Жінки Януковича

Завжди, коли бачу Януковича, чомусь згадую Наполеона, хоча Янукович значно більший. Узурпатор, як для людини народженої у ХVIII ст., не був аж надто визначним ловеласом, але книжка «Наполеон та його жінки» розійшлася незрівнянно більшими тиражами, аніж «Наполеон та його батальйони». Хоча, поза сумнівом, теорія зосередженого вогню артилерії корисніша читачеві, аніж способи коїтусу з австрійською ерцгерцогинею. Зрештою, тоді шлях до сердець принцес прокладала артилерія, нині – бухгалтерія, але що нам до них?

 

Книжка «Жінки Януковича» не матиме успіху. Й не тільки тому, що там завідомо не буде принцес, але тому, що політика – теж секс, і більш цікавий, бо більш перверсійний: отже «Янукович і виборці» - нам буде цікавіше читати, як трахають нас, аніж інших жінок. Війна – культурний феномен, політика – біологічний. Саме тому політику так легко трактувати за Фрейдом, але щоб осягнути війну, Фрейду довелося зґвалтувати власну теорію (притягти за вуха додаткову інтенцію).

 

Мені можуть заперечити прикладом МВФ. Голову організації, призначеної для зґвалтування цілих країн нині притягують до суду, притягають до преси, до нашої уваги за спробу зґвалтування якоїсь покоївки. Нам легше уявити себе покоївкою, ніж країною. По-справжньому нас хвилює лише те, що відбувається в нашому масштабі. Тому президенту, який вкрав Конституцію, не можуть пробачити кілька шапок, чи кілька гектарів Межигір‘я.

 

Проте, низведення проблеми до власного масштабу не тільки найчастіше пов‘язане з гріхом, але й саме грішить. Подібно до того, як грішить перенесення феноменів однієї культури в іншу.

 

Як каже Уілсон, а йому розповів Уільям Слимен, а тому повідомив один з полонених тугів, коли на питання, чому будучи мусульманами туги поклоняються індуській Калі, відповів, що Калі – це Фатіма, вбита дочка пророка.

 

Треба завжди зважати й на власну нездатність достеменного сприйняття чужих культурних феноменів: коли європеєць привозить зі сходу фігурку Будди, насправді він ставить на камінну полицю товстенького лисого Христа.

 

Незабаром кожний український інтернет-юзер  (по мірі розгортання скандалу) знатиме напам‘ять ім‘я покоївки і назву Нью-Йоркського готелю, в якому веселився голий МВФ, проте не знатиме суми та умови позик МВФ для України.

 

Ми знаємо «Межигір‘я», але й гадки не маємо, чи залишилося хоч дещо від нашої країни.

 

Ми впадаємо у гріх редукції (спрощення), коли намагаємося зрозуміти владу. Але також спрощує влада, коли уявляє нас.

 

Те, чого донецькі хлопці на київських пагорбах не можуть вкрасти, вони прагнуть заарештувати. Для них найлегший спосіб подолання відчуження – через порушення кримінальної справи. Якщо нам щось незрозуміло, гадають вони, хай це зрозуміє прокурор.

 

Вони заарештовують українців не тому, що бояться, а тому що не розуміють. Зрозуміють, коли злякаються.

 

Поки що Янукович злякався росіян. І зрозумів їх. Тому питання про митний союз відкладено, у Дерипаски забрали Запорізький алюміній, патріарху Кирилу делікатно демонструють, що не треба сюди занадто вчащати, а закон за радянські знамена підписано з запізненням і лише після двох знамень: віднайдення чергового масового поховання жертв радянських визволителів (цей маленький подвиг ясно натякав на необхідність увічнення великого) і невдалого кінця світу (це засвідчило, що Бога не варто боятися аж занадто).

 

Янукович раптом помітив, що багато хто з уряду, губернаторів, депутатів-регіоналів на Путіна зважає більше, аніж на нього.

 

Можливо, незабаром він усвідомить, що коштів, витрачених на «Євро 2012» вистачило б на подолання енергозалежності України, на переорієнтування більшості електростанцій на вугілля й торф, тощо.

 

Бо дурень платить двічі: і за російський газ, і за футбол.

 

Втім, мова ж не за Наполеона.

 

Днями приятель з Росії отримував вид на проживання (чи як там воно називається) в Україні. Чиновник застеріг його, що він не матиме права голосувати. Я й в ерефiї ніколи не ходив на вибори – каже приятель. У нас тут зовсім інше – відповідає чиновник – вам сподобається.

 

 

 

 

Дмитро Корчинський

ТСН


Коментарі (1)

МАКАР 2011.05.25, 23:44
Яник - Бонапарт, але на Росію він не піде.. всєму віной зіма...
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1970 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

566
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6911 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11411 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1099

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1123

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1097
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

362
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670