Аби бути сильною, Церква має бути бідною

 

 

Звернення громади храму Архістратига Михаїла до братів по вірі

 

Браття та сестри!

Сучасна Церква має перед собою багато загроз: загрозу знищення ісламістами та гомосоціалістами, загрозу симуляції псевдохристиян, загрозу розчинення в постмодерному суспільстві. Політика урядів щодо актуалізованої меншості не змінилися з часів Риму: «розділяй та володарюй». Отже, найкраще, що ми можемо зробити у відповідь – «об’єднатися та не підкорятися».

Саме цього від нас вимагає перебування в містичному Тілі Христа, адже кожний рух, спрямований на Його розтин, є важким гріхом.

Чинники, які загрожують вірі, настільки потужні, що можуть дозволити собі не розрізняти теологічні нюанси, а розчавити нас, не розбираючи, хто є православним, хто католиком, хто уніатом.

Нарешті, нас поєднують наші вороги. Сьогодні християни мають бути солідарні у дії, сприймати доктринальні розбіжності як привід до дискусії, а не як привід до зради братів по вірі, хоча би вони й помилялися в деяких аспектах віровчення.

Настав час широкого Християнського фронту проти язичників та сатаністів, коли християни різних конфесій мають поєднатися в єдиних спільнотах.

Долати схизму знизу! Схизма та сварки між церковною бюрократією в питаннях, які турбували нас півтори тисячоліття тому, здебільшого втратили актуальність – є містичне Тіло Христове, тому первісна солідарність є не просто завданням, але й і умовою виживання Церкви як такої.

Потрібно створити Конфедерацію християнських громад різної конфесійної приналежності. Така Конфедерація стане фундаментом подолання схизми. У Конфедерацію мають увійти спільноти, які практикують нижченаведені поняття.

 

І. Церква – в першу чергу спільнота вірних, а вже десь потім патріархія

1. Кожна спільнота вірних на чолі з єпископом чи пресвітером є частиною Церкви Кафолічної, яка збирається під час Святої Євхаристії навколо Господа.

2. Кожна спільнота вірних є Церквою, що володіє всією повнотою дарів благодаті Святого Духу.

3. Все, що перебуває над цією Церквою (тобто адміністративна організація у вигляді єпархій, митрополій, патріархатів) – це лише пристосування благодатного життя Церкви до конкретного адміністративного поділу тієї чи іншої держави, починаючи з Римської імперії та закінчуючи Україною.

 

ІІ. Бог є любов, Церква – солідарність

1. Якщо спільнота вірних не функціонує як братська, вона не функціонує як Церква.

Якщо ті, хто причащаються з вами з однієї чаші, не продадуть свої машини та квартири, щоб оплатити вам пересадку кісткового мозку, якщо ви (не дай Боже!) захворієте на рак, або, якщо подібного не зробите для кожного з них ви, то ви всі не Церква.

Якщо вас не викуплять із в'язниці, то ви не Церква.

Якщо ви не служите один одному, то ви не Церква.

2. Християни мають об’єднуватися в братські спільноти у своєму місті або приєднуватися до вже існуючих, аби допомагати кліру самоочищуватися, підтримувати та розбудовувати Церкву.

3. Єпископат є необхідним у Церкві консервативним елементом – братства ж мають забезпечувати їй динамізм.

4. Ми маємо практикувати Літургію як «спільну справу», українізувати обряд та церковне життя. Практика «слухання служб» має бути подолана – віряни мають співслужити на Літургії. Таїнству Церкви має передувати Таїнство зібрання.

5. Ми маємо опікуватися стражденними і нужденними, жертвувати кошти, організовувати кампанії політичного тиску та допомоги Християнам, які перебувають під арештом або під тиском в Україні чи світі.


ІІІ. Не миритися з симуляцією в Церкві і в собі

1. Ми знаємо, що диявол – мавпа Бога. Що симуляція є одним із основних методів нечистого, що антихрист буде істотою, яка найбільше походитиме на Христа. В якій мірі ми можемо вважати Церквою, скажімо, філіал КГБ, офіцери якого одягають ряси, зберігають апостольську спадковість й імітують обряди?

2. Секуляризоване суспільство дає можливість гри в будь-які сенси, в тому числі, християнські. Сьогодні багато хто грається в ельфів, орків, тамплієрів – та інші види історичної реконструкції, дехто грає в християн.

3. Чи можливе спасіння через симуляцію? Вочевидь, ні. Проте, як відрізнити симулятивне християнство від справжнього? «По справах» - як каже Христос. Формальних ознак не існує, проте, існує естетичний критерій. Він полягає в тому, що як тільки ми зустрічаємо справжнього християнина, сумніви щодо симулятивности його віри одразу зникають.

4. Істину не доводять – Істину здійснюють. Ми самі маємо стверджувати існування Абсолютної Істини власною поведінкою та образом життя, самі становити приклад, самі пізнавати, навчати, проповідувати та опікуватися стражденними.

 

ІV. Розв’язання внутрішніх конфліктів

1. Конфлікти та суперечки має розв’язувати Церква. Християни не можуть писати скарги, доноси, заяви і тим більше судитися один з одним у судах «князя світу цього».

2. Св. Апостол Павло пише: «Чи посміє хто з вас, маючи справу до іншого, судитися в неправедних, а не в святих? Хіба ви не знаєте, що святі світ судитимуть? Коли ж будете ви світ судити, то чи ж ви негідні судити незначні справи? Хіба ви не знаєте, що ми будем судити Анголів, а не тільки життєве? А ви, коли маєте суд за життєве, то ставите суддями тих, хто нічого не значить у Церкві. Я на сором це вам говорю. Чи ж між вами немає ні одного мудрого, щоб він міг розсудити між братами своїми? Та брат судиться з братом, і то перед невірними!» (1 Послання до коринф. 6:1-6)

3. Господь чітко вказує процедуру вирішення конфліктів між Християнами: «Якщо ж згрішить проти тебе брат твій, піди і скажи між тобою і ним одним; якщо послухає тебе, то придбав ти брата твого; якщо ж не послухає, візьми з собою ще одного або двох, щоб устами двох чи трьох свідків підтвердилося всяке слово; якщо ж не послухає їх, скажи Церкві; а якщо і церкви не послухає, то нехай буде він тобі, як язичник і митар». (Мф. 18:14-17).

 

V. Не служити в офісі князя світу цього

1. Християнин не повинен служити в репресивному апараті держави та співпрацювати з ним.

2. Працівник репресивного апарату Держави не може допускатися до Причастя без покаяння. Покаяння ж означає відставку.

3. Частина Законів є несправедливими і часто – антихристиянськими.

4. Християнин, що працює в репресивному апараті, змушений сприяти виконанню всіх Законів, оскільки репресивний апарат забезпечує виконання всього законодавства.

5. Репресивний апарат становить Систему. Будучи ланкою цієї Системи ти підтримуєш її всю, отже, за її всю і несеш відповідальність.

6. Порушником світського Закону може виявитися Християнин. В такому випадку Християнин-правоохоронець сприяє покаранню Християнина-правопорушника нехристиянами, що є неприпустимим. Адже Християни можуть з’ясовувати стосунки між собою лише всередині Церкви.

7. Крім того, існує «пострадянська специфіка», коли репресивна практика є завідомо несправедливою. Скажімо, в Україні, Московії, Білорусі тощо не існує людей, які вірять у справедливість суду, непідкупність прокуратури, чесність міліцейського начальства. Тому виконання їхніх розпоряджень є вчиненням майже напевне несправедливих дій – гріхом, що волає про помсту до Неба.

 

VІ. Звільнити Християнство від економіки

1. Християнин не повинен брати лихварський відсоток. Християни мають добиватися змін системи оподаткування, як такої, що примножує суспільний гріх. З цією метою Християни повинні входити до страйкових комітетів, якщо такі виникають. А якщо ні, то християнські громади мають виконувати в тому числі і функції страйкових комітетів.

2. Економіка потрібна світу, як помешканню необхідна система комунікацій. Християни прагнуть жити в багатому суспільстві, бо в такому їм зручніше виконувати християнські завдання. Економіка, як частина плану Божого, має працювати на спасіння, а не на знищення людини. Проте, в сучасному світі змінилася первинна природа грошей: гроші давно перестали бути лише еквівалентом вартості обміну та самі стали товаром. Отже, ми маємо пряму заборону на лихварський відсоток, але і розуміємо, що економіка – це кредит. Як розв’язати це протиріччя?.. Принаймні, поки ми не можемо розв’язати його концептуально, ми маємо робити це ситуативно та категорично зазначити, що всі форми лихварства є  недопустимими для Християн. З глобальною економікою та кредитом треба визначатися. Можливо, варто звернути увагу на інші способи здійснення банківської діяльності, такі, наприклад, як ісламський банкінг.

 

Завданням Церкви, як їх бачить Конфедерація християнських громад:

 

 

 

Церква має прагнути суспільних перетворень

1. Якщо раніше нас визискували як виробників, то сьогодні як споживачів. Купуючи одиницю товару чи послугу, ми сплачуємо великі податки на користь бюрократичного інтернаціоналу: таким є податок на додану вартість, оплата авторського права, брендів, інші форми непрямого оподаткування. Навіть свобода вибору в якості дилеми: сплати податки або сідай в тюрму є кращою альтернативою, ніж безальтернативна та несвідома підтримка існуючого стану речей при кожному економічному акті. Держава використовує велику частину податків на речі несправедливі або антихристиянські. Пам’ятаймо, що євреї потрапили в рабство в Єгипті протягом двох поколінь, розпочавши на вимогу фараона сплачувати 20% податків. Сучасна людина сплачує їх 90%, отже є економічним рабом. Звільнення від рабства та вихід із лихварського Єгипту є одним із першочергових завдань Церкви. Отже, соціально-економічну боротьбу в світі мають очолити християни.

2. Церква має перебувати над суспільством та має користуватися виключними привілеями. Це означає, що Церква не може підкорятися економічному визиску з боку суспільства і має вести безперервну боротьбу за збільшення економічної свободи в світі.

3. Має бути впроваджений Ювілейний рік щодо скасування всіх боргових зобов'язань: «І освятите рік п'ятдесятиріччя, і оголосите волю в Краю для всіх мешканців його — ювілей він буде для вас: і вернеться кожен до своєї посілости, і кожен до родини своєї вернеться» (Левит 25:10).

 

Церква має оптимізувати клір

1.  Потрібно наслідувати приклад св. апостола Павла, який жив зі свого ремесла, аби не тільки не обтяжувати місцеву спільноту вірних, а й допомагати їй.

2. Канонами передбачений список професій, несумісних зі священнослужінням. Але вже саме те, що в канонах є подібний список, свідчить про те, що існують професії, якими можуть займатися священнослужителі.

3. Нині функції священика обмежуються майже виключно здійсненням Таїнств. Він здійснює їх разом зі спільнотою і буває зайнятий в обряді не набагато більше часу, ніж кожен член спільноти. Отже, й жити з громади йому немає жодної необхідності. Він може здобувати собі хліб, як кожен член спільноти.

4. Власне, священиком цілком може бути авторитетний член спільноти, який пройшов кількамісячні літургійні курси та належним чином висвячений. Можуть заперечити, що йому не вистачатиме теологічної освіти. Проте, більшості випускників семінарій її так само не вистачає. Окрім того, пожиттєва теологічна самоосвіта є обов'язком кожного християнина.

5. Єпископ має дбати за тим, щоб самоосвіта не призводила до єресі. Єпископ є ченцем, отже, має потреби в рази менші за простих вірних. Йому так само нема потреби жити за пожертви, які всі мають іти на нужденних і хворих.

6. Клір має бути звільнений від бюрократичних функцій. Має зрости кількість єпископів – по одному на декілька парафій.

7. Місцеві спільноти можуть виконувати функцію служіння, не торкаючись грошей. Пожертви мають безпосередньо, повз церковну касу, витрачатися на справи милосердя, допомогу братам та сестрам, церковну освіту, видання християнської літератури та місіонерську діяльність.

8. Пам'ятки архітектури мають бути повернені на баланс держави, а більшість монастирських приміщень – перепрофільована під лікарні та притулки, де служитимуть ченці та християни-волонтери.

9. Більшості громад не потрібні храми. Вони можуть служити на лоні природи, вдома, в офісах, в орендованих приміщеннях, або декілька громад можуть по черзі служити в одному храмі.

10. Ті ресурси, які витрачаються на побудову храмів, мають витрачатися на вбогих, хворих та на крузейд.

 

Братство


20.09.2013 1711 4
Коментарі (4)

гість 2013.09.20, 23:19
ще одне біле братство зомбує людей
ботак 2013.09.21, 13:48
Корчинський нам пропонує громадсько-політичну організацію під назвою церква. Таку собі немудру діву, що хоче купити оливи, яка не продається у жодній крамниці
Зась 2013.09.21, 19:04
Ще одні розкольники, що працюють на знищення України. Як казав "старший брат" - "не мытьём так катаньем". Ідіть до Кіріла, вас там з розпростертими обіймами приймуть.
Ібрагім паша 2013.09.22, 16:16
Церква має завдання від Бога, а не від конфедерації християнських громад Зараз Церква має щодня читати послання Ісуса Христа семи Церквам (Об`явлення. Ой як це нас усіх стосується
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2010
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1879
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1878
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5577 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2170 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1532

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

771

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

835

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1044

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1022
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1794
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3701
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10288
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26175
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10212 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7739
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

256
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

284
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

403
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1305
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

905