Прикарпатська преса про пікети та реформи, любов політиків до ЗМІ, зброю, що не мовчить та курс на озеленення

 

 

Огляд прикарпатської преси за період з 28 січня по 4 лютого 2016 року.

 

Галицький кореспондент

Багатії і злидні Франківської міськради. Рух «ЧЕСНО» в рамках кампанії «Стеж за грошима» проаналізував декларації депутатів, щоб виявити корупційну складову або потенційну залежність міських обранців від власних інтересів, а не від волі виборців. До уваги були взяті доходи депутатів Івано-Франківської міської ради за 2014 рік.

 

Курс на озеленення. Одним із пріоритетних завдань нинішньої івано-франківської влади  є збільшення в місті кількості зелених насаджень, рекреаційних зон, парків і скверів. Проте більшість територій, де можна облаштувати місця відпочинку, продані під забудову або перебувають у довгостроковій оренді.

 

Любов політиків до ЗМІ. З обранням міським головою Руслана Марцінківа депутати міської ради все більше почали говорити про те, що треба щось міняти в роботі комунального  підприємства – ТРК «Вежа». У грудні на засіданні бюджетної комісії її голова й очільник «свободівської» фракції Роман Онуфріїв заявив, що телебачення «Вежа» ніхто не дивиться, тому, скоріше за все, його закриють і залишать тільки радіо. Мовляв, немає сенсу витрачати на нього бюджетні кошти…

 

У Бурштині скінчилася земля атовцям. Мабуть, зараз по всіх куточках України ті, хто воював на сході, вдома ведуть іншу війну – за землю. Не став винятком і Бурштин. 28 січня відбулася шоста сесія Бурштинської міської ради, під час якої обурені учасники АТО спершу тихо й мирно чекали «різного», щоб отримати відповідь, коли ж отримають землю, але не витримали і почали виговорюватися швидше.

 

Легендарний чеченець передбачив війну в Україні. Генерал, голова якого коштувала мільйони доларів. 1 лютого вшанували річницю загибелі Іси Мунаєва, очільника проукраїнського Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, який віддав своє життя за Україну. Спогадами про легендарного військового ділиться його охоронець, відважний чеченський боєць із позивним Алі, який днями разом із дружиною перебував в Івано-Франківську.

 

Репортер

Пікети та реформи. Минулого тижня відбулася уже третя сесія франківської міської ради. Червоною ниткою по ній пройшлося питання безоплатного харчування у молодших класах, а разом із тим депутати таки проголосували за чимало цікавих нововведень.

 

Зброя не мовчить. Прикарпаття переповнює зброя. Дедалі частіше поліція звітує про вилучення пістолетів, набоїв та гранат. Після того, як при вході у франківський нічний клуб чоловік витягнув з машини автомат Калашникова, а в готелі вбили громадянку Росії, проблема нелегальної зброї в області постала ще гостріше.

 

Історія двох «опорників». Рік тому, у кінці січня – на початку лютого 2015 року, під Дебальцевим відбувалися драматичні події. Завершувалася багатомісячна оборона опорних пунктів у селах Нікішине та Рідкодуб. Ще до утворення сумнозвісного «оперативного оточення» ці діві позиції сил АТО вже перебували в оточенні та змушені були прориватися з нього з важкими боями.

 

Прикарпаття матиме шпиталь. Після прийняття держбюджету на 2016 рік медичні заклади «Укрзалізниці» передали на місцеві фінансування. Тобто тепер це майно – власність громади. Львівська залізниця в Івано-Франківській області мала два мед заклади: вузлову лікарню в Коломиї та цілий комплекс в Івано-Франківську: поліклініка на вокзалі, приміщення на Тарнавського й Вовчинецькій. І що там тепер буде?

 

Західний кур’єр

Стоп, кадри! Олег Гончарук зміцнює вертикаль влади «своїми» людьми.  В Івано-Франківській ОДА – кадрові ротації. Нещодавно заступником голови з економічних питань став Ярослав Паранюк (до цього – голова Богородчанської РДА), який змінив на посаді Володимира Кушніра. Чиновник, який за сумісництвом очолював виборчий штаб Блоку Петра Порошенка в області на місцевих виборах, вирішив подати у відставку з держпосади відразу після завершення електоральної гонки у жовтні минулого року.

 

Хто платить за рахунком? На відновлення безкоштовного харчування учнів 1-4 класів у Івано-Франківську необхідно 9 млн. 966тис.грн. Таку цифру під час сесії міської ради озвучив депутат від фракції «УКРОП», директор ЗОШ №18 Дмитро Чміль. «У перших-четвертих класах навчаються 11184 учнів. Вартість сніданку – 11 гривень. До кінця навчального року залишилося 91 робочий день. Отже, сума, яку потрібно виділити, щоб звільнити усіх учнів від плати за сніданки та оплатити їхню вартість із  міського бюджету складає 9 мільйонів 966 тисяч гривень»…

 

Двоє за ґратами, три тисячі – в заручниках. Від вчинку арабів-педофілів страждають всі іноземні студенти Івано-Франківська.  Скандал за участю групи вихідців з країн Близького Сходу, які навчаються в івано-франківських вишах, блискавично розлетівся по місту, регіону, швидко вийшов за його межі, перенісся на рівень Києва,  а звідти – виплив на міжнародному рівні. 13 арабів, яких звинуватили у тому, що вони протягом тижня ґвалтували двох франківчанок віком 12 та 11 років, наробив шуму, без перебільшення, на півсвіту.

 

Галичина

Профспілки закликають до страйку. Днями відбулося засідання Ради профспілок  області, на яке винесли лише внутрішні спілчанські питання, а й найперше вирішили обговорити нинішнє соціально-економічне становище в державі та дії професійних спілок із захисту  прав та інтересів своїх членів. Вже у своїй доповіді голова Ради профспілок області Ігор Басюк зазначив, що за останній рік влада фактично проігнорувала вимоги нині наймасовішої громадської організації, яка нараховує близько 10 мільйонів спілчан. Відтак профспілки починають підготовку до загальноукраїнського страйку.

 

Богородчани хочуть стати містом. У Богородчанах відбулися громадські слухання щодо зміни статуту цього населеного пункту із селища на місто. За кількістю населення, інфраструктурою це цілком можливо.

 

Насалик незаконно реорганізував музичні школи в Калуші. Вищий адміністративний суд України підтвердив незаконність рішення міської ради Калуша про реорганізацію двох музичних шкіл в одну.


04.02.2016 603 1
Коментарі (1)

Tanya Schkavro 2016.02.10, 18:37
Основна реформа середньої школи ще не розпочалася вповні, вона запланована на найближчі роки і тісно пов’язана з процесом децентралізації в Україні. На практиці це означає, що місцеві громади (органи місцевого самоврядування, об’єднані територіальні громади) матимуть більше повноважень і коштів та зможуть самі вирішувати питання щодо матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів, в першу чергу – садочків та шкіл. Саме з цією метою Кабінет Міністрів Постановою від 20 січня 2016 року затвердив зміни у порядку створення освітніх округів та визначив умови функціонування загальноосвітніх навчальних закладів в рамках децентралізації. Це дасть змогу створити на місцях опорні школи – добре оснащені всім необхідним для сучасного навчального процесу, з обладнаними кабінетами та лабораторіями для фізики, хімії, біології, географії, математики тощо. Організація та оснащення опорних шкіл фінансуватиметься як з державного бюджету, так і з місцевих бюджетів, з можливістю залучення грантових коштів. Опорні школи потрібні для того, щоб учні з різних населених пунктів, незалежно від розміру цих населених пунктів та матеріального стану родини, мали рівний доступ до якісної шкільної освіти. Оскільки опорні школи забезпечуватимуть освітні потреби населення на досить значній території, вони передбачають організоване підвезення учнів та педагогів шкільними автобусами. Цими питаннями опікуватимуться місцеві громади.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1062
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2445
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2069
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2109
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6413 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2405 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

277

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1095

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1132

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1337
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

218
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

551
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2011
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26453
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

511
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10414 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7952
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

495
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

356
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

510
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

582
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1527