Геть Discovery!

 

Древлє чернець полишав ілюзорний світ міста, базару, двору, страстей заради вищої реальності печери, пустелі, посту і праці, яка за висловом св. Бенедикта, теж молитва.



Але людство, за допомогою нечистого, створило другу, ще досконалішу ілюзію – віртуальну. І якщо сатана – князь світу цього, то у віртуальному світі він і князь, і управдом, і системний адміністратор, і ім'я тих, хто зафрендив тебе у Фейсбуку – легіон. Раніше біси входили в нас, нині вони через "логін" впускають нас до себе.



Я все ще користуюся літерами й словами, проте вже старанно обмежую розмір своїх послань, бо ви вже нездатні сприймати довгих текстів, брате юзере. А незабаром ви не розрізнятимете і довгих слів, лише картинки й ютубівські ролики.



Нині той, хто біжить від телебачення та Інтернету, в пустелю міста, печеру базару, реальність офлайнових пристрастей, може вважати себе майже ченцем.



Диявол еволюціонує, ілюзії множаться, модні помилки поступляться місцем новим у наступному сезоні.



А я хотів би наголосити на деяких старих істинах офлайну. Вони всі мають коріння у Європі, адже Європа – єдина вартісна реальність, окрім Єрусалиму.



Загрозу суспільству становлять дві категорії громадян: націоналісти та релігійні фанатики. Хотілося б поєднати їх в одну, тим паче, що їх намагаються протиставити одне одній.



Навіщо нація християнам? З Біблії та історії церкви ми бачимо, що коли Бог хоче впровадити нове, в якості інструменту Він бере той чи інший народ.



Як полководець оперує полками (чи нині бригадами), так Бог оперує народами. Отже ми, християни, маємо попіклуватися за те, щоб перетворити українців на меч Бога Живого, авангард війни за віру.



Навіщо Бог націоналістам? Націоналізм – це інстинкт самозбереження нації. Проте, якщо нація спрямовується лише інстинктом самозбереження, вона буде подібна на людину, яка керується виключно страхом. Вона буде жалюгідною.



Окрім того, страх вбив більше людей, ніж відчайдушність. Великій нації потрібна велика ідея. Для британців це була місія білої людини, для американців – тотальна демократія, для німців – торжество раси, проте немає вищої ідеї, аніж ідея Бога. Отже ми, націоналісти, маємо забезпечити націю ідеєю вище якої не буває – крузейд.



Вам це поняття знайоме під арабською назвою джихад, бо ви, мої любі юзери, доволі сильно відірвалися від європейської традиції.



Слуги сатани (продюсери Голівуду, ліві публіцисти, соціал-демократи, православні полемісти) доклали безліч зусиль і сайтів, аби переконати нас, що найкраще – найгірше.



Вони отруїли свідомість наших батьків, але своїх дітей ми маємо різками відігнати від екранів і повідомити їм, що християнізація варварів, хрестові походи, інквізиція, реконкіста, конкіста, європейський колоніалізм, контрреформація, діяльність єзуїтів і релігійні війни – були і залишаються найвищими досягненнями людського духу.



Порнографічні сайти не завдають діткам стільки шкоди, скільки телеканал Discovery, який любить розказати малятам, як брутальні, немиті дикуни-хрестоносці і неосвічені католицькі королі знищували витончену, чудову, прекрасну арабську цивілізацію, від якої взялася вся подальша європейська мудрість.



Дивно, що в цьому вдається переконувати не тільки нас – мешканців дикого поля, але й громадян Євросоюзу, яким варто лише відірватися від екрану і визирнути у вікно, щоб побачити вежі грандіозних романських соборів, багато з яких збудовані ще до початку хрестових походів.



Арабам і не снилася сміливість інженерної думки та витонченість рефлексії їхніх будівничих. Європейська фортифікація завжди перевищувала арабську.



Араби взяли у Європи значно більше, ніж дали їй. Європейці справді запозичили в арабів дещо з того, що ті запозичили в індусів. Переважно екзотику.



Подібно до того, споживачам комп'ютерних іграшок, аніме та продукції Голівуду може здатися, що фехтуванню ми навчилися в самураїв.



Насправді, найкращий прийом самурайського фехтування – сеппуку (по нашому – харакірі). Азіати, особливо японці, завжди програвали європейським колонізаторам у сутичках на білій зброї.



Дункан мак Лауд рубає голови іншим безсмертним японським мечем, а не шотландським палашем не від того, що японський меч кращий, а від того, що ліберали і кріптокомуністи, які при владі у США та Євросоюзі, ненавидять європейську культуру.



Років через п'ятдесят ніхто вже не повірить, що існував якийсь Бетховен до того, як гарлемські негри вигадали джаз.



Ми йдемо в Європу за бонапартизмом, а не за гей-парадами, за істиною, а не за постмодернізмом, за звуками віолончелі, а не негритянського барабана, за Сікстинською капелою, а не за шаурмою, за вірою, а не за вуду, за текстами, а не за коміксами, за експортом культури, а не за імпортом варварства.



За світлом вітражів Сен-Шапель, а не за китайськими ліхтариками, за свободою, а не за хіджабом. І нехай біси і соціал-демократи торжествують в Інтернеті. Ми візьмемо все це в офлайні!

 

Дмитро Корчинський,

Братство


Коментарі (14)

Просунутий 2011.12.25, 11:59
Що мудрий хлоп, то мудрий. І каже діло. Шкода, що немає пророка у Вітчизні. Таким завжди не знаю ким приклеюють якийсь жахливий ярлик, щоб ніхто не прислухався до них.
Я 2011.12.25, 13:24
Ну шо.......... Браво, маестро!!!!
Сашко 2011.12.25, 18:37
Провокативна маячня, написана виключно з метою самопіару. Ліберали ненавидять європейську культуру))) Хлоп мудрий. Для себе. Написав для дурнів. захоплюйтеся
Володя 2011.12.25, 20:43
Саша, при чому тут ЩО написано? Головне ЯК! Реферати і енциклопедії читай, турку!
Кук 2011.12.26, 10:10
І ефектно, і правдиво водночас. Але... жити в епоху релігійних війн ні собі, ні дітям, ні землякам своїм би не бажав. Недавно от по нету ходило відео з лівійської "арабаської весни", на якому повстанець діловито так, спокійно відрізає голову якомусь прихильнику Каддафі... Зрештою, перечитайте спогади свідків подій 40-50-их років на Зах.Україні, це все сталося яких 60-70 років тому. То може, краще нудний лібералізм і толерантність, супермаркети і споживче кредитування, ніж комендантська година, арешти і масові розстріли? Можете закидати мені цинізм, конформізм і що завгодно, але тоді спитаю - а ви справді готові перерізати горло якомусь православному (мусульманину, католику, ліберальному інтелектуалу, націоналісту ітд.), який відмовляється поділяти ваші погляди? Ну а написано - ну так, блискуче. Сподіваюся тільки, що такі тексти ніколи не стануть реальністю.
888 2011.12.26, 11:01
2 Кук. Звичайно, що краще лібералізм.... Тепло, комфортно... Але все має свій початок, розквіт і кінець. "Попереджений - значить озброєний" (перед несподіванкою). А текст цей зовсім не буквальний "план дій" - а лише метафора, притча....
Пек 2011.12.26, 11:19
Крузейд, як і джихад - це не "відрізання голів невірним", а боротьба з внутрішнім демоном егоїзму....
Кук 2011.12.26, 12:04
...лише метафора :) Все починається з метафор і ними ж завершується. 2011 років тому ходив один дядько, розказував притчі, вигадував метафори. Ми досі живемо у світі, народженому з його притч і метафор. Тому обережніше з метафорами, вони схильні до матеріалізації.
Сашко 2011.12.26, 12:30
Кук, не треба серйозно обговорювати бздури. Воно того не варте. Шкода, що більшість направду не потребує енциклопедій. Як пише той надрозумний Володя, головне - як))) Дуже яскрава ілюстрація настроїв. Маса прагне шоу. Напевно, хліба їй уже вистачає.
Сашко 2011.12.26, 12:58
Точно, більше не прийду - навіщо на агресивних ідіотів час витрачати. Володю, від тебе ж Фірткою за кілометр тхне. І тебе не вчили, що відбивати відвідувачів (будь-яких) не можна? Па-па, хлопці, не захлиніться брудом у Новому році)
Володя 2011.12.26, 12:47
Саша, ну як се "бздура", то чо' шастаєш сюди як по свячену воду і коментуєш одне за другим? Ти вже не читаєш реферати, піднявся на рівень штудіювання енциклопедій? Ти на правильному шляху, юначе! Але до Корча тобі наразі далеко (в значенні кількості перечитаних енциклопедій). Колись ти перечитаєш всі доступні тобі енциклії і тобі захочеться чогось небагатослівного і красивого, тоді ти почнеш розумінти Корча і його есеї. .......Хоч на цей комент не відповідай, зроби вигляд, що ти більше сюда не ходеш, на ці "бздури", що тобі то нецікаво...
Куку-Просунутий 2011.12.26, 13:18
Не всі притчі і метафори проживуть тисячоліття, це що створює більшість з нас,живе на протязі одного дня.
Володя 2011.12.26, 13:02
Від мене хіба шо якимось полівінілхлоридом може тхнути - бо я живу в Калуші)))))))))))))))) І тобі всього доброго в Новому Році!!!
попереднику 2011.12.26, 13:49
куди "просунутий"?
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

634
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1834 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

725
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2929
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754