10 місць в Україні, які не поступаються зарубіжним

Подорожувати по різних містах світу без візи і перельоту можливо. В Україні, виявляється, є своя Шотландія, Нідерланди та Австрія!

Плебанівський віадук

Залізничний віадук біля села Плебанівка (Тернопільська область) був побудований австро-угорцями в 1896 році. Міст провідного типу має 9 арок з натурального каменю.

Схожа конструкція є в шотландському селі Гленфіннан. Віадук будували чотири роки: з 1897 по 1900 рр. Крім своєї краси міст відомий завдяки фільмам “Гаррі Поттер”. Саме по ньому головні герої їхали в Хогвартс.

Тернопільська область, Україна
Село Гленфіннан, Шотландія

Олешківські піски

Це місце часто, перебільшуючи, називають “українською Сахарою”, хоча по суті Олешківські піски не пустеля. Але 1612 з 2100 км² площі заповідника справді покрито барханами.

З’явилися Олешківські піски відносно недавно, в XVIII-XIX століттях, коли великі стада худоби прорідили, а місцями знищили рослинний покрив. Зараз це другий за величиною піщаний масив Європи.

Подібну місцевість можна зустріти на Близькому Сході в султанаті Оман. Піщана пустеля Рамлат-ель-Вахіба стала домом для кількох тисяч бедуїнів. Люди живуть тут в очеретяних хатинах і повстяних шатрах.

Пустеля Вахіба, Оман

Млини в Водяниках

Дерев’яні млини в селі Водяники на Черкащині дуже схожі на старовинні вітряні конструкції, які стоять в голландському селі Кіндердейк (15 км на схід від Роттердама). Щоб побачити млини, побудовані в 1738-1740 рр., туристи їдуть в Кіндердейк весь рік. Водяники ж популярні лише взимку, і то завдяки гірськолижного курорту.

Черкаська область, Україна
Кіндердейк, Нідерланди

Озеро Синевир

Синевирське озеро розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря. Водойма, оточений ялинами і горами – символ Карпат.

Дуже схоже місце є в Австрії. Поблизу міста Трагес в регіоні Штирія знаходиться один з найкрасивіших і чистих водойм Європи – Зелене озеро. Хоча температура води не перевищує 7 градусів за Цельсієм, сюди приїжджають дайвери з усієї планети.

озеро Синевир, Україна
озеро Зелене, Австрія

Львів

Українське місто Лева туристи часто порівнюють з Прагою. В основному через староєвропейську архітектуру часів Австро-Угорщини. А ще Львів, як і Прага, виглядає дуже затишно завдяки теплому освітленню.

Львів, Україна
Прага, Чехія

Замок Паланок

Мукачівський замок, прозваний Паланком,  на пару століть молодше свого європейського близнюка – замку Бургхаузен, перші згадки про який датовані XI сторіччям (про Бургхаузен писали ще в 1025 році). Замок Паланок свого часу служив королівською резиденцією і князівськими хоромами, потім був австрійським форпостом. Словом, його історія хоч і менш тривала, ніж у Бургхаузена, але не менш насичена.

Закарпатська область, Україна
Бургхаузен, Німеччина

Аккерманська фортеця

Білгород-Дністровська фортеця на скелястому березі Дністровського лиману була побудована в XIII столітті. За своїми оборонним якостям спорудження нічим не поступається знаменитим фортифікація Європи, а зовні дуже нагадує валлійський замок Конві.

Одеська область, Україна
Конуї, Уельс, Великобританія

Ужгород

Щоб помилуватися цвітінням сакури, необов’язково їхати до Японії. В Ужгороді ця вишня цвіте з кінця квітня по травень. Насолодитися чарівним явищем щорічно приїжджають тисячі туристів.

Закарпатська область, Україна
Атамі, Японія

Заліщики

На Тернопільщині є незвичайне місто Заліщики – колишній польський курорт. Річка в одному місці круто згинається, утворюючи меандр, посеред якого і лежить унікальне містечко. Це місце можна порівняти зі знаменитою “петлею Саара” у Німеччині, що протягнулася від Бессерінгена до Метлаха.

Тернопільська область, Україна
Метлах, Німеччина

Чернівецький університет

Будівлі одного з найстаріших університетів України – колишньої резиденції митрополита – були побудовані в 1864-1882 рр. Унікальний архітектурний комплекс входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича віддалено нагадує древній Оксфорд, де свого часу проходили зйомки “Гаррі Поттера”.

Чернівецький університет
Оксфорд, Оксфордшир, Великобританія
lovelylife.in.ua


14.06.2018 3030
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6418 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10876 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12144 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5793
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3721
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2952

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

474

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

750

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

740

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1048
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

361
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

449
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

533
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4076
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11607
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6640
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1142
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18036
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

396
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

682
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

804
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

754