агенція новин

"Є громади, де ні пам'ятники, ні назви вулиць не змінили": як на Івано-Франківщині відбувається декомунізація та деколонізація

Торік у березні прийняли закон "Про декомунізацію та деколонізацію".

Про це повідомила депутатка Івано-Франківської обласної ради Марія Рудик у вечірньому етері "Галичина" у рубриці "Обласна рада:Позиція і дія", пише Фіртка.

Як зазначила Рудик, цей закон чітко передбачав, що до 17 січня 2024 року громади мали право на громадських слуханнях обговорити питання щодо знесення таких пам'ятників й перейменування вулиць та відповідним рішенням сесії це зробити.  

З 17 січня ці повноваження перейшли вже одноосібно до керівників закладів. Тобто, це мають право робити голови громад. З 1 квітня ці повноваження перейдуть до голови ОДА. 

"Сподіваємося, що більшого розвитку питання щодо знесення таких речей і маркерів Радянського союзу набуде після 1 квітня. Коли вже справді можна буде більше впливати розпорядженнями голови ОДА щодо змін назв вулиць, в першу чергу, а також реконструкції чи знесення пам'ятників у громадах.

Тому що до цього часу майже на кожній статуї є написи: "Вони загинули під час Великої Вітчизняної війни". Більше того це вже давним-давно термін не використовується.

Якщо для нас союз є "вітчизною", то про що ми говоримо й за яку країну воюємо та боремося і гинуть наші кращі сини та доньки України?

Ми знайшли в Городенківській громаді пам'ятник, який встановили у 1947 році і поставлений він енкаведистам, які прийшли в населений пункт знищувати українців, які відстоювали свою країну у своїй державі.

Пам'ятник оновлений і то не давно. Коли, ми сказали голові громади про те, що треба ці пам'ятники забрати чи знести, то активної відповіді не побачили.

Також в цій громаді ще є дуже велика кількість радянських назв вулиць. Це, мабуть, єдина громада, яка не здійснила перейменування", - каже Марія Рудик.

Марія Рудик наголошує, сподівається, що спільними зусиллями ОДА, обласної ради, робочої групи до кінця року про ці речі згадуватимуть лише в минулому. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Декомунізація: у Богородчанській громаді перейменували 18 вулиць

"Доволі часто виникають конфузи", — історик Ярослав Коретчук про декомунізацію на Прикарпатті