Куди відправитися в гості до святого Миколая

 

В Україні відродилася прекрасна традиція – відзначати День святого Миколая, який творить дива і роздає подарунки дітям. Католики відзначають це свято 6 грудня, а православні – 19 грудня.

 

Резиденції святого Миколая з'являються в різних містах України – безумовно, все це свідчить про його популярність. А чудес, подарунків і свят для хлопців і дівчат ніколи багато не буває!

 

Сьогодні IGotoWorld.com розповість, де живе святий Миколай, куди можна відправитися до нього в гості під час новорічних свят, як написати йому листа або самому стати помічником святого, беручи участь у благодійності.

 

Легенда про Миколая Чудотворця

Святий Миколай жив за часів імператора Костянтина на рубежі 3–4 століть. Батьківщина його знаходиться на території сучасної Туреччини. Він був єпископом у місті Миру (нині Демре, у 150 км від Анталії). Тут же є базиліка Святого Миколая, де він був похований. Свого часу храм був затоплений, але тепер відновлений і дуже популярний серед паломників і туристів. А перед храмовим комплексом стоїть пам'ятник – святий Миколай в оточенні дітей.

Джерело фото: now.topstory.io.

Святий Миколай народився в багатій родині, але відмовився від матеріальних благ і вирішив присвятити себе духовному життю. А після смерті батьків віддав їхні статки на благодійність. Він вважається покровителем дітей, моряків і мандрівників. Переказ свідчить, що під час свого паломництва до Єрусалиму він молитвами врятував корабель, що потрапив у шторм, з того часу мореплавці й шанують його.

Чудотворець відомий багатьма добрими справами. Так, він обдарував трьох дівчат з бідної сім'ї. Батько не міг зібрати для них приданого, щоб віддати заміж. І ось одного разу Святий Миколай проник до будинку і залишив гаманець з грошима для старшої доньки.

На наступний рік так само придане отримала середня донька. Сам Миколай був скромний і не хотів приймати подяку, і для того, щоб його не побачили, спустив черговий дарунок для молодшої доньки через димар. Гаманець потрапив до шкарпетки, який сушився біля печі. Відтоді і пішов звичай на День святого Миколая залишати подарунки в шкарпетках або черевичках. Зараз навіть можна купити спеціальну шкарпетку, призначену виключно для подарунків. Часто в них пакують цукерки. Надихнувшись ідеєю, можна зробити «подарункову шкарпетку» і самому.

Джерело фото: siniykit.kiev.ua.

Святий Миколай вважається прообразом Санта-Клауса. Їх зображають схожими: у санях, запряжених гарними кіньми. І з цілою купою подарунків.

Джерело фото: uainfo.org.

У святого ціла садиба в Карпатах

Є в Україні особливе місце, де святий Миколай живе вже кілька років. Дерев'яна гуцульська хата в Карпатах, у селі Пістинь Косівського району Івано-Франківської області, стала його постійним місцем проживання. Тут він приймає діточок круглий рік, без вихідних, а не лише в грудні–січні, як в інших резиденціях.

Все навколо створено для юних гостей: безліч ігрових майданчиків, виставка різдвяних іграшок, музей природи і різні майстер-класи: вишивка, різьба по дереву і багато іншого. А якщо потрапите сюди з дітьми 19 грудня, на вас чекає веселе дійство біля ватри в садибі святого Миколая і, звичайно ж, подарунки. Правда, для неслухняних дітей заготовлені різки. Але непосиди можуть спалити їх у багатті, попросити пробачення за свою поведінку і теж отримати подарунки.

Источникфото: tour-collection.com.ua.

Як дістатися: прямим автобусом Київ – Косів або Київ – Верховина. А також поїздом до Івано-Франківська або Чернівців, а звідти маршруткою.

Святий Миколай влаштувався в Києво-Печерській лаврі

Цього року святий Миколай вирішив приймати гостей і в православної святині – Києво-Печерській лаврі. Його резиденцію вже відкрили в двоповерховій дзвіниці Успенського собору. Можна поспілкуватися зі святим, опустити листа в скриньку для кореспонденції, загадати бажання на спеціальній альтанці з арок.

Також гості святого Миколая можуть помилуватися інсталяцією «Різдво», відвідати виставки київських художників.

Джерело фото: kievvlast.com.ua.

Святий Миколай приймає щосереди з 16:00 до 17:00 до 19 січня. На виставки художників можна сходити щодня з 10:00 до 17:00.

Як дістатися: їхати на метро до станції «Арсенальна».

Головну ялинку України відкриє Святий Миколай

Новий рік і Різдво у столиці в цьому році зустрінуть з розмахом. Святкова зона з катком, масою атракціонів і розваг розміститься від Софійської площі через Володимирський проїзд до Михайлівської площі. З'єднувати ці зони будуть три 24-метрових мости.

Святому Миколаю відведена почесна роль – відкрити новорічну ялинку 19 грудня, о 19:00. Він ефектно з'явиться на раритетній пожежній машині під різдвяні мелодії музикантів, що будуть його супроводжувати. І потім святий буде приймати дітей в резиденції на Михайлівській площі до середини січня.

Джерело фото: ua.teddyclub.org.

Як дістатися: від площі Незалежності йти по вулиці Софійській до Софійської площі і звідти перейти на Михайлівську. Або відразу піднятися по вулиці Михайлівській на Михайлівську площу.

Шикарні апартаменти Миколая на ВДНГ

В Національному виставковому центрі не поскупилися на місце під резиденцію святого Миколая та Діда Мороза – відвели цілий павільйон площею 2 тисячі квадратних метрів. Благо, простори ВДНГ це дозволяють!

Під час свят буде відкрита ціла «Зимова країна»: найбільша у столиці ковзанка, крижані гірки висотою 12 м і, можливо, найбільша – 20 м. І безліч розваг. «Зимова країна» працює по буднях з 10:00 до 23:00, а у вихідні до 24:00. Вартість квитка 25–70 грн. Якщо прийти до 10:00, в зону розваг можна потрапити безкоштовно.

Джерело фото: kiev.vgorode.ua.

Як дістатися: метро до станції «Виставковий центр».

Святий Миколай у Мамаєвій Слободі

В козацькому селищі Мамаєва Слобода в Києві резиденція святого Миколая працюватиме з 8 по 28 грудня. Діти отримають подарунки і зможуть пройти майстер-класи у скансені, де бережуть народні традиції. В тому числі і майстер-клас з випікання медових пряників, «миколайчиків», в українській печі. Це традиційний український сувенір.

Джерело фото: solom.kievcity.gov.ua.

Як дістатися: метро до станції «Шулявська», звідти троллебусом № 27 і 27-К або маршрутками № 232, 201. Від станції метро «Палац спорту» до Мамаєвої Слободи ходять маршрутки № 427 та 471, від ЦУМу на Хрещатику – № 433, від терміналу «Південний» на ж/д вокзалі – № 454.

У Львові вже відкрили резиденцію святого Миколая

У культурній столиці України – Львові волонтери теж знайшли місце для резиденції шанованого святого. Вона розмістилася в парку Знесіння на території готельно-ресторанного комплексу Kavalier Boutique Hotel. Резиденція буде відкрита до 21 січня, з 12:00 до 19:00.

Виконувати замовлення на подарунки святому Миколаю тут допомагають ельфи.

Джерело фото: afisha.vash.ua.

Як дістатися: готель знаходиться на вулиці Старознесенській, 70. Від ж/д вокзалу і головного автовокзалу їхати маршруткою № 25

Святому Миколаю облаштують будиночок у лісі під Одесою

Обожнюваному дітворою святому доводиться встигати скрізь, переміщаючись з півночі і заходу України на південь, у морське місто Одесу. Правда, не в саме місто, а в Савранський ліс – ландшафтний заказник. У цьому році 19 грудня тут відкриють маленький будиночок святого Миколая, але одеська влада обіцяє з часом відвести Чудотворцю цілий палац!

У своїй новій маленькій резиденції святий буде приймати до 21 січня: можна буде сфотографуватися з ним, з його помічниками-ельфами та іншими лісовими мешканцями. Для дітей тут влаштують фестиваль з іграми і всілякими смаколиками.

Джерело фото: depo.ua.

Як дістатися: Савранський ліс знаходиться в 200 км від Одеси. Екскурсії організовують туристичні компанії. Якщо добиратися самим – машиною по Київській трасі близько 2 годин їзди. Або автобусом Одеса – Саврань з центрального автовокзалу.

Святий Миколай привітає дітей у козацькому Чигирині

Ініціаторами створення резиденції святого Миколая в козацькому краю виступили активісти туристичного руху. Поселять чудотворця тут на місяць: з 19 грудня до Водохреща – 19 січня. Діти зможуть пройти майстер-класи національних ремесел: гончарства, ковальства, різьби по дереву і багато іншого. Також усіх відвідувачів чекають ігри на свіжому повітрі.

19 грудня тут влаштують грандіозне свято: відкриють церкву святого Миколая, встановлять рекорд України на найбільший гречаник.

Джерело фото: grom-che.com.

Як дістатися: організовуються екскурсійні тури. Або самостійно автобусом до Черкас, звідти маршруткою до Чигирина. З деяких міст ходять прямі автобуси на Чигирин.

Казкова резиденція святого в Кам'янці-Подільському

Святий Миколай відкриє свою резиденцію і в Кам'янці-Подільському. Розміститься його казковий будиночок прямо на центральній площі Подільський ринок перед ратушею. Якщо точніше, то це старовинний особняк готелю Reikartz, і резиденція відкривається тут не перший рік – як соціальний проект.

Тут Миколай прийматиме гостей з 13 грудня по січень – відкриє майстерню новорічних чудес, на те ж він і Чудотворець! Звичайно ж, він буде дарувати подарунки і гарний настрій: дітей і дорослих чекають театралізовані вистави, конкурси та майстер-класи.

Джерело фото: reikartz.com.

Як дістатися: до Кам'янця-Подільського можна доїхати поїздом, до центральної площі Подільський ринок – будь-якою маршруткою, яка йде в старе місто, готель знаходиться за адресою: вул. Старобульварна, 2. Від нього 5 хв ходьби до Кам'янець-Подільської фортеці, яка є символом міста.

І навіть в Бердичеві...

В єврейському містечку Бердичеві на Житомирщині теж віддають шану українським традиціям. Благодійні організації поселили святого Миколая в дитячому клубі.

Діти можуть приходити сюди до 25 грудня – розповісти святому Миколаю про свої добрі справи або прочитати вірш і отримати подарунок. А можна і самим подбати про подарунки для дітей-сиріт, інвалідів або тих, чиї батьки перебувають в АТО: принести солодощі, іграшки та отримати посвідчення помічника святого Миколая.

Джерело фото: prostir.ua.

Як дістатися: невелика резиденція Миколая знаходиться в дитячому клубі «Рожевий слон» на вулиці Європейській 19/10. Вулиця Європейська починається від ж/д вокзалу.

Забіг у новорічних шапках та інші добрі справи

Подібно святому Миколаю, ви можете самі долучитися до благодійності і подбати про подарунки для тих, хто має в них потребу. В Україні влаштовують безліч таких акцій, де можна і розважитися самим, і зробити добру справу для інших.

На честь святого Миколая у Києві влаштують наймасовіший забіг у новорічних шапках. Захід, який претендує на рекорд України, відбудеться 19 грудня. Взяти участь у ньому можуть як діти, так і дорослі. Молодші учасники побіжать по вулиці Еспланадній, а дорослим приготували більш довгий маршрут: вулиці Еспланадна, Саксаганського, Льва Толстого, Жилянська і Шота Руставелі. Внесок за участь: 250 грн для дорослих і 60 грн для дітей. До вартості входять новорічна шапка, номер, медаль, яку кожен учасник отримає на фініші, і персональні фото. Половина зібраних коштів піде на благодійність для дітей-сиріт.

Джерело фото: svmykolayrun.org.

У Мистецькому арсеналі в Києві працює пошта святого Миколая та організована благодійна акція: збирають подарунки для дітей-сиріт та дітей бійців, які постраждали в зоні АТО й перебувають на лікуванні.

У Харкові 16 грудня відбудеться благодійний концерт, де виступатимуть Руслана та Олег Скрипка з гуртом «ВВ». На концерт, в першу чергу, запросять дітей бійців, які загинули, пропали безвісти або були поранені. Крім того, для цих дітей під час концерту організують збір коштів.

В Одесі до Дня святого Миколая організували благодійний марафон у навчальних закладах. Мета – зібрати кошти для воїнів у зоні АТО, їхніх сімей та дітей, медпрацівників і волонтерів, що допомагають захисникам, для дітей з малозабезпечених сімей. У програмі марафону – майстер-класи з випікання та розпис новорічного печива, розпродаж іграшок і сувенірів, збір теплих речей для бійців, і навіть плетіння масксіток.

Благодійні акції зі збору подарунків для дітей-сиріт, малозабезпечених проходять у багатьох містах України. Так, канцелярія святого Миколая запрацювала в Дніпропетровську. Багато років поспіль акція «Святий Миколай – дітям» проходить в Кременчуці: волонтери з числа студентів і старшокласників стоять у магазинах і пропонують купити дітям подарунки, а також збирають їх у навчальних закладах. Подібні акції проходять в Ужгороді, Миколаєві, і з кожним роком ця традиція охоплює все більше міст. Адже це так приємно – дарувати свято іншим і собі самому, радуючи дітей!

Як написати листа святому Миколаю

IGotoWorld.com бажає всім добра і запрошує відправитися в гості до святого Миколая або, принаймні, написати йому листа. У деяких регіонах святий на листи відповідає особисто.

Джерело фото: snikola.nethouse.ua.

Зробити це дуже просто. Ось адреса пошти святого Миколая в його гуцульській резиденції в селі Пістинь: st.nicholas.estate@gmail.com

Ще один спосіб – опустити лист або малюнок до спеціальної скриньки у відділенні «Нової пошти» у вашому місті. Звідси листи доставляють до київської резиденції святого Миколая на Михайлівській площі в Києві. Поспішайте: спеціальна пошта працює до 16 грудня. А святий чекає ваших малюнків! Автори листів, які відвідають Київ під час свят, зможуть отримати солодкі подарунки від Миколая в його резиденції на Михайлівській площі.

Листи святому Миколаю, звичайно ж, приймають у всіх його резиденціях: там є скриньки для пошти.


07.12.2015 2907 4
Коментарі (4)

Taras Rakovetsky 2015.12.12, 08:31
Всюди є резиденції святого Миколая,тільки у Чернівцях-будиночок діда мороза????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Яна Лучицька 2015.12.13, 13:47
Є дітки сироти які дуже просять у Миколая подарунки їх дані відправити. Я живу неподалік Києва і хочу їм привезти що попросили!) Заробляю небагато тому і прошу Миколайчика вислухати прохання деяких діток!)
Яна Лучицька 2015.12.13, 13:48
Є дітки сироти які дуже просять у Миколая подарунки їх дані відправити. Я живу неподалік Києва і хочу їм привезти що попросили!) Заробляю небагато тому і прошу Миколайчика вислухати прохання деяких діток!)
Яна Лучицька 2015.12.13, 13:53
Дітки чекають сироти що я від Миколая привезу подарунки, сос прошу вислухати побажання деяких діток!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

622
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1808 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

645
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

747