6 замків Івано-Франківської області, про які ви точно не чули (фото)

 

 

 

Івано-Франовская область – це не тільки головна природна пам’ятка України – Карпати, як прийнято вважати. В Івано-Франківській області багато історичних і архітектурних пам’яток, про деякі з них ми вам розповімо детальніше.

 

Найменш очікувано говорити про замки в Івано-Франківській області, адже тут їх дуже мало. Але крім кількості, страждає ще й їх збереження. Всі замки, про які зараз піде мова знаходяться в напівзруйнованому стані, іншими словами – руїни. Але незважаючи на це, ми хочемо розповісти вам про ці місця, адже кожне з них зберігає свою історію і легенду.

 

Чернелицький замок

 

Чернелицкий замок_

Фото Urban3p.ru

 

Чернелицький замок був побудований у 1659 році воєводою М. Чарторийським, про що свідчить його герб на надбрамній вежі. Фортеця була однією з основних фортифікаційних споруд Речі Постолитої в Східній частині.

 

Замок в Чернелиці зіграв важливу роль в ході польсько-турецьких воєн, польські війська зберігали тут зброю і припаси. Але все ж, турки двічі захоплювали фортецю – в 1672 та 1676 роках.

 

Польський король Ян III Собеський неодноразово зупинявся в замку під час молдавських походів. В якості магнатської резиденції замок проіснував до 1817 року, коли помер останній його господар Ценський.

 

Чернелицкий замок__

 Фото Urban3p.ru

 

У радянські часи на території розміщувалася лікарня, а зараз тут немає нікого крім місцевих дітлахів Здебільшого. замок знаходиться в зруйнованому стані, але все ж є елементи фортеці, які непогано збереглися.

 

DSC_7161

 Фото: Roman Brechko

 

Маринопільський замок був побудований польським гетьманом Яблоновським у 1691 році.

 

Замок Яблоновського носить назву Маріямпіль – на честь ікони Діви Марії «Переможниці», яка супроводжувала гетьмана у всіх військових походах. Фортеця мала чотири оборонні вежі, двоє в’їзних воріт, житловий будинок і казарми гарнізону.

 

Частину оборонних споруд розібрали для будівництва нового палацу, який зберігся до наших днів (лікарня). Перед палацом росте дуб, якому вже близько 600 років, а за будівлею розташований старовинний парк. Біля підніжжя Замкової гори знаходиться цілюще джерело.

 

Колись Маріямпіль був містом, а зараз це невелике селище, куди веде дорога відповідного рівня – місцями її немає. Але все ж, якщо ви зважитеся на подорож в Маріямпіль – ви не пошкодуєте!

 

Надвірнянський замок

 

Замок Надвірній

 Фото Io.ua

 

Руїни Надвірнянського замку розташовані в міському парку міста Надвірна. Точна дата будівництва замку невідома. На момент першої згадки про Надвірну в 1589 році, точно відомо, що замок вже існував.

 

Про архітектора і замовника інформації також немає – імовірно, його побудували для родини Потоцьких. У 2007 році, згідно із районної програмИ охорони пам’яток, поруч з руїнами замкової вежі почалися археологічні розкопки, але до сих пір відомостей про замок все ще немає.

 

Замок Скарбека

 

Рожнятівський-замок

 

Замок Скарбека був побудований в XVIII столітті графом Скарбеком на основі веж і стін, старої фортифікаційної споруди. У власність Скарбеків стара споруда, перейшла на початку XVIII століття, коли Карл Беное віддав свою дочку за графа Рафаїла Скарбека, а Рожнятів йшов як придане.

 

Цікавий факт – Карл Беное був офіційним опікуном Потоцьких, а значить ці землі раніше належали Потоцьким. Біля замку знаходилося болото, яке граф перетворив у велике озеро, в якому відбивався замок.

 

Замок виконував оборонну місію – охороняв шлях в Карпати (наступним зміцненням був Перегінський замок). Замок мав підземелля, які зараз в основному засипані.

 

Зараз в замку Скарбека знаходиться відділення міліції. На території збереглися сліди укріплень – рови, укоси, залишки стін, від старого декору залишилися тільки архітектурні елементи на вежі.

 

Пнівський замок

 

20_big

 

Замок був побудований у другій половині XVI століття польськими феодалами Куропатвами.

 

У XVII столітті після безлічі перебудов і реконструкцій, замок таки досяг свого розквіту.

 

Частково замок був обнесений ровом і потрапити в нього можна було через в’їзну вежу, до якої підходив підйомний міст. Отвори, через які проходили ланцюги підйомного механізму, збереглися досі.

 

У 1745 році його придбали магнати Сенявські, а пізніше – Цетнери. В кінці XVIII століття ці землі, а з ними разом іПневський замок, перейшли у власність Австро-Угорщини.

 

На початку XIX століття камені фортеці починають розбирати на будматеріали.

 

Від замку частково збереглися його вежі, житлові приміщення палацу Куропатвів, замкові стіни, рів і підземні каземати.

 

Галицький замок

 

Галицький замок

 Автор фото — Катерина Байдужа wikilovesmonuments.org.ua

 

Мабуть, самий красивий замок Івано-Франківської області – Галицький замок.

 

Достовірно невідомо, хто і для кого звів замок. За однією з версій, фортецю побудував волинський воєвода Любарт на місці давньоруської цитаделі, що стояла на цьому місці ще за часів Данила Галицького.

 

До ХV століття замок був одним з найбільших в Галичині, гарнізон налічував тисячу чоловік. У XVII столітті він витримав дві облоги татар, а в 1649 році був узятий військами Богдана Хмельницького.

 

Реконструкцією зайнявся галицький староста Потоцький, перетворивши дерев’яні укріплення в кам’яний замок.

 

У 1676 році Галицький замок знову постраждав під час польсько-турецької війни, і зовсім втратив стратегічне значення, після чого був частково розібраний на будматеріали.

 

Зараз Галицький замок входить до складу Національного заповідника «Давній Галич». Відновлена південно-західна башта і частина оборонної стіни, розпочато реставрацію каплиці Св. Катерини.

 

Світлана Бондаренко


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1869
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1809
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1809
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5325 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2107 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1469

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

670

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

734

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

922

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

959
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1704
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3625
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10204
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26076
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10133 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7669
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

854
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1356
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

338
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1226
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

822
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1032