Ігор Дебенко про українське суддівство, романтичний футбол, деруни та секрет успішного сімейного життя

 

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xla1/v/t1.0-9/292378_338972096190704_414674570_n.jpg?oh=6eb41af5a3f1a8207983e9f0d8f31a07&oe=5744D313

 

Ігор Дебенко відомий широкому загалу, насамперед, як активний громадський діяч та політолог. Кілька останніх років він очолював департамент інформаційної політики ОДА, від нещодавнього часу обіймає посаду першого заступника ОТБ "Галичина" та попри зайнятість за основним місцем роботи, Ігор не полишив свою другу професію.

 

Попри молодий вік, Ігор Дебенко вже чотири роки поспіль входить до числа найбільш перспективних футбольних арбітрів України, які проводять матчі національної першості з футболу серед професійних команд. А вже весною іванофранківець судитиме матчі Першої ліги.

 

Днями вдалося висмикнути Ігоря Дебенка з його насиченого графіку на "попити кави і потеревенити". Розмовляли майже дві години про роботу, сім'ю, але основне - про футбол. Вийшло щиро й неформатно.

 

Розкажи, як ти прийшов в суддівство?

Не повіриш – досить таки випадково. Так, як мій батько був професійним футболістом, згодом тренував,  то я ще змалечку їздив з батьком по різних футболах. З семи років також почав тренуватися. Займався у ДЮСШ, згодом у "Прикарпатті" й як і всі однолітки мріяв колись стати гравцем топ-клубу. Однак у 16-річному віці одержав травму великої гомілкової кістки, яка вимагала тривалого лікування. Одразу виникла дилема - лікуватися і далі займатися футболом чи зосередитись на навчанні, поступати в університет, оскільки в той час саме закінчував випускний клас Української гімназії №1. Зрештою, за порадою мами, обрав навчання, але любов до футболу нікуди не поділась.

Вболівав, ходив на матчі, стежив за перипетіями футбольних баталій по телебаченню і вже, навчаючись в університеті, відсудив свій перший матч - одного разу голова Тисменицької районної федерації футболу запропонував мені спробувати свої сили в суддівстві. Спершу поставився з певною іронією, адже в якості арбітра себе навіть ніколи не уявляв.

Однак, згодом вирішив таки спробувати. Дебютував у Крихівцях, а далі воно і закрутилось. Через півроку на мене звернули увагу в комітеті арбітрів обласної федерації футболу, взимку запропонували поїхати на навчально-тренувальні збори. Пригадую, поїхали в гори на тиждень – працювали над фізичною підготовкою, здавали тести, паралельно обслуговували матчі Кубку Підгір’я.

Долею випадку уже через рік здав тести на арбітраж ЧУ серед дитячих команд.

У 2012 році мене викликали на збори молодих арбітрів в Києві, за підсумками яких здобув право проводити матчі 2-ї ліги Чемпіонату України серед професійних команд. Радості не було меж, наразі ж маю за плечима близько 50 матчів. Цієї зими мене рекомендували на матчі Першої Ліги. Наразі успішно здав нормативи, весною пройду збори й маю надію, що вже в березні дебютую на цьому рівні.

 

 

Що для тебе суддівство?

Для мене - це в першу чергу сама гра, мати змогу відчувати на футбольному полі всі ті емоції, котрі переживають футболісти. Звичайно - це трохи інше, але... Так вийшло, що футбол грав небагато, але навіть це дозволяє досить легко розуміти гравців, якомога правильніше трактувати єдиноборства, адже усвідомлюєш, що це таке. Часто я намагаюся просто поставити себе на місце гравців.

 

Хороший арбітр це...

Особисто для мене, це коли після фінального свистка покидаєш поле з відчуттям того, що якісно провів матч, коли за день-другий, зустрічаючи на вулиці когось з футболістів, тренерів чи вболівальників, ви вітаєтесь і нормально спілкуєтесь без будь-якого дискомфорту. Багато хто думає, що арбітри - це люди, які не розуміють футбол і роблять все для того, щоби заважати грати. Хороший арбітр - це людина, яка розвіює ці стереотипи.

 

 

Чи є у футболі правило, яке ти б хотів змінити, замінити чи просто забрати?

Якщо чесно, я б змінив, не так правило, як його трактування. Це я про гру рукою. Хотілося б, щоби з'явилося більш однозначне його трактування, хоча це, безумовно, досить складно, адже грань між трактуванням, коли гравець грав рукою зумисне, а коли м’яч потрапив в руку гравця і торкання було випадковим у багатьох випадках досить тонка.

Цікавий факт - кілька років тому в Україні була запроваджена практика – не важливо, яка була рука, дотик і одразу ж порушення правил. В результаті – в окремих випадках доходило майже до абсурду, захисники в штрафному майданчику бігали із руками за спиною, а гравці атакуючої лінії не відмовлялися від можливості влучити в руку захисника з розрахунку на призначення 11-метрового.

Очевидно, що трактування такого роду епізодів залишається на розсуд арбітра. УЄФА, Комітет арбітрів України, наша обласна федерація постійно розробляють рекомендації щодо правил гри та трактування епізодів, в тому числі гри рукою, відшліфовують наші навики, методично допомагають. Тому тут скоріше питання в довірі до арбітра, адже вже така людська натура, що невдоволені знайдуться завжди, а догодити всім неможливо апріорі.

 

А як, щодо електронної системи фіксації голу?

Безумовно, тут також непоодинокими є випадки, коли досить таки складно до міліметра визначити – був гол, чи м’яч все ж не пересік ПОВНІСТЮ лінію воріт. Всі ми пам'ятаємо матч Євро-2012 Англія – Україна і незарахований гол нашої команди. Аналогічна ситуація склалася під час матчу Чемпіонату світу Німеччина – Англія, коли вже англійці забили чистий м’яч, однак його не зарахували, чи суперечливий момент під час останнього фінального матчу Кубку області. Так чи інакше такого роду моменти є дуже неприємними, в першу чергу для самих арбітрів, вони впливають на кінцевий результат гри, а тому дуже важливо правильно їх трактувати.

Уже на Чемпіонаті Європи у Франції систему електронної фіксації взяття воріт буде впроваджено на практиці. Надалі її планують поступово запроваджувати під час матчів європейських клубних турнірів. На мою думку, все, що йде на користь грі – добре й його необхідно підтримувати.

 

 

Коли прикарпатських арбітрів можна буде побачити за обслуговуванням єрокубків та матчів збірних команд?

Матчі єврокубків та збірних команд - моя мрія, як і кожного укранського арбітра. Ти очевидно знаєш, що один іванофранківець вже обслуговував матчі чемпіонату світу - це Мирослав Іванович Ступар. Пройшов час. Зараз в області ми маємо двох діючих арбітрів ФІФА - Мирослав Вовчок по футзалу та Анастасія Романюк - жіночий футбол. Вони на правильному шляху.

 

Ну може злегка звангуєш?

Коли побачимо прикарпатського арбітра на найважливіших матчах відповісти важко. Це титанічна робота протягом багатьох років. Головне до цього прагнути, а Бог добрий!

 

Хто на твою думку кращий, чи то пак зірковіший - Роналду чи Мессі?

Хоча я вже тривалий час вболіваю за мадридський "Реал", але оберу все ж Мессі. Чому? А все просто – хоча обидва веноменальні, надзвичайно технічні гравці, як на мене, Мессі грає все ж у більш романтичний футбол. 

 

От ти назвав Мессі романтиком...

Розумієш, за останні роки футбол перестав бути лише грою-видовищем. На перший план все більше виходять тактичні дії, атлетичні якості, зростають швидкості. Це свого роду механізм певного алгоритму підготовки. Він все більше стає якимось атлетичним видом спорту. Варто переглянути бодай кілька матчів «класики», які у час зимової перерви часто транслюють по наших телеканалах. А Мессі, власне, попри всі ці якості, є для мене все ще прикладом того романтичного футболу, якого вже немає.

 

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/386841_338976316190282_336195026_n.jpg?oh=4abe94cccae983ec23fbe0cf674ba83b&oe=5724B4C2

 

Ех, одразу згадалося Івано-Франківське "Прикарпаття" 90-х... Склади символічну збірну футбольну команду із прикарпатських арбітрів...

О, це цікаво. Скажу відверто, що ми з хлопцями також любимо пограти у футбол. Свого часу арбітри навіть виставляли власну команду на обласних змаганнях з футзалу. Зараз у нас збиратися виходить досить рідко, але коли це вдається, дехто навіть забуває, що він насправді арбітр.

Якщо ж говорити про символічну збірну, то в нашій на воротах стояв би секретар федерації футболу, спостерігач арбітражу - Ілля Фреїк. Відповідний досвід у нього вже є.

Захисники - Володимир Луцький з Калуша. Він є екс-арбітром першої ліги. Тарас Семанюк - один з кращих арбітрів в нашій області. Третім захисником у нас був би Ігор Лаврів - колишній арбітр вищої ліги.

У півхазахисті грали б:  Тарас Клим - голова обласної федерації футболу, колишній асистент арбітра ФІФА; Василь Ольшанецький – колишній асистент арбітра ФІФА; Андрій Нізола та Тарас Дем'янчук - одні з провідних сьогодні обласних арбітрів.

В нападі грав би я - оскільки саме на цій позиції виступав у юнацькому віці. На стрижні атаки також діяли б Євген Геренда – не так давно один з кращих арбітрів Прем'єр-ліги. Ну і, безумовно, Юрій Синишин – сьогодні асистент арбітра другої ліги.

Ну а тренером цієї дрім-тім міг би бути хіба що Михайло Овчар - колишній арбітр ФІФА, а сьогодні очільник наших спостерігачів в області, спостерігач арбітражу першої ліги. Це людина, котра має сильні організаторські здібності, відповідну риторику, він би міг спрямовувати дії нашої команди, а головне – презентувати її.

 

 

 

Футбол посудили, пограли, тепер саме час його подивитися. За кого уболіваєш?

Коли наші клуби грають в єврокубках, то уболіваю за усі, адже вони захищають чесь нашої країни та приносять залікові бали в загальний  рейтинг. Про збірну України думаю казати не варто - за неї уболівають усі.

Якщо вести мову про іноземні чемпіонати, то як вже казав є вболівальником із багаторічним стажем мадридського "Реалу". Прожив з цією команду багато матчів, намагаюся жодного не пропускати. Хотілося б побачити їх наживо.

З європейських чемпіонатів люблю англійський. Він найвидовищніший. В ньому арбітри дозволяють грати, а гравці не симулюють і по-чоловічому борються до останнього моменту. Там остання команда чемпіонату, настроївшись, може обіграти першу.

 

Давай трохи відійдемо від футболу в сторону кухні. Яке блюдо, яке тобі готує дружина, є найулюбленішим? Чи може ти готуєш собі сам?

Дружина готує дуже смачно. Люблю все, але найбільше її плов та мамині вареники. Щодо того, чи готую сам, то зауважу, що коли навчався у Львові, то життя змусило навчитися) До кінця першого року навчання вже смажив деруни, які в мене і зараз виходять непогано, міг навіть і піцу зробити. Сьогодні готую хіба що, якщо дружина не може.

 

Розкажи про свій тренерський штаб, який допомагає тобі в житті...

Очевидно, найперше це дружина Вікторія. Познайомились ми з нею випадково - на одному із студентських конкурсів краси, який відбувався в нашому драмтеатрі. Я тоді закінчив університет, дружина навчалася в аспірантурі. Так вийшло, що ми сиділи поруч, спілкувалися. Перед його початком я жартома сказав, що переможе конкурсантка під номером 9. Так сталося, що у підсумку саме дівчина під цим номером і перемогла.

Після конкурсу краси ми продовжили спілкуватися - в соцмережах, по телефону. Зустрічалися майже два роки, після чого вирішили, що найкращим продовженням наших стосунків буде одруження. Я дуже вдячний їй за те, що вона є в моєму житті. Дякую, що подарувала нам доню, яка нещодавно народилася.

 

 

Твоя дружина любить футбол?

Спочатку вона ставилась до нього байдуже. Не через те, що не любила, а через те, що не стежила. Але від нещодавна все почало змінюватись...) Кілька місяців тому їздили з нею на матч збірної до Львова – так от один із вболівальників, який сидів поруч, був щиро здивований її обізнаністю футболістів обох команд)

 

А як щодо порад?

Вона мене підтримує, як ніхто. Постійно ділюся з нею враженнями, але цікаво, що на жодному матчі, де я судив вона не була. Принаймні поки що...

 

Ну і наостанок - секрет успішного сімейного життя від Ігора Дебенка

Вважаю, що успішне сімейне життя складається із зусиль обох для добробуту сім'ї, взаємоповаги та кохання. Одна з головних складових нашого успіху - це моя дружина, її витримки, бажання. Перебуваючи у декретній відпустці, вона фактично займається вихованням дочки, оскільки я зазвичай або на роботі, або в роз'їздах. У свою чергу, намагаюся бути її опорою.

 

 

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/l/t1.0-9/12642585_1090812534317577_7544591355436448098_n.jpg?oh=2891f9eb0827ecb0427909fb5c97de78&oe=573ABF1D

 

Розмовляв Ростислав КОВТУН


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1023
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2416
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2059
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2094
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6369 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2386 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

260

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1073

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1116

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1325
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

201
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

539
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1998
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26440
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

496
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10399 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7939
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

484
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

344
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

489
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

569
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1512