Переяслав-Хмельницький: куди піти і що подивитися

 

Переяслав сьогодні – це зовсім невелике містечко із населенням у 27 тис. жителів. Однак відстань у 85 кілометрів від Києва робить його найближчим туристичним та історичним центром неподалік столичного міста. З 1944 року офіційно іменується Переяслав-Хмельницький. І перед кожним туристом постає просте питання – а куди сходити в Переяславі?

Незважаючи на багату історію, неймовірну кількість пам'яток давнини, до сьогодні збереглася тільки невеличка їх частина. Ось кілька фактів про місто, що дадуть вам розуміння того, яким воно було колись:

  • Столиця окремого Переяславського князівства, згадується вперше 907 року в договорі князя Олега з Візантією.
  • Центр козацтва на Лівобережжі, певною мірою свого часу місто можна було назвати козацькою столицею Лівого Берега. 
  • Місце проведення Переяславської ради та підписання рокового для України Переяславського договору з Московією.
  • Один з перших вищих навчальний закладів на території України – Переяславська колегія, в якій викладав Григорій Сковорода. 

Це тільки незначна частина того, що місто може розповісти відвідувачам. 26 музеїв відкриті для вас щодня, на території міста створено Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав». Жителі міста полюбляють хвалитися, що Переяслав має найбільшу кількість музеїв на душу населення. Будьте впевнені, ви точно знайдете, куди піти в Переяславі.

Що подивитися в Переяславі

Сьогодні місто славиться своїми церквами та музеями, які варто обов'язково відвідати. 

  • Михайлівська церква – найстаріша на сьогодні збережена будівля міста. Збудована була 1646 року на місці, де з давньоруських часів стояв центральний храм міста, теж Михайлівський. Фундаменти древньої церкви можна оглянути довкола будівлі. Зараз церква функціонує як монастир. У 18 столітті до неї прибудували дзвіницю, трапезну та келії, які теж збереглися по сьогодні. На території монастиря діє археологічний музей, який під спеціальними павільйонами представляє відвідувачам давній Переяслав – фундаменти Михайлівської церкви, єпископського палацу та Єпископських воріт, які датуються 11 століттям. 

Джерело фото: orthodox.org.ua.

Адреса: м. Переяслав, вул. Московська, 34.

  • Комплекс Вознесенського монастиря, який являє собою вишуканий зразок козацького бароко. Засновано його було на кошт Івана Мазепи, на гроші якого було побудовано і головну окрасу комплексу – Вознесенський собор (1695–1700). Остаточного вигляду монастир набув після будівництва дзвіниці у 1770–1776 роках, яка чудово збереглася по сьогодні, хоча і потребує ремонту. Церква не діюча, в ній зараз розташований музей-діорама «Битва за Дніпро» і поряд виставлена експозиція артилерійської зброї часів Другої світової.

Джерело фото: cot-ukraine.com.

Адреса: м. Переяслав, вул. Григорія Сковороди, 54.

  • Переяславська колегія – один з перших вищих навчальних закладів Лівобережної України разом із Києво-Могилянською, Чернігівською та Харківською колегіями. Спочатку розміщувався в дерев'яній споруді Вознесенського монастиря, але після пожежі була збудована кам'яниця, це сталося у 1753–1757 роках, яка і зараз розташована неподалік Вознесенського собору. В ній певний час викладав поетику філософ та письменник Григорій Сковорода. Тепер тут розташований меморіальний музей, присвячений йому, відтворені класи колегії та експонуються фоліанти із бібліотеки колегії. Сама споруда побудована в стилі українського бароко та зовні прикрашена чудовими ліпними орнаментами.

Джерело фото: vesti-ukr.com.

Адреса: м. Переяслав, вул. Григорія Сковороди, 52.

  • Церква Бориса і Гліба. Цікавим зразком пізнього класицизму може похвалитися Переяслав. Церкву було збудовано у 1839 році. Привертає увагу дзвіниця нестандартних форм, увінчана шпилем. 

Джерело фото: alistour.com.ua.

Адреса: м. Переяслав, вул. Остапа Вишні, мікрорайон Борисівка.

  • Успенський собор. Церква 1896 року побудови, стоїть на місці більш давніших церков, зокрема того ж таки Успенського собору, побудованого Костянтином Острозьким у 1596 році, біля якого козаки провели Переяславську раду та прийняли однойменну угоду. 

Джерело фото: nice-places.com.

Адреса: м. Переяслав, пл. Переяславської ради, 12.

  • Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини – скансен, розпланований як українське село 19 століття, де представлений побут та культура місцевих жителів. Експозиція не обмежується тільки класичними зразками сільських хат – на території скансену знаходиться найбільша в Україні колекція вітряків (15 штук), 5 дерев'яних церков, найстарішій з яких понад 400 років, а також зразки житла часів Київської Русі. В скансені розташувалися безліч музеїв у музеї: музей історії бджільництва, музей космосу, музей М. Бенардоса, музей «Поштова станція», музей українського рушника і ще багато інших на 30 гектарах, які належать скансену. По праву вважається одним з найкращих у своєму роді музеїв країни.

Джерело фото: panoramio.com, автор: hranom.

Адреса: м. Переяслав, вул. Літописна, 2.

  • Музей космосу, який знаходиться на території скансену. Ще за радянської влади його помістили до старої дерев'яної церкви 1768 року, де він знаходиться і по сьогодні. Сам по собі музей є живим прикладом радянської атеїстичної пропаганди, коли в храмах створювалися музеї чи то атеїзму, чи то побуту. Один із таких реліктів епохи залишився в Переяславі, де в інтер'єрі давнього храму замість ікон та свічок – ракети, місяцехід та електронно-обчислювальні машини.

Джерело фото: forum.awd.ru.

Адреса: м. Переяслав, вул. Літописна, 2.

  • Залишки дитинця та Нижнього міста. На превеликий жаль, місту через цілий ряд обставин не вдалося зберегти свою архітектуру та пам'ятки з глибини віків, хоча за унікальністю та довершеністю вони не поступалися київським, чернігівським чи новгородським. Старе місто знаходилося на березі річки Трубіж, а дитинець (цитадель) – на гострому мисі при впадінні річки Альти в Трубіж. Єдине, що нагадує давнину – це старі назви вулиць, як от Кріпосна, Замкова, Ярова. Ця стара частина міста не має нового планування вулиць – вони всі покручені між собою. Ними особливо приємно поблукати в теплу пору року, коли довколишні домогосподарства потопають в зелені. 

Джерело фото: oko.kiev.ua.

Куди піти в Переяславі з дівчиною: розваги та відпочинок

Оскільки містечко невелике, то тут ви не знайдете розкішних ресторанів, чи люксових кав'ярень, але місто все одно може запропонувати вам хороший відпочинок для двох. А з нашою допомогою вам не доведеться довго шукати, куди піти з дівчиною в Переяславі. 

  • Парк ім. Т.Г. Шевченка, який знаходиться позаду площі Богдана Хмельницького в центрі міста. Удвох буде приємно пройтися затіненими алеями парку, а восени пошурхотіти опалим листям.
  • Кав'ярня «Еклер», яка відкрилася нещодавно, приємно здивує вас хорошою кавою, гарною атмосферою та привітним персоналом. Зручне розташування біля автовокзалу дає тільки плюси – ви зможете почати ваше знайомство із містом із чашки хорошої кави. Еспрессо вам обійдеться в 10 грн і це чи не найкраща ціна в місті. Адреса: м. Переяслав, ріг вулиць Щорса та Шкільної, одразу навпроти автостанції.
  • Кафе-бар «Прем'єр», де ви зможете випити хорошого пива та смачно пообідати. Бар влаштований за типом класичного пабу, але працює одночасно як ресторан, бар та кав'ярня. Великий вибір пива не залишить байдужим любителів цього напою. Адреса: м. Переяслав, вул. Покровська, 35.
  • Суші на замовлення від закладу «СушіЯся». В місті є невеличкий магазинчик, який займається виготовленням та доставкою суші по місту. В ньому ви ще також можете замовити піццу, яка вам до смаку. Сама ж доставка безкоштовна. Отож, якщо ви сильно втомилися за день, але хочете провести романтичний вечір удвох, то вам саме сюди. Телефон для замовлень: (063) 480-79-63; (066) 260-67-35. 

Куди піти з дитиною в Переяславі

Знайомство з древнім містом стане для дитини цікавою пригодою. Але після прогулянки містом постане питання – куди ж піти з дитиною в Переяславі?

  • Піццерія «Elefant», де готують найкращу піццу в місті. Затишний інтер'єр та привітні офіціанти зроблять ваш сімейний вечір не тільки смачним, але і комфортним. Адреса: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 97.
  • Відпочинковий комплекс «Стара Гребля» обов'язково сподобається вашій сім'ї, незалежно від пори року. Якщо це буде зима, то камін допоможе вам зігрітися за чашкою чаю чи кави. А літом у вас буде чудова нагода провести вечір на березі річки Трубіж, попиваючи пиво на терасі закладу, чи їздячи верхи на конях у подвір'ї ресторану. Адреса: м. Переяслав, вул. Літописна, 24а.
  • Ресторан «Старий Вертеп» також зможе стати гарним місцем, куди можна сходити всією сім'єю і гарно провести час. Адреса: м. Переяслав, вул. Шевченка, 4.  

Де зупинитися в Переяславі

Туристична галузь у місті тільки зароджується, однак вже є достатньо можливостей для того, щоб зупинитися з комфортом. До ваших послуг діють готелі, відпочинкові комплекси. Поширеною практикою в місті є оренда квартир подобово, знайти які можна як на профільних сайтах, так і на сторінках міста в соцмережах. Ціни на них дуже помірні і варіюють від 60 до 200 грн. 

  • Готель «Пектораль», знаходиться в самому центрі міста неподалік від Вознесенського собору. Ціна за номер в готелі складає від 200 грн. Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 55.
  • Готель «Артак». Тут ціни починаються від 300 грн, він розміщений на Новокиївському шоссе, 51.

Недалека відстань до столиці дозволяє зробити Переяслав містом вихідного дня для киян, дорога з Києва займе у вас всього годину на власному транспорті. Однак щоб все роздивитися, одного дня недостатньо, тому ми рекомендуємо вам залишитися в місті на довший час. 

В одній статті неможливо написати про всі цікаві місця цього міста, тому більше шукайте пам'ятки Переяслава-Хмельницького в каталозі на сайті. Також ви можете ознайомитися із туристичними турами в місто.

 

IGotoWorld.com


14.12.2015 7570 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1939
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1847
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2142 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

725

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

784

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1759
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10242
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

175
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

242
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865