Прикарпатська преса про евакуаторів на полюванні, могилу з двома пам'ятниками, живучий "уряд камікадзе" та алкоголь, який не женуть від школи

 

Огляд прикарпатської преси за період з 12-18 лютого 2016 року.

 

Репортер

 

Алкоголь не женуть від школи Недавно на оперативній нараді у міського голови Івано-Франківська секретар міськради Оксана Савчук нагадала, що біля 23 школи на вулиці Мазепи з кіоску продають пиво й сигарети. Савчук запропонувала перевірити наявність дозволу на торгівлю та заборонити продавати алкоголь біля школи. То хто винен і що робити?

 

«УКРОП» оголосив масштабну акцію «Так - безкоштовному харчуванню в школах»Минулого тижня депутати Івано-Франківської міської ради вд партії «УКРОП» оголосили про старт масштабної кампанії «Так – безкоштовному харчуванню у школах».

 

Андрій Фармуга :«Основна травма не у бійця в голові, а те, як його зустрічає суспільство»  Війна змінює людей і зачасту не лише найрідніші не тямлять, що ж сталося з демобілізованим бійцем, а він і сам до кінця цього не усвідомлює.  З ким поділитися, хто зрозуміє? Нині в країні набирає обертів проект «Побратими» - сама назва вже говорить, що тут бійцям у реабілітації допомагають  такі ж  бійці. Як це працює, розповідає франківець,  громадський активіст Андрій Фармуга, який відслужив у 79 аеромобільній бригаді і нині якраз проходить цей тренінг.

 

Евакуатори виїжджають на полювання Якщо ви бачите, що на місці, де ви припаркували автомобіль, його вже немає, не панікуйте. Телефонуйте на 102, але не поспішайте заявляти про викрадення. Скоріш за все, його евакуювали.  

 

Гуцул до гуцула або Румунія відкриває кордон Майже 150 років гуцули жили в одній країні, ходили на один базар та йшли до одного війська.  Коли ж совіти встановили свої кордони, сотні сімей лишилися по два боки границі. А про піший перехід з Прикарпаття до Румунії «предметно, конкретно й безпосередньо» загородили ще з 2008 року. Тепер виглядає, чекати залишилось недовго.

 

Західний кур’єр

 

Почали з найгіршої У Івано-Франківську розпочався сезон капремонту доріг. Цьогоріч вибірковими та капітальними ремонтами планують охопити понад два десятки івано-франківських вулиць, завершити роботи на дев’яти перехідних об’єктах, де ремонти розпочали торік, і почати реалізацію завершального етапу проекту сполучення Південного та Північного бульварів. Втім, уже зараз зрозуміло, що виконати усі ці плани буде вельми проблематично.

 

Держава не може  - ГО допоможе Боротьба з корупцією – новий тренд у сфері діяльності громадських організацій. Офіційно, згідно з Єдиними реєстром громадських формувань, зловживанням влади в Україні протистоять сотні громадських формувань. А більше трьох десятків  у своїй назві містять словосполучення «антикорупційне бюро»…

 

Школи Івано-Франківська переходять на шестиденку? У вівторок управління транспорту та зв’язку міськвиконкому отримало офіційне повідомлення від управління освіти і науки про запроваджений шестиденний навчальний тиждень у трьох школах міста – Українській гімназії №1, СШ№1 та СШ№11.  

 

Галицький кореспондент

 

Наркомани мають піти? У селі Клузів, що в Тисменицькому районі, відкрили реабілітаційний центр для алкоголіків ті наркозалежних. Місцеві жителі обурені появою нових сусідів.

 

Нерозділена вина Наприкінці минулого року не тільки в нашій області,  а й далеко за її межами значний суспільний резонанс викликала справа про зникнення двох малолітніх школярок, які, як згодом виявилося, мали статеві стосунки з  іноземними студентами Івано-Франківського медуніверситету. Двоє арабів, звинувачених у цьому злочині, нині перебувають під вартою, і є підстави сподіватися, що винні будуть притягнуті до відповідальності. Хвиля осуду торкнулася й самих дітей. Та жодним чином у справі не фігурують батьки, а за законом саме вони несуть відповідальність за життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

 

Могила з двома пам’ятниками Днями минув рік, як загиблого в зоні АТО Ігоря Денисіва поховали на його батьківщині, у Долинському районі. Щоправда, не у рідній Новоселиці,  а там, де він до мобілізації проживав із дружиною та дітьми - у Княжолуці. Та навіть після смерті чоловіка у його родині немає злагоди. Раніше чвари стосувалися грошей – матеріальної допомоги, яку виплачують родичам загиблих учасників АТО. Тепер – місця поховання. І мати, і дружина вирішили поставити пам’ятник на могилі Ігоря Денисів, але кожна від себе.  

 

Родичі загиблих винять генерала У місті Павлограді, що на Дніпропетровщині, триває судовий процес над заступником начальника Генштабу ЗСУ, генерал-майором Віктором Назаровим. Його звинувачують у злочинній халатності, через яку в червні 2014 року в аеропорту Луганська був збитий літак ІЛ-76 із 49-ма українськими військовими на борту. Серед загиблих був і коломиянин, військовий льотчик 25-ї мелітопольської  бригади транспортної авіації Олександр Козолій.

 

І землю не дали, і гроші забрали В Івано-Франківську земельними «кинули» учасників АТО та родичів загиблих героїв на понад 100 тисяч гривень.

 

Простих дітей не буває На Рожнятівщині вчителька поскаржилась дирекції школи, райвідділу освіти і департаменту освіти й науки  ОДА на учня-другокласника з вимогою, щоб його перевели на індивідуальну форму навчання через неадекватну поведінку та низький рівень знань… її усунули від викладання в цьому класі і позбавили класного керівництва.

 

Галичина

Головний показник – довіра населення Січень у нашій області видався тяжким. До сумних повідомлень з фронту - а за місяць загинуло четверо наших бійців – додалася кримінальна хроніка, що посіла чільне місце в місцевих засобах інформації. Брат, не поділивши грошей, убав брата, онук позбавив життя бабусю, син – маму, на вулиці з найшли застреленого чоловіка, в центральному готелі обласного центру з травматичного пістолета вбили 29-річну громадянку Росії…

 

«Уряд камікадзе» виявився живучим Ще напередодні розгляду питання про звіт уряду за рік роботи здавалося, що відставка Кабінету Міністрів Арсенія Яценюка є неминучою. Було відчутно, що непорозуміння між Президентом та прем’єром заходять чимраз далі, і лише лінивий серед політиків не казав про те, що глава держави шукає кандидата на чільну урядову посаду…

 

Вікна

Учасники АТО хочуть повернути із приватної власності сина екс-голови Калуської РДА земельну ділянку площею 2 га Днями на сесію Ріп’янської сільської ради приїхали учасники АТО. Військові звернулися до депутатів з тим, щоб вони відмінили рішення сільської ради кількарічної давності, яким віддали у приватну власність сину екс-голови Калуської РДА Василя Іванишина земельну ділянку площею 2 га. Цю землю пропонують поділити між військовими. Сам колишній посадовець каже: якби бійці АТО звернулися до нього чи сина «по доброму», то землею би поділилися. А після такого публічного розголосу — нехай судяться.

 

Життя без ЖЕО: місія (не)можлива? Понад півроку в Україні триває реформа житлово-комунальної сфери, а в Калуші про неї заговорили лише зараз. До 1 липня калушани мають не тільки визначитися із формою управління будинком, але й обрати альтернативу ЖЕО. Якщо така буде.

 

Лідія Іваницька: «Молодих нащадків по прямій лінії в Івана Франка вже більше немає»Цей рік — ювілейний (160 років із дня народження) і, водночас, скорботний (100 років із дня смерті) для шанувальників Івана Франка. Лідія Романівна Іваницька — фундатор музею-оселі родини Івана Франка в Підгірках, нагадала, що цього року в Україні святкують подвійний ювілей поета. Так, у 2016-му виповнюється одразу дві дати, які пригадують нам біографію одного із найвидатніших письменників новітньої української літератури — Івана Франка. 


18.02.2016 868 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1054
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2441
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2067
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2107
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6408 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2398 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

268

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1090

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1129

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1335
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

213
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

548
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2006
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26449
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

509
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10412 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7950
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

492
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

353
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

507
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

579
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1525