10 неповторних готичних соборів середньовічної Європи (20 фото)

 

/data/blog/87808/a676cddb6d8d0b26f9117c887ec651b8.jpg

 

Готичні собори це не культові споруди древніх готів, а храми, побудовані в готичному стилі архітектури. Цей архітектурний стиль з’явився у Франції в 12 столітті, він прийшов на зміну романському стилю.

Готична архітектура поширилася на всю Західну Європу і продовжувала розвиватися аж до 16 століття. З приходом епохи Ренесансу готика стала втрачати своє значення. Найкраще готичний стиль проявився в архітектурі соборів, храмів та монастирів. Для готики характерні вузькі і високі башти, арки з загостреним верхом, колони, багатобарвні вітражні вікна і багато прикрашений фасад. Невід’ємною частиною готичного мистецтва є скульптура. Похмурі постаті горгулій та міфічних істот служили особливо частим прикрасою на стінах. Поєднання переливаються всіма кольорами веселки вітражів, чудові візерунки і кам’яні статуї фігур створюють неповторний ансамбль.

Готика охоплює різні твори мистецтва: живопис, фреску, вітраж, скульптуру, книжкову мініатюру і багато інших. Але як уже було згадано, саме середньовічні собори Європи в повній мірі демонструють всю красу і велич готичного стилю. Про них і піде мова нижче.

10 готичних соборів фото.

Собор Святого Стефана. Відень, Австрія. 

Собор Святого Стефана (St Stephen’s Cathedral), розташований у самому серці Відня, пережив багато воєн і в даний час є символом свободи міста. Готичний собор стоїть на руїнах двох попередніх церков. Його будівництво було в значній мірі ініційовано в 14 столітті герцогом Австрії Рудольфом IV. А сама пізнавана характеристика собору – черепичний дах із зображенням національного герба та герба міста Відня, була додана тільки в 1952 році.

sobor-svyatogo-stefana-1

sobor-svyatogo-stefana-2

Бургоський собор. Бургос, Іспанія. 

Кафедральний собор Бургоса (Burgos Cathedral) – середньовічний собор в однойменному місті, присвячений Діві Марії. Він славиться своїми величезними розмірами і унікальною готичною архітектурою.Будівництво собору розпочалося у 1221 році, і після тривалого майже двовікову перерви було завершено в 1567 році. У 1919 році собор став місцем поховання національного героя Іспанії Родріго Діас де віварію (Ель Сід Кампеадор) і його дружини Хімени Діас.

burgosskii-sobor-1

burgosskii-sobor-2

Реймський собор. Реймс, Франція. 

Реймський собор (Reims Cathedral) є місцем, в якому були офіційно короновані численні французькі монархи. Він побудований на місці базиліки, де колись (приблизно 496 рік) Святим Ремі був хрещений Хлодвіг I – один з найбільших політиків свого часу. Будівництво собору було завершено до кінця 13 століття.

rejmsskij-sobor-1

rejmsskij-sobor-2

Міланський собор. Мілан, Італія. 

Виключно великий і складний готичний собор на головній площі Мілана є одним з найвідоміших будівель в Європі. Це один з найбільших готичних соборів у світі. Будівництво почалося в 1386 році під заступництвом архієпископа Антоніо да Салуццо (Antonio da Saluzzo) в позднеготический стиль більш типовому для Франції , ніж Італії . Минуло п’ять століть, перш ніж будівництво було завершено.

milansky-sobor-1

milansky-sobor-2

Севільський кафедральний собор. Севілья, Іспанія. 

Розташований на місці величної мечеті Альмохади, середньовічний собор був побудований, щоб продемонструвати силу і багатство Севільї після тривалого процесу Реконкісти. На момент завершення будівництва в 16 столітті, він витіснив Собор Святої Софії, як найбільший у світі. Будівельники використовували деякі колони і елементи колишньої мечеті. Найбільш відома Хіральда – вежа з багатими візерунками й орнаментами, колишня раніше мінаретом, і перетворена в дзвіницю.

sevilskij-kafedralnyj-sobor-1

sevilskij-kafedralnyj-sobor-2

Йоркський собор. Йорк, Англія. 

Один з двох найбільших готичних соборів у Північній Європі (поряд з Кельнським собором у Німеччині).Йоркський собор височіє над горизонтом в однойменному старовинному місті і включає в себе всі етапи готичного архітектурного розвитку в Англії . Будівництво існуючої будівлі було розпочато приблизно у 1230 і завершено в 1472 році. Собор славиться найбільшими середньовічними віконними вітражами.

jorkskij-sobor-1

jorkskij-sobor-2

Собор Паризької Богоматері. Париж, Франція. 

Собор Паризької Богоматері (Notre Dame de Paris) – красивий католицький собор в четвертому окрузіПарижа . Будівництво, розпочате у 1163 році, було завершено тільки в 1345. Один з найвідоміших французьких готичних соборів, Нотр-Дам де Парі відмінний приклад французької готичної архітектури, скульптури та вітражів. Під час французької революції в 1790 роки більша частина скульптур та скарбів була зруйнована і розграбована. А ще, 2 грудня 1804 тут був коронований імператором Наполеон Бонапарт.

sobor-parizhskoy-bogomateri-1

sobor-parizhskoy-bogomateri-2

Кельнський собор. Кельн, Німеччина. 

Кельнський собор (Cologne Cathedral) є самим відомими символом міста протягом багатьох століть. Його висота 157,4 метра. Знаменитий собор стоїть на місці, де ще в 4 столітті був розташований римський храм. Будівництво готичного собору почалося в 1248 році і велося з перервами понад 600 років. Собор присвячений святим Петру і Марії і є головним храмом Кельнської архієпископії.

kyolnskiy-sobor-1

kyolnskiy-sobor-2

Собор Санта-Марія-дель-Фьоре. Флоренція, Італія. 

Започаткували в 1296 році будівництво в готичному стилі було завершено в 1436. Кафедральний собор Санта-Марія-дель-Фьоре є символом міста і одним з найкрасивіших будівель Флоренції. Примітні зовнішні стіни базиліки, облицьовані гарними мармуровими панелями різних відтінків: зелені, білі, рожеві. А так само вражає величезний цегляний купол.

sobor-santa-mariya-del-fore-1

sobor-santa-mariya-del-fore-2

Шартрський собор. Шартр, Франція. 

Шартрський собор знаходиться в однойменному місті недалеко від Парижа . Його гідністю, крім того, що він являє собою один з кращих зразків французької високої готики, є те, що він практично ідеально зберігся. Більшість оригінальних вітражів собору залишилися недоторканими, в той час як архітектура бачила лише незначні зміни з початку 13 століття.

shartrskij-sobor-1

shartrskij-sobor-2

 

ВСВІТІ


28.09.2015 6439 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11396 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

66
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4443
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

70
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664