Націоналізм Європи і націоналізм Свободи

У березні 2006 р. тодішній президент Франції Жак Ширак демонстрував, що таке націоналізм європейського зразка.

Під час саміту ЄС він демонстративно встав і разом зі свитою полишив зустріч провідних підприємців, бурхливо висловивши невдоволення французькому представникові, який виголошував там промову англійською.

Про демарш пана Ширака повідомляли як про звичайну французьку справу. Британські газети лоскотали націоналізм своїх читачів наголошуванням на тому, як у світі зараз домінує англійська і не лише мова, але й інші "англосаксонські" цінності.

Чим відрізняється націоналізм Жака Ширака та державна французька асиміляційна політика від націоналізму, який пропонує партія Свобода?

Головна різниця в тому, що французька, німецька політична еліта, або, наприклад, щораз більше англійська прагнуть "офранцузити", "онімеччити" чи "занглійщи" чужинців. Для цього є навіть цілком прийнятний політичний жаргон "інтегрування".

ВО Свобода ж ключовим своїм програмним пунктом записала запровадити у паспорті графу національність і квотами, фактично, відокремити частину мешканців України від українськості.

Хоча запровадження тимчасової позитивної дискримінації в постколоніальних умовах також може розглядатися прийнятним, те, що проголошує зараз Свобода, для більшості європейських країн зараз неприйнятне.

Політолог німецького походження Андреас Умланд, який зараз працює в Києво-Могилянської академії, бачить проблеми в корінні партії Свобода, яка виросла з партії, що називалася Соціал-Національна і була ще більш крайньою, ніж Свобода, за своєю ідеологією, діяльністю та символікою.

Навіть якщо минуле залишити у минулому, пан Умланд вказує на сучасних друзів Свободи по Альянсу європейських національних рухів, до яких входить антиіммігрантський Національний фронт у Франції та Британська національна партія.

Симпатиком Британської національної партії, яка джерелом більшості проблем країни називає іммігрантів, навряд чи наважиться назвати себе будь-який провідний британський політик.

Хоча фактично всі парламентські партії Великої Британії визнають, що збільшення потоку іммігрантів стало тягарем у певних соціальних галузях для окремих регіонів, лише політики БНП сміють називати іммігрантів джерелом злочинності, безробіття та інших проблем і серйозно вести мову про депортації.

 

 

Існування екстремізму - не дивина, але його зростання - ознака проблеми 

 

Присутність екстремістських партій чи правопопулістських рухів у політичному житті європейської країни не є екстраординарним і, окрім активістів на протилежному краї політичного спектру, в Британії майже ніхто не пропонує, наприклад, забороняти БНП.

Але падіння чи зростання підтримки екстремістських партій вважають барометром.

Політолог Вадим Карасьов в інтерв'ю Бі-Бі-Сі висловив думку, що запит на крайньо-праву політичну силу в українському суспільстві зростає і він навіть вищий, ніж те, чого досягає партія Свобода.

За словами пана Карасьова, Олег Тягнибок є якраз представником досить поміркованого крила партії, і він останнім часом значно пом'якшив свою риторику, фактично, ставши частиною київської політичної еліти. Натомість, каже політолог, є значно радикальніше крило партії, яке за певних обставин може відколотися в окрему організацію.

 

 

Хто створює запит на праворадикальну українську політичну силу? 

 

Хоч молодий, але вже ветеран сучасного українського національно-демократичного руху, депутат фракції НУНС Олесь Доній вказує на політичні сили, які зараз керують Україною.

За словами пана Донія, від імені урядової Партії регіонів часто висловлюються діячі та посадовці, яких він називає російськими націоналістами.

Михайло Погребинський сказав Бі-Бі-Сі, що виборчі здобутки Свободи можна радше вважати поразкою "Батьківщини" Юлії Тимошенко, але навіть він визнає, що Свобода за теперішніх тенденцій може згодом стати парламентською партією і мати від 7% до 20% прихильників серед українських виборців.

Міні опитування кореспондента Бі-Бі-Сі в Івано-Франківську виявило серед тих людей, які голосували за Свободу, навіть таких, хто казав, що не підтримує половини гасел цієї партії.

Виглядає, що Свобода змогла показати, що саме вона є противагою того, що Олесь Доній називає російським націоналізмом деяких представників урядових Партії регіонів чи КПУ.

Підтвердженням цього можна вважати той факт, що ще не так давно навіть національно орієнтовані виборці не розглядали серйозно партії типу УНА-УНСО.

Але це було до того, як Партія регіонів сформувала уряд, маючи у своїй програмі запровадження російської мови як другої державної, і до того, як уряд почав енергійно скасовувати несміливі спроби відродження української мови.

Також це було до того, як міністром став Дмитро Табачник, висловлювання якого щодо окремих регіонів України можна порівняти з расистськими. Саме ті регіони дали більшість голосів свободівцям.

 

 

Чи буде Свобода для всіх? 

 

Зростаючи політично, партія Свобода вже опинилася в іншій "тарілці". Те, що може дозволити собі маргінальна партія в глибокій опозиції, не завжди пройде партії, яка несе відповідальність за здобуті посади - наразі у місцевих органах влади.

До Свободи вже серйозніше придивляються аналітики і міжнародна спільнота.

Більші політичні сили в Україні вважатимуть Свободу вже не просто корисним дрібним ворогом "головних ворогів", а й імовірним політичним суперником.

А головне - виборці. Відповідальність за результати роботи владних органів на Тернопільщині, Івано-Франківщині та Львівщині може бути для партії і непосильним тягарем.

Але якщо традиційні національно-демократичні партії залишатимуться дискредитованими, а від імені влади виступатимуть ті, кого Олесь Доній називає "російськими націоналістами", багато українських виборців можуть і далі бачити єдину дієву противагу в крайніх партіях, таких як ВО Свобода.

 

Джерело: УП


Коментарі (2)

Карасьов 2010.11.06, 19:21
Я завжди кажу усянку дурню. З такою пикою як у мене це робити не важко а іноді навіть приємно.
Андрій 2010.11.07, 08:49
"ВО Свобода ж ключовим своїм програмним пунктом записала запровадити у паспорті графу національність і квотами, фактично, відокремити частину мешканців України від українськості." Боже, який ідіотизм. Як можна аналізувати програму Свободи і не знати, що в них є Програма захисту українців? А Андреас Умланд взагалі бютівець, тому не дивно, що він напередодні виборів сам написав кілька брудних статей про Свободу. Карасьов теж зараз більше вболіває за свій Єдиний центр, хоча деколи справді говорить щось розумне.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

679
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1942 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

558
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11400 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1085

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

75
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

287
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2952
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666