Кому вигідна ліквідація більшості районів на Івано-Франківщині?

 

У результаті запланованої адмінреформи, деякі населені пункти повністю позбавлять їхнього теперішнього статусу, а інші – “ощасливлять” і зроблять їх більш вагомими. Не виключено, що на Прикарпатті залишаться тільки три районні центри: Калуш, Коломия та Івано-Франківськ.

 

Кому на руку такі нововведення та якими будуть їх наслідки для галичан? Свого часу чимало галасу встиг наробити проект адміністративно-територіальної реформи, за яким пропонувалося по-новому перекроїти області України. Вірніше, поспіх, із яким вносився сам законопроект “Про об’єднання територіальних громад” на розгляд Верховної Ради.

 

Саме він мав стати стержнем цього чергового реформаторського проекту. Дехто із експертів уже встиг пов’язати це із бажанням посилити адмінресурс як складової підготовки до президентських виборів 2015 року. Так це чи не так – лише здогадки, проте що саме пропонувалося – куди цікавіше і … насторожуюче.

 

Адже реформа на місцях зовсім не зачіпає область і її владні повноваження. Читайте – основу вертикалі виконавчої влади на місцях. Решту об’єктів адміністративно-територіального устрою – “перекряїть” докорінно. Читайте – деякі населені пункти повністю позбавить їхнього теперішнього статусу, а інші – “ощасливить” і зробить їх більш вагомими.

Усе буде “заГромаджено”

За проектом, адміністративно-територіальна одиниця, яка буде створена, матиме назву “громада”. Відтак, громади можна порівняти із сучасними районами. Тому, всупереч іншим концепціям адміністративно-територіальної реформи, які грунтувалися на укрупненні районів, у даному випадку за основу взято принцип територіальної досяжності центру громади. Межа між громадами проходитиме по межі найнижчої вартості землі. Але це все – теорія.

А практично це виглядає так: кожна громада об’єднуватиме у своєму складі населені пункти. І найголовніше – громаді не варто сподіватися на повне збереження об’єктів соціально-культурного призначення, що є на її території.

Громадою керуватимуть старости і рада старост, куди входитимуть представники від кожної громади. Причому, староста – особа виборна, не має бути державним службовцем, а працюватиме за контрактом, який із ним укладатиме виконавчий орган ради. Заробітна плата залежатиме від кількості населення та розміру територіальної одиниці.

Також пропонується запровадити, поряд із міськими головами, посади сільського (селищного) старости. Згідно із законопроектом, ця роль відведена колишнім сільським головам тих сіл, що увійдуть до об’єднаної громади.

Найголовніше у законопроекті – це запровадження “закритої” системи при утворенні “об’єднаної громади”. Тому, кожна окрема громада може вийти зі складу об’єднаної за рішенням місцевого референдуму, але якщо це не призведе до зниження обсягу та якості послуг, що надаються її мешканцям. Проте, кінцеве рішення залишається за Верховною Радою.

Інфраструктура для реформи

Є низка таких сіл, де взагалі немає жодних бюджетних установ, окрім самих сільських рад. У той же час, у селах, катастрофічно не вистачає працівників соціальних служб, служб інфраструктури, землевпорядників і подібного роду людей. Це повинен бути той обслуговуючий персонал, який надає послуги. Керівництво ж треба суттєво обмежити у розмірах і зосередити у громаді.

Це особливо стосується сфери освіти, оскільки дитячі садочки мають бути у безпосередній близькості до місця проживання дітей. А самі школи варто укрупнити.Як показуєпрактика, результати зовнішнього незалежного оцінювання вищі у класах, де кількість учнів налічується більше двадцяти. Адже у великих школах акумульовані найкращі вчительські кадри, там педагог більше розвивається, а, отже, може дати вищий рівень знань.

 

Нове – це добре забуте старе?

Проект реформи, схоже, і справді розробляли ретельно. Загалом, уже попередньо відомі громади, які заплановано створити на території сучасних районів. Так, за інформацією, на території Івано-Франківської області має бути три райони: Калуський, Коломийський та Івано-Франківський. Імовірно, до складу Калуського району мають увійти Калуський, Долинський та Рожнятівський райони. До складу Івано-Франківського – Рогатинський, Галицький, Тисменицький, Богородчанський та Тлумацький. До складу Коломийського – Снятинський, Городенківський, Косівський, Верховинський, Надвірнянський та Коломийський райони.

Цікаво, що поділ здійснювався, подекуди, з урахуванням карт станом на 1940 рік. Так от, у процесі реформування адміністративно-територіального устрою України переважна частина нових громад, утворених унаслідок територіальної реформи, будуть за чисельністю і територією відповідати районам, що існували в УРСР до адміністративної реформи 1954-1960 років. Отож, до нас пропонують повернути колишній “сталінський” територіальний устрій. Передбачається, що середня чисельність сільської громади складе 9 тис. осіб, що включатиме у себе 16 населених пунктів. Важко уявити, як подібна уніфікація співвідноситься з Європейською хартією місцевого самоврядування.

Гроші – понад усе

За законопроектом, новостворені громади отримуватимуть від держави матеріальну стимуляцію у вигляді субвенції. Але тільки за поданням обласних державних адміністрацій, і лише при відповідності Перспективному плану (якого ніхто не бачив). Цікава і форма розподілу цієї субвенції. Вона ділиться між громадами пропорційно до площі і населенню у рівних частках. Тобто, маленька громада, що розташована на великій площі, може одержати більше, ніж густонаселена на невеликій площі.

Адміністративно-територіальна реформа є однією з передумов упорядкування обігу бюджетних коштів у державі. До прикладу, в Україні субвенції на капітальні видатки передбачені тільки для тих населених пунктів, чисельність населення яких – більша 10 тис. осіб. Тож, практично всі сільські населені пункти приречені на занепад. Попри поширену думку, не врятує їх навіть інтенсивний розвиток сільського господарства. У сучасних умовах сільське господарство може приносити прибуток, коли площа оброблених угідь – не менша, ніж 10 тис. гектарів. І навіть для обслуговування такого господарства потрібно всього 100 чоловік. Дещо більше працівників треба для тваринницького господарства.

У сучасному селі знайти роботу практично неможливо. Практика показує, що відстань до робочого місця, яку людина готова долати щодня – не більше 15 км. Відтак, запропоновано розробити такий адміністративно-територіальний устрій, який зробив би центри адміністративно-територіальних одиниць досяжними.

Там у віддалених селах людина або виїжджає, або спивається. Це – дуже неприємна ситуація, оскільки немає роботи.

У Європі віднайшли свою модель існування сільської місцевості: людина живе у селі, а працює у місті. В Україні так відбувається теж. Але адміністративно-територіальний устрій спрямований на узаконення цієї схеми. Тобто, влада є там і обслуговує ту територію, де живе людина, яка працює на цій території.

Відтак, більше питань виникне щодо організації управління адміністративно-територіальними одиницями, що для сучасних районних центрів є надзвичайно важливо. Зокрема, нині повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування накладаються. І коли із голови місцевої державної адміністрації за зроблене запитують “згори”, то із міського голови — “знизу”, тобто, його виборці. Відтак, ці повноваження доцільно буде розмежувати. Із відання державних адміністрацій можуть відійти, зокрема, медицина та освіта.

Необхідність, вигадка чи… політична доцільність?

І якщо самоврядування діятиме на рівні громад, районів і області, то держадміністрації будуть створені тільки на рівні районів і областей. У їхньому віданні залишаться функції, які по всій державі мають бути забезпечені однаковою мірою. Зокрема, це пенсійний і соціальний захисти, санітарно-епідеміологічний і ветеринарний нагляди, державне казначейство, цивільний захист і правоохоронні органи.

Окрім того, органи державної влади контролюватимуть органи місцевого самоврядування. Там же будуть розташовані і методологічні центри. Адже, логічно, що контролюючий центр має визначати методологію діяльності галузі.

Та чи все це робиться задля такої благородної справи? Подейкують, що проект адміністративно-територіальної реформи існує задля… зміни виборчої системи. А саме – зі змішаної на мажоритарну і переходу до двопалатного парламенту.

За таких обставин, нижню палату депутатів у складі 300 осіб, обиратимуть за мажоритарною системою, а вищу – в представницьких органах влади, тобто депутати обласних рад.

Як відомо, депутатів місцевих рад обирали восени 2010 року за змішаною системою. Натомість, як прогнозують деякі експерти, наступні вибори депутатів міських та обласних рад можуть бути проведені за мажоритарною системою з подальшим утворенням районних та обласних виконавчих комітетів, як це було в 90-х роках минулого століття.

Втім, проекти двопалатного парламенту уже були, і закінчилося все відомо чим. Та чи не повторить адміністративно-територіальна реформа долю усіх попередніх задумів?

 

Едуард Волоськевич, спеціально для Версій


Коментарі (8)

ник 2013.04.15, 21:23
п.Волоськевич поспішав, доповнюю: карта дає 101 район. право области має лиш Київ. А Дніпро -се буде район на 2 мільйони жителів?!! тоже Дони, запорожці, одеса, львів на 1,5млн. нерівність гірша як дотепер, але дістают анархію, то є виборність голів районів, а на факті малих нинішних областий. тому такі і великі райони на сході і малі у нас, аби їх мафія мала великі самоврядні території, той же закон про мови!!! бо надати самовряд областим побоялисі, аби їх не відірвало від держави. Але і не звели їго в район на 50тис. ІФ: 1440тис.3=380тис! у районі, се на 16 громад=30тис. у громаді, а се малий район, правда, сільскі громади будут за винятком жителів нині трох обл.міст, наприклад для ІФ району одна громада сіл буде до 15тис., а райцентрів нинішних взагалі вже не буде, вони станут центрами громад, Тому адміну я тут виджу мало, а є економія бюджету і великі володіння олігархів, тіпа районів, а в облцентрах будут рулити люди папи
Сергій 2013.04.16, 10:25
шумовиння здіймають, щоб якнайскоріше сланцевий газ видобути і бабла наварити
сор 2013.04.16, 09:55
Якщо це все дійсно так, то це означає руйнацію регіональної інфрастутури і соціальну деградацію. Бо зникнуть не лише корумповані чиновники, а й районна лікарня, пошта, санепідемстанція, бібліотека і тд., а вся містечкова інтелігенція виїде на заробітки закордон. І тоді, не дай Бог, замість гарненького містечка, яким є Надвірна, за якийсь час матимемо велике село з населенням у складі пенсіонерів та алкоголіків, та ще й "без сільради".
голос 2013.04.16, 09:57
Адміністративно-територіальну реформу слід проводити вже давно,тому що зараз вже застаріла нинішня система керування територією! Треба скоротити кількість районів до 2-3, а сільських рад ба більше!Буде більше фінансування укрупнених територій і розвиток громади
Сергію 2013.04.16, 11:58
Адміністративно-територіальна реформа не така вже біда: зменшиться число тих кого повинен годувати бюджет - буде лише 3 райони, а отже лише 3 голови адміністрацій; на території сучасних районів області - всередньому по 35-40 голів рад, а буде лише 3. набагато зменшиться дармоїдів.Тому так всі хочуть зберегти свої насиджені місця.Це зовсім не турбота про людей і про вирішення їх проблем.
галя 2013.04.17, 11:23
Той, хто почитав усі блоги повинен був зробити висновок, що суть реформи повинна бути спрямована, у першу чергу, на ліквідацію паралелізму і безтолку у нінішній структурі як районних, так і обласних органів. Ну для чого потрібні два великих начальники (у раді та адміністрації) та обслуговуючий іх апарат? Для чого у кожному селі та хуторі сільська рада з головою (бувшим трактористом)? Для кого створені нинішні реєстратори, БТІ та інші корупційні структури? А якщо бути чесним, то що за останні 20 років було зроблено для людей, для того, щоб вони мали роботу, могли спокійно і гідно жити і виховувати своїх дітей?
А2 2013.04.17, 16:16
Адміністративна реформа – це вимога часу. Але варіант, що аналізується у статті не спростить, а, навпаки, ускладнить й без того складну ситуацію в Україні. В нас й так надмірно роздутий бюрократичний апарат та фактичне двовладдя на місцях. Цей проект збільшує число «державних мужів», декламуючи при цьому укрупнення районів та громад. ЯКА З ЦЬОГО КОРИСТЬ? Не про те думають наші законотворці, що розробляють подібні «шедеври» і нібито «дбають про народне добро» і «економію бюджетних коштів». Влада для народу, не навпаки!
ворон 2013.04.19, 14:31
Головне - ГАЛИЦЬКА АВТОНОМІЯ Решта - похідне .
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

970
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

785
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1902
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3255
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2558
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2548

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

251

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

737

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

695

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1618
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

366
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

700
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

620
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

355
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

386
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27045
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

847
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19682
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

436
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

402
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

735
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1343 3