Дешеве пиво

 

Волонтери центральної дитячої лікарні країни ОХМАТДИТ попросили мене написати статтю в підтримку трьох законопроектів: про підвищення акцизів на пиво, про виключне використання отриманих акцизних коштів на медицину, про спрямування половини отриманих за перший рік дії закону коштів на добудову ОХМАТДИТу.

Якби не попросили, я б все одно написав, бо мені здається важливим показати на їхньому прикладі той спосіб перемагати, який в нинішній Україні доступний для кожного. 

Передісторія. Свого часу кілька людей (кожний окремо, вони згодом познайомилися й утворили спільноту) стали волонтерами – почали допомагати маленьким пацієнтам Відділення онкогематології ОХМАТДИТ. Вони взялися за найважче, бо дитина потрапляє до головної дитячої лікарні країни зазвичай тому, що її випадок найважчий, вона при смерті, не може бути врятована в звичайній обласній лікарні, на її лікування потрібні десятки або сотні тисяч євро, й сотні літрів донорської крові. 

Цікаво те, що ці волонтери спонукалися виключно релігійними або іншими ідеалістичними мотивами, їхні діти, дяка Богові, здорові. Світ рухають ідеалісти. Батьки померлих або врятованих дітей, за рідкісними виключеннями (десь 50 на всю Україну) не стають волонтерами. Удари долі не змінюють нашу натуру на краще. Вона перетворюється тільки доторком Бога. 

Волонтери взяли на озброєння три принципи: 

1) вони жертвують власні гроші перш, ніж звернутися за пожертвами до когось іншого. Окрім того, вони ніколи не зароблять зі свого волонтерства жодної копійки. Вони прийшли, щоб витрачати, а не для того, щоб заробляти. Вони намагаються не брати до рук грошей благодійників, вимагаючи, щоб ті віддавали безпосередньо батькам хворих дітей, або самі купляли ліки та реактиви. Вони не створили фонду, щоб не прилипало. Іноді їм доводиться користуватися чиїмись благодійними фондами, якщо для прикладу, треба накопичити якусь значну суму на коштовне обладнання, але завжди до фондів висувається вимога – не лишати навіть найменший відсоток на потреби фонду. 

2) вони не просто діляться чим можуть, вони вирішують проблему остаточно. Якщо збираються гроші для дитини на неродинну трансплантацію за кордоном (від 115 до 300 тис. євро щоразу), то вони мають бути зібрані за будь-яку ціну. Хоча, останнім часом це стає дедалі важче, бо сильно побільшало дітей, яким необхідна трансплантація. Якщо існує проблема зараження онкохворих дітей гепатитом через донорську кров (більшість дітей таки заражалася), то ця проблема має бути подолана, вся донорська кров для ОХМАТДИТу має піддаватися тестуванню. Якщо не вистачає ліків, вони мають бути закуплені, якщо їх нема в Україні, вони будуть знайдені за кордоном і доставлені хоч контрабандою, якщо неможна легально. 

3) волонтери не піаряться на своїй діяльності. Імен більшості членів цієї волонтерської спільноти не знає громадськість.
Гадаю, саме неухильне дотримання цих трьох християнських принципів дозволило досягти подиву гідних успіхів. За 2012 рік 30 мільйонів гривень було зібрано на ліки, й пересадки кісткового мозку від неродинних донорів за кордоном. Ми – єдина країна в Європі, яка нездатна це робити у себе. Навіть Московія, навіть Білорусь самі здійснюють ці операції для своїх дітей. Білорусам та москалям доводиться платити від 200 тис. доларів за кожну дитину. Треба зауважити, що на деяких наших дітей гроші допомагали збирати московські волонтери й бувало, збирали більше, ніж українці (що є для нас ганебним). Вперше важкими боями вдається змусити державу фінансувати ОХМАТДИТ майже в достатньому обсязі. Були навіть в небачених до того обсягах виділені кошти на закупівлю ліків для дитячої онкогематології в усій Україні.
Багато хто з власників, топ-менеджерів та журналістів ФМ-станцій і телеканалів, підприємців і навіть чиновників, можливо вперше у своєму житті зіткнувшись з ДОБРОМ У ЧИСТОМУ ВИГЛЯДІ, повірили й заходилися активно допомагати. Навіть у такої черствої людини, як я, іноді при спілкуванні з волонтерами виникає майже непереборне бажання допомогти якій-небудь хворій дитині, й мені коштує великих зусиль взяти себе в руки й таки перебороти цей несанкціонований душевний порив. 

Початок будівництва нового корпусу ОХМАТДИТ волонтери сприйняли, як відповідь на їхні молитви. Старим корпусам від сорока до ста років. Жодні ремонти не справляються з грибками (грибки – смертельна небезпека для багатьох категорій хворих), великі труднощі з вентиляцією, не вистачає місць. Та головне, що забезпечить новий корпус – це нарешті можливість обладнання ламінарних боксів для неродинних трансплантацій! 

Початкові мотиви начальства, коли воно санкціонувало будівництво й виділило на нього кошти, зрозумілі: продемонструвати покращення в порівнянні з Ющенком, який так і не збудував "Лікарню майбутнього". Також дехто з чиновників і наближених бариг сподівалися трохи скрисятничати на будівництві. Натхнення в начальства вистачило ненадовго. Кілька разів будівництво припинялося. Волонтерам, пресі й співчуваючим коштувало неймовірних зусиль, карколомних інтриг і скандалів відновлювати його. 

Вас використовують! - волали деякі опозиціонери – ви вибиваєте кошти, щоб регіонали їх розкрадали!
Давайте краще будемо розслідувати – шепотіли конкуренти з тих бюрократичних угруповань, які сподівалися перехопити тему. 

Спочатку збудуйте, а тоді розслідуйте – відповідали волонтери, для яких добудова стала надзавданням. Куди б не йшли бюджетні кошти, половину все одно вкрадуть. То хай краще на другу половину врятують дітей.
Азаров взяв будівництво під особистий контроль, Президент неодноразово обіцяв завершити те, що почав. Але гроші з'їло Євро. 

Можливо, керівників кабміну підвела звичка думати московською, вони больных сплутали з болельщиками, а стационар зі стадионом. Останні чотири місяці будівництво регулярно зупиняється. Вже на півроку відтермінували відкриття нового корпусу (це сотні неврятованих життів). Зростають побоювання за те, що лікарню недобудують взагалі.
Тоді у волонтерській спільноті і виникла ідея забезпечити добудову ОХМАТДИТу грошима з підвищення акцизів на пиво. Не виключаю, що це спало на думку під час перегляду нав'язливої пивної телереклами. Якщо броварі так багато витрачаються на те, щоб схилити потенційного споживача до пивного алкоголізму, значить є що витрачати.
Законопроект підписало 35 депутатів з різних фракцій. Тоді стривожилися виробники пива й здійснили тиск на уряд, пресу та депутатів. Волонтерам тихенько запропонували мільйон доларів відступного. Вони відмовилися. Голови двох комітетів та дехто з керівництва ВР гроші взяли, щоб законопроект не був поставлений на голосування. Після цього очільники фракцій суттєво охололи до ідеї. Власники телеканалів пояснили менеджерам, що виробники пива є крупними рекламодавцями, отже підтримувати війну проти них не треба. Деякі канали взяли замовлення на компрометуючі волонтерів телепередачі. Скоро дивитимемось. 

Уряд, який здавалося б мав бути зацікавлений у нових, тим більше не ним ініційованих, бюджетних надходженнях став на бік броварів. Мабуть, не за гроші. За невеличку долю. Комуністична фракція, як завжди, підтримала буржуїв.
За кілька днів волонтерам методами громадського тиску нарешті вдалося схилити керівників опозиції підтримати законопроект. Деяким опозиційним депутатам довелося буквально за горло хапати партійних вождів, щоб примусити їх стати на бік дітей. У фракції регіоналів теж є співчуваючі, проте, тиснути на своїх начальників їм важче, ніж опозиціонерам на своїх. 

Цікава реакція багатьох журналістів і декого з прогресивної громадськості. Попри все, у нас добрі, альтруїстичні люди – у своїх коментарях вони захищають прибутки пивних бариг абсолютно безкоштовно, принаймні більшість тих, хто є противниками законопроекту. 

Вони закидають волонтерам: вам заплатили! 

Хто? 

Мабуть виробники горілки! 

У четвер з подачі волонтерів зареєстровано також законопроект про підвищення акцизів на слабкоалкоголку, що б'є по інтересах горілочників. 

Ще кажуть: примусьте краще начальство менше красти, тоді на все вистачить. 

Волонтери не всемогутні. Вони не можуть примусити владу зовсім не красти. Якщо ви, браття, можете, то зробіть це. Якщо ні – платіть більше за пиво. Адже за кожен місяць зволікання з новим корпусом платиться дитячими життями.
Коли ви, друзі, ті хто не обтяжені місією рятувати дітей, зробите революцію і повісите щурів, які розкрадають бюджет, всі акцизи можна буде відмінити за непотрібністю. А поки що заткніться й не заважайте своїм скавчанням волонтерам рятувати ваших дітей. 

Але коментатори невгамовні, вони не вірять, що волонтери зможуть проконтролювати акцизні гроші. 

Гадаю, що чиновникам крисятничати з пивних акцизів буде важче, ніж з інших статей бюджету, бо волонтери надзвичайно активні й на відміну від, скажімо, патріотів, вміють тероризувати начальство й наполягати на своєму.
Втім, щось я вдався до занадто пафосного тону. Для багатьох з нас, браття й сестри, хворі діти й діяльність волонтерів справді є непоганим приводом постібатися. Хай дітки подихають, головне, щоб пивасик не подорожчав.

 

Дмитро Корчинський,

Братство

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ інші тексти Дмитра Корчинського на "Фіртці":

Тільки Європа

ЧАТ з Дмитром Корчинськи на "Фіртці"

Дмитро Корчинський: Московська держава завжди була ворожою руським. Вона повинна закінчитися

ОБОРОНА

Проте

Розслабтеся!

Бідна Церква

Хто там крокує лівою?

Славко, аніме та Вікіпедія

Дайте мені мою частку політкоректності!

Сумна осінь

Пайок чи здобич

Вибори, жертви і гріх

Загроза прогресу

Містичне осягнення Януковича

Казки для дорослих

Дмитро Корчинський. Інший погляд. Про віру і справжніх християн (ВІДЕО)

Інший погляд. Дмитро Корчинський. Як досягти успіху (Video)

Ілюзії

Убий Чебурашку!

Грядуть зміни

Громадянське суспільство Христа

Помилки і плутанина

Війна

Дмитро Корчинський: "Українські журналісти задовольняються недоїдками"

Вічні вартості

Дух одвічної стихії

Місія Януковича

Юля!

Природа Януковича і сутність Церкви

Навіщо Юлю знову судять

Нам не вистачатиме нашого Януковича

Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ: "Nаціоналізм це не декларація, це постріл"

Політика - зло

Помста євнухів

Геть логіку!

Медитувати на Януковича

Дмитро Корчинський: "Ми беремо з Європи найгірше, що в неї є"

Христос акбар!

Вороги ворожок

Вип’єм за Путіна!

Геть Discovery!

Нащадки тих, хто залишився

Європа, вічно крадена биком

Загальна теорія функціонування Януковича

30 варіацій

Вона сидить і він не гнеться

Малятам про звіряток

Букет Табачника

Що було, що буде, чим серце заспокоїться

Лікнеп для диктатора-початківця

Живопис і футболісти

Lex Orandi - Lex Credendi*

Похвала Януковичу

Перша звинувачувальна промова проти українців

Наш сусід Газпром

Жінки Януковича

Діди і діти

Янукович в контексті культури

Дилетант проти Анаксимандра

Святий Микола Чудотворець


Коментарі (2)

Сергій Чирва 2013.06.27, 14:28
Подорожчання ми вже проходили, коли дорожній збір включили до вартості бензину.... І що дороги стали кращими?! Пригадую, що і жінка Гаранта збирала гроші для діточок майбутнього... Де ті гроші? Як завжди під маркою доброї справи обдирають людей , а кошти розкрадаються нелюдями...
З цього міста 2013.07.01, 17:30
Придурки та й годі !!! Після ухвалення цього закону пляшка горілка на перереахунок чистого спирту буде дещевше пляшки пива. Що будуть пити? Правильно, дешеву водяру. Пиво геть. Хай живе та процвітає здорова українська нація.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1900
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1830
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1827
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5382 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1486

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

698

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

751

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

945

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

981
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1730
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3647
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10219
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26098
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10149 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7685
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

870
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1371
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

354
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1249
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

847
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1051