До 1 липня франківці мають вибрати управителя своїх будинків, інакше ними керуватиме ЄРЦ

 

/data/blog/94840/c1093519913cba3251a1dd8e8240cbf0.jpg?48c69a

 

Словосполучення «управляти будинком» для українців досі звучить формально та незрозуміло. Зрозуміло, що у власних квартирах та особняках ми газдуємо самі, а от хто має управляти будинком, в якому розташовані ці квартири і що це означає «управляти»?

 

Хочемо чи ні, але задуматись над цим доведеться всім українцям, і франківцям в тому числі вже сьогодні, інакше нашими будинками управляти будемо не ми, а нав’язана владою структура. В Івано-Франківську, швидше за все, це буде ЄРЦ.

 

1 липня 2015 року вступив у дію закон, ухвалений Верховною Радою 14 травня «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Багатоквартирні – це будинки, у яких більше 1-ї квартири. В Україні понад 50% людей мешкають саме у таких будинках.

 

Як управляти багатоквартирним будинком і що це означає? За законом, крім того, що ми є власниками квартири, ми є співвласниками усього майна, яке є в будинку і несемо спільну відповідальність за свій будинок. Умовну частку спільного майна можна вирахувати як співвідношення площі вашої квартири до площі усіх квартир в будинку. Закон не визначає конкретно, чи ви володієте часткою ліфта, чи скажімо, кількома сходинками чи частиною стіни, але це й не потрібно.

 

Якщо ми є співвласниками усього, що є в будинку, логічно, що саме ми й повинні вирішувати, що робити зі своїм майном, коли його потрібно ремонтувати, як та за які кошти, в якої фірми замовляти метало пластикові вікна, та чи потрібні нам, до прикладу, дашки на під’їзди. На жаль, чи на щастя, поширена у пострадянському просторі думка, що долею будинку має розпоряджатися влада чи комунальні служби, вже відходить у небуття. Все просто: якщо у будинку всі квартири у приватній власності – будинок належить не міській раді, не ЖЕКу, а самим мешканцям. Тому самі люди мають вирішувати, як вони хочуть жити у своєму будинку, а також, хто повинен їм допомогти зробити життя в будинку комфортнішим – на цьому етапі можна залучати до допомоги комунальні структури чи гроші з міських програм.

 

«Усі рішення, які стосуються спільного майна у багатоквартирному будинку приймаються на загальних зборах співвласників. Якщо більшість прийняла рішення, що будинок буде ремонтуватися, то він буде ремонтуватися, навіть якщо хтось був проти чи не був присутній на зборах. Якщо на зборах рішення не було прийняте більшістю голосів, закон дає додаткову можливість впродовж 15 днів провести письмове опитування серед тих, хто був відсутній. Ці голоси додаються до зібраних на зборах. До цього закону будь-які рішення в багатоквартирних будинках приймалися за 100% згоди усіх мешканців, що було практично неможливо здійснити», - розповідає Зоя Гопцій, радник з правових питань Проекту IFC Енергоефективність у житловому секторі України.

 

На таких зборах мешканці багатоквартирних будинків Івано-Франківська, у яких ще не створено ОСББ, повинні до 1 липня 2016 року визначити, хто буде управителем у їхньому будинку. Сьогодні закон передбачає лише 2 альтернативи, каже Зоя Гопцій – або самим брати управління у свої руки, або нічого не робити і чекати, що за людей все вирішить влада.

 

Багатоквартирний будинок – це складний технічний об’єкт, який потребує постійного догляду та уваги. Просто залишити його напризволяще не можна. Тому законодавець передбачив таку умову: до 1 липня 2016 року тим будинкам, які не змогли вирішити, яка ж форма управління їм більше підходить, управителя на конкурсній основі вибере міська влада.

 

«Якщо люди у будинку свідомі і не хочуть пасивно чекати «подарунків» від влади, вони мають кілька варіантів. Самостійне управління будинком – «це складно, підходить для будинків з невеликою кількістю співвласників. Тоді можна залучати на допомогу якісь організації, заключати договори. В помічники можна брати управлінську компанію», - каже Зоя Гопцій.

 

Другий варіант – створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), яке є юридичною особою, має свій банківський рахунок і може або самостійно управляти будинком, наймаючи на договірній основі різних підрядників або ж найняти для цього професійного управителя - організацію, яка буде допомагати їм впроваджувати в життя ті рішення, які були прийняті на загальних зборах, до прикладу ЄРЦ.

 

Якщо ви не задоволені послугами, які сьогодні надає ЄРЦ вашому будинку, вам доведеться зібратися на збори і найняти іншого управителя, замість того, щоб писати скарги на послуги комунального підприємства. У Франківську, крім ЄРЦ, послуги управителя також надає комунальне підприємство «Дирекція замовника» та приватні ЖЕО.

 

Прийняття вищезгаданого закону значно пожвавить ринок комунальних послуг і до 1 липня очікується збільшення кількості компаній, адже раніше мешканці не мали права самостійно обирати собі управителя (крім будинків, де є ОСББ та будинкові комітети), відтак не було й конкуренції.

 

Що робити, якщо у конкурсі для обслуговування вашого будинку перемогла компанія, яка надаватиме неякісні послуги, або відносинами з якої мешканці будуть незадоволені? Збирати збори і вирішити: нам не подобається компанія «А», давайте оберем компанію «Б». Розірвати договір зі старим управителем і обрати нового можна буде в будь-який момент.

 

«Всі відносини з управителем, незалежно від того чи він обраний співвласниками будинку чи міської владою, ґрунтуються на договірній основі. Ціна, яку виставляє управитель за послуги – договірна. Або мешканці будинку самі домовляються з управителем або ціну визначають на конкурсі, який проводить влада. Це буде типовий договір строком на 1 рік. Якщо людей все задовольняє, договір автоматично пролонговується ще на рік. Якщо мешканцям не подобається, як організація виконує умови договору, на загальних зборах можна прийняти рішення розірвати з нею договір і знайти іншу компанію. За місяць треба повідомити управителя, що договір із ним буде розірвано», - наголошує Зоя Гопцій.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Навіщо франківським мешканцям багатоповерхівок створювати ОСББ?


18.12.2015 463 1
Коментарі (1)

Гапуніч Сергій 2015.12.18, 18:59
Багатоквартирний будинок-це будинок, у якому ТРИ і більше квартир. У вашій статті сказано, що одна квартира.
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10241 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1732
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1629
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2654
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4464
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3144

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

195

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

953

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1363

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1251
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1628
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1400
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1151
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

510
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

581
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1787
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1831 7
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20277
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

260
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

609 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

655
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

994