Депутати фракції УКРОПу звинувачують в недемократичності ситуативну більшість в Івано-Франківській міськраді (заява)

 

Фракція «Українського об’єднання патріотів-УКРОП» закликали ситуативну більшість в Івано-Франківській міській раді (ВО Свобода, БПП Солідарність, ВО Батьківщина) переглянути практику закритості та кулуарних інтриг і згадати про декларовані під час виборів відкритість, прозорість, демократичність. Про це йдеться в заяві фракції, розповсюдженій в ЗМІ:

 

 

Заява

Фракції «Українського обєднання патріотів-УКРОП»

про недемократичність та непрозорість

роботи ситуативної більшості  

в Івано-Франківській міській раді та її керівництва

Під час осінньої виборчої кампанії до міської ради всі політичні сили декларували майбутню відкритість р

оботи та прозорість прийняття рішень. Чи не найяскравішими обіцяльниками діяти «по-новому», забезпечувати справедливість та прозорість дій влади були і представники партій, які склали в діючій Івано-Франківській міській раді ситуативну більшість (БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода»). Їх передвиборчі агітки були наповнені «найщирішими» запевненнями: закритість, кулуарні інтриги та пихатість влади, мовляв, назавжди залишаться у минулому.

Проте громада Івано-Франківська недовго тішилася сподіваннями та «багатіла думкою» про доленосні наслідки Революції Гідності, які мали б кардинально змінити стосунки чиновників і депутатів з міською спільнотою. Після отримання заповітних крісел прозорість, декларована відкритість та вірність ідеалам Революції багатьох депутатів ситуативної більшості в міськраді, закінчилася.

Відомо, що демократичні правила твердять, що більшість, яка прагне прозорої та чесної політики, пропонує не лише участь депутатів, які не входять в більшість, в ключових комісіях, таких як у випадку Івано-Франківської міської ради є, скажімо, - комісії з питань бюджету та з питань містобудування та земельних відносин, а й віддає фракціям меншості посади керівників таких комісій. Опозиційні фракції мають представництва в виконавчих органах та їх контрольних комісіях. Але все це не про Івано-Франківську міськраду.

Першим «дзвіночком» недемократичності ситуативної більшості міськради стала узурпація виконавчої влади в місті Івано-Франківську – до складу міського виконавчого комітету з 15 осіб не ввійшло (навіть не розглядалося!) жодного представника від фракцій «Українського об’єднання патріотів-УКРОП», «Самопоміч» та УНП, які не ввійшли до складу цієї ситуативної більшості.

Всім відоме повне нехтування не лише демократичних норм, але й законів та Регламенту міськради на першій сесії Івано-Франківської міської ради, коли багато рішень сесії було прийнято кулуарно в недемократичний спосіб.  

Вже на другій сесії ситуативна більшість в міській раді позбавила депутатів від фракцій «Українського об’єднання патріотів-УКРОП», «Самопомочі» та УНП можливості увійти до складу ключових постійних депутатських комісій з питань бюджету та з питань містобудування та земельних відносин.

Що це означає? Це означає, що ключові, найважливіші для громади питання надходжень та видатків міського бюджету залишились мало не під грифом «цілком таємно».

Це означає, що десятки мільйонів гривень й далі будуть спрямовуватись на підозрілі оборудки під виглядом поповнення статутних фондів неефективних і ненажерливих ЄРЦ чи Муніципальних дорожніх компаній. Замість того, щоби встановлювати муніципальні надбавки вчителям, забезпечувати харчування дітей у школах, створити сприятливі умови для інвестування у робочі місця чи у туристичні проекти, як це робиться в інших містах, наша влада збирається знову фінансувати обплутані кумівством та «відкатами» безконтрольні комунальні підприємства-монополісти.

Відсутність депутатів-контролерів з фракцій меншості в земельній комісії – це вірна ознака того, що нас невдовзі очікує забудова всіх вільних куточків нашого міста через «приватні домовленості», а не через «громадські слухання». Адже, ігноруючи норми законодавства про запобігання корупції щодо конфлікту інтересів, до комісії, яка опікуватиметься землями громади міста Івано-Франківська, ганебно та цинічно ввійшли майже всі депутати-представники будівельного бізнесу міста від ситуативної більшості.

На наступне сесійне засідання, до прикладу, виноситься питання щодо складу «Комісії з питань визначення пайової участі замовників будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста". І знову ж таки, до цієї комісії, яка є вразливою до корупції та зловживань пропонуються з 12 осіб лише чиновники міського виконавчого комітету та депутати-представники ситуативної більшості в Івано-Франківській міськраді, які також мають все ті ж «конфлікти інтересів».  

Закритість і безконтрольність знову стають головними гаслами діяльності місцевої влади. Якщо громада сьогодні дозволить владі знищити механізми народного контролю за нею, то завтра ми опинимось у місті, яким на свій розсуд керуватимуть кілька зажерливих кланів, яким буде начхати на людей та їхні законні інтереси.

Враховуючи наведене вище, ми депутати фракції «Українського об’єднання патріотів-УКРОП» закликаємо  ситуативну більшість в Івано-Франківській міськраді переглянути практику закритості та кулуарних інтриг і згадати про декларовані під час виборів відкритість, прозорість, демократичність, чесність та вірність ідеалам Революції.

 

 

Депутати Івано-Франківської міської ради:

 

Олійник Володимир

Гаєвський Сергій

Мерінов Віталій

Мстислав Тарас

Саварин Ігор

Чміль Дмитро


26.01.2016 645 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

672
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2275
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2002
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2025
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6076 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2310 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

184

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

997

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

996

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1254
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

39
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

477
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1938
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26367
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

428
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10341 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7886
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

436
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

279
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

443
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

515
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1449