Звичайне рейдерство? або Якщо здобич опинилась в зубах хижака, він її вже не випустить

 

Там, де немає права, панує сила. Цей принцип є універсальним і діє навіть у тих країнах, які симулюють на своїй території простір законності і правопорядку. Історія, викладена нижче, нагадує типовий випадок з життя джунглів - якщо здобич опинилась в зубах хижака, він її вже не випустить. Вона ілюструє рівень законності в нашій державі, а радше рівень пануючого в нас беззаконня та «права сильного».

 

Днями в Івано-Франківському міському суді відбулося засідання за позовом ПАТ «Укрсоцбанк» до місцевих підприємців, які заборгували банку майже 14 мільйонів гривень.  Здавалося  б звичайна справа, батько з сином взяли у кредит для розвитку ресторанно-готельного бізнесу близько 10 мільйонів гривень, але вже більше двох років його не сплачують. Тому  зараз Укрсоцбанк намагається за рахунок боргу забрати у них станцію технічного обслуговування, яку вони передали в іпотеку банку, як гарантію виконання зобов’язань за кредитними договорами. Проте у справі несподівано з’явилася третя сторона – Володимир Дмитрів, який стверджує, що саме він є власником СТО, а договір іпотеки з Укрсоцбанком є недійсним.

 

Адвокат Сергій Наливайко, який представлятиме Володимира Дмитріва в суді, розповів, що у 2005 році Євген Настенко (батько) та Євген Настенко (син) вирішили викупити у Дмитріва нежитлове приміщення. Однак, у договорі купівлі-продажу, який був укладений між сторонами, зазначалося, що покупці, тобто Настенки, зобов’язуються сплатити повну вартість приміщення у день нотаріального посвідчення цього договору. А у випадку не проведення повного розрахунку у вказаний термін – договір вважається неукладеним.

 

Пункти 4 і 5 чітко вказують про те, що без оплати цей договір вважається не укладеним

 

«Зазвичай сторони можуть прописати у договорі, що кошти можуть бути передані до або після нотаріального посвідчення цього договору, і тоді право власності визначається окремою умовою, - пояснює нотаріус Ігор Фріс. – Відповідно до вимог статті 334 Цивільного кодексу редакції 2004 року право власності на нерухоме майно дійсне з моменту державної реєстрації у реєстрі правочинів. Відтак, у цьому договорі сторони чітко визначили правовий режим щодо оплати цього нерухомого майна і державна реєстрація мала б відбутися лише після передачі коштів. Якщо ж гроші не були передані – угода вважається нікчемною».

 

В зазначений термін Володимир Дмитрів гроші так і не отримав тож згідно договору покупці мали повернути йому майно та відшкодувати збитки. Натомість, Настенки всупереч домовленостям  через Бюро технічної інвентаризації перереєстрували приміщення та віддали його в іпотеку банку, а Дмитрів залишився ні з чим.

 

Чому БТІ зареєструвало право власності на покупців без виконання особливої умови договору – виконання оплати за майновий комплекс – залишається загадкою. Та й запитати вже ні в кого, адже такої структури як БТІ вже не існує через реорганізацію.

 

У 2014 році Володимир Дмитрів звернувся до суду з позовом скасувати рішення державного реєстратора та визнати за ним право власності на СТО. Суд вже навіть ухвалив законне рішення на користь позивача (копія судового рішення нижче).

 

Але тут несподівано в справу втрутився «Укрсоцбанк».

 

Тоді і стало відомо, що майно було незаконно передане в іпотеку, а оскільки при судовому розгляді цей момент не врахували, рішення було скасоване Апеляційним судом Івано-Франківської області та Вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних та кримінальних справ.

 

Сьогодні ж Володимир Дмитрів вкотре намагається повернути своє майно. Якраз на днях має розпочатись розгляд справи щодо визнання за ним права власності на СТО.

 

Варто зазначити, що у суді ПАТ «Укрсоцбанк» представляє юридична компанія «АлєксєєвБоярчуков та партнери». За інформацією, опублікованою в ЗМІ, ця компанія, діє далеко не правовими методами. Як кажуть в народі – за нею «золоті верби». Тож «в інтернеті» існує думка, що «АлєксєєвБоярчуков та партнери» займається рейдерством та відмиванням коштів. А боротися з фірмою, засновником якої є народний депутат України, та ще й заступник голови Комітету з питань правової політики і правосуддя, Сергій Алєксєєв – справа нелегка.

 

Адвокат Сергій Наливайко запевняє, шахрайські схеми цієї компанії можна прослідкувати і в справі по СТО. Адже, за його словами, навіть експертна оцінка станції технічного обслуговування зроблена із порушенням законодавства. Оскільки, пояснює Наливайко, проводиться експертиза на основі фото, які були зроблені ще у 2008 році (!!!). Сам же експерт на місце навіть не виїжджав, тому оцінив майно на власний розсуд, й так як це вигідно банку. …Навіть не банку, а «АлєксєєвуБоярчукову та партнерам», які діють від імені банку.

 

Виглядає на те, що ми стаємо свідками одного з типових прийомів рейдерського захоплення майна з використанням суду.

 

«Законом передбачено, що при зверненні стягнення предмету іпотеки набуття у власність вказаного нерухомого майна не може бути меншим його експертної оцінки ринкової вартості. Тому зазвичай при укладанні договору іпотеки має бути зроблена оціночна вартість погоджена між двома сторонами. Звичайно, що за 10 років експертна оцінка цього приміщення змінилась тому вона має бути проведена повторно, і знову ж таки погоджена між двома сторонами», -  зазначає Ігор Фріс.

 

Так би мало бути у цивілізованому суспільстві. Але ж у наших «правових джунглях» може статись все що завгодно. Вірніше, буде так, як вигідно хижакові. Варто нагадати не лише задіяним у цій брудній історії, але усім, що у випадку, коли нагромадження таких випадків перевищить рівень терпіння народу, жодна рейдерська контора не відсидиться за броньованими дверима своїх офісів та маєтків.

 

Зрештою у власника майнового комплексу Володимира Дмитріва залишається питання: «Як так може бути в правовій державу, що моє майно ділять між собою люди, які до нього не мають жодного відношення? Є банк, є кредитор – нехай вони розбираються поміж собою! Було ж навіть рішення суду, який повернув мені моє майно!»



 

 

Cуд в 2014 році повернув майно його власнику, ...але тут в справу втрутився банк...

 

  


30.11.2015 2887 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1991
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1874
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1873
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5558 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2165 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1524

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

759

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

826

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1025

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1015
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1789
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3696
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10274
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26165
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10201 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7727
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

913
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

243
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

275
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

398
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1297
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

899