Адвокати Бахматюка заявили про "переслідування за політичними мотивами" (ВІДЕО)

Адвокати ексвласника VAB Банку (Київ) Олега Бахматюка планують ініціювати кримінальне провадження проти генерального прокурора Руслана Рябошапки, його заступника Віталія Каська, деяких суддів антикорупційного суду, а також щодо окремих осіб в Офісі президента (ОП) найближчим часом через незаконне, на їхнє переконання, відкриття справи стосовно стабкредиту VAB Банку за вказівкою уряду.

“Сьогодні нам відомо, що рішення, які було ухвалено два тижні тому у цій справі, стоять на персональному контролі у окремих осіб в Офісі президента. ОП вимагає від апеляційної палати антикорупційного суду перегляду цих рішень та отримання рішень, які будуть вкрай негативними”, – повідомив адвокат Бахматюка Олексій Шевчук під час пресконференції в Києві в понеділок, повідомляє Інтерфакс.

Він зазначив, що справу відкрили генпрокурор і його заступник усупереч вимогам чинного законодавства, зокрема, Касько не перебував у групі прокурорів, але своїм рішенням він скасував усі постанови, які стосувалися закриття справи.

“Наш клієнт ніколи не мав кримінального статусу, і за появи нових прізвищ у генпрокуратурі, нових прізвищ у Офісі президента, прізвищ, які захотіли заволодіти активами Олега Бахматюка, розпочалися активні дії Національного антикорупційного бюро України”, – наголосив Шевчук.

Ще один адвокат Бахматюка Дмитро Лошаков пов’язує відкриття провадження щодо стабкредиту, виданого VAB Банку, зі зверненням президента України Володимира Зеленського, в якому він зажадав від правоохоронних органів результатів до 1 листопада.

“Звертаю вашу увагу, що в нашому кримінальному провадженні саме 28 жовтня були ухвалені перші рішення про проведення обшуків, які згодом стали першими процесуальними діями з боку Національного антикорупційного бюро України та Спеціальної антикорупційної прокуратури після відновлення кримінального провадження. Тобто, очевидно, що НАБУ і САП виконують політичне замовлення, яке визначив президент, грубо втручаючись у правоохоронну діяльність”, – вважає Лошаков.

Крім цього, під час пресконференції захисники Бахматюка повідомили, що детективи НАБУ перешкоджають їхніх адвокатській діяльності, у зв’язку з чим вони подали скаргу, яка слухатиметься в антикорупційному суді 4 грудня. 

“Ми думаємо, що НАБУ свідомо і спеціально перешкоджає адвокатській діяльності, порушує процесуальні права наших клієнтів. Ми звертаємося до правоохоронних органів із проханням припинити таку діяльність, а також до президента і всіх чиновників, які ініціювали зазначене переслідування за політичними мотивами… Це є зловживанням влади і має бути негайно припинено”, – заявив Лошаков.

Шевчук побоюється, що справу про стабкредит VAB Банку було відкрито з метою заволодіння активами Бахматюка “в інтересах окремих прізвищ на вулиці Банковій”.

Як повідомлялося, наприкінці листопада МВС України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка та його сестру, гендиректора "Авангарду" Василюк у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року стабілізаційного кредиту на 1,2 млрд грн (близько $50 млн за поточним курсом) VAB Банку, власником якого на той час був Бахматюк. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру в цій справі екс-першому заступнику глави НБУ Олександру Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та главі банківського нагляду Аллі Шульзі, а також іще чотирьом особам, пов'язаним із банком та компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Нацбанк стверджує, що борг неплатоспроможних VAB Банку і банку "Фінансова ініціатива", що належали Бахматюку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 11 млрд грн, НБУ - 10,6 млрд грн. Зокрема, борг перед центробанком забезпечений особистим поручительством бізнесмена на 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Бахматюк заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що відкидає всі обвинувачення і пропонує Фонду гарантування вкладів поетапно погасити 8 млрд грн заборгованості: 500 млн грн гарантійного внеску і по 1 млрд грн щорічно. На його думку, ця справа сфабрикована, і її метою, зокрема, є зірвати досягнення домовленостей із кредиторами. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

Група міжнародних кредиторів групи "Укрлендфармінг" листом від 15 листопада група запропонувала прем'єру України Олексію Гончаруку, міністрам фінансів і економіки Оксані Маркаровій і Тимофію Милованову обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка та ULF. Копію листа направлено також главі Офісу президента Андрію Богдану та першому заступнику глави Нацбанку Катерині Рожковій.

У листі уточнюється, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить близько $1,65 млрд і складається з близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком).

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця і яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння.

До структури холдингу входять 16 елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм із вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційні господарства, шість комбікормових заводів, завод із виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.


Читайте також:

Бахматюк планує повернутися в Україну і поетапно погасити борги своїх банків


03.12.2019 1168
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1950 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1089

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

77
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1087
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

759
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4448
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

81
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667