А судді хто? Що декларують судді Івано-Франківського окружного адміністративного суду

 

 

Чому служителі Феміди декларують дешеві квартири, автомобілі та як екс-судді допомагають теперішнім суддям? “Центр Політичних Студій” проаналізував декларації суддів окружного адміністративного суду.

 

Івано-Франківський окружний адміністративний суд очолює з 2015 року Андрій Могила. Суддя вніс в декларацію дружину, сина та батьків. З нерухомості суддя Могила задекларував будинок, землю та господарську будівлю в Крихівцях, поряд з Івано-Франківськом. Вся нерухомість належить батьку судді.

 

Їздить суддя на Toyota Avensis, який, судячи з декларації та повідомлення про суттєві зміни, придбав в Польщі. Проте, в декларації суддя вказав видатки два транспортних засоби – один збігається із сумою за придбане майно, а інший, у понад 78 000 грн не відображений.

 

“Це один і той самий рухомий об’єкт. Спершу подавалось мною повідомлення про зміну майнового стану. Там вказана ціна в 155 з лишнім тисяч гривень – це сума придбання. А 78 тисяч – це є видатки, які я поніс по сплаті податків, платежів на митниці, ПДВ, страховка”, – коментує Андрій Могила, –  “В декларації треба було вказати витрати по придбанню і по реєстрації. Консультувались з розробниками цієї програми і нам сказали, що треба вказувати таким чином”.

 

У матері судді в 2015 році був Nissan Almera, відчужений за 40 000 грн. На сайтах продажу автомобілів таке авто коштує, в середньому, 7 000 доларів США.

 

“Якщо ви подивитесь на ціну, за яку був придбаний автомобіль – там вказана ціна у 86 тисяч гривень”, – зазначає голова суду, – “В 2015 році авто було реалізоване. В 2007 році автомобіль був придбаний. За 8 років ціна впала і десь логічною була ціна у 40 тисяч гривень. Це був автомобіль бюджетного типу. Так зійшлися по ціні, я не можу коментувати продавця і покупця”.

 

Дружина судді, Леся Могила працює помічником судді в Апеляційному суді Івано-Франківської області.

 

Віталій Кафарський задекларував спільну власніть на будинок та земельну ділянку в Івано-Франківську та власну ділянку в Крихівцях. Дані збігаються з інформацією з реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Їздить суддя на Volkswagen Passat, придбаний у 2012 році, проте ціни за авто суддя не вказав у декларації. У декларації 2015 року в судді був ще ВАЗ 21011, проте в 2016 з декларації він зник, суми, отриманої за його відчуження суддя не декларував.

 

Юрій Бобров до 2010 року працював у військовій прокуратурі. У судді чимало нерухомості – квартира в Ужгороді, житловий будинок та земля в Крихівцях,  гараж та нежитлове приміщення в Чернівцях і земля в Кам’янець-Подільському районі. У дружини є ⅕ квартири в Сколе на Львівщині. Син у 2011 році набув у власність квартиру в Чернівцях, судячи з декларації, вона коштувала 1763 гривні.

 

“Це використано моїм сином і мамою право на приватизацію. Оскільки я, на той момент, таке право використав, то цю квартиру, отриману від держави вони приватизували шляхом використання приватизаційних сертифікатів”, – коментує суддя Бобров.

 

Їздить суддя на Mercedes E220, який зазначений і в реєстрі МВС. Дружина на Opel Corsa.

 

Дружина судді, Іванна Боброва, працює в Чернівецькому міському військовому комісаріаті.  Родина тримає в готівці майже 22 000 доларів США, ще понад 6 000 євро на рахунках дочки.

 

“Це подарунок бабусі. На даний час вона вже приїхала з Італії. З 95-го року бабця проживала в Італії”, – зазначає суддя Бобров.

 

Тарас Боршовський  до 2012 року працював у Львові, там у спільній власності в нього є квартира. Також має земельну ділянку в Пустомитівському районі. Даних з реєстру нерухомого майна отримати не вдалось. Як тільки вони будуть доступні – інформація одразу ж з’явиться на сайті проекту.

 

У дружини є квартира в Львові, набута в 2015 році у власність за одну гривню.

 

“Дружина мала у власності частку квартири батьків, приватизовану ще у 90-х роках. Її сім’я мала у власності ще квартири. Після смерті батька у 2014 році сім’я ділила між собою майно і дружина обміняла частку у квартирі батьків на цю квартиру”, – коментує суддя Боршовський, – “При обміні нотаріус вказав, що частка вартує одну гривню. Оскільки договір був зареєстрований в реєстрі правочинів, то я вказав у декларації”.

 

Також у дружини є земельна ділянка у Перемишлянському районі, набута у власність в 2016 році, проте ціна за землю не вказана.

 

“Це було первинне набуття у власність за рішенням ради (сільської – авт.), – зазначає суддя, – “Можливо там і була нормативно-грошова оцінка власності, але, чесно кажучи, оскільки це первинне набуття, я в цю ситуацію не вмішувався. Свого часу батьку дружини ця земля була виділена у власність, але він не забрав державного акту”.

 

Дружина Вікторія Мазурська донедавна працювала помічником судді у Львівському Апеляційному господарському суді.

 

У родини одне авто на двох – Renault Kengoo, придбане в 2012 році, проте ціна на нього не вказана. Авто числиться за суддею і в реєстрі МВС.

 

Наталія Біньковська 12 років пропрацювала в прокуратурі, в 2010 році призначена суддею. Біньковська не задекларувала в 2016 році жодного члена сім’ї.

 

Минулого року придбала квартиру в Івано-Франківську та має земельну ділянку в Надвірній. У 2015 році в декларації фігурували ще батько і мати. У власності батька була квартира та земля в Надвірній а також земельна ділянка в Хмельницькій області.

 

Їздить суддя Біньковська на Opel Astra. Машина належить її батькові.

 

Ігор Главач, до того як у 2010 році стати суддею, 11 років очолював Болехівське районне управління юстиції. У судді є спільна з дружиною квартира в Долині, земельна ділянка в селі Оболоння, де будується будинок та гараж на праві користування. У дочки та зятя є недобудована квартира в Крихівцях. Витягу з реєстру нерухомого майна отримати не вдалось. Одразу, як вдасться знайти інформацію – вона з’явиться на сайті проекту.

 

Суддя має право користування на авто ВАЗ 21063 а у дочки є Volkswagen Golf, придбаний у 2012 році. Олександр Григорук суддею працює з 2008 року. Суддя власного житла не має – родина користується кімнатою, наданою в користування Івано-Франківською міською радою та має право з 2016 року тимчасового проживання в будинку у селі Угорники. Дім належить колишній судді Господарського суду Олені Кругловій, яка пішла у відставку в 2014 році.  Їй же належить і авто KIA Ceed, на якому їздить суддя Григорук.

 

Проте, у витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно у судді Григорука фігурує житловий будинок в селі Грабовець Богородчанського району. Ймовірно набутий суддею, згідно реєстру, у 2014 році.

 

Дані можуть належати однофамільцю.

 

На час написання матеріалу, за словами голови адмінсуду, суддя Григорук перебував на лікарняному, тому коментар стосовно нерухомості взяти не вдалось.

 

Петро Грицюк 9 років був помічником яремчанського прокурора. В 2010 році призначений суддею. У Івано-Франківську володіє квартирою, гаражем та коморою.

 

Їздить суддя на позашляховику Nissan X-Trail, який належить Грицюк Наталії Юріївній.

 

Дружина судді, Наталія Грицюк працює лікарем-фтизіатром. У 2015 році на місцевих виборах балотувалась до Івано-Франківської міської ради від партії “Воля”.

 

Реєстр нерухомого майна на ім’я судді видав нерухомість у Миколаївській, Хмельницькій та Волинській областях.



“У мене немає цього майна, є лише квартира, гараж та комора. Квартиру і гараж придбав батько, попередньо продавши будинок. А комора була придбана пізніше”, – зазначає суддя Грицюк.

 

Суддя надав витяг з реєстру нерухомого майна, взятий за власними персональними даними та документи, що підтверджують власність нерухомості в Івано-Франківську.

 

Віктор Гундяк призначений суддею у 2007 році. Задекларував в Івано-Франківську квартиру та господарське приміщення. Дружина має у власності частину житлового будинку в Івано-Франківську. Ці дані співпадають з даними реєстру нерухомого майна. На банківському рахунку суддя зберігає понад 10 000 доларів США та ще понад 5 000 євро готівкою.

 

Дружина судді, Світлана Гундяк, працює в Головному територіальному управлінні юстиції в Івано-Франківській області.

 

Микола Кишинський має 20 років суддівського стажу, навіть два роки працював у Києві. Сам суддя у власності нерухомості не має. У сина є квартира в Івано-Франківську, дружина має земельну ділянку, офіс і магазин, також в Івано-Франківську. У Яблуниці в дружини є житловий будинок, та земельна ділянка. Ціни на нерухомість в Яблуниці не вказані. Ще одну ділянку жінка має в Угринові, поряд з Франківськом. Там же суддя будує будинок.

 

У дружини є авто Fiat Grande Punto, суддя їздить на Audi A6. Дані збігаються з реєстром МВС.

 

Дружина Ольга Кишинська займається підприємницькою діяльністю. Цікаво, що дружина – підприємець два роки поспіль заробляє однакову суму грошей – 187 183 гривні. Сам суддя також два роки поспіль заробляє однакові суми – 265 623 грн.

 

Син, Богдан Кишинський керує Універсальною аграрно-промисловою товарною біржею в Івано-Франківську, проте дохід сина суддя не вказав в декларації.

 

На час написання матеріалу Вища рада правосуддя ухвалила подану суддею Кишинським заяву про відставку.

 

Оксана Лучко суддею працює з 2008 року. У Івано-Франківську в судді є квартира, гараж та нежитлове приміщення. У витягу з реєстру нерухомого майна на суддю Лучко фігурує лише нежитлове приміщення.

 

“Квартира і гараж придбані ще у 2012 році. Напевно дані з БТІ не перенесли в реєстр, електронний реєстр був створений уже в 2012 році”, – пояснює суддя.

 

Їздить на Honda Civic, який належить Наталії Лучко. Живе суддя на заробітню плату судді та аліменти від колишнього чоловіка – заступника директора ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” Богдана Біяна.

 

Ярослав Матуляк  має майже 10 років суддівського стажу. Задекларував житловий будинок і дві земельні ділянки в Калуші – одну власну, одну орендовану. У дочки є квартира в Калуші. Дружина має земельну ділянку в Тисменицькому районі.

 

У судді є авто Renault Megane, дружина їздить на позашляховику Nissan X-Trail. Дружина – Марта Матуляк працює в Калуському міському управлінні освіти. Дані про автомобілі співпадають з даними реєстру МВС.

 

У витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно у судді Матуляка фігурує ще земельна ділянка в селищі Вільхівка в Рожнятівському районі.

 

“Матуляк Ярослав Петрович – це мій дідусь. У нас така традиція в родині – називати дітей в честь батьків (сміється – авт.). Він проживає в цьому селі і це його земельна ділянка. Просто реєстр вам її видав на запит по моєму майну”, – коментує суддя.

 

Надія Микитин з 2012 року працює суддею. З власної нерухомості в судді лише частина будинку в селі Сваричів на Рожнятівщині. Там же вона має право користування земельною ділянкою. У чоловіка судді є право користування квартирою в Івано-Франківську. Дані з реєстру нерухомого майна збігаються з нерухмістю, вказаною суддею в декларації.

 

Чоловік судді їздить на Suzuki Grand Vitara. Юрій Микитин працює в ПНУ ім. Василя Стефаника.

 

Роман Микитюк з 2010 року працює в адмінсуді, до того 10 років пропрацював у виконавчій службі. Задекларував земельну ділянку та частину будинку в селі Пшеничники Тисменецького району. Дані збігаються з реєстром нерухомого майна. У тому ж селі земельну ділянку має дружина.

 

У дружини є авто Opel Vectra. Мирослава Микитюк працює в Тисменецькому районному секторі Державної міграційної служби головним спеціалістом.

 

Сергій Остап’юк з 2008 року призначений суддею. В декларацію не вніс жодного члена родини. У власності суддя має лише квартиру в Івано-Франківську, на яку він взяв кредит – 80 000 доларів США.

 

“Кредит дійсно склав 80 000 доларів. Взяв я його у 2008 році, тоді курс був зовсім іншим. Цього року я перекредитував його у національній валюті в іншому банку. Відповідно подав форму змін до декларації”, – коментує суддя Остап’юк.

 

У витягу з реєстру нерухомого майна на ім’я судді виявлено ще дві квартири в Івано-Франківську.

 

“В мене є лише одна квартира, інші, напевно, видало на однофамільців”, – зазначає суддя.

 

Для підтвердження своїх слів суддя надав витяг з реєстру нерухомого майна, взятий за власними персональними даними.

 

Ігор Панікар суддя з 2009 року. В декларацію суддя вніс лише орендовану в Івано-Франківську квартиру та  авто Volkswagen Passat. Теж не його – належить батькові. З членів сім’ї, внесених в декларацію, у судді лише син.

 

Суддя виплатив у 2016 році 17 кредитних зобов’язань на загальну суму у понад 478 000 грн.  Заробітня плата за рік склала 187 120 грн. При цьому всьому судді вдалось накопичити в 2016 році готівкою ще 1 000 доларів США – у 2015 році суддя задекларував готівкою 14 000 доларів США, а в минулому році сума готівкових заощаджень збільшилась на тисячу доларів.

 

Іван Скільський 8 років пропрацював в правоохоронних органах, і майже 10 років працює суддею. Згідно з декларацією 2016 року у судді взагалі нема нерухомості, лише земельна ділянка в селі Вижній Березів на Косівщині. Згідно роз’яснень НАЗК щодо заповнення декларації – слід вказувати навіть орендовану чи у праві користування житлову площу.

 

“Власного житла в мене дійсно немає. Я проживаю з батьками дружини, в одному будинку. Оскільки я не несу витрат на це проживання, то я не вказував це житло в декларацію”, – коментує суддя.

 

У декларації 2015 року у дружини судді була земельна ділянка в селищі Чукалівка, також вона орендувала квартиру в головного інженера КП “Дирекція замовника” Володимира Проданюка.   Дружина – Любов Скільська земельну ділянку, згідно декларації, продала за  70 100 грн.

 

Суддя Скільський задекларував право на користування трьома автомобілями: радянським позашляховиком ГАЗ 69А, Toyota Avensis і Volkswagen Sharan. Дружина є власником Mitsubishi Colt.

 

“Я вніс в декларацію 4 авто. В техпаспортах цих автомобілів я вписаний як особа, що має право керування. Цими автомобілями користується вся моя родина”, – коментує суддя Скільський.

 

Остап Тимощук до 2010 року займався бізнесом, суддею став 7 років тому. У спільній власності з дружиною суддя має дві квартири в Івано-Франківську, офіс та підвальне приміщення. Також суддя спільно з дружиною володіє трьома земельними ділянками у Верховинському районі. Дані в декларації співпадають з даними з реєстру нерухомого майна.

 

Суддя їздить на Volkswagen Golf, у дружини Hundai Accent.

 

Дружина судді, Наталія Тимощук працює приватним нотаріусом в Івано-Франківську.

 

Олександр Чуприна з 2003 року працював у прокуратурі, 2010-го призначений суддею. Чуприна задекларував земельну ділянку, гараж, крамницю, комору і кладову в Івано-Франківську, яку має у спільній власності з дружиною. Його дружина у власності має три квартири, гараж, торгове і нежитлове приміщення в Івано-Франківську та земельну ділянку в Крихівцях.

 

“Я маю 4 сотих землі, яку колись виділила мені міська влада під безоплатну приватизацію. У 2012 році я одружився, після того дружина придбала гараж, кладову і комору, я автоматично став співвласником”, – коментує суддя Чуприна, – “Стосовно крамниці, то це була успадкована дружиною квартира, яку вона переробила під крамницю, і, оскільки це було переоформлено після нашого одруження – я теж автоматично став співвласником. Дружина має свій бізнес, сплачує податки тому може дозволити такі покупки”.

 

Суддя їздить на Honda Accord, який належить Марії Чуприні, а у дружини є власна Mazda III. Дружина, Роксана Чуприна, працює гінекологом в обласному онкодиспансері та займається підприємницькою діяльністю.

 

В реєстрі нерухомого майна на ім’я Олександра Чуприни сформувався витяг на 17 сторінок із нерухомістю в Рівненській, Житомирській та Дніпропетровській областях. Суддя пояснив, що це дані однофамільців, на підтвердження цього надав витяг з реєстру нерухомого майна, отриманий за власними персональними даними.

 

Михайло Шумей також працює суддею з 2010 року. В декларацію суддя вніс 2 земельні ділянки та житловий будинок в селищі Дуба на Рожнятівщині. У Івано-Фанківську суддя орендує квартиру. Дані декларації співпадають з даними реєстру нерухомого майна.

 

У судді Шумея задекларовано 2 авто – власний ВАЗ 217030 та Volkswagen T5, який належить його батьку. Дані збігаються з даними реєстру МВС.

 

Дружина судді працює в Івано-Франківській міській поліклініці №2. Готівкою Шумей тримає 13 000 доларів США.

 

Аналіз декларацій Прикарпатських суддів здійснюється в рамках проекту «Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні». Проект реалізовується в рамках програми «Посилення спроможності громадянського суспільства в регіонах України впливати на органи Державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», міністерства закордонних справ Нідерландів та Центру політико-правових реформ.

 

Автори:

Віталій Світлик – керівник проекту

Михайло Джогола – аналітик проекту


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1945
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1846
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5456 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

732

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

787

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

986

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10246
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

884
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

180
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1267
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872