Різдвяне послання Єпископа коломийського

 

/data/blog/95556/52e0dedc5ccc9de7f127991a2ed33b6d.jpg

 

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

ЄПИСКОПА

КОЛОМИЙСЬКОГО І КОСІВСЬКОГО

ЮЛІАНА

 

Всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Христос Рождається!

 

З великою радістю і духовним піднесенням святкує Церква Христова Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Понад двадцять століть минуло з тієї пори, як Ангел сповістив цюзвістку пастирям, але і сьогодні радість її не померкла. Промине ще сотні, тисячі років, а радість Різдва Христового не втратить своєї сили, тому, що подія ця – найбільша в історії домобудівництва нашого спасіння, величне явище милості Божої до грішного людства. Ця радість, яку пророкує Ангел, не одній сім’ї, чи народові, а всім людям світу – скільки їх є, було і буде, всім, хто не закриє своїх духовних очей, щоб побачити її, хто не озлобить свого серця, щоб відчути її і пізнати.

В Різдві Христовім настає час явлення чудес любові і благовоління Божого. Народжується той, Який був обіцяний прародичам у раю, що з’єднає небо і землю, принесе вічну правду, збудує на землі благодатне царство добраі радості Святого Духа, направить наші ноги на шлях любові, благочестя, що веде до вічного блаженства. Тому Святитель Іоан Золотоустий вважає свято Різдва Христового «більш усіх свят гідним шанування і благоговіння, матір’ю всіх свят». А Свята Церква закликає: «Небо і земля нехай сьогодні пророчо так звеселяться, ангели і люди духовно тріумфують, бо прийшло Сподівання народів».

Тяжка була доля людей після гріхопадіння. Люди перестали спілкуватися з Богом, і Бог став для них невидимим. Почалась жорстока боротьба між добром і злом у самій людині, а також між людьми і народами. Люди помирали як духовно, так і тілесно. Був «плач, і стогін, і горе» (Єз. 2.10). Ніхто, крім Бога, не міг спасти людину від цього зла. З появою ж Спасителя зникає перешкода, що розділяє нас з Богом. Зійшовши на землю і ставши людиною, Син Божий приймає на Себе весь тягар наших гріхів і все покарання за них. Він приходить, щоб відродити людство, визволити його від наслідків гріха і дарувати життя вічне. Своїм народженням Ісус Христос осяяв людей, «які сиділи в темряві і тіні смерті» (Іс. 9.1) світлом істинного богопізнання. Різдвом сповістив, що всі люди - діти Небесного Отця а між собою браття.«Бог на землю зійшов, щоб нас на небеса вивести», - навчає Церква.

Різдво Христове принесло людям найвищу істину. Прийшов Господь – і всюди розлилося світло істинної віри та релігії. Тепер ми знаємо, що Бог наш, Який створив небо і землю, є Дух вічний, всеблагий, всезнаючий, всемогутній, всюдиприсутній, незмінний,всеблаженний, є Бог любові й святості. Візьміть в руки Святе Євангеліє, прочитайте його – і Світло Христове стане доступне мудрецю і простій людині, опромінить кожне серце.Спаситель не тільки дав нам величне і святее вчення, а дарував силу для духовного життя.

Всечесні отці, дорогі браття і сестри, щоб радість наша була чистою, духовною, святою, необхідно, щоб вона виявлялася у ділах, які ведуть нас до Бога. Господь прийшов до нас в плоті для нашого зцілення. Як Небесний Лікар Він дав нам лікарства – Святі Таїнства. І нам потрібно приймати їх живою вірою, з переконанням в їх рятівну силу. Господь приніс новий закон – і нам треба виконати його з усією любов’юі ретельністю. Хоч Спаситель наш і всемогутній, але не врятує нас без нас, а тим більше всупереч нашому бажанню. Преподобний Антоній Великий так говорив своєму учневі: «Ні Бог, ні я тобі не допоможемо, якщо сам не будеш трудитися. Духовне життя подібне до дерева, тілесний подвиг - листкам,а щиросердечна праця – плодам».

У ці святкові дні Різдва Христового, коли з Вифлеємської печери засяяло світло християнської ери, нехай засяє воно в серцях мільйонів віруючих сердець, просвітить спраглі душі, світлом Євангельської любові та правди і, щоб любов Божа та Його милосердя відкрили людям шлях до небесної радості та вічного спасіння через Ісуса Христа Сина Божого, якого Отець Небесний освятив та послав у цей світ (Ін. 10.36) Спасителем роду людського.

Сьогодні ми повинні думками своїми перенестися до Вифлеємського вертепу. Ця вбога печера стала для нас колискою всього святого. Звідси засяяло для світу «світло розуму», звідси для нас почалося нове життя. Принесімо для Господа свої дари любові та побожності.

З вдячністю прославляймо Його народження різдвяними піснеспівами: «Христос народжується, славте! Христос з небес зустрічайте! Христос на землі, величайте! Співайте Господу вся земле, і весело заспівайте люди, бо Він прославився».

Нехай свято Різдва Христового спонукає нас завжди обирати Бога і все, що виходить від Нього. Нехай на нашому земному шляху Вифлеємська зірка освітлює наші серця Божою мудрістю і благодатним теплом зігріває наші душі, зміцнює наше здоров’я.

У дні Різдва Христового вірою і любов’ю прикрасимо храм своєї душі чеснотами християнського благочестя і з чистим серцем приймемо Христа Життєдавця. Покиньмо гріх і людські пристрасті й одягнімося, як обранці Божі в любов, милосердя, доброту, лагідність, довготерпіння, взаємно пробачаючи один одному (Кол. 3.12-14). Нехай кожен з нас старанно працює на своєму місці на славу Божу, добробут і процвітання Церкви Христової та нашої країни.

 

 

Христос Рождається! Славімо Його!

 

+ Юліан

Єпископ Коломийський і Косівський

 

Різдво Христове

2015 р./2016 р.                                                                                                                                                          м. Коломия


28.12.2015 1609 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

677
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

555
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

72
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666