Ворохта — загадка серед Карпат

 

Ворохта

 

Карпатський край – дивовижний! Поєднання величних гір, лугових просторів, стрімких кришталево-холодних річок із «осередками» цивілізації робить Карпати місцем, яке не просто приємно споглядати, а й цікаво досліджувати.

Про туристичну привабливість гірських маршрутів написано чимало, однак є ще й культурно-історичні та духовні пам’ятки, які можна побачити лише тут. Словами не передати дивовижні відчуття дотику до глибинних пластів історії, особливу радість мандрівника, коли під палючим сонцем чи пронизуючим білизною снігом, серед пахощів гірських трав та квітів чи неймовірності зимових гір – почуєш напівзрозумілу пісню, вік якої… втричі більший за твій! Ось для чого потрібно мандрувати не лише всім відомими маршрутами, а й інколи відхилятися від них.

Одним із таких цікавих місць є Ворохта, що належить до Яремчанського району Івано-Франківської області. Містечко з майже чотирма тисячами жителів розташоване на висоті аж 880 м над рівнем моря, майже біля самого Яблоницького перевалу, однак трішки збоку від основної магістралі Карпатського краю – автошляху Івано-Франківськ – Рахів. Саме це і зробило Ворохту маленькою загадкою для основного загалу туристів, хоча жодних проблем із доїздом сюди нема. На відміну від перенасичених мандрівниками маршрутів, з Івано-Франківська сюди рейсовими автобусами та маршрутками елементарно можна доїхати години за дві, з комфортом, наплічниками та однодумцями, за помірну ціну. Серйозні мандрівники Ворохту знають дуже добре, адже до Говерли звідси якийсь десяток кілометрів, а зовсім поряд – Верховина, з якої розпочинаються маршрути гірським масивом Чорногора.

Чим же приваблює та зацікавлює Ворохта?

Загадки розпочинаються із самого початку. Є, принаймні, декілька версій походження назви містечка. За однією з них, Ворохтою звали солдата, який переховувався тут від служби у цісарській армії та дуже сподобався місцевому люду своєю добротою та працелюбністю. Інша версія виводить назву від народної назви мішка або ж клунка. А третя – з назвою копичок сіна – ворохтами, які золотими маківками й до сьогодні прикрашають гірські схили. Як би там не було, Ворохта має славну історію, адже коли щодо часу заснування населеного пункту майже нічого не відомо, то перша згадка про нього датується ХVII ст.

Неповторна Ворохта

У 1884 р. відбулася знакова подія для Ворохти. Саме тоді проклали залізницю, яка пожвавила життя містечка. І дотепер рейки на собі тримають кам’яні мости-акведуки, перекинуті через урвища. Своєю арочною конструкцією вони справляють величне враження та є своєрідною візитівкою населеного пункту. Ще один символ Ворохти – унікальний гірськолижний комплекс трамплінів зі штучним покриттям, який дає можливість вправлятись у стрибках у довжину на лижах як юним спортсменам, так і дорослим професіоналам за будь-якої пори року. Загалом гори, які оточили Ворохту з усіх боків, змусили якось пристосовуватися до них, а тому в невеличкому містечку є аж 5 підйомників.

Неповторна Ворохта

Славна Ворохта й духовними місцями. На всіх туристичних картах згадується унікальна церква Різдва Богородиці, що на вершині пагорба в північній частині містечка. Історія створення цього – одного з найдавніших храмів Гуцульщини –суперечлива, адже час його заснування, за дослідженнями різних істориків, дуже різниться: від 1615 р. і до кінця XVIII ст. Однак більшість згадок все ж твердять, що спочатку церкву побудували у сусідньому селі Яблуниця, а вже у 1780 р. перенесли у Ворохту. Храм пережив у 1979 р. професійну реставрацію, але його первісна композиція залишилась абсолютно без змін. Додає йому унікальності ще й той факт, що церкву побудовано без жодного цвяха! Тут проводяться богослужіння, а тому всі охочі можуть не просто відчути дух століть та помилуватися розписами XIX ст., а й відвідати маленький музей, який розміщений у дзвіниці. Для мандрівників зазначу, що у Ворохті є дві церква з однойменними назвами. У 1924 р. було побудовано ще один храм Різдва Богородиці, також красивий та цікавий, однак із сучасніших матеріалів та звичний на вигляд.

Справжньою загадкою видається подія, яка сталась у Ворохті восени 2012 р. Над містечком лютувала гірська гроза – це коли зненацька налітає штормовий вітер із дощем та грозою, а через 20-30 хв. від нього залишається пара над асфальтом. У придорожній клен вдарила блискавка, яка не лише відколола шматок стовбура, але й проявила силуети Божої Матері та Ісуса. Першими цей феномен помітили місцеві жителі, які й почали запалювати свічки та молитися навколо старого клена. І хоча офіційна церква утримується від коментарів, віряни переконані, що це – Божий знак та добиваються дозволу на будівництво поряд дерева каплички, адже щодня його відвідує велика кількість прочан з інших населених пунктів.

Неповторна Ворохта

Ось така вона – Ворохта. Красива, корисна для здоров’я, високогірна та загадкова. А ще, десь кілометрів за три від містечка, посеред лісу, який простягається аж до самих гір, сховалося джерельце у дерев’яній хатинці навколо нього. Складно описати відчуття, коли вперше його бачиш. Мабуть, щось подібне відчували лише першовідкривачі невідомих земель. Так що, мандруйте і робіть відкриття – воно того варте, а Карпати – підходяще для цього місце!

Олександр Дурманенко, журнал "Лісовий вісник"


23.01.2016 3819 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

666
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1921 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1128 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

552
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11392 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

332

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1074

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1114

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1107
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

41
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

281
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1079
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

749
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2947
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4439
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18438
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

35
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

319
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

351
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

662