Прикарпатська преса про поділ посад в міській раді, проковації і реформу у суді, магію кухні і Верховини та новорічний подарунок Путіну

 

 

Огляд прикарпатської преси за період з 27 листопада по 3 грудня.

 

Галицький кореспондент

 

Нев’їзне відділення. Мешканці багатоповерхівки на вул. Нова 19б виступають категорично проти розміщення виїзного консультативного паліативного відділення в їхньому будинку. Останнім часом це питання набуло неабиякого резонансу.

 

Материнська правда. Рідні хлопців по-звірячому вбитих «стоматологом-різником», прагнуть справедливості. Жінки одноголосно твердять: якщо суд буде так тягнути час, то невідомо, скільки це буде тривати.

 

Бити чи не бити. Психологи застерігають батьків: фізичне покарання дитини загрожує невтішними наслідками для її дорослого життя. Наслідки рукоприкладства – ті комплекси, які доросла людина приносить з дитинства у доросле життя. Це виявляється по-різному.

 

Репортер

 

«Скажений контрактник» зі 128 бригади. Франківець Тарас Остапович лише нещодавно виписався з Львівського шпиталю. Там пролежав місяць, бо знімали апарат Ілізарова. Його поставили після поранення, яке отримав влітку в Станиці Луганській. Тарас стоїть на одній нозі, бо права загіпсована, підпирається милицями.

 

Маршрутки-перезавантаження. 1 січня 2016 року жителі та гості Івано-Франківська мають перейти не лише у новий рік, а й сприйняти нову систему громадського транспорту. Про реформу транспортної мережі говорять давно, проте лише зараз місто впритул наблизилося до змін.

 

Монтян провокує – суд посміхається. Адвокат із Києва Тетяна Монтян, яка захищає у суді франківського блогера Руслана Коцабу, вкотре шокувала присутніх на засіданні, яке відбулося 26 листопада. Якщо раніше адвокат погрожувала свідкам, то тепер взялася за суддівську колегію – Іннесу Болюк, Олесю Зеленко та Наталію Деркач.

 

Магія Верховину не полишає. Влітку цього року у Верховині відкрили єдиний в Україні музей магії. Тут розповідають про гуцульських примірників, мольфарів, віщунів, знахарів та гадєрок. Ці люди вміли грозу вілганяти, зі зміями говорити та від хвороб рятувати.

 

Галичина

 

Як наші депутати готують новорічний подарунок Путіну. Зі східного фронту надходять тривожні повідомлення: ворог готується до ескалації війни. Експерти вважають, що таким чином Росія хоче допомогти тим силам, які прагнуть відставки нинішнього Уряду та дестабілізації ситуації в Україні.

 

Поліція – це вже не міліція. Реформа органів внутрішніх справ по суті, має кардинально змінити цю систему. Такий висновок можна зробити з виступу т. в. о. керівника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, радника голови НП України Віктора Шкутова, який розповів про те, як відтепер виглядатиме правоохоронна структура.

 

Магія кухні. Журналіст газети, яка у блозі «Кулінарні варіації вар ятки» понад рік описує свої кухарські експерименти та експромти, приголомшує рецептами смачних і вишуканих страв, в інтерв’ю для «Галичини» підкреслила, що в жодній кулінарній школі її б не навчили того, чого навчила мама.

 

Панк-союз із «собаками». З концертною програмою «Листопадовий тур» до Івано-Франківська завітав відомий український письменник, перекладач, громадський активіст Сергій Жадан з проектом «Жадан і Собаки».

 

Західний кур’єр

 

Склали присягу і поділили посади. У вівторок відбулась перша сесія міської ради сьомого скликання. Відповідно до законодавства її скликала міська територіальна виборча комісія і на цьому урочистому установчому засіданні новообрані міський голова та депутати мали всього лиш скласти присягу й обрати секретаря міськради. Але депутати від ВО «Свобода», які мали більшість у попередньому скликанні і чий представник переміг на виборах міського голови, так прагнули швидко почати працювати, що одразу ж двома «пакетами» і без обговорення вирішили створити комісії міськради та затвердити структуру, кількісний і персональний склад виконавчого комітету.

 

Гілка, яку рубають. Інтрев’ю з головою Івано-Франківського міського суду Тарасом Антоняком. 7% - саме стільки українців , згідно з проведеними у 2014 році опитуваннями, довіряють судовій гілці влади. Чи відрізняється ситуація і в який бік конкретно в Івано-Франківську – невідомо. Але тло, яке так чи інакше створює всеукраїнська статистика, позитивним для роботи місцевого суду аж ніяк не назвеш. Позбутися тавра корумпованого відомства із суцільно. Круговою порукою міський суд обласного центру намагається, серед іншого, взяттям курсу на публічність роботи.

 

PL. «Золоті» ті злоті у «панів». Щоб потрапити «до панів» спочатку потрібно отримати запрошення на роботу або в гості, а потім стати на чергу для отримання віз. Перше офіційно є безкоштовним, а проста робоча віза коштує 35 євро. Проте тут з’являються охочі заробити на бажанні трударів заробити.

 

СНІД – це не вирок. Важлива рання діагностика. Існують захворювання, про які люди знають відносно небагато. Так, незважаючи на широке розповсюдження інформації, на існування спеціальних кабінетів довіри тощо, навколо такої хвороби як СНІД, і досі шириться чимало чуток і міфів. Багато хто думаю, що ВІЛ-інфекція не стосується широкого загалу, проте знати про СНІД потрібно.


03.12.2015 681 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1945
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1846
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5457 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

732

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

788

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

987

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3670
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10247
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

885
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

180
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1267
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872