10 типологічних ознак "рагуля"

Не так давно у нашу лексику увірвалося і сильно закріпилося слово "рагуль", яке застосовується як характеристика сусіда, однокурсника, зятя, начальства і решти представників українського багатогранного суспільства. "Рагуль" вживається на рівні з "дебіл", "придурок" чи "ідіот". І якщо типові ознаки  "дебіла", "придурка" чи "ідіота" ми так-сяк уявляємо, то чітка типологія "рагуля" залишається невизначеною.

Споглядаючи за нашими співгромадянами, народилися певні типологічні ознаки такої загадкової та незрозумілої істоти як "рагуль". Отож, почнемо:

 

1. "Рагуль" швидше за все є дальтоніком. Бо він не реагує на кольори світлофора. "Рагуль-пішохід" валить куди йому заманеться не зважаючи на колір світлофора, наявність пішохідного переходу чи автівок його не турбує.

Найгіршим представником "рагулів" у таких випадках є "мама-рагуль", яка тягне свого п’ятирічного майбутнього «рагуля» через дорогу. "Мама-рагуль" навіть не здогадується, що при виході "один-на-один" з легковою автікою від неї і її майбутнього "рагуля" залишиться невеличкий надгробок і хрест на узбіччі дороги.

 

2. "Рагуль" дуже претензійний. Будь-що в "рагуля" може викликати шалений сплеск обурення і претензій. Складається враження, що поняття "ввічливості" йому ніколи не зустрічалося. І не важливо, чи Ви ненавмисно наступили "рагулю" на ногу в переповненій маршрутці, чи вилили каву на його щойно куплений в секонд-хенді теракотовий піджак –  шквал емоцій буде одинаково насиченим.

 

3. Маршрутні автобуси це окрема тема. Істинний "рагуль" в маршрутці обов’язково приготується до виходу з автобуса за 2 хвилини до зупинки. За півтори хвилини до зупинки перед виходом з автобуса створиться великий затор "рагулів", які ще хвилину стоятимуть, перед тим як вийдуть.

Але це ще не все. Як відомо, на зупинках також кишить «рагулями». Помітивши за кілометр до зупинки свій автобус, "рагулі" також зіб’ються у невеличку групу якнайближче до імовірної зупинки автобуса.

Коли автобус зупиниться, дві групи "рагулів" зустрінуться очі-в-очі: одні хочуть якнайшвидше зайти і посадити свою дупцю в ще тепле крісло, а інші хочуть вийти, бо вже захарились 2 хвилини стояти перед дверима. І тут "рагулі" в найрізноманітніших формах обмінюються претензіями і докорами, про що було згадано вище.

 

4. Секонд-хенди – це особлива болячка "рагуля". Щоб прикупити пару поношених кофточок, істинний «рагуль» просинається як всі нормальні люди близько 7 години ранку, проте не збирається на роботу. Близько восьмої ранку перші "рагулі" уже займають чергу до магазину секонд-хенду. І хоч до відкриття магазину ще година часу, вони з стійкою, притаманній солдату, витримують будь-яку погоду. За пів години до відкриття магазину з вживаним одягом, "рагулів" вже більше десятка. Всі вони намагаються притулитися один до одного і стати поближче до входу. В кінці-кінців, за 5 хвилин до відкриття магазину  починається штовханина, матюки та взаємні образи типу: "Куди преш", "Вставай в чергу".

Магазин відкривається і наступна картина лякає: пропускна здатність вхідних дверей не витримує кількість "рагулів", яка вже збільшилася до 30-ти, бабусі штовхають молодших тьотіньок, тітоньки штовхають в спину дядіньок, дяді починають копати студенточок, студенточки в свою чергу пруть на тих самих пенсіонерок. Дивно, як вони ще не повбивали один одного за можливість забігти в магазин і вхопити перших 50 вішалок, які попадуться під руку.

"Рагулів" не зрозуміти.

 

5. "Понти" відіграють основну роль в житті "рагуля". "Рагуль" не може прожити і дня, щоб не вимахнутися перед іншими "рагулями" своїм новим досягненням, купівлею нових чоботів, сукенкою чи іншими прибамбасами.

 

6. "Рагуль" завжди правий. Ніколи не сперечайтеся з "рагулями". Це безрезультативно. Як би Ви не намагалися пояснити йому, що біле – це біле, а чорне – це не фіолетове –  йому то "попри мешта". "Рагуль" собі знає.


7. "Рагуль" навіть не намагається знайти смітник. Чи він докурює цигарку, чи з’їдає морозиво – недопалок чи обгортка обов’язково опиняться під ногами.

Навіть не будучи спеціалізованим детективом, можна з легкістю визначити останнє місцеперебування «рагуля». Його видає купка лушпиння під лавочкою, на якій він до цього "тріскав" насіння.


8. "Рагуль-автомобіліст" - це особливо небезпечний вид "рагулів". Цей "рагуль", крім того, що він претензійний, безтактний і навіть не намагається іти на компроміс, постійно кудись поспішає.

Такий "рагуль" намагається обігнати всі машини на своєму шляху. Він повертає, зупиняється і їде куди хоче і як хоче. Дорожні знаки пріорітету і ліхтарі повороту невідомі для "рагуля-автомобіліста".

Ознакою "рагуля" за кермом є невмотивований форсаж –  водій намагається дістати з-під капота усі свої конячки і з жахливим рипінням мотора показати "ху із ху". В таких ситуаціях жаль стареньких "Жигулі", які вже понад десятиріччя відслужили "рагулю"  вірою і правдою.

 

9. Заздрість у "рагулів" присутня завжди. "Жаба" і "рагуль" - це речі, які не існують один без одного.

У таких випадках, заздрість супроводжується єхидною посмішкою і прихованою радістю, коли у сусіда зламалась щойно куплена іномарка, чи в когось із знайомих згорів будинок.

 

10. І найосновніше. "Рагуль" завжди переконаний, що він д’Артаньян, а навколо всі нетрадиційної сексуальної орієнтації.

"Рагуль" дуже любить вчити жити іншого «рагуля». Він обов’язково позаочі розкаже усім який Ви неправильний і поганий.

 

Ось так панове.

Якщо Ви ненароком впізнали один із пунктів у своєму повсякденному житті, то переживати не варто. Все поправимо.


10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2018
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1882
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1881
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5589 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2175 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1534

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

774

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

845

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1050

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1024
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1797
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3703
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10294
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26184
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10215 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7742
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

922
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

268
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

292
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

407
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1307
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

909