15-го в Потоцьких

 

 

Франсуа-Франциск Корассіні та Шарль-Кароль Бенуа-Беное, архітектори.

 

Анджей (Андрей) Потоцький, воєвода, гетьман коронний польний, староста, каштелян, засновник міста, нині відомого як Франик.

 

Станіслав, його син, також, як і батько, граф, офіцер, мандрівник, дуже ймовірний претендент на корону, передчасно, хоч і геройськи (ні, навпаки – геройськи, хоч і передчасно!) загиблий у битві під Віднем.

 

Ян Собєський, уже не претендент, а таки король, автор найкращої польської wódki.

 

Трансильванський Ференц Ракоці, нащадок Дракули.

 

Найясніший цісар Йозеф Другий, улюблений композитор Моцарта.

 

Томек Сікора, саксофони й електроніка.

 

Марек Отвіновський, бас і – є на те велика надія – голос.

 

Ігор Гнидин, ударні (найкращі в Україні).

 

Автор цих рядків, а також багатьох інших написаних і надрукованих (як і закреслених та забутих) словосполучень і фраз.

 

Усі вони обіцяють бути.

 

Тому я знову хочу запросити вас на прем’єру.

 

Ви вже могли зауважити, що я час від часу кудись вас запрошую. Дозвольте ж і цього разу не оминути нагоди.

 

Вже у середу в нашому місті розпочнеться «PORTO FRANKO» – гранично згущена й від цього дуже крута концентрація найживішого, найновішого та найактуальнішого, що відбувається з нами в культурі й мистецтві. З нами як містом, краєм, країною, Європою (а ми ж тепер у Європі найцікавіша країна!). Але і з іншими нами – її, країни, сусідами та сучасниками. Усе поєднається з усім: високе з низьким, прекрасне з мерзенним, містичне з кулінарним, красиве з корисним, троянди з виноградом, горілка з пивом. Театр, музика, візуал, танець, фільм, лекторій. А інше все – література, сказав би небіжчик Верлен.

 

Втім, не література – поезофонія.

 

Наша з Karbido прем’єра (15 червня, година – щойно стемніє, двір Палацу Потоцьких) якраз із розряду поезофонії. Хоч назва її пасувала б радше sztuce wizualnej – «Літографії». Восени вони побачать світ (і світ їх почує!) як наш п’ятий альбом. Але тим часом ми мусимо показати їх містові, якому їх присвячено. «Літографії» – про старий Станиславів, Місто С., Станіслав, Stanislau, Старий Ст-в, Івано-Фр-вськ, IF, Франик, Фран, Фра. Як його ще назвати, це провінційне столичне місто? Котре ми все одно, незважаючи на всю теперішню дебільну його забудову, так любимо?    

 

Досі ми називали свої альбоми в однині чоловічого роду: «Самогон», «Цинамон», «Абсент», «Atlas Estremo». «Літографії» – перша ластівка ґендерної рівності в наших назвах. Відтепер можна очікувати навіть і трансґендерні назви.

 

Літографії – гравюри на камені. Сім композицій нашої нової програми – це сім кроків у кам’яну сутність міста, його міфологію. Це серафими Серафіні, похоронні процесії й котячі концерти, монолог манекена з пасажу Ґартенберґів, підземна пісня бездомних, фотопластикум і залізниця до Рахова. Це, крім того, відновлення історичної справедливості: в попередньому альбомі «Atlas Estremo» було аж 14 міст – і жодне Фраником не було. Берлін був, Антверпен, Нью-Йорк, Москва, Ужгород і Дрогобич. Львів був і був Єрусалим!

 

Але не було міста IF, бо воно мені рідне.

 

Тому тепер його черга. Ми йому зіграємо.

 

Поклавши руку на серце: в мене є ще один, дуже особистий мотив. Через нього ми й відкладали цю прем’єру так довго, як могли. Мені йшлося про те, щоби доконче зіграти абсолютну прем’єру «Літографій» саме там, тобто саме тут. У цій руїні, гордо званій Палацом Потоцьких (як і ві Львові, але там не руїна), зарослій, захаращеній, занедбаній – такій, якими бувають наші руїни на початку літа. Прекрасні волонтери вже зробили свою роботу, розчистили цю останню територію під фудкорти і дрінк-зони й голими руками повиловлювали гадюк, що гніздилися у колишніх графських покоях.

 

Багато-пребагато років тому, коли я був солдатом окупаційної армії, мені довелося там пролежати аж два місяці. «Там» означає військовий шпиталь, що ним триваліший час працювали рештки Палацу Потоцьких. Я насолоджувався своєю хворобою й думав про те, як добре, що з 18-ти місяців моєї дійсної служби цілих два випадає на шпиталь. До того ж я проводжу їх не де-небудь, а в палаці графа, засновника мого міста. Заради цього варто було йти до армії і хворіти.

 

За ета можна всьо аддать! – кричала найпопулярніша радянська тьотка тих часів, поки я хворів у шпиталі Потоцьких.

 

Тож і я додам (і аддам) за нею: віддайте все, продайте майно, квартиру і душу – їдьте, пензлюйте, женіть на повну до Міста IF, наш порт відкрито, середина червня, середина Європи – і півжиття, як завжди, ще попереду.

 

ЗБРУЧ


12.06.2017 Юрій Андрухович 2167 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1278
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2570
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2137
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2201
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6612 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2478 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

373

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1185

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1311

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1443
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

309
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

178
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

607
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

80
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26542
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

572
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10489 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

81
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

111
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

427
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

573
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

644