8 найцікавіших сайтів для тих, хто вивчає та викладає англійську

 

/data/blog/59840/e338669b51a20041b92b22bd658e9a51.jpg

 

Щороку Британська Рада нагороджує найкращі англомовні освітні ресурси премією ELTons. В сьогоднішньому пості – 8 найцікавіших номінантів та переможців премії останніх років – ці сторінки та додатки будуть корисними як викладачам, так і тим, хто опановує мову самостійно. Вперед, у вас для цього є ціла осінь :) 

1) Breaking News English

en1

Цей сайт може стати в нагоді тим, хто хоче інтегрувати в свої уроки обговорення актуальних подій. Раз на два дні викладач Шон Бенвіль викладає нові навчальні матеріали за мотивами новин: наприклад, недавній випуск присвячений феномену Hello Kitty – виявилося, що вона дівчинка, а не кішка (як ми тепер знаємо за словами її творця). Уроки розділені на дві категорії: попростіше і поскладніше. У кожному з них є вправи для аудіювання, диктанти та лексичні завдання. Окрім того, Бенвіль викладає у вільному доступі безліч інших розроблених ним матеріалів – наприклад, добірку про історію президентів Америки, уроки про відомих особистостей та про героїв фільмів.

2) Film English

en2

Вчитель англійської мови та творець сайту Film English Кіран Донаги не сумнівається в тому, що саме за допомогою відеоматеріалів можна зробити уроки яскравішими і цікавішими. Його правоту підтверджує статистика відвідувань цього сайту: щомісяця понад 80 000 вчителів приходять сюди завантажувати короткометражки та плани уроків до них. На сайті представлені найрізноманітніші фільми: і про веселі канікули в Барселоні, і про проблеми англійського сільського господарства. Цікаво, що крім завдань, рекомендованих до виконання до і після перегляду відеоматеріалів, на цьому ресурсі також можна знайти короткий довідник з мови кіно. Донаги вважає, що одна з найнеобхідніших навичок в XXI столітті – це якраз вміння дивитися і аналізувати фільми, і цьому теж не завадить починати вчитися ще в школі.

3) Disabled Access Friendly

en3

Якщо ви викладаєте іноземну мову, у вас є пряма можливість впливати якщо не на розуми, то хоча б на поінформованість ваших учнів в тих чи інших питаннях. Волонтерський проект «Disabled Access Friendly» надає вчителям безкоштовні матеріали для уроків про проблеми людей з інвалідністю. Охоплені всі рівні лексичної складності: від початкового до самого просунутого. Є матеріали і для різних вікових груп: наприклад, для дітей – історія про собаку, у якої відмовили ноги і з якою тепер не хочуть грати її друзі. А для дорослих – матеріал, що аналізує записи з твіттера з хештегом #heardwhilstdisabled: ним люди з інвалідністю супроводжують почуті на свою адресу дискримінуючі фрази (типу «So, is your daughter normal then?”).

4) Dystefl

en4

Дислексія – це вибіркове порушення здатності вчитись читати і писати. Якщо учні багато плутаються і не розрізняють слова, які, як вам здається, пора було навчитися розрізняти, – вони можуть бути схильні саме до цього розладу. Щоб допомогти їм подолати ці порушення, було розроблено спеціальний посібник. У ньому проаналізована статистика поширення дислексії і докладно розказано про методи, що полегшують сприйняття мови тим, хто до цього схильний. Наприклад, для того щоб навчити учнів розрізняти слова «how» і «who», можна вдатися до mind-mapping, пісень-караоке і новому менеджменту в своєму класі.

5) Listen Up

en5

Важко навчитися сприймати різні мовні акценти, якщо весь час слухати тільки одного вчителя. Наприклад, техаська вимова зовсім не схожа на новозеландську, а чилійський варіант англійської взагалі може зайняти додатковий час на адаптацію. Творці безкоштовного додатку Listen Up записали десять інтерв’ю з англомовними людьми з різних країн і розподілили їх за рівнями складності, як у комп’ютерній грі. Якщо ви неправильно відповідаєте на питання після прослуховування, аудіофайл повторюється знову і знову – поки до кінця не розберетеся. І тільки вірно відповівши на всі завдання, можна перейти на наступний рівень. Питання з сюрпризами, тому навіть тим, хто добре знає мову, зрізатися буде неважко.

6) How to Speak English 

en6

Цей ресурс підійде тим, у кого головне завдання – підтягнути вимову. Додаток теж побудовано як гру. В якості розминки можна слухати слова і обирати з двох схожих один на одного варіантів, як вони насправді пишуться (наприклад, «walk» або «woke»). Основний удар слід націлити на ту частину гри, де розмовляти доведеться самому. Тут правила такі: спочатку ви слухаєте, як носій мови вимовляє якесь слово і бачите його амплітудно-частотну характеристику, а потім записуєте себе і порівнюєте свій варіант з оригіналом. До речі, якщо вказати, яка мова є для вас рідною, то додаток саме підкаже, над якими звуками потрібно попрацювати в першу чергу.

7) Tune into English

en7

Як випливає з назви, цей сайт пропонує налаштуватися на англійську – і зробити це за допомогою музики. Його створив Фергал Кеванах – сам він не тільки викладач мови, але ще й працює вечорами діджеєм. Загалом, не дивно, що він вирішив пропагувати саме використання музики у вивченні мови. Адже музика легко запам’ятовується, змушує працювати обидві півкулі мозку і створює гарний настрій. На сайті Кеванаха можна записувати тексти пісень під диктовку, співати караоке, знайти вправи до текстів та вгадувати, про які пісні йдеться на діаграмах.

8) Daily English Activities

en8

Читаючи цей блог, ви зможете дізнатися про найрізноманітніші способи щоденної практики англійської. Наприклад, в різний час в огляд Ніка Пічі потрапляли такі сайти, як Dreamdoze (соціальна мережа інтерпретаторів снів), 60 Second Writing Activity, Voscreen (тут можна викладати свої відео англійською, а інші користувачі будуть радити, що потрібно змінити в вимові), Bookoven (вчить шукати помилки в текстах і виправляти їх) і Speech Accent Archive (сайт для адаптації до різних акцентам).

За матеріалами T&P, Ілюстрація: Emily Isabella


25.09.2014 1161 1
Коментарі (1)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2014
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5582 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2173 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1796
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26180
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7741
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

262
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

288
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

405
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

908