Дмитро Міхалець: Мабуть, ще не всі розуміють, що я не людина системи

 

/data/blog/99106/a4234801c2bf3add5d2fd6b23c4d8e7b.jpg

 

31 січня в Івано-Франківську відбулися зміни – у місті з’явилася патрульна поліція. Молоді спеціально навчені дівчата та хлопці вийшли на вулиці міста, аби стежити за порядком та спокоєм іванофранківців.

Керівником патрульної поліції Івано-Франківська став 26-річний хмельничанин Дмитро Міхалець, який керував ротою патрульних поліцейських у Києві. Він - активний учасник Євромайдану та член Самооборони.

Свого часу, коли почали набирати нових патрульних у Києві, Дмитро подав документи через Інтернет і пройшов всі етапи суворого відбору.

В Івано-Франківську Дмитро Міхалець людина нова, тож ми вирішили дізнатися, про нього більше.

 

 

Можете пригадати, як починалася Ваша кар’єра в патрульній поліції?

 - Коли почався набір в Києві я один із перших подав заявку на вступ, і один із перших поїхав здавати тести. Після того мене довший період нікуди не кликали, але згодом прийшло запрошення на ВЛК і фізо. Після проходження всіх етапів знову була тиша. Я сильно хвилювався, бо знав, що декого вже запросили на навчання. Думав, що вже нічого не вийде, але мені таки зателефонували. Повідомили, що я пройшов та запросили на навчання.

 

А до поліції де ви працювали?

 - До поліції я працював в Державній службі медицини катастроф і паралельно займався бізнесом – кліматичними системами. Довелось покинути роботу, залишити сім’ю і переїхати в Київ на навчання.

 

Навчання було цікавим?

 - Якщо чесно, мені воно давалося тяжко оскільки я в правоохоронних органах ніколи не був. Я не знав, що таке кримінальне право чи адміністративний кодекс – ніколи в очі його не бачив. Тож довелось вчити все з нуля.

Потім, за рекомендацією викладачів, я потрапив у сотню, з двох тисяч поліцейських, майбутніх командирів рот.

Ми пройшли навчання з американцями, які передали нам хороший досвід, навчили азів керівництва. Наприклад, як знаходити спільну мову з підлеглими та як вирішувати конфліктні ситуації.

 

З таким ростом Вас сміливо можна назвати символом української поліції. Як ви до цього ставитесь?

 - Мені приємно це чути (сміється). Якщо серйозно, то у підлітковому віці я комплексував через те, що в мене такий високий зріст. З часом ці комплекси зникли. Зараз в мене є багато друзів, які мають такий же зріст.

 

Ви одружений? До Івано-Франківська переїхали самі чи з коханою людиною?

 - Я одружений. Але наразі приїхав сам. Звісно хотілося, щоб дружина була поряд, але вона розуміє, що я майже живу на роботі. Приходжу додому посеред ночі, а інколи навіть залишаюся ночувати тут. Краще нехай все більш-менш налагодиться, а потім можна буде щось думати.

 

А Ви винаймаєте квартиру, чи Вам надали житло?

 - Мені ніхто нічого не надавав. Я винаймаю квартиру за власний кошт.

 

Якщо порівнювати Київ і Франківськ, то чого Вам не вистачає в нашому місті?

 - Бракує специфіки роботи. Там дуже насичений графік – за день оформляли до ста викликів. Це були різні ситуації. Зокрема дуже багато розбоїв, хуліганок, автокрадіжок. В Івано-Франківську спокійно, тут найбільша проблема – авторагулізм (посміхається). От затримання грабіжників на Січових Стрільців стало резонансом, хоча в Києві до таких ситуацій вже звикли.

 

Можете більше розказати про це затримання?

 - Ми там випадково опинились, коли їхали на інший виклик. Побачили масу людей і що Нацгвардія та оперативна група затримують чоловіка. Наші вже стояли по периметру – контролювали порядок. Ми також зголосилися допомогти, тим паче всі були при зброї. Коли підійшли до кафе, побачили ще одного підозрюваного, якого там же і затримали.

 

Але при затримані з підозрюваними була жінка… Вам відома її подальша доля? Ходять чутки, що це дочка досить впливової людини в місті.

 - Жінка дійсно була. Оперативники її тримали, щоб вона не підходила до підозрюваних, але кайданки їй не одівали. Вона весь час кричала, що в неї хвора дитина до якої її оперативники нібито відвезли. Подальша її доля мені невідома, але я планую поцікавитись цим питанням.

 

Яких змін потрібно чекати іванофранківцям з появою нової патрульної поліції?

 - Перш за все я хочу навести в місті порядок. Насправді є дуже багато планів та ідей. Головне, щоб була підтримка влади, а за кілька місяців буде видно і результат нашої роботи.

 

З якими проблемами в роботі вже довелося зіштовхнутися?

 - Найбільша проблема – це відсутність комунікації через брак часу. Також велика проблема в тому, що в Івано-Франківську всі один одного знають і, мабуть, ще не всі розуміють, що я не людина системи. Я не розумію старих законів, які тут прижились. Я не розумію того панібратства та кумівства.

 

А з поліцейськими з міського відділу знаходите спільну мову?

 - Тут взагалі без проблем. Правда вони не звикли до нас, але вони йдуть нам на зустріч. В Києві цього не вистачало. Коли ми тільки починали працювати в столиці нам лише палки в колеса вставляли.

 

Чого найбільше бракує франківським копам?

 - Безумовно досвіду. Також їм потрібен час аби навчитись. Я готовий ділитися з ними своїм досвідом, але спочатку мені потрібно відпочити, випити келих вина і виспатись (сміється).

 

Ви згадали про вино, а як взагалі ставитесь до шкідливих звичок?

 - Я не курю і дуже рідко вживаю алкоголь. Лише десь на свято і в колі близьких мені людей. Звісно, по-молодості всяке було, але коли я десь в 19 років почав активно займатися спортом алкоголь став табу.

 

Ви професійно займались спортом, яким саме?

 - Це не було професійно, тренувався тільки для себе. Трохи займався боксом, вільною боротьбою, грав у баскетбол і паралельно ходив у тренажерний зал.

 

Зараз ви на керівній посаді, роботи побільшало?

- Якщо чесно, будучи керівником я багато спілкуюся з людьми і стараюся вирішити їхні проблеми. Звісно роботи дуже багато, але я сиджу і мені не вистачає вулиці. Не тільки київської, а просто вийти на вулицю, щоб допомогти вирішити якийсь конфлікт. Вулиця затягує. Але таке буває не у всіх керівників, а тільки в тих поліцейських, які знайшли себе в цій роботі.

 

Розмовляла Ірина ГАВРИЛЮК


11.02.2016 Ірина ГАВРИЛЮК 1305 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1866
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1807
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1808
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5324 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1468

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

666

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

733

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

921

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

958
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1703
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3624
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10203
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26075
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10130 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7668
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

853
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1355
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

336
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1224
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

821
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1031