500 пам’яток Івано-Франківська мають захистити план і варта

 

 

Минулого тижня про історичну архітектурну спадщину Івано-Франківська та проблеми її збереження говорили на круглому столі, організованому за ініціативою «Поступового гурту франківців» та об’єднання «Моє місто».

 

Участь у заході взяли архітектори, історики, громадські активісти, інформує "Репортер".

 

Те, що Франківськ, незважаючи на варварську забудову, досі має значну історико-архітектурну спадщину, ні для кого не є секретом.

 

«Навіть у таких складних умовах ми маємо думати, як її зберегти, – сказав Сергій Адамович, організатор круглого столу та голова ГО «Поступовий гурт франківців». – Для цього є багато шляхів: залучення грантових коштів, громадські ініціативи та інше».

 

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігоря Панчишина, в кожній країні збереження пам’яток є ключовим, бо це питання ідентичності держави.

 

«А в нас маємо ситуацію, коли є багато більш першочергових речей, які відсувають культурну спадщину на другий план, – говорить він. – На жаль, нам доводиться працювати у стані реагування на події. Тобто ми звикли до того, що беремось вирішувати проблему тільки тоді, коли вона вже є. А в більшості країн будується ціла стратегія, багаторічні плани – з великою перспективою».

 

На думку Панчишина, Івано-Франківськ має проблему ще й із самоідентичністю. Адже довший час, ще з радянських часів, місто культивувалось як ворота в Карпати. Хоча насправді, каже він, Станіслав є типовим європейським містом і тут мають застосовувати всі механізми та стратегії, які використовуються в інших європейських містах. Це розуміння приходить лише зараз.

 

«Я вважаю, якби це питання ставилося як ключове – тобто відновлення пам’яток охоронного фонду, то воно б вирішило і інші питання комплексності міського середовища», – переконаний Ігор Панчишин.

 

На цьому ж круглому столі головний архітектор міста Володимир Гайдар представив «Історико-архітектурний опорний план міста».

 

«Можемо говорити, як ми любимо Івано-Франківськ, як треба зберігати архітектурну спадщину, але поки ми не будемо мати дієвих механізмів, нічого не відбудеться, – заявив Гайдар. – А механізмом може бути ось цей планувальний документ. Генплан би нічого не вартував, якби ми, знаючи, що місто історичне, з серйозною містобудівною спадщиною, не вкладемо в нього історико-архітектурний опорний план. Вважаю це досить правильний крок. І надіюся, що результати будуть очікуваними і обнадійливими, бо, як і генплан, це є проект, який має пройти затвердження».

 

Опорний план визначає межі історичного ареалу та зони охорони пам’яток центральної історичної частини Івано-Франківська. Він допоможе забезпечити охорону пам’яток місцевого та національного значення, яких місто має понад 500.

 

Володимир Гайдар впевнений, що завдяки цьому документу можна буде обмежувати та конт­ролювати будівництво в історичній частині міста.

 

Також на круглому столі говорилося про створення в Івано-Франківську муніципальної архітектурно-будівельної поліції чи варти. Щось подібне вже діє у Він­ниці та Житомирі. Це буде конт­ролюючий орган при архітектурі, до якого планують долучити і громадські блоки. Варта працюватиме у трьох найпроблемніших секторах – над пам’яткоохоронними об’єктами, будовами та щодо рек­лами. Та поки ще є питання – які у цієї поліції будуть повноваження та як вони зможуть карати порушників.

 

Також усіх дуже цікавила доля таких архітектурних пам’яток, як будівля солодового цеху пивзаводу чи будинку на Січових Стрільців, 18.

 

За словами Гайдара, зараз солодовим цехом, як і будинком на Січових Стрільців, займається «Укрзахідпроектреставрація».

 

«Це одна з потужних організацій, яка працює з історією, – каже головний архітектор міста. – Я бачив проект – там зберігається все, що є. Мова йде про те, що десь, нарешті, є початок розуміння тих, хто має це у власності, що ж із ним треба робити».

 

Щодо обваленого будинку на Січових Стрільців, то історична частина зберігається, каже Гайдар, але надбудують один «нейт­ральний» поверх і мансарду. Таке він бачив в останніх кресленнях.

 

Наприкінці учасники круглого столу прийняли резолюцію, в якій сформували довгострокові плани для міста щодо культурної спадщини. Зокрема, проведення паспортизації, укладання охоронних договорів, створення історико-архітектурного заповідника у межах центру міста та ініціювання контролюючого органу – архітектурно-містобудівної варти.


14.03.2015 412 1
Коментарі (1)

Michal Wituszynski 2015.03.14, 01:58
От балаболи, це ж вони керували містом останню п’ятирічку, Гайдар десь п’ять років міський архітектор а Панчишен вже добрий десяток років «спостерігає» як валять Франківськ. Цікаво чи так за дармо спостерігали?
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

683
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11206 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1895
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1794
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2792
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4648

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

416

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1089

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1497

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1362
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1743
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1562
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1271
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

645
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

723
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1913
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2246 11
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20409
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

391
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

735 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

777
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1122