Прикарпатська преса про реставрацію з галасом, олігархів-рятівників України, смерть вагітної прикарпатки та пільги без грошей

 

 

Огляд прикарпатської преси за період з 14 по 21 січня 2016 року.

 

Репортер

Новація на півтора мільйона. Незабаром депутати місцевих рад голосуватимуть поіменно, а результати голосування будуть опубліковані на сайтах і зберігатимуться там необмежений час. В Івано-Франківській облраді всерйоз заговорили про запровадження електронної системи.

 

Чи б’ються діти в кожній школі? До Репортера звернулися родичі першокласника Надвірнянської школи-інтернату – кажуть, що з їхньої дитини там знущаються. Директор інтернату факт побиття підтвердив та запевнив, що винні будуть покарані…

 

Десять днів морозу та пекла У четвер 21 січня виповнюється рік, як українські військові залишили Донецький аеропорт. Франківець Тарас Кукуляк був одним із останніх його захисників, отримав поранення та орден «За мужність» III ступеню.

 

Реставрація з галасом В Івано-Франківську вже звичним стало в усіх архітектурно-будівельних подіях чекати лише негативу. Звісно, ми всі побачили світу, виросли наші бажання, потреби, можливості. Архітектурні «здобутки» останніх 60-70 років підлягають виключно критиці.

 

Західний кур’єр

Казав пан – кожух дам… «Розпіарену» прем’єром процедуру зменшення вартості опалення при недогріві помешкань і плату за тепло, залежно від температури повітря, у Івано-Франківську застосовують уже багато років.

 

Долар, гривня, девальвація Поширюються чутки, що долар в нашій державі різко здешевшає. Чи так це? Міняти чи не міняти – долар на гривню, і навпаки? Ось питання, яким задаються більшість франківців, що зберігають заощадження у американській та національній валюті, повертаючись після різдвяних свят до робочих буднів.

 

Наливай, медоваре Традицій медоваріння для бджолярів – відносно нове ремесло. Не кожен пасічник готовий витрачати дещицю свого часу на приготування питних трунків. На Прикарпатті минулого тижня відбувся фестиваль-ярмарок «Питні меди», на який з’їхалися однодумці з усієї Західної України.

 

Галичина

«У країні йде щось не так», - або чому олігархи раптом запалилися рятувати Україну Олігархи відчули, що з-під їхніх ніг почав вислизати твердий грунт. Страх олігархів за власне майбутнє і за майбутнє вибудуваних бізнес-імперій виплив на поверхню торік влітку, коли в пресу просочилась інформація про неформальний «зліт» колишніх і нинішніх представників великого бізнесу…

 

Екстреми «Фронтового вертепу» Кілька днів тому повернувся зі сходу України «Фронтовий вертеп» спудеїв Івано-Франківської духовної семінарії ім.. Свщмч. Йосафата. В зоні АТО семінаристи розділили радість Різдва з українськими бійцями, сім’ями і родинами полеглих героїв, волонтерами, переселенцями і жителями Донбасу.

 

Його величність час Те, що здається звичайним, простим і зрозумілим, при спробі глибшого пізнання виявляється найнезбагненнішим. Як можна відповісти на запитання : що таке час?

 

Галицький кореспондент

Ще одна смерть за протоколом В обласному перинатальному центрі за незрозумілих для родичів обставин померла вагітна жінка. Вранці її з низьким тиском забрали в лікарню, а наступного дня її не стало. Родичі звинувачують у трагедії лікарів і кажуть, що при поступленні вагітної до лікарні традиційної діагностики фахівці не провели.

 

Атовцям – комісію, парламенту – вимоги Одним із найнагальніших питань засідання сесії Івано-Франківської обласної ради, що відбулась минулої п’ятниці, 15 січня, стало утворення окремої комісії для вирішення витань учасників АТО та членів їхніх сімей. Ще до початку засідання у сесійній залі зібралися військові.

 

Пільги без грошей - соцзахист - на вітер? З нового року питання фінансування пільгового перевезення пасажирів у громадському транспорті зависло у повітрі. Його хотіли перекласти на органи місцевого самоврядування, але нібито передумали. Однак коштів на відшкодування витрат із перевезення пільговиків у держбюджеті не заклали.

 

Школа навиворіт Замість підручників – розвиваючі ігри, а атестація знань відбувається у вигляді квесту. Основний девіз навчання не повинно бути надто серйозним.

 

Вікна

Стрес від «Ромашки»

У Калуші – гострий брак спеціалістів із дошкільного виховання. Відтак, у дитячих садках часто ніким замінити вихователя, який пішов на пенсію чи у декрет. В управлінні освіти радять перекваліфіковуватися, а в дитсадках на роботу приймають навіть студентів чи тих, хто тільки-но вступив на перекваліфікацію. Днями у ДНЗ «Журавлик» спалахнув конфлікт: із «випускної» найстаршої групи «Соняшник» постійного вихователя перевели до іншої групи – «Первоцвіт», яка залишилася взагалі без вихователя. У результаті малюки з обох груп отримали стрес, а батьки стали на їхній захист.

 

З міського бюджету Калуша платитимуть стипендії учням ВПУ №7

З цього року на бюджети міст обласного підпорядкування передали фінансування профтехзакладів. У Калуші таке училище — одне. На його фінансування вже виділили майже 7 млн гривень. І ще мінімум стільки ж треба до кінця року. В училищі наразі не знають, чи радіти їм від змін у законодавстві. І сподіваються, що набір учнів не зменшиться, а матеріальна база — збережеться.

 

Михайло Качанюк написав спогади про заснування «Відродження»

Михайло Качанюк — один із засновників товариства «Відродження» на Калущині. У книзі «Мої спогади» описує заснування товариства та деякі події зі свого життя. Окремо зупиняється на початку свого проживання у Калуші, створенні Української національної партії, ділиться роздумами про долю країни, спогадами про своє дитинство. Книга містить документи та додатки: світлини і поезію.

 

86-річний Микола Кардащук: «П’єса «Ми живі» — це жива рана моєї родини»

Минулого року у Калуші відбулася прем’єра драми "Ми живі" у постановці народного театру "Легенда". Режисери вистави — Леся Піцик та Ірина Хемич. Аматори сцени зіграли виставу із неабияким натхненням, відтворюючи події «золотого» вересня 39-ого року, коли на Галичину прийшли так звані визволителі зі сходу. Тоді галичани зустрічали червоноармійців хлібом-сіллю, дякуючи за визволення від польського панування, але отримали ще більше зло – терор та репресії НКВД.


21.01.2016 847 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1978
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5544 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2160 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1520

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

818

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1018

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10269
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26160
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7722
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

227
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893