11 цінних лайфхаків для тих, хто збирається в гірський похід

 

 

Україні дуже пощастило з гірською місцевістю. Лише уявіть: близько 5% території нашої країни – це величні Карпати та Кримські гори. Чи не кожен українець бував у горах, а якщо не був, то точно планує відправитись в гірський похід.

 

Підкорення вершин, спілкування з місцевими та смачна чорниця – це далеко не все, за чим можна йти в похід у Карпати. Адреналін та гордість за себе, коли ви стоїте на вершечку гори, важко описати словами.

 

Левову частку успішності вашого походу складає, звісно ж, підготовка до нього: складання маршруту, купівля потрібного споряджання, пакування рюкзака тощо. Але природа в горах мінлива. Вгадати на 100% та й навіть на 70%, що вас очікує в поході – важко. Тому, якщо ви йдете в гірський похід, треба бути готовим до всього: до снігу восени та весною, шквальних дощів, навіть якщо за 30 хвилин до цього на небі не було жодної хмаринки, та морозу вночі, навіть якщо вдень ви йшли в шортах.

 

Сайт "24" публікує корисні лайфхаки, які допоможуть вам у підготовці та в самому поході. Ви будете здивовані, як звичайні речі вам можуть суттєво спростити життя в горах.

 

 

Ватні диски для розпалювання вогнища

 

Щоб пришвидшити процес розпалювання багаття, використовуйте ватні диски, які просочені воском.

 

Перед походом розтопіть вдома в каструлі звичайну воскову свічку та занурте в віск ватні диски на декілька секунд. Потім покладіть їх на папір для випічки (він не прилипає). Діставати диски з воску краще довгим пінцетом або щипцями. Ні в якому разі не руками!

 

Ватні диски змочені у воску – допоможуть розпалити багаття
Ватні диски, змочені у воску, допоможуть розпалити багаття

 

Щоб розпалити багаття, візьміть один ватний диск та трохи його надірвіть. Помістіть під дрова та підпаліть. На власному досвіді протестовано, що така одна подушечка горить близько 5 хвилин при помірному вітрі.

 

Приємним бонусом є те, що ватні диски займають дуже мало місця і мало важать, у порівнянні, наприклад, з тою ж пляшкою із сумішшю для розпалювання багаття.

 

Перед розпалюванням – надірвіть ватний диск
Перед розпалюванням – надірвіть ватний диск

 

Чіпси і… багаття

 

Якщо ж ватні диски з воском закінчаться, розпалити багаття допоможуть звичайні чіпси. Завдяки вмісту жиру в чіпсах – вони чудово плавляться і довго горять.

 

Підпаліть шматочок чіпсів та покладіть його в багаття. Один невеликий шматок горить близько 2-3 хвилин. Для пришвидшення процесу – можна взяти жменю чіпсів. Поки чіпси плавляться – викладайте поверх сухий хмиз.

 

Чіпси добре горять
Чіпси добре горять

 

Можливо, після цього експерименту ви ще й переглянете власний раціон?

 

Читайте також: Дешево і красиво: ТОП-12 напрямків для бюджетних подорожей у 2017-му

 

Водонепроникний рюкзак

 

Сухі речі – це, напевно, одне із найголовніших правил у поході. І запорука вашого здоров’я. Купувати абиякі дощовики в магазинах при дорозі не варто – вони легко рвуться і не покривають вас повністю з великим рюкзаком. Краще купити довгу клейонку або тент, в які можна буде загорнутись з головою.

 

Подбайте про сухість ваших речей
Подбайте про сухість ваших речей

 

Щоб ваші речі в рюкзаку точно не намокли, перед тим, як складати в нього речі, помістіть туди міцний пакет. І тоді, якщо рюкзак зверху буде мокрим, речі всередині – точно залишаться сухими.

 

Для надійності карту вашого походу обклейте скотчем. Так вона точно не намокне і не розірветься.

 

Зберігання спецій

 

Чорний перець, розсипаний по всьому рюкзаку… Якщо ви хоч раз із таким стикалися, то знайте, що спеції чудово зберігати в коробочках від тік-таку. Ці коробочки добре закриваються і не займають багато місця.

 

Зберігайте спеції в коробочках тік-так
Зберігайте спеції в коробочках тік-так

 

Мило, шампуні і гель

 

Звісно, без засобів гігієни в похід не вирушають. Але брати свою домашню літрову пляшку шампуню ні в якому разі не потрібно! По-перше, запам’ятайте, що гель і мило в поході – це одне і теж.

 

По-друге, зберігати їх варто в трубочках для напоїв. В кожну трубочку залийте миючий засіб та закріпіть за допомогою запальнички. Однієї трубочки цілком достатньо для одного разу. До того ж, її можна одразу спалити і не залишати відходів.

 

Можна шприцом ввести мило в губку для миття посуду. Так, вона буде пінитися одразу, як на неї потрапить вода.

 

Бджолиний віск проти вологи

 

Якщо у вас немає спеціального взуття для походів, ви можете взяти звичайне. Головне правило – воно повинно бути зручне та на доволі товстій підошві.

 

Щоб ваше взуття не промокало – перед походом змажте його шаром бджолиного воску та висушіть феном.

 

Як показує власний досвід, бджолиний віск дійсно захищає від вологи. Але якщо використовувати його для одягу – будьте готові, що залишаться сліди, які майже неможливо вивести.

 

Як вберегти взуття від вологи в поході
Як вберегти взуття від вологи в поході

 

Теплий одяг зранку

 

Якщо ви перебуваєте в поході при досить низьких температурах (пам’ятайте, що в горах температура завжди нижча), то покладіть з собою в спальник ваші речі, які ви збираєтесь вдягнути зранку. Наприклад, шкарпетки, футболку та термобілизну.

 

Покладіть в спальник свої речі, які одягнете зранку
Покладіть у спальник свої речі, які одягнете зранку

 

Коли ви будете перевдягатись зранку, то одяг буде температури вашого тіла. Якщо ж ви залишите його в наметі або просто в рюкзаку – неприємних відчуттів при одяганні не уникнути.

 

Скотч для всього

 

Щоб взяти скотч у похід – є, напевно, мільйон причин. В "Марсіанині" він знадобився навіть у космосі. Але ви навряд чи будете кріпити ніс космічного корабля скотчем, тож не беріть цілий моток. Достатньо намотати скотч на запальничку.

 

Світильник у наметі

 

Для цього не потрібно тягнути домашній світильник, який ви все одно не підключите до мережі. Візьміть звичайний ліхтарик та закріпіть до пластикової пляшки з водою. Так ви отримаєте м’яке та яскраве світло, якого досить для освітлення всього намету.

 

Ліхтарик та пляшка води забезпечать освітлення в палатці
Ліхтарик та пляшка води забезпечать освітлення в наметі

 

Заміна великому рушнику

 

В поході вам точно не потрібний великий і махровий рушник. Оберіть кілька маленьких рушників із мікроволокна. Вони дуже тоненькі, швидко висихають і добре поглинають вологу.

 

Спілкуйтесь із місцевими

 

Гори – це той випадок, коли ваші google maps можуть підвести. Звісно, скачайте на смартфон офлайн-карти та візьміть паперову. Але якщо зустрінете місцевого – обов’язково перепитайте, чи на правильному ви шляху. Іноді місцеві можуть підказати коротший або легший шлях.

 

Але знайте, що коли вам у Карпатах кажуть "отут півгодини ходу через перевал", майте на увазі, що дорога у вас займе годину, а то й півтори.

 

Будьте привітні до місцевих жителів
Будьте привітні до місцевих жителів

 

24tv.ua


29.09.2017 2559 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1936
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1846
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

722

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1755
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10241
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

168
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

241
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865