоміше. Гарної вам мандрівки!

Владислава Польчин, для Радіо МАКСИМУМ


14.08.2017 16805 1
Коментарі (1)

Vasyl 2019.12.22, 21:06

Дуже цікава і детально описана стаття.
Актуальні ціни і час відправлення поїздів до Кракова, Закопан дивиться в свіжій статті про поїздку до Морського ока https://www.holiney.com/morskie-oko-trip/

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1991
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1874
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1873
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5558 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2165 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1524

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

759

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

825

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1024

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1015
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1789
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3696
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10273
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26165
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10201 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7727
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

913
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

243
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

275
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

398
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1297
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

899