40 порад, як знайти в собі сили у важкі часи

 

/data/blog/58341/8d1d8c4ce3c98fbc40732c04f4c43b03.jpg

 

Часом нам доводиться пройти через щось на подобі смерті, щоби переродитися в сильнішу, розумнішу і вдосконалену версію самого себе.


Нікому з людей ще не вдалося впродовж життя жодного разу не втратити кохану людину, когось, хто їм потрібен, або щось, що, як вони вважали, мало тривати вічно. Але саме ці втрати роблять нас сильнішими, саме вони відкривають перед нами можливості для майбутнього особистісного зростання, успіху і щастя.

Якщо на вашому життєвому шляху випадають складні випробування, в один прекрасний момент ви  перестанете сумувати і продовжите рухатися вперед - ще сильнішими, ніж раніше, і з розумнішим ставленням до життя. Просто пам’ятайте:

Ви - це не ваше минуле

Яким би хаотичним не було ваше минуле, перед вами лежить чистий, відкритий шлях. Ви - це не ваші минулі звички. Ви - це не ваші минулі помилки. Ви - не те, як до вас хтось колись ставився. Ви - це тільки ви, тут і зараз. Ви - це ваші сьогоднішні вчинки.

Зосередьтеся на тому, що у вас є, а не на тому, чого у вас немає

Ви - той, ким ви є. І, якщо чесно, ваше становище не таке вже й погане - інакше ви б не читали цю статтю. Що вам дійсно потрібно, так це відшукати якусь одну позитивну думку, яка надихатиме вас і допоможе рухатися вперед. Тримайтеся за неї якомога міцніше і намагайтеся на ній зосередитися. Так, вам може здатися, що у вас нічого немає, а якщо і є, то цього надто мало. Але ваш розум може вас надихнути. І ця наснага - єдине, що вам насправді потрібно, щоб знову рухатися вперед.

Проблеми - невід'ємна складова особистісного зростання

Наші проблеми та їх вирішення - частина життя і особистісного зростання. Люди втрачають роботу, хворіють, а іноді навіть гинуть у нещасних випадках. Якщо ви молоді й ваші справи йдуть досить непогано, вам важко усвідомити це повною мірою. Але найрозумніше, і, часом, найважче, що ми можемо зробити, потрапивши у подібну ситуацію, - скористатися своєю реакцією на неї, щоб загартувати свою волю і рішучість. Ви можете скільки завгодно кричати, кидати речі в стіни і лаятися - але ви вище цього, правда ж? Пам'ятайте, нестримність емоцій, як правило, лише погіршує ситуацію. І хоча трагедії - це дійсно погано, вони дають нам можливість стати сильнішими.

Іноді можна собі дозволити "розклеїтися"

Ви не зобов'язані постійно прикидатися сильним і робити вигляд, що у вас все добре. А те, що про вас в подібній ситуації подумають інші, вас зовсім не повинно турбувати. Якщо вам хочеться плакати - плачте, це навіть корисно. Посмішка далеко не завжди означає, що ви щасливі. Іноді вона всього лиш свідчить про те, що ви досить сильні, щоби розібратись зі своїми проблемами.
 

 

 

Життя крихке, раптове і, часом, коротше, ніж здається

Пам'ятайте, завтрашнього дня може і не бути. Для когось його точно не буде. Прямо зараз хтось будує плани на завтра, ще не знаючи, що він помре сьогодні. Це сумно, але таке життя. Тому витрачайте ваш час з розумом, і деколи зупиняйтеся, щоб зрозуміти, наскільки життя прекрасне. Кожна мить - безцінний дар. Не витрачайте його, думаючи про погане. Краще витратьте його на те, що допоможе вам рухатися у потрібному напрямку.

Всі ми часом помиляємося

І чим швидше ви це приймете, тим швидше зможете стати кращими і, в результаті, робитимете менше помилок. Ні, ви ніколи не станете абсолютно ідеальними. Але якщо ви навіть не спробуєте цього досягти, будете сидіти, склавши руки, у вас точно нічого не вийде. Краще вже зробити щось і помилитися, ніж взагалі нічого не робити. Вперед! Ви або досягнете успіху, або засвоїте важливий урок. У будь-якому випадку ви виграєте!

Ви здатні зробити себе щасливими

Почуття змінюються, люди теж, і час збігає. У вас є вибір. Ви можете або нескінченно аналізувати минуле та його помилки, або спробувати зробити себе щасливими. Усмішка - це усвідомлений вибір, а не якесь чудо. Не здійснюйте помилку, не чекайте, поки хтось чи щось зробить вас щасливими. Істинне щастя може прийти лише з глибин вашої душі.

Намагайтеся емоційно відсторонюватись від проблем

Ви - це не ваші проблеми. Ви – жива людська істота, більш складна, ніж усі ваші проблеми разом взяті. Це означає, що ви сильніші, ніж вони - ви можете змінити і їх, і те, як ви до них ставитеся.
 

 

 

Не робіть проблему більшою, ніж вона насправді є

Не дозволяйте одній темній хмаринці закрити все небо. Яким би похмурим не було ваше життя, колись все рівно сяятиме сонце. Іноді вам потрібно просто забути, що ви відчуваєте, згадати, чого ви заслуговуєте, і продовжувати рухатися вперед.

З усього того, що відбувається, можна отримати життєвий урок

З усього: тих, з ким ви зустрінетеся, чи того, що з вами трапиться. Все це - частина одного великого уроку під назвою "життя". Ніколи не відмовляйтеся повчитися, особливо коли не все йде так, як вам того хочеться. Якщо ви не отримали роботу, яку хотіли, або у вас не склалися нові відносини, значить, попереду вас чекає щось краще. І засвоєний вами урок - перший крок до цього.

Розглядайте будь-яке випробування як шанс чогось навчитися

Запитайте себе: "Чого я можу навчитися в цій ситуації?" Адже кожен випадок може навчити нас чомусь новому. Як стати сильнішими. Як спілкуватися з людьми. Як довіряти своїм інстинктам. Як висловити свою любов. Як прощати. Як зрозуміти, коли потрібно відпустити. Як прагнути до нового.

Все змінюється, але сонце так само встає щоранку

Є погана новина: ніщо не вічне. Але є і хороша новина: ніщо не вічне.
 

 

 

Опустити руки і рухатися далі - різні речі

У житті кожного з нас неминуче настає момент, коли ми втомлюємося від спроб всіх наздогнати і все виправити, але це не означає, що ми повинні здатися і опустити руки. Це не кінець, а лише новий початок. Просто ви починаєте розуміти, що вам не потрібні деякі люди і ті проблеми, які вони приносять у ваше життя.

Тікайте від негативних людей

Щоразу, коли ви позбавляєтесь чогось негативного, ви звільняєте місце для позитиву. Життя занадто коротке, щоби проводити його з людьми, які "живляться" вашим щастям, немов вампіри - кров'ю. Тікайте від негативних людей, бо вони майстерно руйнують ваше почуття впевненості та самооцінку. Краще оточіть себе людьми, які допоможуть виявити ваші найкращі риси.

Ідеальних стосунків не існує

Ідеальні романтичні стосунки існують хіба що в романах. Хочете, щоб ваші відносини були такими? Навчіться давати раду незначним негараздам - саме це зробить їх ідеальними.

Не забувайте любити себе

Одна з найсерйозніших неприємностей, які можуть трапитися з вами, - можливість втратити себе, заради когось, забути про те, що ви теж людина і теж гідні любові. От скажіть, коли востаннє вам хтось казав, що любить вас просто так? Що те, що ви говорите і думаєте, для цієї людини дуже важливо? А коли цим "кимось" були ви?
 

 

 

Не дозволяйте іншим приймати рішення за вас

Так, вам доведеться навчитися жити, не хвилюючись про те, що про вас подумають інші люди, абстрагуватись від їх емоцій і довести собі, що ви - кращі, ніж вони вважають.

Накопичуючи негатив, ви, насамперед, шкодите собі, а не іншим

Намагайтеся завжди пробачати людей, навіть якщо вони ніколи не попросять у вас вибачення. Це потрібно не їм, а вам. Якщо ви накопичуєте злість, ви позбавляєте себе щастя. Навіщо вам цей стрес?

Ви не одні, і проблеми бувають у всіх

Не спати ночами, турбуючись про друга. Намагатися зібрати шматки своєї душі після зради. Відчувати себе гірше всіх на світі через те, що хтось любить вас недостатньо сильно, щоб залишитися з вами. Боятися спробувати щось нове, тому що у вас може не вийти. Все це не означає, що з вами щось не так, або що ви сходите з розуму. Це всього лиш означає, що ви людина, і що вам потрібно трохи часу для того, щоб привести себе в порядок. Ви не одні. Якими б жалюгідними або збентеженими ви себе не почували через ситуацію, в яку потрапили, безліч людей потрапляли в неї до вас, і багато потраплять після. Коли ви говорите собі "Я один такий", ви нахабно брешете.

Вам є за що дякувати долі

Так, цей світ сповнений смутку, але він сповнений і людей, які вчаться його долати. Часом вам варто забути про те, що пішло з вашого життя, щоб сильніше цінувати те, що залишилося, і чекати того, що буде далі. Генрі Девід Торо якось сказав: "Багатство - це здатність повною мірою сприймати життя". І навіть коли справи, здавалося б, жахливі, корисно поглянути на своє життя з іншого боку. Ви не лягали спати голодними. Вам не довелося спати на вулиці. У вас є вибір, що одягти. Та й на роботі ви працюєте не 20 годин за жебрацьку зарплату. У вас є доступ до чистої питної води. Якщо ви захворієте, то можете піти до лікаря. Вам не доводиться постійно боятися. У вас є доступ до Інтернету. Зрештою, ви вмієте читати. Багато людей вважали б вас багатієм - тож цінуєте те, що у вас є.
 

 


Постійно підгодовуйте свою внутрішню надію

Втрати, неспокій, хвороби, розбиті мрії - як би погано вам не було, наскільки б непомірними не видалися вам ваші амбіції, раз в день прикладайте руки до свого серця і голосно говоріть: "Тут живе надія".

Неприємна істина набагато краще солодкої брехні

Ви повинні бачити речі такими, якими вони є, а не такими, якими ви би хотіли їх бачити. Краще вже гіркі ліки, ніж солодка отрута.

Часом важко зрозуміти, наскільки близько ви підійшли до успіху

Ми завжди просуваємося вперед крок за кроком, і, лише озирнувшись назад, бачимо, яка з них складається лінія. Найчастіше успіх набагато ближче, ніж здається, і підстерігає нас, коли ми найменше цього чекаємо.

Часом нам найбільше щастить тоді, коли ми не отримуємо бажаного

Саме так, бо це змушує нас переоцінити наші пріоритети, відкриває шлях до нових можливостей і, взагалі, змушує поглянути на все свіжим, нічим не обмеженим поглядом.
 

 


Сміх - найкращі ліки від стресу

Смійтеся над собою якомога частіше. Намагайтеся знаходити смішне в будь-якій ситуації. Оптимізм приваблює щастя. Якщо ви будете позитивними, вам не доведеться шукати хороші речі та хороших людей. Вони самі вас знайдуть.

Помилки нам лише на користь

Усі ми помиляємось. Ми дозволяємо людям користуватися нами і чинити з нами так, як ми того не заслуговуємо. Але якщо гарненько про це подумати, наш невдалий вибір багато чому нас навчив, і, хоча дещо нам уже не повернути, а вибачення від деяких людей не дочекаєшся, наступного разу ви вже не повторите тієї ж помилки. Тепер у вас є більше влади над вашим майбутнім. Пам'ятайте, помиляється не той, хто падає, а той, хто не встає, навіть коли у нього є така можливість. Встаньте! Часто хороші речі зникають з нашого життя лише для того, щоб на їх місце стало щось краще.

Хвилюватися - лише даремно витрачати енергію

Занепокоєння не звільнить вас від неприємностей завтра. Воно позбавить вас енергії сьогодні.

Якщо вам важко йти вперед, робіть маленькі кроки

Потрібно завжди змушувати себе йти вперед, особливо у важкі часи. Не можна втрачати інерцію! Поки ви рухаєтесь вперед - нехай навіть зі швидкістю равлика - ви неодмінно доберетеся до фінішної межі. Так що радійте кожному зробленому кроку, неважливо, наскільки він великий. Адже кожен з них відводить нас від минулого туди, де ми хочемо бути завтра. І неважливо, куди ви прагнете - до кращого життя чи заповітної мрії - ви досягнете цього, зробивши багато кроків в одному напрямку.
 

 


Завжди знайдеться хтось, кому ви не сподобаєтеся

Вам просто не вдасться сподобатися всім навколо. Що би ви не робили, завжди знайдеться хтось, кому ви не сподобаєтеся. Отже, не звертайте увагу і робіть те, що вам підказує серце. Те, що говорять і думаю про вас інші, не так вже й важливо. Набагато важливіше, що про себе думаєте ви самі.

Вам буде краще без деяких людей, які, як ви вважали, вам необхідні

Гірка істина в тому, що деякі люди будуть з вами лише до тих пір, поки у вас є те, що їм потрібно. Ну а коли потреба зникне – зникнуть і вони. А хороша новина в тому, що рано чи пізно всі ці тимчасові правителі зникнуть з вашого життя, залишивши лише тих надійних друзів, на яких можна покластися.

Єдиний ваш суперник - ви самі

Коли ви впіймаєте себе на думці, що порівнюєте себе з колегою, сусідом, другом або знаменитістю, зупиніться! Зрозумійте, що у вас з ними немає нічого спільного. У вас інші слабкості та сильні сторони, яких у інших немає. Виділіть хвилинку і спробуйте зрозуміти, в чому ваші сильні сторони, будьте вдячні за те, що вони у вас є.

Не все, що з вами трапляється, ви можете змінити

Але від вас залежить, як на це реагувати. У житті є як позитивні, так і негативні аспекти. І те, щасливі ви чи ні, залежить від того, на чому ви концентруєтесь. Приміром, якщо ви застудилися, радійте, що це тимчасово і ця хвороба не загрожує вашому життю. Програли гру в баскетбол? Зате ви провели час з друзями за здоровим і веселим заняттям. Курс ваших акцій впав? Нічого страшного, ще підніметься. І взагалі, вам пощастило, що у вас є заощадження, коли більшість ледве зводить кінці з кінцями.
 

 


Життя ніколи не буде простим

Якщо ви цього очікуєте, вас чекає лише розчарування. Ніщо гідне не дається нам задарма, а безкоштовні речі варті того, що ми за них заплатили. Тому щоранку будьте готові бігти далі та швидше, ніж вчора - але в потрібному напрямку! Це буде непросто, та воно того варте!

Ваше майбутнє бездоганне

Яким би брудним не було ваше минуле, ваше майбутнє все ще бездоганне. І не намагайтеся склеїти ранок нового дня із залишків вчорашнього. Не озирайтеся назад, якщо там немає, на що дивитися. Кожен день - новий старт, новий початок. Один з кращих способів залишити всі тривоги минулого позаду - зробити що-небудь таке, за що ви в майбутньому сказали б собі сьогоднішньому спасибі.

Ситуація не безвихідна, вам просто потрібно дещо зрозуміти

Усім нам часом здається, що ми зайшли в глухий кут. Ми сумніваємося в нашій здатності приймати рішення, хочемо змінити все, відкрити нову сторінку в нашій книзі життя. Але знайте: якщо птаха зі здоровими крилами довго тримати в клітці - звідки йому знати, що він може літати? Якщо вам здається, що ви в глухому куті, розкрийте крила. Трохи зусиль - і ви перелетите через стіну.

У кожної монети є інший бік

Саме тому ми не можемо відчути задоволення, не пізнавши болю. Не дізнаємося радості, не пізнавши печалі. Не станемо впевненими, не будучи розгубленими, та й спокою без занепокоєння не буває. І хіба може бути надія без розпачу? Вам не відшукати монети з одним боком, за яку можна купити щасливе, безхмарне життя.
 

 


У вас завжди є вибір

У якій би ситуації ви не опинилися, у вас завжди є як мінімум два варіанти на вибір. І якщо ви не можете щось змінити фізично, то можете змінити своє ставлення. Ви можете просто сидіти в темряві, або ж знайти в собі внутрішнє світло, і, заглянувши у власну душу, побачити там те, про що ви і не здогадувались. Тоді криза перетвориться на можливість навчитися чомусь новому, а руйнування вашого світу - на можливість збудувати на його уламках новий.

Якщо ви поринули у пітьму - впустіть до неї інших

Ні, вони не обов'язково витягнуть вас із неї. Але того світу, що вони принесуть із собою, може вистачити, щоб ви зрозуміли, де знаходиться вихід.

Ставлячи собі негативні питання, ви отримаєте негативні відповіді

На запитання "Чому я?", "Чому не я?", "А що, якби?" і на подібні просто не може бути позитивних відповідей. Ви б дозволили комусь задати вам ті питання, які ви задаєте собі? Навряд чи. То чи не краще задавати собі питання, які можуть підштовхнути вас у потрібному напрямку? Наприклад "Чого ця ситуація може мене навчити?", "Що зараз в моєму житті під моїм контролем?", "Як я можу рухатись вперед?"

Кожен кінець - це новий початок

Скажіть собі: "Дороге минуле, спасибі тобі за все, чому ти мене навчило. Дороге майбутнє - чекай мене, я вже йду!" Найчастіше початок чогось великого трапляється саме в ту мить, коли ви думаєте, що це кінець усьому.
 


(via)


02.09.2014 50638 1
Коментарі (1)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

706
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2278
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2004
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2027
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6097 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2312 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

185

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1001

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

997

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1256
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

90
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

479
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1943
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26370
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

430
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10344 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7888
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

437
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

283
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

445
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

516
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1450