Комітет по боротьбі з корупцією виступив в підтримку прокурора Івано-Франківщини Олександра Каліфіцького

 

Комітет по  боротьбі з корупцією в органах  державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах виступив з листом підтримки прокурора Івано-Франківської області Олександра Каліфіцького.

 

Нагадаємо, що до цього Каліфіцький очолював Головне управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури. Тоді він контролював справи засудженої Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

 

Подаємо нище текст листа повністю:

 

"Сьогодні деякі представники засобів масової інформації коментують нові призначення правоохоронців, які вели справи Ю.Тимошенко і Ю.Луценка. Переважно ці призначення подаються ЗМІ  виключно у вигляді вдячності влади за переслідування лідерів опозиції. Зокрема це стосується колишнього керівника Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Олександра Каліфіцького, який восени минулого року очолив прокуратуру Івано-Франківської області. Таку оцінку подій ми вважаємо односторонньою і не об’єктивною. Тому пропонуємо поглянути на ситуацію ширше… Відкиньмо емоційну складову інформаційної піни, яка виходить від деяких опозиційних депутатів, зокрема від захисників по справі Ю.Тимошенко і Ю.Луценко, адже вона зводиться переважно до вигаданих фактів, провокаційних коментарів,  принижених характеристик прокурорів і слідчих на зразок «яструби, зграя, бандити»і т.д.  Що ж тоді залишиться на поверхні? По великому рахунку в Україні ми маємо прецидент, пов’язаний з притягненням до кримінальної відповідальності осіб з вищих ешелонів вітчизняного політикуму. Вперше в Україні влада насмілилася розірвати замкнуте коло і на перше місце поставила не пафосні політичні оцінки, а ідеологію права. Вперше в Україні за законом відповідають не тільки звичайні пересічні  українці, але й перші особи держави. Зрозуміло, що для України, яка звикла протягом багатьох років до вкоріненого принципу вибірковості правосуддя, до закону, який працює тільки для «віп-персон» - це певний шок, вибух на ментальному рівні, але водночас і розуміння , що ситуація докорінно змінилася і є надія на краще.

 

Не дивно, що прокурори  і слідчі групи, які займалися  справами Ю.Тимошенко і Ю.Луценко, потрапили в епіцентр подій, стали  свого роду мішенью для високого рівня оцінок, і весь період часу працювали під колосальним пресингом, як всередині країни так и за її межами. На думку Генерального прокурора В. Пшонки, вони працювали при обставинах, коли правді доводилось просто пробиватися крізь ширму брехні. Мабуть не кожен спеціаліст просто по-людськи зміг би витримати ту атмосферу напруги, погроз, негативу, яка щоденно і з усіх сторін нагрівалась потоками спотвореної інформації.  Ми завжди були прихильниками того, що суд має право сказати, де правда, а де брехня і політиканство.

 

Про реакцію з Європи на справи українських віп-персон варто сказати окремо. Як нам здається ця реакція в більшості визначається незнанням суті обвинувачення Ю.Тимошенко. У європейців розуміння звинувачення екс-прем’єра України Ю.Тимошенко зводяться до того, що її засудили за підписання газового контракту з Росією, яким вона наче б то врятувала Європу від замерзання. Але це далеко не так. І в цьому епізоді спостерігається відсутність рівноправності позицій.  Справа у тому, що протягом останніх семи років, Ю.Тимошенко та її соратники були постійними гостями Європи, контактували з її політичними лідерами, встановлювали зв’язки і налагоджували співробітництво. І саме це вплинуло на реакцію європейців, які черпають інформацію по справі Ю.Тимошенко або від її захисника С.Власенка, або від опозиційних депутатів.

 

Щодо діючої влади, то таких  тісних контактів із Заходом вона не мала і не має. Тому сьогодні перед  владою і Генпрокуратурою постало завдання – ефективно заповнити інформаційну прогалину, щоб ситуація навколо резонансних справ могла бути оцінена максимально об’єктивно як  в країні так і за її межами.

 

Прокурори і слідчі в Україні не мають повноважень для здійснення зовнішньополітичних контактів. Вони зобов’язані не  упереджено та професійно розслідувати злочини. Адже резонансні кримінальні справи порушувались не просто так, а у відповідності до закону, на основі матеріалів міжнародних аудитів, тощо.

 

Так було у випадку з Ю.Тимошенко і Ю. Луценко. Виникає запитання: що ж тут бентежить світову громаду і так обурює нашу опозицію? Конституція України вимагає рівності всіх громадян перед законом. Ми живемо в Україні, тож давайте будемо мати гідність і поважати свої закони, давайте не будемо принижувати свою державу й не принижуймося самі.

 

Сьогодні захисники по справі Тимошенко і Луценка мають всі права і можливості зосередитися на захисті і зробити це якнайкраще. Політизувати ситуацію, розкручувати клубок негативних емоцій на адресу правоохоронних органів – це не конструктивно, і виходить за межі здорового глузду. Навішування брудних ярликів, розповсюдження завідомо неправдивої інформації в тому числі відносно прокурорів так чи інакше пов’язаних зі справою Ю. Тимошенко – це примітивні засоби наших політиків, а точніше тої частини, хто явно втрачає свої позиції і чіпляється за будь-яку соломинку, особливо напередодні парламентських виборів.

 

Куди  прокурорам рівнятись з окремими недоторканими народними обранцями, а особливо якщо це стосується брудного піару чи «заказухи». Так нинішній прокурор Івано-Франківської області Олександр Каліфіцький сповна відчув на собі «витончені» засоби неправдивої інформаційної компанії, пов’язаної із справами Тимошенко і Луценка.

 

Це сталося тому, що Каліфіцький не звик «тримати камінь» за спиною. Він професіонал своєї справи, який очолював одну із найскладніших ділянок роботи ГПУ – Головне слідче управління з розслідування особливо-важливих справ.

 

Це - людина з досвідом. На будь-якій посаді Каліфіцький чесно і принципово робить свою справу. І сьогодні, будучи прокурором Івано-Франківської області,  Олександр Каліфіцький добросовісно служить закону, без інтриг і фальші. Навряд чи бруд замовних журналістських опусів зможе похитнути авторитет нинішнього прокурора області, який дійсно достойно носить свій мундир і відкрито дивиться людям в очі.

 

Бажаємо О. Каліфіцькому не піддаватися на провокації, не змінювати своїх принципів, навіть якщо  декому не дає спокою його безкомпромісність і не заплямована репутація".

 

Голова Правління Всеукраїнської громадської організації

«Комітет по  боротьбі з корупцією в органах  державної влади, 

правоохоронних органах, прокуратурі та судах»

Єдуард Єфіменко


12.03.2012 2291 8
Коментарі (8)

Юрій Романюк-депутат "Батьк 2012.03.12, 12:48
"Каліфіцький- проФФесіонал своєї справи" пише Едуард Єфіменко! Так, дійсно "31 квітня" - це високий проФФесіоналізм! Гімлер і Мюллер були ще більші професіонали! І що, це їх виправдовує? Бути професійним катом, це сумнівна заслуга і амбіціями претендувати на повагу в суспільства! А питання до цього "борця" з корупцією? Чому ви не боретеся з Фірташем, Льовочкіним, Бойком, "сім'єю"????? Де ваш професіоналізм? Чи окрім примітивноі заказухи, ви більше ні на що не здатні? Ви такий борець з корупцією, і ваш т.зв. Комітет, як з яничари лідер нації і президент! Дуже соромно за таких "борців"!
221211 2012.03.12, 13:06
До Вашого відома - 31 квітня якраз встругнув чистий івано-франківець - прокурор-криміналіст.
Галичанин 2012.03.12, 13:43
Я не є прихильником ні Тимошенко, ні Луценка, але якщо так розслідуються справи вищих посадових осіб, а потім по них суд приймає такі рішення, то мені стидно за таких прокурорів, суддів та за те, ща я живу в такій країні "професіоналів"
українець 2012.03.12, 15:46
Хлопці! про яку честь мундира можна говорити з прокурорами, вони всі жополизи, які за свою посаду та пільги сраки будуть лизати кому хто попросить сильних світу цього (не менше як посада вишиванюка в області і вище для представників облпрокуратури).Де ці захисники "отчизни" коли крадуть державні гроші через тендерні торги, а також екологічні та поводкові, де... чекають команди. Тому,що за цими процедурами стоять ті хто біля корита, а саме представники влади і іже з ними (підставні особи). Такщо вони сильні тільки тоді коли на якогось невідкупленого пацана можна все повісити, що роблять мєнти разом з прокурорськими.Сволочі вони всі, хоча не маю на увазі всіх, тому що є і порядні, але бояться щось казати та робити, але по християнські це також гріх, хай думають.Бо перед божим судом предстануть всі одинаково.
Свідок 2012.03.12, 16:00
Я не виправдовую нікого, але бду дуже вдячний Калфіцькому, якщо притягне до відповідальності свого заступника Янка, який до свого перепризначення за первну дяку покривав переобладнання будинків у місті Івано-Франківську всупереч нормама Зкону та просто здорового глузду. Не дивлячись на те, що чоловік, який це пропихав, робив джокументи заднім числом і комав яму під фундаментом пам"Ятки архітектури не те що вночі, а йне маючи на це жодних докуметів, дозволів та висновків інспекторів, хоча це на наражало і наражає на небезпеку мешканців будинку. Хай перевірить скліьки рестотанів та гтьтелів має його заступник і за які такі кошти, і за які такі заслуги. НЕ лише Юлі сидіти по заслугам. Ха покаже, як він контролює своїх підлеглих, та які вони були і є чесними.
Я 2012.03.12, 19:06
О! Виявляється є громадська організація "Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади..." І їх навіть на поріг пускають у владу, щоб контролювати?! Так от, якщо по Тимошенко ще можна сперечатись і доводити якісь "злочини" (бо жоден бізнес в Україні просто не міг існувати чесно, з усіма податками і поборами) то "суд" над Луценко 100% довів ЗАКАЗУХУ на найяскравіших реальних лідерів - загрозу нинішній банді! До речі, відібрані у пільговиків кошти спрямовуються усім силовикам (ремонти, авто, надбавки і т. п.). Добре знають, чиїми руками народ тримати в узді. Армія, правда, в прольоті - нема владі з неї користі.
Степан 2012.03.13, 10:36
Згадали про Янка...Думаю якщо б Янко мав ресторани і готелі то не працював би в прокуратурі)))))))))))
Я 2012.03.13, 10:49
Українець, це тобі прокуратура не дала вкрасти державні гроші ? Тому ти й прокурорів гадиш. А мені особисто прокурор поміг - на роботі зарплату нарешті почали платити вчасно. І тепер наш директор чисто як ти ненавидить прокуратуру. Барани ВИ! Ось що я скажу!Того Янка я не знаю, зате багато чув про "ПОРЯДНОГО" Романюка.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

971
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

788
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1903
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3259
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2559
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2549

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

253

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

738

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

696

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1621
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

367
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

702
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

621
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

358
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

387
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27046
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

848
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19685
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

437
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

403
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

737
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1352 4