5 ідеальних сніданків для хорошого початку дня: рецепти від шеф-кухаря

 

 

Смачна їжа – це, в першу чергу, повага до себе. А наявність сніданку – турбота про своє фізичне і емоційне здоров'я. Саме так вважає відомий український кулінар Євген Клопотенко, який до кожного прийому їжі ставиться по-особливому і ненавидить одноманітність.

 

У блозі для НВ кулінар розкрив секрети ідеального сніданку та навів кілька рецептів, які ви з легкістю зможете приготувати вдома. Євген Клопотенко вважає, що сніданок повинен бути ситним, смачним і завжди різним.

 

"Вважаю, що день потрібно починати з величезною порції задоволення. Сніданок – це щось особливе і дуже інтимне. Кожен вибирає сніданок собі під настрій і, я б сказав, під характер", – наголошує він.

 

Секрет найсмачнішого сніданку полягає в тому, що вам потрібно прислухатись до себе і готувати те, що ви любите. Наприклад, якщо ви не можете жите без бутербродів з чаєм – готуйте їх, але змініть підхід і зробіть звичайну страву ще смачнішою та цікавішою.

 

"Приготуйте хрусткі тости, намажте на них повітряне печінковий парфе з апельсином і заваріть чай з ваніллю або гвоздикою. Все, вам буде нереально смачно. Також на гарячий хліб можна намазати пасту з фети з ароматною зеленню або покласти моцарелу, а зверху – томатну сальсу. Варіантів, насправді, набагато більше, ніж ви думаєте", – додає Клопотенко.

 

Гранола

Інгредієнти на 4-6 порцій:
- 1 стакан вівсяних пластівців
- 2 ст. л. меду
- 1 ст. л. соняшникової олії
- насіння, родзинки, журавлина за смаком

Рецепт граноли від Євгена Клопотенка
Рецепт граноли від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Змішайте всі інгредієнти.

2. Викладіть вівсяну масу на деко, застелене пергаментом.

3. Розподіліть гранолу рівномірним тонким шаром по всьому листу.

4. Поставте деко на 2 години в духовку, розігріту до 150С. Дістаньте гранолу, перемішайте і дайте охолонути, поки вона не затвердіє.

Порада: кожні 20 хвилин гранолу потрібно помішувати, щоб вона не пригоріла. Також, в залежності від духовки, потрібно контролювати час приготування, так як часто духовка може видавати неправильну температуру.

Французький омлет

Інгредієнти на 1 порцію:
- 2 яйця
- масло вершкове (для смаження) за смаком
- петрушка за смаком
сіль за смаком

Рецепт французького омлету від Євгена Клопотенка
Рецепт французького омлету від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Збийте яйця виделкою в глибокій посуді до однорідності. Не слід солити яйця відразу – сіль змінює молекулярну структуру яєць, якщо посолити відразу, омлет вийде менш ніжним.

2. Розтопіть на сковороді вершкове масло.

3. Вилийте на розпечену сковорідку яєчну суміш, почекайте 5 секунд, щоб яйця злегка "схопилися".

4. Потрусіть сковорідкою вперед-назад і активно мішайте омлет виделкою, щоб яйця швидше загусли.

5. Омлет повинен знизу загуснути, а зверху залишитися рідким – трусіть сковороду, щоб змістити його до протилежного від себе бортику.

6. Накрийте сковорідку тарілкою і, перевернувши, одним рухом перекладіть на тарілку омлет. За допомогою паперового рушника надайте омлету форму.

7. Посипте омлет рубаною петрушкою (або іншою зеленню за смаком). Посоліть і подавайте до столу.

Печіночне парфе з апельсином

Інгредієнти на 4-6 порцій:
- 500 г яловичої печінки
- 0.5 л молока
- 0.5 л води
- 1 шт. цибулі шалот
- 1 зубчик часнику
- 3 ст. л. червоного вина
- 5 штук. яєць
- 2 шт. моркви (відвареної)
- 1 яблуко (печене)
- 300 г вершкового масла
- щіпка кориці
- 1 гілочка чебрецю
- сік і цедра половини апельсина

Рецепт парфе з печінки та апельсину від Євгена Клопотенко
Рецепт парфе з печінки та апельсину від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Печінку замочіть на 30 хвилин в суміші молока, води і солі. Потім промийте.

2. У маслі розігрійте чебрець, додайте цибулю, часник і вино. Обсмажте.

3. Остиглу суміш, печінку, варену моркву і печене яблуко, сік і цедру подрібніть за допомогою блендера. Посоліть, поперчіть, додайте яйця, розтоплене масло та перемішайте. Вилийте все в форму.

4. Поставте на водяну баню і поставте в нагріту до 150 градусів духовку. Випікайте близько години. Дайте охолонути, потім поставте в холодильник на 1 годину.

5. У масло кімнатної температури додайте корицю, цедру апельсина і подрібнений чебрець, добре перемішайте. Наносьте суміш тонким шаром на остигле парфе.

Кускус з мідіями

"Для мене це ідеальний сніданок, тому що швидко, ситно і смачно. А ще ви можете змінювати кускус на рис, пасту або все, що хочете, і готувати, тим самим різні сніданки. А замість мідій можна взяти, наприклад, якісь овочі. Тільки, прошу, не ігноруйте рукколу і лимонну цедру", – радить Клопотенко.

Інгредієнти на 2 порції:
- 100 г кускусу
- 50 г мідій
- лимонна цедра
- сік половинки лимона
- 1 ст. л. рослинного масла
- 10 г вершкового масла
– сіль, перець за смаком

Рецепт кускусу з мідіями від Євгена Клопотенка
Рецепт кускусу з мідіями від Євгена Клопотенка

Приготування:

1. Кускус залийте окропом, накрийте кришкою і залиште запарюватися на 5 хвилин.

2. Розморозіть мідії. Розігрійте вершкове масло на сковороді, додайте туди мідії. Смажте 5 хвилин, посоліть і почерчіть.

3. Наприкінці смаження додайте кускус, лимонний сік, цедру, оливкова олію і улюблені спеції.

4. Вимикніть вогонь, накрийте кришкою і дайте постояти пару хвилин. При подачі прикрашайте жменькою руколи або іншою зеленню.

Шакшука

Інгредієнти на 1 порцію:
- 3 яйця
- 2 шт. великих помідор
- 2 зубчики часнику
- 2 цибулини
- 3 ст. л. томатної пасти
- 4 гілочки петрушки
- сіль та перець за смаком

Рецепт шакшука від Євгена Клопотенко
Рецепт шакшука від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Помідори, цибулю і часник дрібно наріжте. Складіть в глибоку сковороду і щедро посипте сіллю, щоб томати пустили сік.

2. Перемішайте і поставте на вогонь. Після того, як суміш закипить, додайте томатну пасту. Пасту потрібно попередньо розвести невеликою кількістю води.

3. Знову доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Тушкуйте, поки соус не загусне.

4. Опуклою стороною ложки зробіть в соусі поглиблення і вбийте в "лунки" яйця. Вбивайте яйця так, щоб жовток повністю занурився в соус, а білок трохи залишився на поверхні.

5. Продовжуйте готувати на маленькому вогні. Як тільки білки трохи схопляться, накрийте кришкою і тушкуйте ще близько 10 хвилин.

6. При подачі щедро посипте перцем і подрібненою петрушкою.


15.10.2017 9234 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1925 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1131 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1080

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

50
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1082
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4441
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

53
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

322
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663