"Свобода" колеться?

 

Бажання деяких «свободівців» за будь-яку ціну пройти до Верховної Ради, балотуючись по мажоритарних округах, може розколоти партію «Свобода».

 

Недавно в обласному центрі за ініціативи лідера прикарпатських «свободівців» Олександра Сича відбулась неофіційна зустріч відомих партійців, під час якої обговорювалася стратегія участі лідерів партії у майбутніх виборах. Мова йшла про необхідність озвучення на наступній політраді партії позиції групи впливових у «Свободі» людей щодо необхідності висування кандидатів по мажоритарних округах та відмови від участі у виборах по списку. Причина - низький рейтинг ВО «Свобода» (згідно з інформацією Київського міжнародного інституту соціології та Центру Разумкова, рейтинг ВО «Свобода» складає від 3 до 4%) та негативна динаміка в електоральній підтримці, пов'язана з приналежністю до чинної влади. А відтак - мізерні шанси потрапити до ВР за списком.

 

Характерно, що зустріч проходила за відсутності лідера партії Олега Тягнибока. Відомо, що він категорично проти такої точки зору. На його думку, незважаючи на дані соціологів, «Свобода» повинна висувати на вибори так званий «зірковий список». Лідер партії неодноразово висловлювався про те, що ВО «Свобода» має представляти націоналістичні інтереси, а не амбіції окремих політиків будь-що пройти до парламенту.

 

 

 

 

З одного боку, позицію Сича цілком можна зрозуміти. Після тріумфальних для нього місцевих виборів 2010-го один з найбільш радикальних та принципових «націоналістичних» опозиціонерів, непримиренний критик політики Партії регіонів як на центральному, так і на місцевому рівні обійняв посаду голови обласної ради та фактично влився в обласну владу на чолі з «регіоналом» Михайлом Вишиванюком.

 

Не виключено, що чинний губернатор саме на Сича зробить свою ставку на мажоритарних виборах по Івано-Франківську. Адже в цьому разі може звільнитись крісло голови обласної ради, яке, подейкують, не проти посісти і сам Михайло Вишиванюк. А при «негласній» підтримці партією регіонів Олександра Сича його шанси на проходження в парламент значно зростають.

 

Схоже, в подібній ситуації перебувають і голови інших обласних рад, які представляють «Свободу». Саме балотуванню по мажоритарних округах, а не по списку вони надають перевагу. Подейкують, що саме по цій лінії у «Свободі» може спалахнути серйозний конфлікт.

 

Чи переможе позиція, яку займає низка впливових «свободівців» на чолі з Олександром Сичем, прогнозувати важко. Проте якщо це відбудеться, то можна буде з впевненістю констатувати, що їх похід по мажоритарних округах де факто свідчитиме як про непрохідність «Свободи» до наступного парламенту, так і про значне послаблення позицій Олега Тягнибока всередині партії. Поряд з цим варіант непроходження лідера партії до наступного парламенту на фоні проходження, наприклад, Олександра Сича, Олексія Кайди, Олега Панькевича свідчитиме про можливість зміни лідера партії та її розколу.

 

 

Олег МАТІШИН,

 

Галицький кореспондент


Коментарі (38)

Cпокій 2012.05.13, 23:01
Ница, дешева брехня з першого до останнього слова. Жодних фактів, посилань на джерела інформації, статистику перекручено (% серед загалу 3.9 а серед тих хто буде брати участь у виборах 5.7% - відчуваєте різницю?) - на 30 срібняків навіть не тягне. Огидно читати, наче на каку наступив.
Читач 2012.05.13, 23:22
14 хвилин після розміщення статті - рекорд для свободівського троля. Свободівський троль мав задачу моніторити Інтернет і зразу ж після появи статті бомбити?))) ну-ну, час покаже. Галицький кореспондент - авторитетне видання, яке має солідні джерела інформації, в тому числі і в Свободі. А щодо джерел інформації... Світова практика журналістики - джерела не здавати. Були випадки і в цивілізованих країнах, в США, коли журналісти йшли в тюрми, але джерела інформації не задавали. Зараз за це не садять. Тому звинувачення щодо відсутності джерела кумедне. Або просто товариш просто не в курсі. Джерела для Спокоя - це виключно партійні прес-релізи, а все решта брехня? А реакція Сича на статтю - свідчить, що цьому самозакоханому панові добре на хвіст наступили... Галицький кореспондент - найкращий!
Спокій 2012.05.13, 23:34
Свободостурбований читачу, тролите тут саме Ви, а я просто в неділю ввечері читаю новини і не проходжу мовчки попри аж настільки нахабну брехню. "Світова практика журналістики - джерела не здавати" - ха-ха тричі. Опус Матішина і тюрма за переконання? - таке вишикувати в один ряд може хіба Ваша хвора уява. Не лестіть собі, "акуло пера" :)))
Читач 2012.05.13, 23:42
Смішний ви спокою,,, ........ Зараз поржу трохи, допишу. ....... Ну от яке може бути "джерело" в цій ситуації? В мене немає сумніву, що все описане в статті - правда. А здати джерело ГК - означає по перше його назавжди втратити, подруге, створити йому проблеми в однопартійців, по третє його здати - як це би називалося? Так що куріть бамбук, свободівські тролі, ваш Сич лажанувся по- крупному. І ви йому не допоможете.
Спокій 2012.05.13, 23:52
Ой, не бамбук Ви курите, читачу, якщо так знічев'я іржете. Ніхто не чекав від автора (а, схоже, це Ви і є) імені міфічного резидента- свободівця, достатньо було б сказати, де ще, крім Гикавки, є інфа про зустріч, де і коли вона відбулась і хто з "відомих партійців" брав у ній участь... Брехня не стане правдою, якщо її повторити хоч і сто разів поспіль.
Читач 2012.05.13, 23:59
Все тайне стане яним))) слідкуйте за пресою)
Руслан 2012.05.14, 08:38
цілковитий абсурд. прикро, що ГК опустився до такої жовтизни
Чсмикує 2012.05.14, 09:44
Ну не знаю на скільки написане відповідає дійсності, але реакція Свободи на цю статтю - паранойя в стадії кризового загострення. Лікуйтеся, Свобода.
Гаплик 2012.05.14, 09:35
Більше таких статей, Галицький кореспондент. А не тільки з паркету. Саме це і цікаве.
Руслан Коцаба 2012.05.14, 10:04
Реакція Сича прогнозована і напрочуд щира, а тому - побільше таких делікатних і цнотливих заміток про Партію Влади Прикарпаття! Балдію не стільки від заміток (розповідається ж бо про загальновідомі речі), як від їхніх сльозоточивих коментів...
777 2012.05.14, 10:18
Читаю статтю і задаю собі питання а чи стаття це взагалі??? більшого бреду не чув ще ніколи!!! цікаво чиє завдання виконує ГК. колись коли було УПА німці говорили що то совіти їх спонсорують і ними керують, а совіти говорили що то фашисти спонсорують і керують УПА!!! як наслідок єдина сила яка протидіяла загарбникам обливалася брудом з обох сторін, бо ні одним ні другим не бола потрібна незалежна Україна. теж саме зі Свободою хто тільки не обливає брудом., що тільки не придумають що б занепастити.. Дуже не приємно робиться від думки які продажні шкури пишуть такі статті... Чому ніхто з вас не пише про те що із 150 депутатів від бюту кожен 3, тобто 50 зрадив і перейшов до регірнів, а це шановні зраджені міліони виборців, чому ніхто не пише про партію регіонів котра не виконує своїх обіцянок і окрім їхніх лідерів жити не стало ні краще ні весиліше нікому чому?? чому не пишуть про інших перешиванців?? і чому так бояться Свободу??? що б вона недай Бог пройшла в раду і відстоювала наші з вами права???? шкода що ми так дешево продаємося і голосуємо за все що потім топчеться по всьому Українському, а потім нарікаємо що нам погано живеться, я розумію що від присутності Свободи у ВР нам з вами не стане зразу краще жити але бодай там будуть люди котрі будуть ваші знами відстоювати інтереси, чому ви про це не задумаєтеся. історія всіх розсудить, але навіщо чекати коли вона дасть свою оцінку, чому не піти і підтримати ту політичну силу котра представляє нас з вами??? навіщо своїми руками робимо все що можливе щоб її облити брудом??? та немає у Свободі конфліктів і не буде їх там це не та політична сила.. там люди котрі обєднані однією ідеологією, чого не можливо знайти у жодній іншій партії, всі інші політичні сили це просто проекти котрі мають одні ідеологію, це як би як найшвидше набити собі кишенні, невже за 20 років незалежності ви так нічого і не зрозуміли????
Мирон 2012.05.14, 11:00
Яка партія такий і в неї лохторат. Друзі, та ви знайдіть на такий сайт, як Українська правда, або почитайте газету Дзеркало тижня (є така). Їх автори топові українські журналісти Моства, Рахманін, Лещенко, Найєм якраз і пишуть подібні статті. Вони мають джерела в партіях, у владі, в посольствах і часто оприлюднюють інформацію, яка є дуже небажаною для влади, для партій, але ні один дебіл ні з однієї партії не відреагував так, як це зробив Сич на статтю в ГК, в якій наведені загальновідомі в політтусовках факти. Паранойя, одним словом, як хтось тут сказав.
Jozef 2012.05.14, 11:20
Це не просто паранойя.Це параноїдальний синдром, оскільки у статті журналіст виклав власну точку зору і в цьому абсолютно ніц нема страшного.Чи є ті розбіжності в поглядах між Сичем і Тягнибоком, чи ні, для електорату значення нема. Є політична сила "Свобода", а ти вже сам обирай чи голосувати за них чи ні.А ото що пукнула прес-служба "виглядіт немнога по дєбільному".Особливо про п"яту колону,резидентури КҐБ і руку Кремля.Вибачте, але напевно срав Крємль на таку силу як Свобода, коли у нього є такі "ґіґанти" як Янукрвіч та всяка табачня. Надто мілко плаваєте, панове.
Жужа 2012.05.14, 11:42
Пане сич, якщо ви своєю заявою хотіли досягти щоби абсолютно всі прочитали статтю в Гал кореспонденті, то вам це вдалося. Вітаю.
Читач 2012.05.14, 12:13
Сич вкотре вирішив на шару пропіаритись. І дешево і всі гудуть
Випадковий перехожий 2012.05.14, 12:39
А я думаю що Сич зробить правильно, якщо піде по мажоритарці, бо думаю 5 % Свобода не подолає чи Сичем чи без нього, а так, якщо від Свободи піде хтось інший, менш публічний (відомий), то це автоматично збільшить шанси того ж Анушкевичуса. А про розкол говорити рано.
Спокій 2012.05.14, 13:27
Ого, вся кунсткамера тут відмітилась. Скунс-камера. Один ірже, другий балдіє, третій вивчив слово "паранойя" і тицяє його скрізь... Коцабі до Найєма, як до Києва рачки, рівно ж як і ГК до УП чи ДТ! Шановні, навчіться відрізняти журналістику і аналітику від елементарної замовновної брехні і не шукайте скалки в очах ближнього, не повиймавши колоди зі своїх.
дякую 2012.05.14, 13:54
Класна стаття. Дякую ГК.
Люба 2012.05.14, 17:24
ГК, якщо в кожному номері вашої газети буде хоча б по одній такій статті про різні політ сили чи їх персонажів - я вас передплачу. Га?
Виборець 2012.05.14, 21:42
Після їхнього "панування" в Івано- Франківську ніхто голосувати за цю силу більше не буде. Це такі самі гниди як ПР, Наша Україна, Рух і т.д. Пропонуємо перейменувати Свободу на: даю декілька варіантів - В.О.Сваволя, В.О.Сволота, В.О.Босота. А Івано-Франківську міську організацію Свобода перейменувати Івано- Франківське міське відділення ТЯГНИБАКСІВ. Ганьба Свободі!!! А відгатайте чому тепер Яникова прокуратура їх не чіпає ні за "ремонт" доріг, а ні за ЄРЦ, всі вони обєдналися "заради майбутнього". Свободу не спинити!!!
сталiн 2012.05.14, 23:04
цей спокiй мудак кончений а коцаба красавчик
Cпокій 2012.05.15, 12:49
сталін, ти ще не повісився, гівнюк?
філософ 2012.05.15, 13:19
Хто ж цей "спокій" такий неспокійний ? Можу зробити припущення,що це якийсь зелений свободівець на кшталт Вітенка...поважний так би не висловлювався.А на рахунок статті,то я думаю,що вона правдива,враховуючи реакцію Свободи...правда ж очі коле.Перед місцевими виборами з мого трудового колективу(16 чол)за Свободу проголосувало 14 і тільки двоє за них не голосували(я в тому числі),тепер не голосував би ніхто...багато в чому завдяки ЄРЦ...розвалили ЖЕКи,так відберіть звідти кращих і влаштуйте в ЄРЦ...куди там...напхали своїх,"досвідчених комунальників" з іще теплими дипломами...мразі такі...а простих людей викинули на вулицю.Отаке от покращення життя для свободівців.P.S До тепер не можу зрозуміти за якими критеріями набирали працівників в ЄРЦ,і чому не було конкурсів на заміщення вакантних посад...???
мария 2012.05.15, 20:02
люди добри пишить трохи мудрише вас чытають дети
Спокій 2012.05.15, 22:51
Пане"філософ", ваша історія невимовно зворушлива, без питань, але чи можете Ви 1)сформулювати доступно і аргументовано свої претензії до діяльності ЄРЦ(уже заб'ємо на те, що тема статті його не стосувалась), 2)розповісти, як колишні ЖЕО ці Ваші потреби раніше задовільняли. А про "зелених"... хай це буде на Вашій совісті.
% 2012.05.17, 13:00
Але ж і срач розвели. І на набридло вам?
Читач 2012.05.16, 09:02
Свободівський троль "спокій" не просто зелений, це славне хамло яке тільки і вміє обзивати опонентів скунсами та гівнюками. Ганьба таким "акулам пера" Сволота рулить!
філософ 2012.05.16, 11:44
Приймаю "зелених" на свою совість.Звертався в ЄРЦ з заявкою...дзвонив три рази,там мені відповіли "а ви,що як в жек зверталися,то вони вам зразу бігли виконювати"...коли звертався в жек,то вони як чули з якої квартири,то виконювали на другий день максимум...правда,я перед тим на них в прокуратуру написав,але в дальнійшому проблем не виникали...принаймі в мене.А заявку ЄРЦ виконав на сьомий день...оперативність аж зашкалює.І пане "спокій" дайте мені відповідь - за якими критеріями набирали працівників в ЄРЦ,і чому не було конкурсів на заміщення вакантних посад...???
Читач 2012.05.16, 14:42
Пане "спокій", на перший погляд читача, який пробігся по статтях на Фіртці, Ви здаєтесь тупим закомплексованим невдахою. Після читання Ваших дописів хочеться блювати, щоб не бути по один бік з примітивізмом і жалюгідною мстивістю. Лякайте далі народ убогістю своїх нападок, опускайтесь до нахабної брехні, зривайтесь на балаганну лайку, одим словом, робіть те, що добре вмієте. Результат побачите у відсотках голосів за "Сволоту" на виборах. Привіт!
Проста людина 2012.05.16, 17:50
ДО ВСіХ. Знаєте хлопці всі що тут підписали по коменту як би кожен з нас взяв по граблі тай прогорнув місто тай було б краще жити. А ти чи голосувати взагалі за когось чи ні вирішувати кожному особисто. А так ніхто нічого не робив і робити не буде хоч би Папа Римський став Президентом.ПОКИ НЕ ЗМІНИТЬСЯ В НАШИХ ГОЛОВАХ ДОТИ НЕ ЗМІНИТЬСЯ НІЧОГО.А СКОРОГО ВЗАГАЛІ БУДЕ ТАК ЯК В РОСІЇ ОДІ НАВІТЬ ПЕРДНУТИ ПУДЕ СТРОМНО.
Коцабі 2012.05.16, 21:37
ти найглупіша повора в світі, яка через те що не є реалізована, постійно у пошуках хазяїна!!!! то ти вже галицький хруню Коцабовичу забув як бігав на поклін до михайла васильовича і просився на роботу???? і вистачить витирати мої коменти, хіба вони не мають права на життя?? чого мої витираєте а ті які принижують честь та гідність інших залишаєте??? я розумію що такій .......... як ............. кацабі незручно що хтось знає про те що він бігав до вишиванок і до сича і до багатьох інших щоб на роботу взяли і нажаль для нього йолго ....... вже давно ніхто не поважає і навіть руки не хоче подавати, але соловейко молодець узяв у свою команду до більш менш нормальних людей цю підстилку, мабуть серед них нема такої ........ як ця ........ котра за гроші готова на все насвіті,... 100% навсе... коли бачу ......... навулиці хочеться ........... ....... ........... але думаю що так ............ що даноша сховається, пане ........... а як ви дал плануєте жити коли ви станете не потрвбнв соловейку,що будете робити??? як вам через бруд котрий ви лиєте то на мере то на сича то на насалика... скоро наівть не буде кому сказати привіт... .......... и перед тим як стерти роздрукуйте ......... ........... перешиваному, може це його хоч трішки навчить бути людиною!!!!!!!!!!!!!!
Спокій 2012.05.17, 02:17
Ого, "читача" на писанину пробило, впізнав себе мабуть серед мстивих тупих тролів, обрааааазився, маленький. І за прикладом своїх кумирів табакояників зайнявся плагіатом, бо власний лексичний запас надто убогий. Нічо, все буде добре, не тряси кулачками у віртуальному просторі, а продовжуй медитувати : "сволота колеться, сволота колеться...." - мрій собі на здоров'я! :)
ff 2012.05.17, 08:18
та що тут мріяти, реакція Сича підтверджує повністю все викладене в статті. Це ж треба так лажанутись.
Я 2012.05.17, 16:46
А що хорошого в плані управління областю (а тим паче країною) може запропонувати людина із освітою (і світоглядом) випускника історичного факультету Івано-Франківського педагогічного інституту? Вже один історик недовгий час рулив країною (Грушевський) - результат відомий... Чоловік, який має довгі вихолені пальці й руки, що нічого важчого за чорнильну ручку не тримали, мужиком бути не може. А для управління країною потрібен МУЖИК (чи "бойова" жінка), а не "історик"...
боюсі??? 2012.05.19, 21:31
Для управління в першу чергу,має бути людина,але на превеликий жаль..
воля 2012.05.20, 16:55
А шо то за дядько на знимці,він так ніби перестрашився?може якраз свобода сі розколе,наприклад буде свобода і воля,то теж українське слово..правда?я за волю.
класно 2012.05.20, 12:20
Класно і файно звучить...свобода колеться,а шо сі стало?вже всьо,вже построїли Україноньку!ЛЮКС! приємно то всьо чути...почалося!!!!!!!!!!!!!
Простак 2012.05.24, 01:03
Всі тут пишуть, сваряться між собою, але задайте кожен собі питання: хто хоть щось зробив для покращення в будинку, вулиці, чи свого міста. Всі критикують в блогах, та виходьте на вулиці і там критикуйте. Що може страшно, може людям в очі подивитися боїтеся. Не критикуйте тих хто хоч щось хоче добитися. А всі газети міста олігархів, якіх в В.О."Свобода" не має.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1949 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1088

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

77
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

757
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

81
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667