Берегово

 

/data/blog/97703/cadc9308805c03834c4a28e9391bea12.jpg

 

Відоме своїми виноробськими традиціями закарпатське містечко Берегово розкинулось над річкою Верке, за 70 км від Ужгорода та за 5 км від перетину кордону з Угорщиною.

 

На території міста перші люди проживали ще в добу пізнього палеоліту – знайдено стоянки, яким понад 12 тисяч років. Саме місто було засноване в середні віки принцом Ламбертом, молодшим сином угорського короля Бели І та називалось Лампертаза, проте вже в XIII столітті місто зруйнували війська хана Батия.

 

В середині XIII століття для відбудови міста й заселення території король Бела IV запросив німецьких переселенців із Саксонії. Тоді місто перейменували у Берег.

 

Назва Берегсас вперше з’являється на початку XVI століття. В історичних джерелах зазначається, що в цей період сусідні держави неодноразово намагались захопити місто: спершу Брегсас знищили татари, а згодом, вже в XVII столітті – його спалили польські війська, далі – захопили війська Габсбургів.  

 

Після завершення Першої світової війни місто на якийсь час було під владою румунів, згодом – чехословаків, в міжвоєнний період – угорців, а в Другій світовій – зайняте Червоною армією.

 

В наші дні Берегово – єдине місто в Україні, де пе­ре­важає угорське на­­се­лення, тому воно стало культурним цент­ром угорців Закар­пат­тя.

 

Площа Героїв є центральною в місті, а  раніше тут був великий ярмарок. Географічно площа є перехрестям головних доріг з Мукачева, Вино­градова та угорського містечка Вашарошнаминя, тому ще здавна Берегово було розвиненим торговим містом.

 

На цій площі роз­ташований три­­по­вер­ховий па­лац Конта – великий торговельний дім, побу­дований на початку ХХ століття за проектом архітектора, пи­сьменника Тома­ша Мігая.  На розі будівлі вста­но­ви­ли погруд­дя угорському пись­мен­ни­ку – Дюлі Ійєшу. 

 

autotravel.ua

 

Також місцеві угорці встановили на площі пам’ятник загиблим у Першій світовій війні воїнам. У червні 1945 ро­ку пам’ятник було де­­монтовано і на його місці зведено обеліск бійцям 138-ї стрі­лець­кої диві­зії, які по­ляг­ли при ви­зво­ленні Бере­го­ва. Пе­ред па­м’ятни­ком, у цен­­т­рі пло­щі, го­рить віч­ний во­гонь. Пло­ща за­са­д­жена де­кора­тив­ни­ми де­ре­вами. 

 

Однією із найгарніших будівель Берегова є колишня Велика синагога, побудована у кінці ХІХ століття – в місті здавна проживала численна єврейська община. В 1944 році всіх євреїв міста арештувало місцеве гестапо та відправило до концентраційного табору, звідки живих практично не вернулось.

 

Тому на стіні будівлі встановлена меморіальна дошка з надписом: „Пам’яті багатьох тисяч євреїв з Берегова та Березької жупи, яких вивезено та знищено в фа­ши­ст­ських концентраційних таборах у 1944 році”.

 

Сьогодні тут розміщено центр культури та дозвілля міста, побудований у стилі соцреалізму.

 

У центрі площі роз­та­шо­вана реформатська церква Берегова. Церкву почали спо­руд­жу­вати у XVIII столітті, та вона згоріла під час чеської окупації після Першої світової війни. Невдовзі її вдалося від­­бу­ду­вати.

 

На зовнішніх сті­нах церкви висять три меморіальні до­шки, присвячені пам’яті трансільванського єпи­скопа Ішт­ва­на Ґелеї Катона та батька бе­ре­­­­гів­ської рефор­мації Балажа Ра­дана. На вну­трішніх стінах – закарпатським жертвам ста­лін­ського терору та свя­ще­никам, які від­дали за віру своє життя.

 

В місті знаходиться ще одна пам'ятка архітектури – графський двір Бетлена, що є ансамблем споруд XVII століття.

 

Одноповерхову будівлю прикрашає шість колон у стилі епохи Відродження. Підвал зберіг свою готичну стелю, і найбільш ймовірно, тут раніше був монастир. На фасаді будівлі зберігся надпис „Бетлен, 1629”.

 

Тепер в цій будівлі розміщено Краєзнавчий музей. У виставкових залах музею дотримано хронологічний принцип розміщення експонатів.Перший зал присвячений найдавнішій історії. Гордістю музею є такі рідкісні експонати, як фрагмент зубів мамонта, знаряддя праці найдавнішої людини епохи палеоліту та предмети побуту бронзового віку. Особливо цікавими є експонати римського періоду історії нашого краю –  фрагменти печі для випалювання керамічних виробів, форми для виготовлення металевих предметів.

 

Великою є колекція, що знайомить відвідувачів музею з історією Берегова часів Першої світової війни та міжвоєнного періоду. Також один із залів музею прикрашають 35 живописних полотен берегівського митця Йожефа Гарані, подаровані автором рідному місту. Не менший мистецький інтерес викликають 174 пам’ятні знаки та медалі відомої тамтешньої  художниці та кераміста Ганни Горват.

 

На стіні будівлі висять меморіальні дошки трансільванських князів, тобто королів Угорщини – Габора Бетлена, Ференца Ракоці II-го та його помічника Келемена Мікеша. 

 

Загалом в місті знаходиться чимало архітектурних споруд, що викликають неабиякий мистецький інтерес.

 

В 1909-1910 ро­ках було по­бу­­до­ва­но го­тель „Гранд Роял Берегсас”. За радянських часів тут містився берегівський істо­рико-краєзнавчий музей. Сьо­год­ні тут гур­то­жи­ток За­кар­пат­сь­ко­го угор­ського інституту імені Ференца Ракоці II. На стіні будівлі вста­новлена пам’ятна дошка угор­ському пись­мен­нику Жіґмонду Мо­ріцу.

 

Навпроти берегівської реформатської церкви зна­хо­дить­ся Палац ко­лиш­нього комі­тат­ського суду "Берег медє", який був споруд­же­ний в 1908–1909 ро­­ках за проектами ар­хі­тек­тора Фе­рен­ца Яблон­ського.

 

Після війни в будин­ку була роз­міщена вій­ськова ка­зарма, а згодом - за­вод точ­ної меха­ніки. Сьо­год­ні тут – Закар­пат­сь­кий угорський ін­сти­­тут імені Ферен­ца Ра­ко­ці II.

 

На площі Ференца Ракоці II роз­та­шована будівля колишнього панського казино Березького комітату. Ка­зино побудовано в 1912 році, воно було центром культурного та гро­мад­ського життя  комітату. На стіні будівлі встанов­ле­но меморіальні дошки, які засвідчують перебування в на­шому місті угорського графа Іштвана Сечені та угорського пись­менника Ференца Мори. Перед будинком знахо­диться також  бронзова скульптура видатного угорсь­кого поета Шан­дора Петефі. 

 

В кінці XVII століття на пе­рехресті площі Героїв та вулиці Мукачівської у стилі бароко звели готель „Орослан”, що є однією з найкрасивіших споруд міста.

 

Сьо­годні тут розміщено Бе­­ре­гівський угор­ський національний театр імені Дюли Ійєша.

 

На околицях міста знайдено цілющі термальні й мінеральні води, тому Берегово стало популярним серед туристів.


25.01.2016 1269 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1890
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1826
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1823
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5372 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2119 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1483

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

692

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

747

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

940

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

976
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1724
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3640
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10216
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26093
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10143 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7681
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

867
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1368
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

351
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1244
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

842
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1046