Десять найвищих вершин Українських Карпат (фото)

 

Хто бував в Українських Карпатах хоч раз, назавжди запам'ятає їх вершини. Стрімкі кам'янисті, порослі ялівцем чи засніжені — високі гори ваблять у будь-яку погоду чи пору року. І от чому.

Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 карпатських вершин. До речі, 9 з 10 розтяглись ланцюгом по Чорногірському хребту, і лише одна лежить поза його межами.

Брецкул (Брескул)

Брескул

автор фото Ярослав Тюрменко

Перша в списку: гора Брецкул. Висота — 1911 м. Знаходиться поряд Говерли і має куполоподібну форму, через що, вірогідно, і отримала таку назву: від гуцульського наріччя "брецкул" — "набряклий", "випуклий". Корисно знати: неподалік вершини є однойменне озеро.

Туркул

автор фото Андрій Майовський

Як і Брескул, гора належить до масиву Чорногори. Висота — 1933 м. Розташована на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей. Вершина Туркулу має трикутну форму, а з самісінької маківки відкривається дивовижний краєвид на Чорногірський хребет. Біля Туркулу також є прісна водойма — озеро Несамовите, одне з найвідоміших карпатських озер.

Піп Іван Мармароський

Піп Іван Мармароськийавтор фото Олександр Котенко

Мармароси — унікальний високогірний масив, геть не схожий з Чорногорою. Недарма цю місцину називають "гуцульськими Альпами": різко розчленовані схили, гострі скелясті виступи, численні обриви і значні перепади висот українським Мармаросам і європейським Альпам надають схожості.

А ще в Україні два Піп Івани. Той, що лежить у Мармароському масиві на Закарпатті зветься Піп Іван Мармароський і має 1936 м заввишки. Вершина на вигляд пірамідальна, зі стрімкими уривчастими схилами.

Менчул

Менчулавтор фото Stas Picoon

Менчул — гора, розташована на межі Закарпаття та Івано-Франківщини. Висота — 1998 м. Схили Менчула пологі.

Цікавий факт: У 2009 році одна з громадських організацій Івано-Франківська збиралась штучно збільшити гору на 2.5 метри, аби та увійшла до списку українських гір-двотисячників. Плани-планами, а Менчул, як і раніше, має 1998 м :-)

Ребра

Ребраавтор фото Євген Новосад

Гора Ребра — найнижчий з карпатських двотисячників, заввишки має 2001 м. Колись тут пролягав польсько-чехословацький кордон, про що й досі свідчать рештки колючого дроту, окопи, марковані стовпчики на хребті.

Гутин Томнатик

Гутин Томнатикавтор фото yAnTar

Гутин Томнатик — наступний двотисячник Чорногори. Висота вершини — 2018 м. Знаходиться гора в Рахівському районі, що на Закарпатті. Є частиною Карпатського біосферного заповідника. По дорозі на Гутин Томнатик можна зайти на Бребенескул — найвисокогірніше озеро України.

Петрос

Петросавтор фото Петро Ярміш

Петрос — "грозова гора", одна з найбільш відвідуваних вершин Карпат, і одна з найбільш небезпечних. Висота — 2020 м. Петрос стоїть одразу за Говерлою, гори розділяє глибока і довга сідловина, що робить Петрос ледь чи не окремо стоячою вершиною. Гора часто окута хмарами, у вершину нерідко б'ють блискавки, а шалений штормовий вітер скручує металеві обереги, встановлені на ній, у спіраль.

Піп Іван Чорногорський (Чорна Гора)

Піп Іван Чорногорськийавтор фото Володимир Мартинюк

Другий Піп Іван — Чорногорський, гору заввишки 2028 м також нерідко називають Чорною Чорою чи Білим Слоном. І та, і інша назви мають право на існування: на світанку схили Піп Івану і правда стають вугольно чорними, а "Білим Слоном" вершину звуть через величезну кам'яну обсерваторію, розташовану на ній. Особливо мальовничим Піп Іван стає взимку, коли сніги огортають обсерваторію. Заночувати по дорозі на Піп Іван можна на тихому озері Марічейка, що знаходиться у гущавині лісу попід вершиною.

Бребенескул

Бребенескулавтор фото Руслан Романюк

Бребенескул — друга за висотою вершина Карпат. Висота — 2032 м. Схили гори круті та кам’янисті. Часто сніг на них лежить аж до літа. В котловині між г. Бребенескул та г. Гутин Томнатик розташоване високогірне озеро Бребенескул.

Говерла

Говерлаавтор фото Роман Михайлюк

Говерла — найвища вершина України. Її висота складає 2061 м над рівнем моря. Один з найпопулярніших туристичних об’єктів у Карпатах. Назва у перекладі з угорської мови означає «снігова гора». На вершині встановлений кам'яний монумент у формі тризуба та закладено капсули із землею з усіх областей України.

Зізнавайтесь, були хоч на одній з десятки найвищих?

Микола СЕМЕГЕН, блоги на karpaty.ua


27.01.2016 1080 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1918
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1837
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1836
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5400 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2131 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1490

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

709

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

759

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

956

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

989
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1741
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3656
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10224
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26105
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10155 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7692
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

118
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

226
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

362
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1257
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

854