Перша сесія Івано-Франківської міськради: "Свобода" забирає все або 27 друзів Марцінківа

 

 /data/blog/93385/18680c37891be387afe8ddbf73faa153.jpg

 

Результати виборів до міської ради Івано-Франківська та другого туру виборів мера Івано-Франківська стали доволі несподіваними для усіх. Але те, що ми побачили на першій сесії новообраної міської ради, Івано-Франківськ не заслуговує, не зважаючи навіть на те, хто за кого голосував на виборах. Грубо порушуючи Регламент міськради при тому, що тільки напередодні відбулась погоджувальна рада, «Свобода» разом з частиною «Солідарності» та «Батьківщиною» проголосували за заступників міського голови та склад виконавчого комітету...

 

Вже напередодні поповзли чутки про те, що Марцінків намагатиметься на першій сесії протягнути всі посадові питання: секретаря міської ради, виконавчий комітет (зі "свободівськими" кандидатурами) та постійні депутатські комісії - також зі "свободівців" з маленькими вкрапленнями союзників.

 

Засідання мало розпочатисяся о 10:00 год. Та перед сесією депутати, разом з новим міським головою Русланом Марцінківим, сходили до церкви.

 

З 8-00 їх можна було зустріти в Архикатедральном соборі. Правда - не всіх.

 

Не було й екс-міського голови, а тепер депутата міської ради Віктор Анушкевичуса.

 

О 9:40 активісти громадського руху “ЧЕСНО” у Івано-Франківську зустрічали новообраних депутатів міської ради перед першим сесійним засіданням.

 

За підсумками кампанії “Чесна весна - відповідальна осінь” активісти громадського руху “ЧЕСНО” проаналізували попередню діяльність депутатів міської ради за кількома критеріями: відвідування сесійних засідань, відвідування засідань постійних комісій та подання депутатських запитів, та їхні політичні траєкторії.

 

У зв’язку із тим, що певні депутати міської ради минулого скликання, які переобрались знову “завалили” перевірку “ЧЕСНО” - активісти в такий спосіб попередили їх про те, що пильно слідкуватимуть за їх роботою у раді та вимагатимуть від них відповідальності.

 

Нагадаємо, міська рада Івано-Франківська нового скликання налучує 42 депутати.

 

Зокрема, "Свобода" має 14 депутатів в міській раді, "Солідарність" 9, "Самопоміч" 6, УКРОП 6, "Батьківщина" 4 і УНП 3.

 

Засідання відкривала голова Івано-Франківської ТВК Олександра Петрик.

 

Перед оголошенням складу новообраної ради народні обранці заспівали Гімн та прочитали молитву. Опісля депутати присягли на вірність Україні. Крім того, присягу склав і новообраний міський голова Руслан Марцінків.

 

"Щиро дякую за великий кредит довіри. Я готовий співпрацювати з усіма, хто сповідує демократичні цінності", - зазначив міський голова Руслан Марцінків.

 

Після того, як мер виголосив промову, новообраним депутатам вручили посвідчення.

 

В свою чергу, голова МВК Мирослава Петрик подякувала депутатам за плідну передвиборчу кампанію зазначивши, що "іванофранківці сподіваються на те, що всі обіцянки обранців будуть виконані".

 

Колишній міський голова Віктор Анушкевичус подякував своїй команді з якою працював протягом дев"яти років. "Ми отримали багато перемог і нам не соромно дивитися людям в очі", - зауважив колишній міський голова Івано-Франківська.

 

В свою чергу Руслан Марцінків подякував екс-меру зазначивши, що працювавши секретарем в міськради, він багато навчився в Анушкевичуса.

 

Депутати від партій "УКРОП" та "Свобода", "Батьківщина" та "Самопоміч" утворили фракції. Відповідно головами фракцій стали: Володимир Олійник, Роман Онуфріїв, Руслан Терешко та Ірина Кулинич.

 

Перше питання порядку денного - створення тимчасової лічильної комісії. Головою лічильної комісії Руслан Марцінків запропонував обрати Олега Капустяка.

 

Голова фракції "УКРОП" Володимир Олійник звернувся до Руслана Мацінківа із пропозицією обрати секретаря міськради і на цьому завершити сесійне засідання, оскільки роздані проекти рішення не співпадають з регламентом.

 

За його словами, проект рішення, щодо створення постійних депутатських комісій, яке включене в порядок денний, було роздано депутатам тільки сьогодні. Шляхом таємного голосування вже за пів години усі дізналися ім'я нового секретаря міської ради. Проголосували 41 депутат та міський голова: 27 - "за", 11 - "проти". Відтак, секретарем міської ради було обрано депутата від ВО "Свобода" Оксану Савчук.

 

Добре запам'ятайте цифру "27".

 

А поки нагадаю, у попередньому скликанні міськради Оксана Савчук працювала головою постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту.

 

Після обрання депутатом минулого скликання Оксана Савчук разом з колегою по фракції і однопартійцем Михайлом Сеньківим у 2011 році заснували дві компанії, які регулярно освоювали кошти в сфері ЖКГ міста, – ТОВ "Гендлярка" і ТОВ "Комунальні інвестиції". У 2014 році "Гендлярка" поза конкурсом отримала дозвіл на облаштування 9 зупинок громадського транспорту (в тому числі й закладами торгівлі).

 

Далі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцинків запропонував продовжити засідання і проголосувати за склад постійних комісій.

 

Представники фракції "УКРОП" звернулися до міського голови із проханням не розглядати це питання, оскільки це є порушенням регламенту. На що Марцінків відповів :"Ви не прокуратура, щоб визначати законність порядку денного". Відтак "укропи" відмовились голосувати за це питаня.

 

"Побійтеся Бога порушувати зкон на першій сесії", - зазначив Сергій Гаєвський з фракції "УКРОП".

 

Також до Марцінківа звернулась голова фракції самопоміч Ірина Кулинич, яка підтримала колег і зазначила, що "Самопоміч" також не буде голосувати за це питання.

 

Віктор Анушкевичус запропонував завершити сьогоднішнє засідання і оголосити перерву, а 8 грудня зібратися щоб проголосували за решту питань.

 

Нагадаємо, сесія розпочала роботу із трьома порушеннями чинного регламенту, що стосується статей №15, 31, 64 у яких йдеться про те, що проекти рішення мають бути підготовлені та роздані депутатам за 10 днів до сесії.

 

Після тривалих обговорень проект рішення таки поставили на голосування і знову 27 депутатів проголосували "за".

 

"27" - дивним чином ця цифра збігається з кількістю мандатів від: ВО «Свобода» 14, «Батьківщина» 4 та БПП 9. Як казав один всім відомий персонаж: "Совпаденіє? Не думав!".

 

Комісію з питань бюджету очолив "свободівець" Роман Онуфріїв, заступником голови став Володимир Кушнір (БПП), секретарем – Петро Гавриш (“Свобода”). Члени комісії: Мар’ян Вагилевич («Свобода»), Віктор Синишин («Свобода»), Олег Капустяк («Свобода»), Руслан Терешко (« Батьківщина»), Сергій Палійчук (БПП).

 

Комісія з питань регламенту та депутатської діяльності має поки що лише секретаря – Андрія Грималюка («Свобода). 3 вільні місця.

 

Комісія з питань ЖКГ (2 вільних місця): голова – Роман Харук («Свобода»), заступник – Степан Руднянин (БПП), Віталій Бурко («Свобода»), Петро Шкутяк (БПП), Стефан Магас («Батьківщина).

 

Комісія з питань підприємництвата регуляторної діяльності - 2 вільних місця: секретар – Руслан Марцінків («Свобода»), Василь Скиданчук («Свобода»), Ярослав Горбовий («Батьківщина»).

 

Комісія з питань гуманітарної політики (2 вільних місця): голова – Маріанна Продан («Свобода»), Василь Ревчук («Батьківщина»), Андріан Волгін (БПП).

 

Комісія з питань оренди та приватизації комунального майна має чотири вакансії і секретаря – свободівця Сергія Абрам’яка.

 

Склад комісії з питань містобудування та земельних відносин є найцікавішим. З шести депутатів, які увійшли в комісію - п'ятеро забудівельників та один свободівець-"гендляр".

 

Це - Андрій Строїч – директор ТОВ "Гендлярка" (власницею якої є новообрана секретарка Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук) та:

Володимир Яблонь – комерційний директор ПП "Будівельна компанія "Ярковиця";

- Іван Гарасимко – юрисконсульт ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат"; 

- Микола Ковальчук – директор ПП "Вамбуд"; 

- Володимир Фецич – директор ТзОВ "Форте-Буд";

- Володимир Балагура – виконавчий директор ПП "Будівельна компанія "Ярковиця".

Плюс одне вакантне місце.

 

Потім наалярм розглянули питання порядку денного про новий склад виконавчого комітету та заступників міського голови. Руслан Марцінків запропонував включити до складу МВК 16 осіб

 

Відтак, першим заступникм міського голови став екс-секретар міськради "свободівець" Микола Вітенко

 

Заступником міського голови також буде колишній голова Тернопільської облради, також "свободівець" Олексій Кайда.

 

Заступником з економічних питань залишається Богдан Білик.

 

Заступником з гуманітарних питань став колишній секретар облради Олександр Левицький від ВО “Батьківщина”, а керуючим справами виконкому буде Ігор Шевчук.

 

До складу виконкому увійшли: Войтик Вадим, Демків Дмитро, Дротянко Вікторія, Зуб’як Ярослав, Креховецький Іван, Фекачев Олексій, Романюк Сергій, Сеньків Михайло, Яцишин Ярослав.

 

Вже 2 грудня новий виконком збереться для роботи.

 

На сесії громадський діяч Максим Кицюк заявив, що більшість в міській раді з першого дня стає на шлях порушення законів та регламенту, включивши в порушення процедури до порядку денного питання щодо зміни регламенту Івано-Франківського міськвиконкому та зміну структури міськвиконкому.

 

Про конкретні статті чинного Регламенту міської ради розповів колишній міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

 

Предствник від «Українського об’єднання патріотів УКРОП Сергій Гаєвський емоційно закликав мера та більшість в міськраді «побоятися Бога» та не починати роботу міськради з грубих порушень.

 

На це міський голова Руслан Марцінків недоречно зіронізував: «Ну от маємо вже і прокурора, і священика в раді», маючи на увазі Сергія Гаєвського.

 

На це відреагував інший представник УКРОПу Мстислав Тарас, який сказава: «Від міського голови в сторону фракції «Українського об’єднаненя патріотів» лунали вислови що, мовляв, тут у нас завелися священики, то я заявляю що фракція УКРОП не брала участь в освяті ліфтів», очевидно нагадавши передвиборче освячення ліфтів в піар-цілях саме Русланом Марцінківим та «Свободою».

 

Які висновки можна зробити з цього шапіто? Невтішні та неглобальні. Поки ще нічого не зрозуміло. В міській раді намалювалася ситуативна більшість - "Свобода" БПП та "Батьківщина" і нездорова тенденція - голосувати, не зважаючи ні на що і ні на кого... І "залізний" аргумент - все треба робити швидко, бо громада чекає - який розбивається об питання: А до тепер місяць, поки не було сесій, не чекала?".

 

 

КОМЕНТАРІ ПО ГАРЯЧИХ СЛІДАХ:

 

Руслан МАРЦІНКІВ, міський голова:

"Думаю, що нам сьогодні і вдалося і я думаю, це символічно, що саме 1 грудня відбулася наша перша сесія, - каже міський очільник. - Саме тому ми розробили і проголосували ці проекти рішень. Ми обрали секретаря, виконавчий комітет, проголосували заступників. Без команди багато чого не зробиш".

Марцінків каже, що потрібно багато технічних моментів змінити, щоб виконавчий комітет діяв в нових умовах.

"Це постійна практика. Тут немає нічого, що суперчить законодавству. Це все для того, щоб у місті був відкритий бюджет. Щоб вже з 1 січня 2016 року зробити безоплатний проїзд для школярів та студентів, щоб добудовувати садочки", - наголошує міський голова.

Щодо звинувачення "Свободи" та нового мера в узурпації влади, які сьогодні неодноразово звучали на сесії, то Руслан Марцінків їх відкинув.

За його словами, головування у комісіях пропонувалось усім франкціям, окрім "Батьківщини", котрій дісталась посада заступника голови (Олександр Левицький, - авт).

"Комісію з питань підприємництва та регуляторної діяльності ми запропонували очолити Ірині Кулинич від "Самопомочі". УНП –  комісію з питань діяльності та депутатської діяльності. Представникам від УКРОПу - комісію з питань оренди та приватизації комунального майна", - сказав міський голова.

Щодо "земельної" комісії, до якої поки увійшли лише забудівники, то Руслан Марцінків проблеми тут не бачить.

Каже, що цих депутатів вибрали люди, а вже депутати написали заяви на участь у цих комісіях.

"Списки залишаються відкритими. Напишуть депутати заяву на вхід у комісію - обов'язково на наступній сесії розглянемо", - сказав Руслан Марцінків.

 

Оксана САВЧУК, секретар міської ради:

Ця посада – це тягар відповідальності. Думаю, жіночою мудрістю буду згладжувати всі гострі кути.

Могло бути набагато більше жінок, але через виборчий закон нас лише п'ятеро. Багато жінок перемогли на своїх виборчих округах, але не стали депутатами. Тут Верховна рада нам завадила...

Нас мало, але нам вдасться зробити так, щоб ця рада була дійсно ефективна. Будемо працювати...

 

Сергій АДАМОВИЧ, депутат обласної ради:

Під час місцевих виборів не з’явилося нових яскравих партій, які б змогли виконати всі вимоги Майдану, хоча це мало статися вже давно. Я вважаю, що новий склад ради не буде більш фаховим, але й сподіваюсь, що не гіршим. Втім маю підозру, що буде таки гірше. Обрана влада є рівнем суспільства. Вибори показали, що в Україні не працюють партії, які існують із членських внесків. Із попередньої каденції можу говорити, що доки не буде рівня суспільної активності , не буде нормального результату

 

Максим КИЦЮК, керівник ГО “Центр “Антикорупційна Платформа”:

Депутати Івано-Франківської міської ради, які проголосували за регламент виконавчого комітету та склад комісій порушили норму закону "Про доступ до публічної інформації", яка передбачає завчасне оприлюднення проектів рішень за 20 днів до дня сесії. Ця норма не є виключенням для першої сесії міської ради та не має жодного стосунку до згаданої мером "Хартії", адже Закон України в даному питанні має конкертизованішу та вищу юридичну силу для депутатів. Таким чином, окрім прямого порушення законодавства, відбулось фактичне нехтування обіцянками, які передбачені у підписаних меморандумах з коаліцією "Прозорі Ради".

У зв'язку з тим, що я зробив все, що зміг аби попередити депутатів про ймовірність порушення закону України і депутати, які все ж таки проголосували за вищезгадані пункти, були повідомлені з трибуни під час наданого депутатами виступу, я разом з колегами оскаржуватиму ці порушення. Зокрема найпершим буде звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з Прав Людини щодо порушення права громади міста Івано-Франківська на ознайомлення з проектами рішень. Це конче серйозне порушення на мою думку, адже позбавлення іванофранківців права знати кого висуватимуть у секретарі, члени виконкому, які депутатські комісії планують утворити - це ігнорування невід'ємного права громадян на доступ до публічної інформації. І мешканці міста мають робити висновки вже.

 

Василь КЕДИК, політолог:

Ось тільки деякі статті Регламенту, порушення яких зауважив на першій сесії. - Частина 6 статті 11. Засідання погоджувальної ради скликаються секретарем Ради або за ініціативою представників не менше половини депутатських фракцій не пізніше, як за 2 дні до сесії Ради. (Погоджувальна рада відбулась 30 листопада, тобто, ввечері напередодні сесії) - Частина 1 статті 15. Проект порядку денного сесії Ради формується міським головою в порядку, передбаченому Регламентом, і повідомляється депутатам не пізніше, як за 10 днів до відкриття чергової сесії Ради

. Секретар Ради організовує інформування депутатів про проект порядку денного. (Проекти рішень роздали депутатам 30 листопада ввечері. Коли ж вони мали з ними ознайомитись і внести свої пропозиції залишається загадкою) - Частина 3 Статті 64. Міський голова пропонує на розгляд Ради кандидата на посаду члена виконавчого комітету Ради. Кандидат на посаду члена виконавчого комітету Ради зобов’язаний виступити на пленарному засіданні Ради з автобіографічною інформацією і відповісти на запитання депутатів. Крім того, кандидат на посаду члена виконавчого комітету Ради, який працюватиме у виконавчих органах Ради на постійній основі, зобов’язаний виступити перед депутатам з програмою діяльності і відповісти на запитання депутатів Ради. (Голосування як за секретаря, так й за членів виконкому відбулось без повідомлення автобіографічної інформації та відповідей на запитання депутатів, не кажучи вже про представлення якихось програмних речей). Відповідно всі рішення новобраної міської ради після обрання секретаря є незаконними і їх не лише можна, а й варто оскаржувати в суді. Не можна допустити спроби узурпації влади, яка сьогодні відбулась. При чому галопом і досить нагло.

Те, що сьогодні було в стінах міської ради розцінюю як ляпас громаді міста. Не варто підставляти другу щоку.

 

Ігор ТКАЧ, інформаційний аналітик:

Сьогоднішня сесія - суцільний фарс. Стало зрозуміло, що є фракція забудовників. У нас немає більшості, опозиції - є договорняки і окупація влади "Свободою". Ми хочемо бачити у найближчі десять днів, хто оскаржуватиме ці рішення у суді. Це означатиме, що в раді є опозиція. У протилежному випадку це повинна зробити громада Івано-Франківська.

 

ПЕРЛИНИ РЕПЛІК МІСЬКОГО ГОЛОВИ НА СЕСІЇ:

 

(на початку сесії, звертаючись до Віктор Анушкевичуса) - Ви були міським головою 7 каденції (насправді 6) і я у Вас багато чого навчися.

(вже через годину, звертаючись до Віктор Анушкевичуса) - Я, принаймні, нікому гроші не роздавав і посади.

(до депутатів про кандидатів на посади у виконкомі) - Така моя воля.

(представляючи Оксану Савчук) - Моя хороша подруга і побратим по боротьбі.

(до депутатів) - Ну от маємо вже і прокурора, і священика в раді.

(журналістам) - Нас чекають садочки, школи, дороги.

(депутатам) - У львівській міській раді ще не таке було, такщо - не розказуйте.

 

/data/blog/93385/e1601fc84b373a79d9a8c14b0c69d0c9.jpg

 

/data/blog/93385/d8bcb9342a00f8c092dd86b6f8d0a8a4.jpg

 

/data/blog/93385/494592acddf3ca65bd59b55cb8d79287.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 /data/blog/93385/e6e97016ef1ee3507b63c3148a68e5f5.jpg

 

/data/blog/93385/9b32eae17f01ffb5a209aac3d7e239d4.jpg

 

 

/data/blog/93385/ed9c80505a1cab7daf76ed6927c075de.jpg

 

/data/blog/93385/44559be0db3bb567691561890e2ffeba.jpg

 

/data/blog/93385/b011721ecfdc966877bd6c77b3f53f95.jpg

 

/data/blog/93385/db7b56551c0cfd56d5f1067b435d781d.jpg

 

/data/blog/93385/2972ec0a0148f162e2a6e9ae89497960.jpg

 

/data/blog/93385/c9cd19a216f21201e4281b13fe6559d0.jpg

 

/data/blog/93385/b51dca2e97e904396dadd65530103a1d.jpg

 

/data/blog/93385/964fa133c5ceb8eaf1e91f0312639c03.jpg

 

/data/blog/93385/49e42aa376444fba548134d347e20f9d.jpg

 

Підготував Ростислав КОВТУН


Коментарі (3)

Славко Задунайский 2015.12.02, 12:32
Вибрали собі депутатів називається.Тепер забудовники з комісії по забудові будуть вже законно забудовувати рекреаційні зони, нищити природу і перетворювати місто в хаотичні будівельні хащі.
Степан Иванович 2015.12.02, 12:11
Треба пильно стежити за цими кулуарнами іграми, свободі взагалі не вірю! Та створити ГО щоб відстежувати апетити забудівників, бо ця хаотична забудова давно вийшла за рамки европейського міста.
Панас Мирний 2015.12.02, 22:33
Забудвники у "земельній комісії" це все одно що вовки у комісії по захисту овець
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

741
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2307
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2026
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2043
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6175 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2329 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

201

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1023

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1012

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1272
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

120
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

500
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1959
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26385
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

447
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10361 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7901
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

454
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

301
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

456
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

531
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1465